Szakértő válaszol


LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.


Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat!További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónkat

Orvos válaszol - Jana

Jana


jana965@citromail.hu kérdést tesz fel önnek.

Tisztelt Doktornő! A problémám 12 nappal ez előtt kezdődött: első nap viszkettem, de semmi nem jelent meg a testemen. Másnap elkezdtem szedni az allergia gyógyszeremet (Cetirizin hexal), a viszketés el is múlt. De 2 nappal később azt vettem észre, hogy erősebb érintésre a bőröm kipirosodik. Nem fáj, nem viszket, csak kipirosodik és néhány perc múlva elmúlik. Pl.: törölközéstől vagy akár attól is, ha az ujjammal húzok egy csíkot a bőrömön. Szedtem kalciumot is (500 mg-os tabletta),de nem használt. Mi lehet ennek a bőrpirosodásnak az oka és mit lehetne tenni ellene? Előre is köszönöm a segítségét! Üdv: Jana .
Tisztelt Jana,
A bőrtünetet dermografizmusnak hívják (nincs magyar neve), és ez normális jelenség. Vakarás helyén a bőrünk bepirosodik, ami néhány perc után elmúlik. Egyéni érzékenységek miatt ez különböző mértékű lehet, de ez nem kóros.
Amennyiben a vakarás helyén vörös göbcse, vagy nagyon viszkető hurkaszerű duzzanat jelentkezik, az már kórós folyamat. Ezt urticaria factitia-nak nevezzük (vakarás helyén jelentkező csalánkiütés).
Csak akkor kell kezelni, ha ez viszketést okoz. Az oka leggyakrabban tartósítószer-színezőanyagok, antioxidánsok fogyasztása az étrendben, de stressz is provokálhat hasonlót.
Terápiában antihisztamin (pl. Cetirizine ) javasolt, emellett tartósítószer-színezékmentes diéta tartása legalább 3 hétig. Calcium tabletta nem segít.
Üdvözlettel:
Dr. Garaczi Edina
bőrgyógyász, allergológus szakorvos.

Bejelentkezés

A Dermatica Bőrgyógyászat és Kozmetika kizárólag előzetesen egyeztetett időpontban fogad vendégeket.

Rólunk mondták

Régóta járok Krisztihez, és sosem csalódtam benne és munkájában sem. Pedig nem vagyok könnyű eset. A.N.

Anyukám hozott el kamaszkoromban ide a kozmetikába. Akkor persze nem tetszett, hogy ide kell járnom. Most már pattanásaim nincsenek - sőt nyomai sem - és már önként jövök Krisztihez bőrápolásra. Van két szép gyermekem. Ha nagyok lesznek, őket is ide fogom hozni. Barna

További vélemények