Szakértő válaszol


LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.


Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat!További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónkat

Orvos válaszol - Szántóné , Katalin

Szántóné , Katalin

Tisztelt dr-nő!

A 35 éves lányomnál endogen ekcémát már cscsemőkorában dg.-ták. Az életkor előrehaladtával a hajlatokban szinte sose jelentkezik,de sajnos mkét tenyerén nagyfoku szárazság, helyenként kirepedezések jelentkeznek. A legkülönbözőbb krémeket(elocomot is) használta, lényegében az állapota nem változott. Allergiája Penicillinre , és bizonyos pollenekre van.
Szeretném a segítségét kérni, hogy megtaláljuk a megfelelő gyógymódot.
Köszönettel egy aggódó anyuka
Tisztelt Katalin,
Az atópiás dermatitist (endogen ekcéma) a bőr fokozott kiszáradása okozza. Ennek hátterében, a bőrben egy bizonyos fehérje, az úgynevezett filaggrin fehérje kóros vagy csökkent termelődését igazolták. A fehérje csökkent termelését a filaggrin gén hibás működése okozza. Emellett bizonyos zsírnemű anyagok (lipidek, ceramidok) csökkent termelése is hozzájárul a bőr kiszáradásához.
Mivel a filaggrin fehérje kóros termelődése öröklött jelleg, a bőrszárazságra a hajlam az egész élet során megmarad. A tünetek hullámzóak lehetnek: minden tényező, ami fokozza a bőrszárazságot,- például téli hideg idő, szél, száraz levegő, szárító mosószerek vagy víz- rontja az ekcémát. Tavasszal-nyáron a meleg időben a bőrszárazság is csökken, de például a pszichés stressz kifejezetten provokálja a tüneteket.
Az atópiás ekcéma kezelésében a legfontosabb a bőr megfelelő zsírozása lipidpótló, esszenciális zsírsavakban gazdag testápolókkal, kenőcsökkel (gyógyszertárakban kaphatók). Itt a megelőzésen van a hangsúly! Ha már kialakult a bőrszárazság, bőrviszketés, vörös foltok, akkor gyulladáscsökkentő szteroid tartalmú kenőcsök rövid ideig tartó alkalmazása javasolt.
Üdvözlettel:
Dr. Garaczi Edina
bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus

Bejelentkezés

A Dermatica Bőrgyógyászat és Kozmetika kizárólag előzetesen egyeztetett időpontban fogad vendégeket.

Rólunk mondták

Régóta járok Krisztihez, és sosem csalódtam benne és munkájában sem. Pedig nem vagyok könnyű eset. A.N.

Anyukám hozott el kamaszkoromban ide a kozmetikába. Akkor persze nem tetszett, hogy ide kell járnom. Most már pattanásaim nincsenek - sőt nyomai sem - és már önként jövök Krisztihez bőrápolásra. Van két szép gyermekem. Ha nagyok lesznek, őket is ide fogom hozni. Barna

További vélemények