Hírek

Ha nem elég a testápoló

Van egy szint, amelynél már kevés egy általános testápoló a száraz bőr ápolására. Dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus szerint már csak azért is fontos a szakorvosi vizsgálat, mert bizonyos betegségek is okozhatnak ilyen tünetet.

A száraz bőr 5 legfontosabb ismérve

A száraz bőr nem feltétlenül azt jelenti, hogy az egész test felülete száraz, ez a jelenség sokszor csak lokálisan jelentkezik, tipikusan azokon a testrészeken, amelyek jobban ki vannak téve a külső hatásoknak. Ráadásul a szárazság mellett más jelek is zavaróan hathatnak az érintettekre. Melyek ezek?

 1. Érdesség: mivel a szárazság miatt a bőr felső rétegeiben fokozott a sejtpusztulás, az elhalt felületen egy vastagabb réteg alakul ki, ami érdesnek hat.
 2. Pikkelyesség: amikor maga a felső bőrréteg válik rugalmatlanná és szárazzá, akkor pikkelyes megjelenésű lesz a bőr. 
 3. Feszülés: mivel a kiszáradás miatt a bőr rugalmasságából is veszít, víz hiányában pedig a térfogata is csökken, a bőrszárazság kellemetlen velejárója, ha úgy érezzük, feszül a bőrünk.
 4. Hámlás: ha a száraz bőr felső rétege leválik, hámlásról beszélünk, amely azonban nem mindig feltűnő, van, hogy szinte csak por állagú részecskék válnak le. 
 5. Viszketés: a feszülés mellett viszketés is jelentkezhet, ami – ha vakarjuk – további rétegek leválását és kipirosodást eredményezhet.

Mi minden miatt száradhat ki a bőr?A száraz bőr oka néha a pikkelysömör, de minden esetben fontos a bőrgyógyász segítsége.

A száraz bőr (xerosis) kialakulása mögött számos tényező meghúzódhat, amelyek egy része kivédhetetlen, mint például az öregedés, más részük ellen viszont lehet és kell is védekezni.

Íme, a leggyakoribb külső okok:

 • Napfény: az UV-fény fokozza a párolgás mértékét, ez pedig rontja a bőr azon képességét, ami a képes fenntartani a hidratáltságot.
 • Nem megfelelő tisztálkodó és tisztítószerek: különösen az érzékeny bőrűeknél veszélyes, ha túl intenzív tisztálkodó szerekkel befolyásolják a bőr természetes védekező rendszerét, hiszen így irritálttá és szárazzá válhat a bőr.
 • Alacsony páratartalom: mind a téli fűtés, mint a nyári száraz meleg eredményezheti az alacsony páratartalmat, ami nyilván szárítja a bőrt.
 • Kémiai anyagok: azok, akik kémiai anyagokkal dolgoznak, például fodrászok, gyakran ki vannak téve ilyen károsodásnak.
 • Víz: mind az uszodák klóros vize, mind az egész napos vízzel való érintkezés (például úszóknál, konyhai dolgozóknál) könnyen extrém száraz bőrt eredményezhet.

Gyakori belső okok

 • Ekcéma is okozhat bőrszárazságot, amit kezelni kell. Idősödés: Ahogy idősödünk, egyre csökken a bőr lipidtartalma, ami fokozatosan a bőr száradásához vezet.
 • Dehidratáció, nem megfelelő táplálkozás: ha nem jut elég folyadékhoz és természetes hidratáló faktorhoz a szervezet, nyilván a bőrt sem tudja hidratáltan tartani.
 • Egyes gyógyszerek: a xerosis okainak vizsgálatakor mindig fontos a páciens kikérdezése a szedett gyógyszerekről, hiszen például a vízhajtók miatt is kiszáradhat a bőr.
 • Betegségek: nyilvánvaló, hogy az olyan bőrbetegségek, mint az atópiás dermatitis, az ekcéma és a pikkelysömör okozhatnak bőrszárazságot, de annak is érdemes utánajárni, nem cukorbetegség tüneteként jelentkezik-e a bőrprobléma.   

Hogyan segíthet a bőrgyógyász?

- Elsődlegesen természetesen azt kell kideríteni, mi okozza a bőrszárazságot, hiszen ha valamilyen betegség áll a háttérben, nyilván azt kell kezelni – hangsúlyozza dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus – Más eset, ha például foglalkozási ártalomként jelentkezik a probléma, ilyenkor egyrészt mindent meg kell tenni a védekezéséért, kesztyű, védőöltözet formájában, másrészt a kezelés is elengedhetetlen. Komolyabb esetben kortikoszteroid tartalmú vagy immunmoduláló krémeket, kenőcsöket is elrendelhetünk, hiszen gyakran csak ezek tudnak enyhíteni a viszkető, hámló, száraz bőr okozta kellemetlenségen.  Természetesen a hidratálás egy életre szóló, napi feladat kell, hogy legyen, ráadásul nagyon körültekintő termékhasználattal. Erre elrendelhetünk gyógyszertári készítésű készítményeket, vagy olyan gyári készítményeket, amelyeket kifejezetten erre fejlesztettek ki. A lényeg, hogy komolyan kell venni a száraz bőr problémáját, hiszen ez mind fizikailag, mind lelkileg komoly terhet jelenthet, de fontos tudni, hogy van elérhető segítség.

Forrás: Dermatica (www.dermatica.hu)

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt:
Bejelentkezés  vizsgálatra:

Dermatica

+36 70 977 0752

online bejelentkezés dermatica

Téma szakértője


Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Orvos válaszol - eszter48

Bőrtünet

Tisztelt Doktornő!
3 hete arcomon egyre gyakrabban veszem észre hogy húzódik a bőr valamint kipirosodik, és néha fáj is. Mitől lehet ez milyen vizsgálatot igényel?
Köszönöm ! Eszter
Tisztelt Kérdező,
Tüneteit személyes megjelenés alkalmával tudom értékelni, illetve kivizsgálni. Készséggel várom rendelésemen.
Üdvözlettel:
Dr Vincze Ildikó

Kapcsolódó oldalak


Visszalépés az előző oldalra...

Bejelentkezés

A Dermatica Bőrgyógyászat és Kozmetika kizárólag előzetesen egyeztetett időpontban fogad vendégeket.

Rólunk mondták

Régóta járok Krisztihez, és sosem csalódtam benne és munkájában sem. Pedig nem vagyok könnyű eset. A.N.

Anyukám hozott el kamaszkoromban ide a kozmetikába. Akkor persze nem tetszett, hogy ide kell járnom. Most már pattanásaim nincsenek - sőt nyomai sem - és már önként jövök Krisztihez bőrápolásra. Van két szép gyermekem. Ha nagyok lesznek, őket is ide fogom hozni. Barna

További vélemények