Hírek

Már megint gomba? Ne törődjön bele

Nem szégyellnivaló, hanem megoldásra váró probléma a bőr- és a körömgomba, amivel nagyon sok ember szembesül élete során. Dr. Pánczél Gitta, a Dermatica bőrgyógyásza szerint a makacs gombásodás esetén különösen fontos a célzott kezelés és a kiújulás megelőzése.

Miért érint olyan sokakat a gomba?

Hazánkban a lakosság 60-70 százalékának van valamilyen gombás eredetű panasza, ezen belül a körömágyon megjelenő fertőzés elterjedése 15-50 százalékos.  Számos hajlamosító tényező van ugyanis, amely elősegíti a bőrbetegség kialakulását, például a szintetikus, rosszul szellőző cipők és nylon zoknik, harisnyák is ideális körülményeket teremtenek a kórokozó elszaporodásához, amely a meleg, párás, sötét helyeket kedveli.  Mi minden fokozza tovább a gomba megtelepedésének rizikóját?

 • túlfűtött helyiségek, párás levegő,
 • túlzott tisztálkodás, amely rontja a bőr természetes védekezőképességét,
 • cukorbetegség,
 • túlsúly, a végtagok rosszabb vérellátása és az izzadás miatt,
 • közös használatú zuhanyzók, fürdők, strandok,
 • legyengült immunrendszer,
 • szív- és érrendszeri betegségek, érszűkület.

Nem csak esztétikai okok miatt fontos a gomba kezelése

- Mivel gyakran épp a túlzott tisztaság eredményezi a gombás fertőzést, kár ezt titkolni, már csak azért is, mert ez a kórkép kezelés nélkül kaput nyithat a bőrön a fertőzések felé, amelyek később esetleg súlyosabb betegségekhez vezethetnek, mint az ekcéma, az orbánc, a nyirokérgyulladás - hangsúlyozza dr. Pánczél Gitta, Dermatica bőrgyógyásza. – Cukorbetegeknek különösen figyelmesnek kell lenniük, hiszen náluk a kis hámsérülések még veszélyesebbek. A rossz vérellátás miatt ugyanis a bőr természetes regenerálódó képessége igen lassú, így akár elfertőződő sebek, fekélyek is kialakulhatnak. Ezért már korai stádiumban érdemes felkeresni a bőrgyógyászt – természetesen nem csak diabéteszes betegeknek -, aki a tünetektől függően javasolhat külsődleges, vagy súlyosabb, főleg körömgombás esetben szájon át szedhető gyógyszerelést is. Sokan próbálkoznak receptnélküli szerekkel is, ezek azonban nem mindig jelentenek megfelelő megoldást, főként a nehezebben orvosolható körömgombásodás esetében. Szerencsére ma már a pontos diagnózishoz rendelkezésre áll mikroszkópos és tenyésztéses technika is. Ennek segítségével a gyógyszerelés sokkal célzottabbá és hatékonyabbá válhat.  

Hogyan előzhetjük meg a kiújulást?

 • A bőrgyógyász súlyos körömgomba esetén is segíthet.Hazaérkezéskor cseréljük le a kinti, esetleg rosszul szellőző lábbelit egy kényelmes (lehetőleg nem műanyag vagy lakk) papucsra, és figyeljünk rá, hogy mindenkinek külön papucsa legyen.
 • Mindenki használjon saját törölközőt, és ha megoldható, saját manikűrollót. Ha ez utóbbi nem áll rendelkezésre, az érintett családtag fertőtlenítse maga után az ollót.
 • Bőrgombásodás esetén a szokásosnál gyakrabban váltsunk ágyneműt.
 • Évszakonként legalább két pár cipőt váltogassunk, hogy mindig teljesen kiszáradva vehessük fel azokat. Ideális megoldás, ha a munkahelyünkön is van váltócipőnk. Kerüljük a szintetikus anyagú lábbeliket, és rendszeresen használjunk izzadásgátló sprayt a lábfejünkre. Hasznos az is, ha hintőport szórunk a cipőbe. 

Forrás: Dermatica (www.dermatica.hu)

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt:
Bejelentkezés  vizsgálatra:

Dermatica

+36 70 977 0752

online bejelentkezés dermatica

Téma szakértője


Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Orvos válaszol - Ábrahámné Acél Gabriella

ekcéma

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Pár éve a téli hónapokban a kezem nagyon kiszárad a hidegtől, sebes, érdes, eléggé fájdalmas is. Nagyon sok krémet kipróbáltam(Neutrogena- tol a gyógynövényes kremekig), de vagy nem használ, vagy csak ront a helyzeten. :(
Tudna esetleg olyan krémet ajánlani ami erre a hideg" allergiára" segítség lehet? Vagy ezek vényköteles termékek?
Előre köszönöm a segítségét!

Üdvözlettel,
Ábrahámné Acél Gabriella
Tisztelt Gabriella!

Amennyiben panaszai lipidpótló készítmények mellett nem javulnak, valószínüleg már ekcemas tünetek is jelentkeznek.
Javaslom szakorvos felkeresését ahol megoldást találnak problémájára.

Üdvözlettel:

Dr Vincze Ildikó
börgyógyász-kozmetológus szakorvos

Kapcsolódó oldalak


Visszalépés az előző oldalra...

Bejelentkezés

A Dermatica Bőrgyógyászat és Kozmetika kizárólag előzetesen egyeztetett időpontban fogad vendégeket.

Rólunk mondták

Régóta járok Krisztihez, és sosem csalódtam benne és munkájában sem. Pedig nem vagyok könnyű eset. A.N.

Anyukám hozott el kamaszkoromban ide a kozmetikába. Akkor persze nem tetszett, hogy ide kell járnom. Most már pattanásaim nincsenek - sőt nyomai sem - és már önként jövök Krisztihez bőrápolásra. Van két szép gyermekem. Ha nagyok lesznek, őket is ide fogom hozni. Barna

További vélemények