Hírek

Piros erecskék az orron? Nem csak rosacea okozhatja

Nőknek és férfiaknak is komoly önértékelési gondot okozhatnak az orrot behálózó piros erek, amelyeknek érdemes mielőbb kideríteni a forrását. Dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza szerint, ha megvan az ok, hatékony kezeléssel és életmóddal halványítható, eltüntethető a zavaró látvány.

A rosacea fontos, de nem egyetlen ok

A bőrfelszínhez közel elhelyezkedő elpattant vagy kitágult erek a pókháló erek, amelyek tulajdonképpen apró, elszórtan elhelyezkedő, általában rózsaszín megjelenésű visszerek, bár lehetnek csoportosan elhelyezkedő, egy pontból kiinduló, kissé vastagabb, lilás színű visszerek is. Leggyakrabban a lábon és arcon helyezkednek el, de bármelyik testrészen észrevehetjük őket. Mi minden állhat a piros erek megjelenése mögött?

 • Családi halmozódás: akinek már a felmenői közt is volt ilyen jelenség, annak nagyobb az esélye a kialakulásra.
 • Fényterhelés: az erős, tartós napsugárzás kitágíthatja az ereket.
 • Időjárás- és nyomásváltozás: a drasztikus hideg-meleg váltakozás okozhat értágulást, ahogyan a megnövekedett nyomás – akár csak a hányás, vagy egy nagyobb tüsszentés – miatt is elpattanhatnak az erek.
 • Várandósság: a hormonális változás miatt láthatóvá válhatnak olyan erecskék, amelyek a szülés után el is tűnnek.
 • Alkoholfogyasztás: az alkohol közismerten kitágítja az ereket, az alkoholbetegség pedig az arc tartós kipirosodásához is vezethet.
 • Környezeti irritáció: bizonyos anyagok roncsolhatják a bőr szerkezetét, ami miatt láthatóbbá válnak az erek.
 • Rosacea: ez a bőrbetegség – ami nem ugyanaz, mint a pókháló ér - eleve kipirosodással jár az orca, az orr, az áll környékén.

Milyen orvosi kezelés segíthet?

Az orr és a bőr kipirosodását rosacea és annak hátterében bőratka is okozhatja. - Elsősorban meg kell vizsgálnunk a helyzetet és ki kell derítenünk a konkrét okot, amely a kezelést igényli. Hiszen ha például alkoholbetegség áll a háttérben, nyilván ezt lenne érdemes kezelni, hogy a folyamatot megállítsuk. Ugyanakkor a már látható ereket is el lehet tüntetni, halványítani lehet – hangsúlyozza dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza. - Gyakran beválhatnak a retinoid alapú krémek, amelyek csökkentik az erek láthatóságát és javítják a bőr állapotát, bár egyes esetekben éppen fokozzák a pirosságot és viszketést okoznak. Többek közt ez az oka annak, hogy a megfelelő kezelést szakemberre kell bízni, és számos hatékony gyógyszert csak receptre lehet kapni.
Ha a külsőleges kezelés már nem tűnik elégnek, olyan eljárások is eltüntethetik a zavaró ereket, mint a szkleroterápia, a lézer terápia, de ezeket is csak megfelelő szakértelemmel és körültekintéssel szabad alkalmazni. Ugyanakkor Rózsa doktornő hangsúlyozza, hogy mindazok, akik ezzel a problémával küzdenek, maguk is sokat tehet azért, hogy ne romoljon a megjelenésük.

Hogyan vigyázhatunk a bőrünkre?

 • Minden új bőrápoló vagy sminkterméket teszteljünk 24 óráig egy kis darabon a bőrünkön, mielőtt a teljes arcunkon alkalmaznánk.
 • Kerüljük a forró vizet fürdéskor, ellenben érdemes a váltott hideg-meleg fürdő és a hideg borogatás jót tehet.
 • Bizonyos árnikaolajos, aloe verás, varázsmogyorós, C-vitaminos készítmények jó hatásúak lehetnek, de hogy személyre szabottan mi a leghasznosabb, arról bőrgyógyásszal érdemes egyeztetni.
 • Már az első napsugarak megjelenésekor ajánlott fényvédő terméket (vannak arcra kifejlesztett krémek, spray-k), és ha kell, széles karimájú kalapot viselni.
 • Az értágító hatású élvezeti szereket érdemes részben-egészben visszaszorítani (kávé, csípős, erős ételek, alkohol), és az értágító gyógyszerekről is ajánlott az orvossal egyeztetni.

Forrás: Dermatica (www.dermatica.hu)

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt:
Bejelentkezés  vizsgálatra:

Dermatica

+36 70 977 0752

online bejelentkezés dermatica

Kapcsolódó oldalak


Visszalépés az előző oldalra...

Bejelentkezés

A Dermatica Bőrgyógyászat és Kozmetika kizárólag előzetesen egyeztetett időpontban fogad vendégeket.

Rólunk mondták

Régóta járok Krisztihez, és sosem csalódtam benne és munkájában sem. Pedig nem vagyok könnyű eset. A.N.

Anyukám hozott el kamaszkoromban ide a kozmetikába. Akkor persze nem tetszett, hogy ide kell járnom. Most már pattanásaim nincsenek - sőt nyomai sem - és már önként jövök Krisztihez bőrápolásra. Van két szép gyermekem. Ha nagyok lesznek, őket is ide fogom hozni. Barna

További vélemények