Hírek

Rosacea? Fontos a fényvédelem és a bőratka kezelése

Nyáron a rosacea állapota romolhat, elsősorban akkor, ha erős fényterhelés éri a bőrt. Ugyanakkor Peterman Krisztina, a Dermatica kozmetikus mestere, gyógykozmetikusa arra is felhívja a figyelmet, hogy a bőrpírt, értágulatokat okozó betegséget sokszor bőratkák okozzák, amelyektől nyáron is meg lehet szabadulni.

A rosacea tünetei a napsütéstől is romolhatnak

A rosacea nevű betegségnek három stádiuma van:

  • Kezdetben csak időnként, rövid ideig elpirulunk, melegséget tapasztalunk, amit nyáron könnyű betudni a melegnek. Később azonban az értágulatok már tartósan jelen vannak – időjárástól függetlenül.
  • A második fázisban a bőrpír, értágulatok mellett az orcákon, állon, homlokon, orron (ritkábban nyakon, szemkörnyéken) gyulladt csomók is jelentkeznek. 
  • A harmadik stádiumra megjelennek a csoportokban elhelyezkedő csomók. Főként férfiaknál, az arc bizonyos részein - jellemzően az orr vagy az áll területén - faggyúmirigy és kötőszöveti burjánzás jelentkezik, ezt szokás „borvirágos orrnak” nevezni.

Nyáron különösen sok kihívással szembesülnek a problémás bőrűek. Ezekben a hónapokban ugyanis sok új, ismeretlen hatás ér minket, a fokozott fényterhelésen túl hosszabb repülőutak, más népek konyhája, a strandbüfék kínálata a bőrön is nyomot hagyhatnak. Ezen kívül a napfény, az izzadtság, a verejtékbe ragadó por és mikro-szennyeződések rosszabb állapotba juttathatják a bőrt, mint nyaralás előtt volt. Fokozottan igaz ez azokra, akik eleve problémás bőrrel, pattanásokkal, foltokkal, rosaceával küzdenek.

Ez a két legfontosabb teendő rosaceásoknak nyáron

  • Védeni kell a bőrt az UV-sugárzástól, tehát magas faktorszámú fényvédő készítményeket kell használni.
  • Érdemes még nyaralás előtt felkeresni a kozmetikust egy alapos tisztítás miatt, ugyanis a gyulladt, pattanásos bőr tisztítását, a mitesszerek eltávolítását olyan alapvető lépésként kell értelmezni, amely lehetővé teszi, hogy a felpuhított bőrön, a kitáguló pórusokon keresztül megtisztíthassuk a gyulladt területet. Ha ez megtörtént, választhatunk a rosacea kezelésére alkalmazott célzott kezelések közül.

A bőratka kezelésében a gyógykozmetikus jártas.  - A rosaceás páciensek bőrének vizsgálatakor sok esetben kiderül, hogy a bőrben jelen vannak a szabad szemmel nem látható Dermodex folliculorum nevű bőratkák - mondja Peterman Krisztina, a Dermatica kozmetikus mestere, gyógykozmetikusa. - A bőratka és az Oleronius bacillus szimbiózisban élnek egymással. A bacillus valójában „elbújik” az atkában, és egyre több kutatás szerint egy általa termelt molekula váltja ki a rosaceát. Ha megbizonyosodunk a  bőratkák jelenlétéről, két lehetőségünk van a rosacea oki kezelésére és az állapotromlás megelőzésére: vagy a baktériumokat pusztítjuk el, vagy az arc bőrén élő Demodex-populációt szorítjuk vissza. Ez utóbbiban tud segíteni a speciális kozmetikai kezelés, ami kúraszerűen alkalmazva látványos eredményeket hozhat.

Forrás: Dermatica (www.dermatica.hu

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt:
Bejelentkezés  vizsgálatra:

Dermatica

+36 70 977 0752

online bejelentkezés dermatica

Téma szakértője


Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Orvos válaszol - erdélyi petra

erdélyi petra

Nekem a hüvelykujjam alatt vann egy ilyen szemölcs féleség! ha megnyomom nagyon fáj és váladék jön belölle de volt olyan hogy eltünt és utánnna megint vissza jött mi tehetek? mivel tudom ezt lekezellni? előre is köszönöm a segitséget!!
Kedves Erdélyi Petra!

A pontos diagnózist bőrgyógyász szakorvosnak kell felállítani. Fontos lenne tudni, hogy mit jelent pontosan a szemölcs \"féleség \" A szemölcs legtöbbször nem is fáj. Ellenben fertőz, főleg ha váladékozik. Kérdés az is, hogy mit jelent a hüvelykujj alatt? A hüvelyk újj tenyéri felszínén, vagy a végpercén belül,a körme alatt? Mindenképpen mutassa meg bőrgyógyász orvosnak. Ha valóban szemölcs akkor többféle kezelési lehetőség is létezik. A szájon át bevehető gyógyszertől kezdve az ecsetelőn át a fagyasztásig. A házipraktika csak idő veszteség, főleg ha nem tudja pontosan mi az. A szemölcsök bizonyos életkorban spontán is eltünnek, de bizonyos elváltozások igen igen makacsak. Nagy kitartás kell a kiirtásukhoz. Bármilyen módszert is választunk ehhez. Bőrgyógyászati szakrendelésünkön lehetőség van a panasz kivizsgálására.
Üdvözlettel, Peterman Krisztina kozmetikus mester

Kapcsolódó oldalak


Páciensek mondták

Kiváló szakember

Kriszta kivalo szakember, csak ajanlani tudom!!!!! szuper jo keszitmenyei vannak, amiert csak halas lehetek neki! Mindig keszseges es segitokesz, a problema hatteret akarja felkutatni, ami eleg ritka a kozmetikusoknal! 5* minden tekintetben!

Peterman Krisztina

Peterman Krisztina

kozmetikőr, kozmetikus mester, szépség terapeuta


Visszalépés az előző oldalra...

Bejelentkezés

A Dermatica Bőrgyógyászat és Kozmetika kizárólag előzetesen egyeztetett időpontban fogad vendégeket.

Rólunk mondták

Régóta járok Krisztihez, és sosem csalódtam benne és munkájában sem. Pedig nem vagyok könnyű eset. A.N.

Anyukám hozott el kamaszkoromban ide a kozmetikába. Akkor persze nem tetszett, hogy ide kell járnom. Most már pattanásaim nincsenek - sőt nyomai sem - és már önként jövök Krisztihez bőrápolásra. Van két szép gyermekem. Ha nagyok lesznek, őket is ide fogom hozni. Barna

További vélemények