Ekcéma kezelése

Ekcéma

Az ekcéma többnyire allergiás válaszreakcióként kialakuló bőrgyulladás. Az ekcéma tünetei szabad szemmel is jól láthatóak. Ekcéma vörös foltokkal, először nedvedző hólyagocskákkal jelentkezik, mely hólyagok felszakadva beszáradnak. Az ekcémás tüneteket rohamszerű viszketési ingerek kísérik.

Ekcéma okai

Legismertebb az ún. atópiás, vagyis genetikailag hajlamos személyeknél kialakuló ekcéma (vagy atópiás dermatitisz), és a kontakt-, vagyis valamilyen allergénnel történő érintkezés hatására kialakuló ekcéma.

Atópiás dermatitis - ekcéma

Dermatica Bőrgyógyászat és Kozmetika - atpiás dermatitisAz élet során a legelsőként – gyakran az első életévben – jelentkező atópiás kórkép (összefüggése a kisdedkori étel/főleg tejfehérje/ allergiákkal évtizedek óta kutatási téma), gyakran előrejelzője későbbi légúti szenzibilizálódásoknak, allergiáknak, amit a gyermekek gondozása során célszerű megjegyezni.

Álatlános, hogy csecsemőkorban a tejallergia jelentkezik ekcéma formájában, azonban ez az összes eset csak kis százaléka.

Ekcéma tünetei

Az atópiás ekcéma vezető tünetei a viszketés (az ehhez társuló nyugtalanság, alvászavar kisgyermekkorban az egész család életminőségét leronthatja); a vakaródzás által kiváltott bőrjelenségek; a bőrszárazság; eritroderma, majd lichenifikáció.

Az összes eset legalább 80%-a az első életévben már azonosítható, kis részük felnőttkorig is fennáll (a lokalizáció tipikusan eltér felnőttkorban a kisgyermekkori tünetegyüttestől), még kisebb részük akkor kezdődik.

Tünetek megjelenését jelentősen befolyásolják külső és belső tényezők. A stressz kifejezetten ronthat az állapoton. A napfény viszont javíthatja. Ezen utóbbin alapul az igen hatásos fénykezelés is.

 • A kisgyermekkori formára a rendkívül száraz bőr mellett a végtagok hajlataiban, a nyakon, a fül mögött és a szem körül kialakuló, általában erős viszketéssel járó bőrgyulladás a jellemző.
 • A tinédzser kori formánál a fenti tünetekhez a tenyereken és a talpakon ekcéma is társulhat.

Ekcéma kezelése

Diagnosztikája és folyamatos gondozása, amely utóbbiban a bőr élettani paramétereinek, különösen hidratáltságának fenntartása, a Staphylococcus aureus és egyes gombák trigger szerepének semlegesítése, a szubjektív (és pszichés) tünetek kezelése fontos szerepet játszanak, bőrgyógyász (-allergológus) közreműködését, vezető szerepét igénylik.

Az ekcéma kezelése minden életkorban bőrgyógyászati szakértelmet igényel. A Dermatica bőrgyógyász szakorvosai kellemes környezetben várják Budapesten.

Az ekcéma kezelése legnagyobb részeben kombinált kezeléssel történik:

 • ekcéma kezelése lokális szteroiddal,
 • ekcéma kezelése lokális kalcineurin gátlókkal,
 • ekcéma kezelése szisztémás antihisztaminnal,
 • ekcéma kezelése fényterápia segítségével,
 • szükség esetén antibiotikus kezelésekkel.

Az ekcéma kezelése során szükséges lehet étrendi diéta (ha táplálékallergia - tej - áll a háttérben), gondos bőrápolás, speciális kozmetikumok és testápolók, olajos fürdők, speciális alsóruházat (Dermasilk) használata is.

Ekcéma kiváltó okok: többségében ismeretlen, tej, táplálékok, stressz.

Ekcéma kezelése:  gondos bőrápolás, helyi szteroidok, egyéb orvosi helyi készítmények, fénykezelés, ekcéma-diéta.

Kontakt ekcéma

Dermatica Bőrgyógyászat és Kozmetika - kontakt ekcémaA kontakt ekcéma sok szempontból egyszerűbb mint az atópiás dermatitis. Itt - az atópiás dermatistissel szemben - szinte minden esetben könnyen azonosítható a kiváltó ok.

Kontakt ekcéma tünetei

A kontakt ekcéma leggyakoribb megjelenési formája valamely ékszer, kozmetikum, esetleg nadrággomb bőrrel való érintkezési helyén. A kontakt ekcéma tünetei itt is a vörös folt, viszketés.
Leggyakoribb konkakt ekcémát kiváltó anyagok: fémek, latex, kozmetikumok, tartósító szerek, illatanyagok.

Kontakt ekcéma kezelése

helyi szteroidos kenőcs, gondos bőrápolás, illetve első helyen a kérdéses allergén kerülése.

A Dermatica Bőrgyógyászat és Kozmetika magánrendelőben felnőttek és gyermekek részére egyaránt elérhető:

 • ekcéma kivizsgálása bőrgyógyász által
 • ekcéma kiváltó okainak felderítése
 • ekcéma kezelése bőrgyógyászatilag
 • ekcéma kezelése kozmetológiailag, kiegészítve a bőrgyógyászati kezelést


Bejelentkezés

Rólunk mondták

Régóta járok Krisztihez, és sosem csalódtam benne és munkájában sem. Pedig nem vagyok könnyű eset.  A.N.

Anyukám hozott el kamaszkoromban ide a kozmetikába. Akkor persze nem tetszett, hogy ide kell járnom. Most már pattanásaim nincsenek - sőt nyomai sem - és már önként jövök Krisztihez bőrápolásra. Van két szép gyermekem. Ha nagyok lesznek,  őket is ide fogom hozni. Barna

További vélemények