Hajhullás okai

Hajhullás okai

Módosítva: 2024.04.12 12:43

Az alábbiakban összeszedjük a hajhullás leggyakoribb okait.

A hajhullás

A hajhullás megjelenési típusai

A hajhullás mögött álló genetikai tényezők

Az időskori hajhullás

Kemoterápia miatt kialakuló hajhullás

A hajhullás egyéb okai

A hajhullás

Hajhullás (alopecia) akár csak a fejbőrt, akár az egész testet érintheti és lehet ideiglenes vagy tartós. Az öröklés, hormonális változások, egészségügyi állapotok vagy az öregedés normális része lehet. Mindenki elveszítheti a haját, de ez gyakoribb a férfiaknál. Az alábbiakban összeszedjük a hajhullás leggyakoribb okait.

A hajhullás megjelenési típusai

A hajhullás megjelenése sokat elárulhat a mögöttes okokról.

 • Fokozatos elvékonyodás a fej tetején. Ez a leggyakoribb típusú hajhullás, amely az embereket az öregedés során érinti. A férfiaknál a haj gyakran a homlok vonalánál kezd hullani. A nők általában a hajuk elválasztásának szélesedését tapasztalják. Egyre gyakoribb hajvesztési mintázat az idősebb nőknél a homlok vonalának visszahúzódása (frontális fibrosing alopecia).
 • Kör alakú vagy foltos kopaszodás. Néhány ember kör alakú vagy foltos kopasz foltokat tapasztal a fejbőrön, a szakállon vagy a szemöldökön. A haj kihullása előtt a bőr viszkető vagy fájdalmas lehet.
 • Hirtelen hajlazulás. Fizikai vagy érzelmi sokk okozhatja a haj laza állapotát. Maroknyi hajmennyiségek jöhetnek ki mikor egy ilyen állapottól szenvedő ember hajat mos vagy fésülködik, akár könnyű húzás után is. Ez a hajvesztési típus általában általános hajritkulást okoz, de ideiglenes.
 • Teljes testhajvesztés. Néhány állapot és orvosi kezelés, például a rák kemoterápiája, eredményezheti a haj- és szőrvesztést az egész testen.  A haj általában visszanő.
 • Lefelé terjedő pikkelyes foltok. Ez paraziták jele lehet. Törött hajjal, pirossággal, duzzanattal és néha nedvesedéssel is járhat.

  Online Bejelentkezés

  Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

A hajhullás mögött álló genetikai tényezők

Mind a férfiaknál, mind a nőknél kialakulhat hajhullás örökletes tényezők miatt, amely a világszerte leggyakoribb hajvesztési ok. A férfiaknál ezt férfias típusú hajhullásnak nevezik, míg a nőknél nőies típusú hajhullás jelentkezik. Függetlenül attól, hogy férfiaknál vagy nőknél alakul ki, az orvosi kifejezés az androgén alopecia.

Ez azt jelenti, hogy olyan géneket öröklődnek, amelyek a hajhagymákat összezsugorítják és végül megszüntetik a haj növekedését. A zsugorodás már a kamaszkorban elkezdődhet, de általában későbbi életszakaszokban indul be.

A nőknél az örökletes hajhullás első észlelhető jele általában a haj általános elvékonyodása vagy a hajválasz elszélesedése.

Amikor egy férfi örökölt hajhullása kezdődik, az első jel gyakran a visszahúzódó hajvonal vagy egy kopasz folt megjelenése a fejtetőn.

Lehetséges-e, hogy a haj újra kinőjjön? Igen, minél hamarabb elkezdődik a kezelés, annál hatékonyabb. kezelés nélkül tovább súlyosbodik a hajvesztés.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Az időskori hajhullás

1. Hormonális változások: Az időskorral járó hormonális változások befolyásolhatják a hajnövekedést. A nők menopauzával járó hormonális változásai és a férfiaknál fellépő tesztoszteron szint csökkenése mind hozzájárulhatnak az időskori hajhulláshoz.

2. Hajhagymák élettartamának rövidülése: Az idő múlásával a hajhagymák élettartama rövidülhet, ami azt eredményezheti, hogy a hajszálak lassabban nőnek, kevesebb időn keresztül maradnak a növekedési fázisban és könnyebben áttérnek a kihullási fázisba.

3. Örökletes tényezők: Az időskori hajhullásban a genetikai tényezők is szerepet játszhatnak, különösen, ha a családban korábban előfordult kopaszodás vagy hajvesztés.

4. Csökkent hajszál vastagság: Az idő előrehaladtával a hajszálak vastagsága is csökkenhet, ami optikailag vékonyabbá teszi a hajkoronát és fokozhatja a hajhullás látható hatásait.

5. Fejbőr és hajszál minőségének változása: Az időskorban a fejbőr és a hajszálak minősége is változhat. A fejbőr szárazabbá válhat és a haj elveszítheti természetes nedvességét és olajait, ami további hajhullást okozhat.

6. Gyógyszerek és egészségügyi állapotok hatása: Bizonyos gyógyszerek és egészségügyi problémák, mint például a szívbetegségek, a cukorbetegség vagy a pajzsmirigy problémái szintén befolyásolhatják az időskori hajhullást.

7. Életmód: Az életmód is szerepet játszhat az időskori hajhullásban. A helytelen táplálkozás, a dohányzás, az alkoholfogyasztás és a mozgásszegény életmód mind hatással lehetnek a haj egészségére.

Lehetséges-e, hogy a haj újra kinőjjön? Igen, kezelés hatására néhány embernek újra kinő a haja.

Kemoterápia miatt kialakuló hajhullás

A kemoterápia miatti hajhullás, más néven kemoterápiás alopecia, a kemoterápiás kezelés mellékhatása, amely során a beteg veszít haját. A kemoterápia olyan gyógyszerekhaj hullás okai és kezelése alkalmazását jelenti, amelyek célja a gyorsan osztódó sejtek elpusztítása, ideértve a rákos sejteket is. Sajnálatos módon a hajhagymák is gyorsan osztódó sejtek, így a kemoterápia nem csak a rákos sejteket, hanem az egészséges hajhagymákat is érinti.

Néhány kulcsfontosságú pont a kemoterápia miatti hajhullással kapcsolatban:

1. Időzítés és intenzitás: A hajhullás a kemoterápia kezelésének típusától, dózisától és időtartamától függően változhat. A hajhullás általában a kezelés elkezdése után néhány héttel vagy hónappal kezdődik.

2. Általános jellemzők: A kemoterápia miatti hajhullás általában az egész testet érintheti, beleértve a fejbőrt, a szemöldököt, a szempillákat, a szakállat, a hónaljat és a körmöket is.

3. Teljes hajvesztés: A kemoterápia miatti hajhullás sok esetben teljes hajvesztést eredményezhet, ami azt jelenti, hogy a beteg elveszítheti a fejtetőn és más testrészein lévő haját is.

4. Visszanövési lehetőség: A jó hír, hogy a kemoterápia miatti hajhullás általában reverzibilis. A kezelés befejezése után a haj általában újra nő, bár a növekedés üteme és minősége változhat.

5. Előrejelzés és megelőzés: Nem minden kemoterápiás kezelés okoz hajhullást, és az előrejelzés függ az alkalmazott gyógyszerektől. Néhány esetben a hideg sapka vagy jégzselé alkalmazása a fejen segíthet csökkenteni a véráramlást, és ezzel minimalizálni a hajhullás kockázatát.

Alopecia areata, egy foltban jelentkező hajhullás

Az alopecia areata egy betegség, amely akkor alakul ki, amikor a szervezet immunrendszere támadást indít a hajhagymák ellen (ezek tartják a hajat a helyén), ami hajhullást okoz. Hajat veszthet az ember bárhol a testén, beleértve a fejbőrt, az orr belső részét és a füleket is. Néhány ember elveszítheti a szempilláit vagy szemöldökét.

Lehetséges-e, hogy a haj újra kinőjjön? Igen. Ha a haj nem nő vissza magától, a kezelés segíthet serkenteni az újranövést.

Helytelen hajápolás, hajfrizurák miatt kialakuló hajhullás

Hajápolás vagy bizonyos hajfrizurák okozta hajhullás olyan probléma, amelyet az erőteljes hajkezelések, kemikáliák vagy feszes frizurák eredményezhetnek. A hajhullás ezen típusa gyakran traumás alopecia néven ismert, és olyan tevékenységek eredménye, amelyek negatívan befolyásolhatják a hajszálak egészségét és növekedését.

Hormonális egyensúlyzavar miatti hajhullás

Ennek a problémának a gyakori oka a policisztás ovárium szindróma (PCOS). Ez cisztákat okoz a női petefészkekben, egyéb jelekkel és tünetekkel együtt, amelyek közé tartozhat a hajhullás. Néhány fogamzásgátló tabletta abbahagyása is ideiglenes hormonális egyensúlyzavart okozhat. Azok a nők, akik hormonális egyensúlyzavart tapasztalnak, hajhullást (vagy hajvesztést) tapasztalhatnak a fejbőrükön.

Lehetséges-e, hogy a haj újra kinőjjön? Igen, a kezelés segíthet.

A fejbőr fertőzése miatti hajhullás

A fejbőrfertőzés korpás, néha gyulladt területekhez vezethet a fejbőrön. Olyan apró fekete pontok láthatók a fejbőrön, amelyek valójában a haj rövid tüskéi. Néhány ember kopasz foltot is tapasztalhat.

Lehetséges-e, hogy a haj újra kinőjjön? Igen, a kezelés megszabadíthatja a pácienst a fertőzéstől, majd amint a fertőzés megszűnik, a haj hajlamos növekedni.

Gyógyszeres kezelés

Néhány gyógyszer lehetséges mellékhatása a hajhullás. Ha úgy gondolja, hogy a hajvesztésért felelős gyógyszer, kérdezze meg az orvosát, hogy a hajvesztés lehetséges mellékhatása-e. Fontos, hogy ne hagyja abba a gyógyszer szedését az orvosával való konzultáció előtt. Néhány gyógyszer hirtelen abbahagyása súlyos egészségügyi problémákat okozhat.

Lehetséges-e, hogy a haj újra kinőjjön? Igen.

Fejbőr pikkelysömör

Sok olyan embernek, akinek plakkos pikkelysömöre van, annak előbb-utóbb a pikkelysömör érintheti a fejbőrét is. Ez hajhulláshoz vezethet.

Lehetséges-e, hogy a haj újra kinőjjön? A haj hajlamos újra nőni, amint a fejbőr pikkelysömöre elmúlik, de ez időbe telik. A bőrgyógyászok által javasolt tippek betartásával lehet megelőzni a hajvesztést.

Kapcsolódó cikkünk

3 gyakori bőrgyógyászati ok a hajhullás mögött

A hajhullás olyan tünet, amit a legtöbb érintett nagyon nehezen visel – érthető módon a nőknek különösen nehéz ezt megélniük, éppen ezért ők azok, akik gyakrabban fordulnak emiatt orvoshoz. Dr. Karászi Viktória, a Dermatica bőrgyógyásza, nemigyógyász szakorvos a gyakori bőrgyógyászati okokra és a szakszerű kezelés jelentőségére hívta fel a figyelmet.

Hajhúzás

Néhány ember húzza a haját, gyakran a stressz enyhítése érdekében. Lehet, hogy nincsenek tisztában a hajhúzás tényével. Ennek orvosi neve a trichotillomania.

Lehetséges-e, hogy a haj újra kinőjjön? Ha nem pusztította el a beteg a hajhagymákat, akkor igen. A haj újranövekedéséhez abba kell hagyni a húzást.

Cicatricial alopecia (hegesedő hajhullás)

Ez az alopecia típus akkor alakul ki, amikor a gyulladás elpusztítja a hajhagymákat. Amint elpusztul, a hajhagyma nem képes hajat növeszteni. Többféle állapot okozhatja ezt. Ennek a csoportnak az orvosi neve cicatricial alopecia.

Lehetséges-e, hogy a haj újra kinőjjön? Amint a hajhagyma elpusztul, nem képes újranőni a haj. Ezt a betegséget korai stádiumban észlelni kell és megelőző intézkedéseket szükséges hozni a további hajvesztés elkerülése érdekében.

Nemi úton terjedő fertőzés

Kezeletlenül a nemi úton terjedő fertőzés (STI) hajhulláshoz vezethet. Az ilyen STI a szifilisz. Kezeletlenül a szifilisz foltos hajhullást okozhat a fejbőrön, szemöldökön, szakállon és másutt. Más STI-k is okozhatnak hajhullást.

Lehetséges-e, hogy a haj újra kinőjjön? Az STI kezelése után a haj gyakran újra elkezd nőni.

Pajzsmirigybetegség

Ha pajzsmirigyproblémája van valakinek, gyakori jel az elvékonyodó haj. Néhányan észreveszik, hogy hajuk tincsenként kihullik, amikor megfésülik.

Lehetséges-e, hogy a haj újra kinőjjön? Igen, a pajzsmirigybetegség kezelése megfordíthatja a hajhullást.

Túl kevés biotin, vas, fehérje vagy cink

Ha ezek közül valamelyikből nem jut elegendő, észrevehető hajhullás tapasztalható.

Lehetséges-e, hogy a haj újra kinőjjön? Igen. Amikor a test elegendő mennyiséget kap a hiányzó tápanyagból, a haj újra nőhet.

Dörzsölés

Hajhullás alakulhat ki, ahol a cipő, zokni vagy szoros ruházat gyakran dörzsöli a bőrt. Ennek orvosi neve dörzsöléses alopecia.

Lehetséges-e, hogy a haj újra kinőjjön? A dörzsölés abbahagyásakor a haj általában magától újranő.

Mérgezés

Lassú mérgezés következtében hajhullás alakulhat ki. A hajhullást okozó méreganyagok közé tartozik az arzén, a tallium, a higany és a lítium. A nagy mennyiségű A-vitamin vagy szelén szintén mérgező lehet és hajhullást okozhat.

Lehetséges-e, hogy a haj újra kinőjjön? Igen, a haj általában újra nő, amikor az ember már nincs kitéve a méreganyagnak.

Téma szakértője

 • Dr. Karászi Viktória

 • Szakterületek:
  • bőrgyógyász, nemigyógyász szakorvos
 • Specialitások:
  • STD gondozás
  • Pattanásos bőr kezelése
  • Ekcéma
  • Hajhullás
  • Pikkelysömör
  • Kozmetológiai panaszok diganosztizálása és kezelése

   

  Rendelés típusa:

  • Személyes, rendelői vizit
  • magyar, angol és német nyelvű ellátás / consultation in English and German available

  Rendelési helyszín:

  • 1036 Budapest, Lajos u. 66.  'B' lépcsőház, V. emelet

   

  Bejelentkezés a doktornőhöz »

Hírek

Lipóma vagy faggyúciszta? Melyiket és miért kell eltávolítani?

Lipóma vagy faggyúciszta? Melyiket és miért kell eltávolítani?

A lipóma egy körülírt, zsírszöveti, bőr alatti csomó, amely elsősorban esztétikai problémát okozhat, de mérettől függetlenül nyomhatja az alatta lévő idegeket. A faggyúciszta (atheroma) a bőrből indul ki, bár akár a bőr alá is terjedhet. Melyiket és miért kell, vagy lehet eltávolítani, és mi erre a legjobb megoldás? Dr. Medgyesy Gábor, a Dermatica sebésze adott választ a kérdésekre.

 

További részletek
Pikkelysömör is lehet foltos hajhullás oka – így lehet megállítani

Pikkelysömör is lehet foltos hajhullás oka – így lehet megállítani

Több pikkelysömörös beteg tapasztalhatja, hogy foltokban hullik és nem nő ki a haja. Ez a rendkívül kellemetlen jelenség a plakkok nem megfelelő eltávolításával és a hegesedéssel függ össze, aminek kapcsán nem lehet eléggé hangsúlyozni a psoriasis gondos és kitartó kezelésének jelentőségét. A részletekbe dr. Brezán Edina, a Dermatica bőrgyógyásza, kozmetológus avatott be.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Brezán Edina
Dr. Brezán Edina Bőrgyógyász - kozmetológus
Dr. Karászi Viktória
Dr. Karászi Viktória bőrgyógyász, nemigyógyász szakorvos
Dr. Vincze Ildikó
Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász, kozmetológus
Dr. Borbola Kinga
Dr. Borbola Kinga Bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
Dr. Szántó Hajnalka
Dr. Szántó Hajnalka bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor sebész
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD sebész

Prima Medica Egészségközpontok