Petechia

Petechia

Módosítva: 2024.05.17 14:45

A petechia nem egy önálló betegség, hanem inkább egy tünet, ami más állapotok vagy betegségek következményeként fordulhat elő. A petechia a legtöbbször apró, pontszerű bevérzéseket jelent a bőrön, amelyek általában az erek károsodása miatt alakul ki. Ezek a bevérzések általában nagyon aprók, de akár össze is folyhatnak, és így nagyobb területen terjednek ki. 

 

Mi az a petechia?

Hogyan alakul ki a petechia?

A petechia veszélyes?

Milyen betegségekhez társulhat petechia?

Üvegpohár-teszt: miért kell elvégezni petechia gyanúja esetén?

A meningococcus és a petechia

A petechia viszket?

Mitől kell elkülöníteni a petechiát?

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Mi az a petechia?

A petechia egy apró bevérzési pont, amely jelentkezhet a bőrön vagy a nyálkahártyán, amely általában piros, bíborvörös vagy barnás folt formájában jelenik meg. Ezek a pontok általában nagyon aprók, körülbelül 1-2 milliméter átmérőjűek, de sokszor összefüggő csoportokban jelentkeznek. A petechia gyakran a kapillárisok károsodására vagy a vérlemezkék számának csökkenésére utal, ami vérzékenységhez vezethet. A petechia előfordulhat különféle egészségügyi állapotok, például véralvadási rendellenességek, fertőzések vagy súlyosabb betegségek, mint például a vérképzőszervi betegségek esetén. Amennyiben a gyermeken petechia jelenik meg elszórtan vagy csoportokban, minden esetben azonnal orvoshoz kell fordulni, mert akár komoly és súlyos betegség húzódhat a hátterében.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Hogyan alakul ki a petechia?

A petechia kialakulása általában a kapillárisok károsodásával vagy a vérlemezkék számának csökkenésével kapcsolatos. A kapillárisok a keringési rendszer legapróbb erei, és a test különböző részein találhatók, beleértve a bőrt és a nyálkahártyákat is. A petechia kialakulásának fő okai gyermekeknél a következők lehetnek:

 • Erőlködés, trauma: Heves sírás, tiltakozás után, valamint erősebb szorítás vagy traumák hatására apró bevérzések, pöttyök jelenhetnek meg a gyermek bőrén. Általában ártalmatlan jelenség, és kezelést sem igényel.
 • Alacsony vérlemezke szám (thrombocytopaenia): Ez lehet banális vagy akár súlyosabb ok is állhat a petechia kialakulásának hátterében, például, leukaemia vagy ITP (autoimmun thrombocytopaenia) okozta állapot. Ha a gyermek gyakran vérzik enyhe sérülésekből vagy orrvérzés is előfordult, és sok apró bevérzés jelentkezik a bőrén, orvosi vizsgálat ajánlott.
 • Alvadási faktor elégtelenség vagy hiány: A májbetegségek vagy fertőzések is okozhatnak véralvadási problémákat, ami apró bevérzéseket eredményezhet a bőrön.
 • Érgyulladások (vasculitisek): Henoch-Schönlein purpura például gyakori gyermekkori betegség, melynek része lehet a bőrön megjelenő bevérzések, petechia.
 • Vitaminhiány: C-vitamin hiánya például skorbutot okozhat, ami apró bőrvérzéseket eredményezhet.
 • Fertőzések: Vírusok és baktériumok is okozhatnak bőrtüneteket, például kiütéseket és apró bevérzéseket, például a meningococcus baktérium által okozott agyhártyagyulladás és szisztémás fertőzés esetén. Az ilyen fertőzések komoly veszélyt jelenthetnek, így fontos azok megelőzése és korai felismerése.

  Kapcsolódó cikkünk

  Van megoldás a kismamák haj- és bőrproblémáira

  A fogantatás pillanatától kezdve számos változás megy végbe a szervezetben, amely gyakran haj- és bőrproblémákat is eredményez. Dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza a várandósság alatti hormonális és kötőszöveti változások hatásairól és a kezelési lehetőségekről beszélt. 

A petechia veszélyes?

A petechia általában önmagában nem jelent közvetlen veszélyt a gyermekek számára, különösen akkor, ha csak ritkán vagy kis mennyiségben jelentkeznek. Gyakran előfordulhatnak olyan ártalmatlan okok miatt, mint például erős sírás vagy heves köhögés következményeként. Az ilyen típusú petechia általában maguktól elmúlik, és nem igényelnek speciális kezelést.

Azonban fontos tudni, hogy a petechia néha jelezhet súlyosabb egészségügyi problémákat is, például véralvadási rendellenességeket vagy fertőzéseket. Ha a petechia gyakran jelentkezik, nagy területen fedi le a testet, vagy más tünetekkel, például lázzal, gyengeséggel vagy fájdalommal jár, fontos lehet orvoshoz fordulni.

Különösen akkor kell orvoshoz menni, ha a petechiák:

 • Hirtelen, nagy mennyiségben jelennek meg.
 • Szaporodnak vagy terjednek.
 • Kísérik más tünetek, például láz, hányás, hasi fájdalom vagy ízületi fájdalom.
 • A gyermeknek vérzési vagy véralvadási problémái vannak a családi anamnézisben.
 • Az immunrendszer gyengesége vagy más krónikus egészségügyi állapotok vannak jelen.

Fontos feladat megállapítani a petechia pontos okát és meghatározni azt, hogy szükséges-e további kezelés vagy kezelési terv kidolgozása. Általánosságban elmondható, hogy a petechia egyetlen megjelenése általában nem okoz aggályt, de a gyakori vagy súlyos esetek orvosi értékelést igényelnek.

Milyen betegségekhez társulhat petechia?

A petechia sokféle kórképhez társulhat, például:

 • Idiopátiás trombocitopénia purpura (ITP): Ez egy olyan autoimmun állapot, amelyben az immunrendszer tévesen támadja meg és elpusztítja a vérlemezkéket, ami alacsony vérlemezkeszámhoz és ennek eredményeként petechiákhoz vezethet.
 • Vasculitis: Ez az érfalak gyulladása, ami petechia kialakulásához vezethet. Például a Henoch-Schönlein purpura egy olyan vasculitis, amely gyermekkorban gyakran petechia megjelenésével jár együtt.
 • Szeptikus sokk: Ez egy súlyos állapot, amely a véráramfertőzés és a keringési rendszer összeomlása miatt alakul ki. A meningococcus-fertőzés vagy más súlyos fertőzések petechiákat okozhatnak a bőrön.
 • Leukémia: Ez a vért érintő malignus megbetegedés, amelyben a csontvelő a rosszindulatú sejtekből túlságosan sokat termel, és a vérképzés normális folyamatát zavarja. A leukémiában szenvedő betegeknél petechia jelentkezhet a vérlemezkék alacsony száma vagy más vérképzési zavarok miatt.
 • Trombocitopénia: Bármely olyan állapot, amely alacsony vérlemezkeszámhoz vezet, például májbetegségek vagy gyógyszerek mellékhatásaként, petechiákhoz vezethet.

Üvegpohár-teszt: miért kell elvégezni petechia gyanúja esetén?

Az üvegpohár-teszt egy egyszerű és gyors módszer a petechia felismerésére. Ehhez egy átlátszó üvegpoharat enyhén a bőrfelületre kell nyomni, ahol a petechia van, és ha a bőrön látható bevérzés nem tűnik el, az általában arra utal, hogy valószínűleg bevérzés van jelen. Ez egy otthon is könnyen elvégezhető teszt, amely segít elkülöníteni a petechia és más egyéb kiütés megjelenését egymástól, és segíthet a vérzési hajlam korai felismerésében és a megfelelő orvosi ellátás igénylésében.

A meningococcus és a petechiaPetechia

A meningococcus egy baktérium, pontosabban a Neisseria meningitidis nevű baktérium, amely súlyos fertőzéseket okozhat az emberi szervezetben. A leggyakoribb betegség, amelyet okozhat, az agyhártyagyulladás vagy meningitis, de más súlyos állapotok is előfordulhatnak, például a szepszis vagy véráramfertőzés.

A petechia az egyik jellegzetes tünete lehet a meningococcus okozta fertőzésnek. A meningococcus által okozott petechiák általában apró, pontszerű bevérzéseket jelentenek a bőrön, amelyek általában nem tűnnek el, ha az ujjal rányomunk a bőrre (pozitív üvegpohár-teszt). Ezek a petechiák leggyakrabban a törzsön, a végtagokon, a lágy szájpadon és a kötőhártyán jelennek meg. Fontos megjegyezni, hogy a meningococcus okozta petechiák gyorsan megjelenhetnek és halálos kimenetelű fertőzés jelei lehetnek.

A meningococcus-fertőzés nagyon súlyos lehet, és sürgős orvosi kezelést igényel. Ha petechiákat észlelnek, különösen ha más tünetek is jelen vannak, mint például magas láz, hányás, fejfájás vagy zavartság, azonnal orvoshoz kell fordulni. A megfelelő antibiotikum-kezelés és más támogató intézkedések időben történő megkezdése kulcsfontosságú lehet a betegség kimenetelének javításában és a szövődmények elkerülésében.

A petechia viszket?

A petechia nem okoz viszketést, mivel ez apró bevérzések eredménye a bőr alatt, és nem befolyásolja közvetlenül a bőr felszínét. A petechia nem emelkedik ki a bőrből, és általában nincsen körülötte gyulladásos tünet, mint például duzzanat vagy pirosság. A petechia inkább apró, pontszerű elszíneződés a bőr alatt. Viszketést általában az okoz, ha a bőrön valamilyen irritáció vagy allergiás reakció következik be, például ekcéma vagy rovarcsípés esetén. Ha a bőrön viszkető, kiemelkedő területek jelennek meg, valószínűleg más okokra, például bőrkiütésre vagy dermatitisre utalnak, nem pedig petechia jelenlétére.

Mitől kell elkülöníteni a petechiát?

A petechiától elkülönítendő más bőrtünetek és állapotok közé tartoznak:

 • Purpura: A purpura nagyobb, 3 mm-nél nagyobb átmérőjű bevérzéseket jelent a bőrön. Míg a petechiák apró, pontszerűek, a purpura inkább foltos vagy foltos megjelenésű.
 • Bőrkiütés: Más típusú bőrkiütések, például allergiás vagy fertőzéses eredetű kiütések, általában különböznek a petechiától. Ezek gyakran nagyobb területen, például foltokban vagy foltokban jelennek meg, és gyakran kíséri őket más tünetek, például viszketés vagy duzzanat.
 • Bőrgyulladás (dermatitis): Az ekcéma vagy más típusú bőrgyulladás általában gyulladással jár együtt, ami duzzanathoz, pirossághoz és viszketéshez vezethet. Ezek a tünetek általában nem jellemzőek a petechiára.
 • Szúnyogcsípés vagy rovarcsípés: A rovarcsípések vagy szúnyogcsípések általában viszketést és duzzanatot okoznak a csípés helyén, és nem hasonlítanak a petechiákra.

Fontos megjegyezni, hogy ha bármilyen bőrtünetet észlel gyermekén, ami nem jellemző, vagy ha aggodalomra ad okot, mindig fontos orvoshoz fordulni a megfelelő diagnózis és kezelés érdekében.

Összefoglalva tehát, a petecha apró, pontszerű bevérzéseket jelent a bőrön, amelyek általában a kis erek károsodása miatt alakul ki. Ezek általában 1-3 mm átmérőjűek, és nem emelkednek ki a bőrből. A petechiák sokféle állapot következményei lehetnek, beleértve az alacsony vérlemezkeszámot, az érgyulladást, a vérzési rendellenességeket és a fertőzéseket.

Téma szakértője

 • Dr. Karászi Viktória

 • Szakterületek:
  • bőrgyógyász, nemigyógyász szakorvos
 • Specialitások:
  • STD gondozás
  • Pattanásos bőr kezelése
  • Ekcéma
  • Hajhullás
  • Pikkelysömör
  • Kozmetológiai panaszok diganosztizálása és kezelése

   

  Rendelés típusa:

  • Személyes, rendelői vizit
  • magyar, angol és német nyelvű ellátás / consultation in English and German available

  Rendelési helyszín:

  • 1036 Budapest, Lajos u. 66.  'B' lépcsőház, V. emelet

   

  Bejelentkezés a doktornőhöz »

Hírek

A feje tetején kopaszodik? Ilyen okai lehetnek a férfias hajhullásnak nőknél

A feje tetején kopaszodik? Ilyen okai lehetnek a férfias hajhullásnak nőknél

Egyre ritkább a haja a feje tetején, és úgy kopaszodik, ahogyan jellemzően a férfiak szoktak? Ez az úgynevezett androgén (vagyis férfias típusú) hajhullás, amely nőknél különösen önbizalom romboló hatású lehet. Dr. Karászi Viktória, a Dermatica bőrgyógyásza, nemigyógyász szakorvos a jelenség okaira és a megoldás lehetőségeire világított rá.

További részletek
Lipóma vagy faggyúciszta? Melyiket és miért kell eltávolítani?

Lipóma vagy faggyúciszta? Melyiket és miért kell eltávolítani?

A lipóma egy körülírt, zsírszöveti, bőr alatti csomó, amely elsősorban esztétikai problémát okozhat, de mérettől függetlenül nyomhatja az alatta lévő idegeket. A faggyúciszta (atheroma) a bőrből indul ki, bár akár a bőr alá is terjedhet. Melyiket és miért kell, vagy lehet eltávolítani, és mi erre a legjobb megoldás? Dr. Medgyesy Gábor, a Dermatica sebésze adott választ a kérdésekre.

 

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Brezán Edina
Dr. Brezán Edina Bőrgyógyász - kozmetológus
Dr. Karászi Viktória
Dr. Karászi Viktória bőrgyógyász, nemigyógyász szakorvos
Dr. Vincze Ildikó
Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász, kozmetológus
Dr. Borbola Kinga
Dr. Borbola Kinga Bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
Dr. Szántó Hajnalka
Dr. Szántó Hajnalka bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor sebész
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD sebész

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK