Vitiligo

Vitiligo

Szerző: Dermatica Központ | Módosítva: 2023.11.09 17:13

A vitiligo pigmenthiányos foltokkal járó, autoimmun rendellenesség, mely hazánkban 100-200.000 embert érint. A vitiligo előfordulása a nőknél gyakoribb. A pigmenttermelő melanociták működésének károsodása miatt alakul ki. Sokan kozmetikai problémának ítélik, de ennél összetettebb betegség a vitiligo, több kórkép is társulhat hozzá. 

Vitiligoval kapcsolatos szolgáltatásaink a Dermatica Központban
Milyen betegséget jelent a vitiligo?
Mi okozza a vitiligo kialakulását?
Melyek a vitiligo különböző típusai?
Milyen tünetekkel jellemezhető a vitiligo?
Hogyan történik a vitiligo kivizsgálása?
Mi a vitiligo kezelésének menete?
Milyen szövődményeket okozhat a vitiligo?
Hogyan hat a pszichére a vitiligo, milyen pszichoszociális hatásai ismertek?

Vitiligoval kapcsolatos szolgáltatásaink a Dermatica Központban

Milyen betegséget jelent a vitiligo?

A vitiligo egy krónikus, nem fertőző bőrbetegség, amely a bőr pigmentációjának elvesztéséhez vezet. Ennek következtében fehér foltok alakulnak ki a test bizonyos bőrfelületein. A bőr foltokban elveszíti a pigmenttartalmát, így fehér foltok jelennek meg a bőrön. Az elszíneződött területek idővel általában nagyobbak lesznek. Az állapot a test bármely részén érintheti a bőrt, beleértve a hajat és a száj belsejét is. Normális esetben a haj és a bőr színét a melanin határozza meg. A vitiligo akkor fordul elő, amikor a melanint termelő sejtek elhalnak vagy működésük sérül és leállnak. Ezek a bőrelváltozások bármelyik életkorban jelentkezhetnek, de akár veleszületett is lehet. A vitiligo betegsége azokat érinti látványosabban, akiknél a bőrszín sötétebb. Habár a vitiligo nem veszélyes az egészségre, jelentős hatással lehet az érintett személyek életminőségére és önbecsülésére. A vitiligo kezelése visszaállíthatja az érintett bőr színét, de ez sem akadályozza meg a bőrszín folyamatos elvesztését vagy a fehér foltok kiújulást.

Mi okozza a vitiligo kialakulását?

A fehérfolt-betegség néven is ismert elváltozás, a vitiligo 30 százalékban genetikai adottság. A családi halmozódás megfigyelhető, általában, ha a szülőnél vitiligo jelentkezik, akkor 30% az esély, hogy gyermekénél is kialakul. A mai álláspont szerint a vitiligo hátterében autoimmun betegség feltételezhető, amikor a szervezet védekezőrendszere pusztítja el a melanocitákat. Az autoimmun betegségek kialakulásnak számos oka lehet, beleértve a komoly lelki traumákat is. A vitiligo hátterében egy harmadik ok is fennállhat, ez a bőr sérüléseivel kapcsolatos. A sérülések, égések vagy stressz is kiválthatják a vitiligo fellángolását, bár nem feltétlenül okozzák a betegség kialakulását. A vitiligo pontos okai tehát továbbra is ismeretlenek, feltételezhető, hogy több mechanizmus sérülése és együttes fennállásának következtében alakul ki a vitiligo.

Vannak olyan betegségek, melyek bőrtünetei nagyon hasonlítanak a vitiligo tüneteihez. Ilyenek a gyulladásból visszamaradt fehér foltok, vagy a pikkelysömör plakkjai mögött található bőrfelület, de egyes gyógyszerek és kenőcsök is okozhatnak fehér foltokat a bőrön. A vitiligo diagnosztizálásakor ezért fontos az anamnézist pontosan megismerni, hogy a fehér foltok nem-e valamilyen más bőrsérülés, bőrbetegség tünetei-e.

Kapcsolódó cikkünk

Szolárium és gél lakk? Óvatosan az UV-fénnyel!

A szoláriumban és a gél lakkozásban van egy közös pont: az UV-fény. Egyben ez jelenti a veszélyforrást is, a neves szakmai szervezetek szerint. Dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza szerint a rendszeresen UV-fénynek kitett személyeknek fontos az évenkénti orvosi kontroll. 

Melyek a vitiligo különböző típusai?

A vitiligo betegséget az alapján soroljuk különböző típusokba, hogy a pigmenthiányos fehér foltok a test mekkora területét érintik. Ez utal a betegség kiterjedtségére. A vitiligo típusai:

A vitiligó, vagy fehérfoltos pigmenthiány test szerte előfordulhat.

 • Szinte minden bőrfelületet érintő vitiligo: Ennél az univerzális vitiligónak nevezett típusnál az elszíneződés szinte minden bőrfelületet érint.
 • A test számos részét érinti, generalizált vitiligo: Ennél a leggyakoribb típusnál, amelyet generalizált vitiligónak neveznek, az elszíneződött foltok gyakran hasonlóan (szimmetrikusan) alakulnak ki a megfelelő testrészeken.
 • Csak egy oldalon vagy testrészen fennálló, szegmentált vitiligo: Ez a típus, az úgynevezett szegmentális vitiligo, általában fiatalabb korban jelentkezik, egy-két évig fejlődik, majd megáll.
 • A test egy, vagy csak néhány területét érintő, fokális vitiligo: Ezt a típust lokalizált (fokális) vitiligónak nevezik, amikor csak a test néhány pontján jelentkeznek fehér foltok.
 • Az arcot és a kezeket érintő, akrofazális vitiligo: Ennél a típusnál, amelyet akrofazális vitiligónak nevezünk, az érintett bőr az arcon és a kezeken, valamint a testnyílások, például a szem, az orr és a fülek körül található.

Milyen tünetekkel jellemezhető a vitiligo?

A vitiligo legjellegzetesebb tünete a bőrön megjelenő fehér foltok. Ezek a foltok lehetnek kicsik vagy nagyok, és bármely testrészen kialakulhatnak. A vitiligo leggyakrabban az arcon és/vagy a kézfejen jelentkezik. De figyelmeztető jel lehet, ha 35 év előtt őszülés jelentkezik, mely a fejbőrt érintő vitiligo miatt is kialakulhat. A vitiligo okozta foltok lehetnek egyenetlenek és különböző alakúak. Az érintett területek bőre általában nem viszket vagy fáj, de a pigmentáció elvesztése miatt érzékenyebb lehet a napfényre. Ezért az érintetteknek nagyobb gondot kell fordítaniuk a napvédelemre. A Nap káros sugárzása az esetükben nagyobb kockázatot jelent a melanóma és egyéb bőrdaganatok kialakulásában.

A vitiligo a test számos pontján megjelenhet, az idő előrehaladtával pedig újabb területekre is ráterjedhet. A foltok lehetnek szimmetrikusak, vagy tűnhetnek teljes összevisszának és szabálytalannak. A vitiligo gyakori megjelenési helye a testen:

 • arc
 • kezek
 • lábak
 • könyök
 • térd
 • hajas fejbőr

Hogyan történik a vitiligo kivizsgálása?

A vitiligo egy látványos tünetekkel járó betegség, így a diagnózis megalkotása viszonylag könnyű. Mivel azonban több betegség és gyógyszeres kezelés velejárója is lehet fehér foltos bőrelváltozás, így elengedhetetlen a bőrgyógyász szakorvos által végzett differenciál diagnosztika. A vitiligo kivizsgálása során fontos figyelembe venni azt is, hogy a vitiligo számos más betegség velejárója lehet. Kialakulhat autoimmun betegség mellett, de sokszor társbetegség is kapcsolódhat hozzá (pl: cukorbetegség, Addison-kór, vészes vérszegénység). Ha a vitiligo áll fenn, érdemes társbetegségek után is kutatni.

Mindenre kiterjedő kórtörténet felállítása (traumák, kezelések, stressz felmérése), és a fizikális vizsgálat után állítható fel a vitiligo pontos diagnózisa. Az vizsgálat során előfordulhat, hogy bőrbiopszia és vérvizsgálat is történik, melyekkel még pontosabb kép kapható a vitiligo betegség fennállásáról és annak állapotáról.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Mi a vitiligo kezelésének menete?

A vitiligo kezelése kihívást jelent, mert nem létezik garantált gyógymód. Sajnos a vitiligo napjainkban még gyógyszeresen nem kezelhető.  Azonban számos kezelési lehetőséget kifejlesztettek, amelyek segíthetnek a tünetek enyhítésében és a betegség kezelésében. A kezdeti időszakban sok esetben fényvédők, korrektor használata elegendő. Ha rosszabbodik az állapot, vagy nagyon nagy a pigmenthiány kiterjedése, szükséges szakorvost felkeresni. Sokszor a kezelés hosszadalmas és több hatóanyagot is ki kell próbálni, amíg a tünetek csökkenek. A vitiligo kezelésében a következő lehetőségek vannak:

 • Kortikoszteroidok: A bőrre kenhető kortikoszteroid krémek és kenőcsök enyhíthetik a gyulladást és segíthetnek a bőr pigmentációjának helyreállításában. A szteroid krémek hatására repigmentációra van remény, de a kezelés legalább 3 hónapig tart és sokszor D vitamin kiegészítő kezelést is alkalmaznak. Fontos a kezelés alatt a szteroid mellékhatásával számolni, ezért nem lehet korlátlanul, hosszú ideig alkalmazni.
 • Fényterápia: Az UV-B vagy psoraleen + ultraviola A (PUVA) fényterápia serkenti a melanociták működését és segíthet a pigmentáció visszaállításában. Ez a kezelés azonban csak a vitiligo kisfokú pigmenthiányánál hatékony.
 • Bőrátültetés: Néhány esetben a fehér foltokat a saját bőrből, más testrészekből kivett pigmenttel visszaültethetik.
 • Immunmodulátorok: Bizonyos immunmodulátorok hasznosak lehetnek a vitiligo kezelésében, különösen az autoimmun eredetű betegeknél. Ezeket szintén helyileg alkalmazzák, a szteroidoknál kevesebb, de igen komoly mellékhatásokkal kell számolni esetükben is.
 • Smink és bőrszínezők: Kozmetikai termékek segíthetnek a fehér foltok elrejtésében.
 • Depigmentáció: Ha a bőrfestékhiány nagy felületet érint, akkor a nem érintett területeken melanint lebontó hatóanyagokat alkalmaznak. Ezzel a kezeléssel egységessé válhat a bőrszín.
 • Napvédelem: A fehér foltos területeken a melanin védő hatása nincsen jelen, így fokozott veszélynek van kitéve a napégés és a bőrgyógyászati daganatok szempontjából. A napvédelem mindenki számára fontos, de a vitiligo érintettjeinek különösen.

Milyen szövődményeket okozhat a vitiligo?

A vitiligóban szenvedő embereknél fokozott lehet a kockázata a következő betegségeknek:

Hogyan hat a pszichére a vitiligo, milyen pszichoszociális hatásai ismertek?

A vitiligo jelentősen megnehezítheti a közösségbe való beilleszkedést, munkavállalást, lelki terhet róva a betegre. A vitiligo kezelésében így a megértő családi háttér, illetve szakember felkeresése nagyon fontos, hiszen a cél nem a betegség meggyógyítása, hanem az életminőség javítása.

A vitiligo a bőrszín változásával jár, és sok érintett személy számára pszichoszociális nehézségeket okozhat. Az önbizalom csökkenése, a szégyen és az önértékelési problémák gyakoriak lehetnek. A vitiligo jelentősen megnehezítheti a közösségbe való beilleszkedést, munkavállalást, lelki terhet róva a betegre. A vitiligo kezelésében így a megértő családi háttér, illetve szakember felkeresése nagyon fontos, hiszen a cél nem a betegség meggyógyítása, hanem az életminőség javítása.

Az érintetteknek fontos az érzelmek kezelése és a társadalmi támogatás igénybevétele, például csoportterápia vagy pszichológiai tanácsadás. Az életminőség javítása érdekében az érintetteknek meg kell tanulniuk elfogadni a betegségüket, és megtanulni azt is, hogyan éljenek vele együtt. Napjainkban egyre több híresség mutatkozik, akiknek vitiligo-juk van, így egyre közismertebbé és elfogadottabbá válik ez az állapot. A vitiligo megismerése, a stigmatizáció csökkentése érdekében mi is tehetünk a közösségünkben.

Téma szakértői

Dr. Karászi Viktória

Dr. Karászi Viktória

bőrgyógyász, nemigyógyász szakorvos
Dr. Szántó Hajnalka

Dr. Szántó Hajnalka

bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Vincze Ildikó

Dr. Vincze Ildikó

bőrgyógyász, kozmetológus

Hírek

Időskori szemölcs - fontos megkülönböztetni a melanómától

Időskori szemölcs - fontos megkülönböztetni a melanómától

Időskori szemölcsnek is nevezik a seborrhoeás keratózist, ami főként 50 év felett nagyon gyakori, jóindulatú, hámeredetű bőrelváltozás, de fiatalabbaknál is megjelenhet. Ez a lassan fejlődő, idővel leginkább szemölcsre hasonlító képlet önmagában nem igényel kezelést, de egyrészt fontos eldönteni, valóban erről van-e szó vagy bőrdaganatról, másrészt esztétikai okokból el is lehet távolítani. Dr. Brezán Edina, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa mondta el, hogyan.

További részletek
A feje tetején kopaszodik? Ilyen okai lehetnek a férfias hajhullásnak nőknél

A feje tetején kopaszodik? Ilyen okai lehetnek a férfias hajhullásnak nőknél

Egyre ritkább a haja a feje tetején, és úgy kopaszodik, ahogyan jellemzően a férfiak szoktak? Ez az úgynevezett androgén (vagyis férfias típusú) hajhullás, amely nőknél különösen önbizalom romboló hatású lehet. Dr. Karászi Viktória, a Dermatica bőrgyógyásza, nemigyógyász szakorvos a jelenség okaira és a megoldás lehetőségeire világított rá.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Brezán Edina
Dr. Brezán Edina Bőrgyógyász - kozmetológus
Dr. Karászi Viktória
Dr. Karászi Viktória bőrgyógyász, nemigyógyász szakorvos
Dr. Vincze Ildikó
Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász, kozmetológus
Dr. Borbola Kinga
Dr. Borbola Kinga Bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
Dr. Szántó Hajnalka
Dr. Szántó Hajnalka bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor sebész
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD sebész

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK