Pikkelysömör - Psoriasis

Pikkelysömör - Psoriasis

Szerző: Dermatica Központ | Módosítva: 2023.10.16 10:29

A pikkelysömör egy gyakori bőrbetegség, amely nemcsak fizikai, hanem érzelmi és társadalmi terheket is okoz. Alábbiakban áttekintjük a pikkelysömör okait, tüneteit és kezelési lehetőségeit, valamint megvizsgáljuk a betegség hatásait az érintett személyek életminőségére. Célunk, hogy segítsünk a pikkelysömörrel élőknek jobban megérteni ezt a betegséget és megkönnyíteni mindennapjaikat. A bőrbetegség gyakori, előfordulása hazánkban 2 % -ra becsülhető.

Mi a pikkelysömör (Psoriasis)

Pikkelysömör (Psoriasis) okai

Pikkelysömör (Psoriasis) tünetei és diagnózisa

Pikkelysömör (Psoriasis) kezelése

 

Mi a pikkelysömör (Psoriasis)

A pikkelysömör orvosi nevén psorasis olyan autoimmun betegség, amely az immunrendszer téves reakciója miatt alakul ki, hasonlóan más autoimmun betegségekhez, mint például az ízületi gyulladás, az alopecia vagy a vitiligo. Ez a betegség a bőrön különböző típusú elváltozásokat okoz, általában vörös, pikkelyes plakkok formájában. Ezek a plakkok gyakran viszketnek és hámlanak. A pikkelysömör, psoriasis a bőrt, körmöket, nagyon ritkán nyálkahártyát érintő bőrbetegség. Krónikus, hosszantartó, kiújulásra hajlamos. A nőket és férfiakat egyenlő mértékben betegíti meg. A pikkelysömör, megjelenhet minden életkorban, a születés után az emberi életkor legvégső határáig, ugyanakkor, első megjelenési ideje a serdülőkorra esik, ekkor többnyire a hajas fejbőrön kezdődik.

Pikkelysömör (Psoriasis) okai

A psoriasis esetében a fő tényezők a T-sejtek, amelyek az immunrendszer részeként szerepelnek. Ezek a T-sejtek tévedésből támadják meg az egészséges bőrsejteket és más immunsejteket, aminek következtében gyulladásos állapot alakul ki a bőrben. Ennek eredményeként a szervezet próbálja gyorsabban termelni az új bőrsejteket, mint ahogy szükséges lenne, ami a felesleges bőrsejtek felhalmozódásához vezet, és így jönnek létre a pikkelysömör jellegzetes piros plakkjai. A pikkelysömör további okai közé tartozik az immunrendszer és a bőr közötti kommunikáció megbomlása is. Az egészséges bőrben a sejtek közötti kommunikáció szabályozza a bőrsejtek növekedését és megújulását. A pikkelysömör fennállásakor azonban a bőrsejtek kommunikációja megbomlik, ami a pikkelysömörös plakkok kialakulásához vezet.

Az autoimmun betegségek általában élethosszig tartanak, időszakosan jelentkeznek tünetekkel és remissziós időszakokkal. Bár a gyermekkorban kialakuló pikkelysömör bizonyos esetekben felnőtt korra eltűnhet, az általános szabály az, hogy a betegség hosszú távon fennáll. A pikkelysömör kialakulásában a genetikai hajlam és a környezeti faktorok játsszák a fő szerepet. A genetikai hajlam azt jelenti, hogy a szervezet hajlamos bizonyos típusú reakciókra a környezeti hatásokra. Az eddig azonosított hét psoriasisra hajlamosító gén (PSORS-1, -2, -3, -4, -5, -6, -7) szerepet játszik ebben a genetikai hajlamban. Fontos megjegyezni, hogy a genetikai hajlam önmagában nem elegendő a pikkelysömör kialakulásához. Ugyanakkor betegség kialakulásához szükségesek olyan külső környezeti faktorok is, amelyek provokáló hatást gyakorolnak. A "külső" hatások közé tartozhatnak belső betegségek is. Provokáló faktorok olyan tényezők, amelyek a pikkelysömörre hajlamos egyének bőrén pikkelysömörös tüneteket okozhatnak. A bőrtünetek akkor jelennek meg, amikor a genetikai hajlam és a provokáló faktorok kombinációja eléri azt a küszöbértéket, amelynél a betegség kialakul.Pikkelysömör kéz

Számos olyan környezeti és életmódbeli tényező létezik, amelyek hatással lehetnek az immunrendszerre, és elindíthatják a pikkelysömör kialakulását, tehát potenciális kiváltó okok lehetnek:

Dohányzás

Kutatások arra az eredményre jutottak, hogy a dohányzás jelentősen megnöveli a pikkelysömör kialakulásának kockázatát, több mint 60%-kal. Ennek hátterében az áll, hogy a dohányzás során felhasznált toxinok, különösen a nikotin, negatív hatással vannak az immunrendszer működésére.

Hideg időjárás

Bőrgyógyászok észrevették, hogy a hideg időjárás is hozzájárulhat a pikkelysömör kialakulásához, bár az elsődleges ok a napfény hiánya. Az UV-fény segít a D-vitamin termelésében a szervezetben, és szabályozza a bőrben található immunsejtek aktivitását. A hideg időjárás gyakran gyakoribbá teszi a fertőzéseket, ami szintén hozzájárulhat a pikkelysömör kialakulásához. Ezért a fényterápia lehet hatékony a pikkelysömör kezelésében.

Stressz és szorongás

A pikkelysömör és a stressz között összefüggés áll fenn. A stressz önmagában is rizikófaktor a pikkelysömör szempontjából, és a betegség fokozza a stresszérzetet. A stressz és a pikkelysömör közötti kapcsolatot továbbra is kutatják, de feltételezhető, hogy a hosszú távú, kezeletlen stressz és a gyulladásos folyamatok, valamint az immunrendszer aktivitásának növekedése közötti összefüggés szerepet játszik.

Mikrobiom

Az emberi bélrendszerben található sokféle baktériumból álló ökoszisztémát mikrobiomnak nevezzük. Amikor a mikrobiom egyensúlya felborul, ez immunrendszeri figyelmeztető jelet küld, hogy valami nincs rendben. Ennek következtében gyulladásos folyamatok alakulhatnak ki, amelyek hozzájárulhatnak a pikkelysömör fellángolásához.

További okok

Az alkoholfogyasztás, bőrsérülések és fertőzések valóban rizikófaktorok lehetnek a pikkelysömör szempontjából. Különösen a Streptococcus fertőzések hajlamosíthatnak a pikkelysömör kialakulására, és számos esetben megfigyelték a COVID-19 fertőzés és a pikkelysömör közötti összefüggést is.

Pikkelysömör (Psoriasis) tünetei és diagnózisa

A pikkelysömör az egész testen bárhol megjelenhet. Kialakulásának vannak "kedvenc" helyei:

  • hajas fejbőr,
  • végtagok feszítő felszíne (térd, könyök),
  • körmök.

A kór a belső szerveket nem betegíti meg, azonban ízületi panaszokkal társulhat (arthritis psoriatica). A belsőszervi betegségek viszont ronthatják, vagy provokálhatják a pikkelysömört.

Ha a tünetek jellegzetesek, a pikkelysömör, diagnózis általában egyszerűen megerősíthető. Azonban, ha a tünetek nem egyértelműek vagy összetettek, akkor további tesztekre lehet szükség a pontos diagnózis felállításához. A pikkelysömör diagnózisának megerősítése során kulcsfontosságú a pikkelysömörös plakkok alapos vizsgálata. Ezek a plakkok tipikusan piros vagy rózsaszínű foltok a bőrön, amelyek enyhén kiemelkednek a bőr felszínétől, és fehér vagy ezüstös pikkelyekkel vannak borítva. Az orvos általában a bőrön található plakkokat szemrevételezi, és néha kis szövetmintákat vesz a laboratóriumi elemzéshez. Ha az orvos gyanítja, hogy az ízületeket is érinti a pikkelysömör, akkor az ízületeket is megvizsgálja és röntgenfelvételeket készíthet. További vizsgálatok közé tartozik a vérvizsgálat, pikkelysömör kézfelyamely kimutathatja a szervezetben lévő esetleges gyulladásos folyamatokat, és az artritiszt, valamint a máj- és vesebetegségeket is azonosíthatja.

Fontos megérteni, hogy a pikkelysömör diagnózisának megerősítése csak a betegség jelenlétét mutatja, és nem zárja ki más hasonló tüneteket okozó betegségeket. A pontos diagnózis felállításához az orvosok az egyedi betegi történetet és az általános egészségi állapotot is figyelembe veszik.

Néhány esetben a diagnózis még mindig összetett lehet, mivel a pikkelysömör tünetei változhatnak és különböző testrészeket érinthetnek. Ilyen esetekben az orvosok számos vizsgálatot és tesztet is elvégeznek, hogy kizárják más bőrbetegségeket vagy egészségügyi problémákat.

Miután a diagnózis megerősítésre került, az orvosok elkezdik a megfelelő kezelési terv kidolgozását. A kezelési lehetőségek változatosak, és a pikkelysömör súlyosságától és típusától függenek. Helyi és szisztémás gyógyszerek, fényterápia és életmódbeli változtatások is szerepelhetnek a kezelési opciók között.

Mindenekelőtt fontos megérteni, hogy a pikkelysömör diagnózisának megerősítése kulcsfontosságú a megfelelő kezelés és az egészséges életmód kiválasztása szempontjából, ami hozzájárulhat a betegség tüneteinek enyhítéséhez és a beteg életminőségének javításához. Az orvosoknak az egyedi esetek figyelembevételével kell eljárniuk, hogy a legjobb eredményeket érjék el.

Pikkelysömör (Psoriasis) kezelése

Kezelésére jellemző, hogy a pikkelysömör ma még véglegesen nem gyógyítható, de tünetmentesíthető. A tünetmentes időszak változó, esetenként több év is lehet. Sokféle kezelési mód van. A bőrgyógyász, értékelve a pikkelysömör tüneteit, figyelembe véve a társbetegségeket, az életkort, a beteg nemét, és még több más szempontot is, választja a beteg számára legkedvezőbb, legeredményesebb kezelést.

A diagnózis függvényében a kortikoszteroid, a szalicilsav, a D-vitamin származékot tartalmazó kenőcsök mind alkalmazhatók a helyi kezelésében, kiterjedt esetben pedig jó hatású lehet az UV fototerápia is. Súlyos, kiterjedt pikkelysömör esetén, illetve, ha betegség jelentősen rontja a beteg életminőségét, szóba jön szisztémás belsőleges terápia is, amely akár éveken át tartó teljes tünetmentességet is eredményezhet.

Bár az orvosi kezelés elengedhetetlen, mégis fontos, hogy a pikkelysömörben szenvedő betegek önmaguk is nagy figyelmet fordítsanak a tünetek csökkentésére, a fellángolások kiküszöbölésére. A pikkelysömörben szenvedő betegekneknél elsődleges jelentőségű a folyamatos hidratálás, hiszen a túlzottan száraz bőr akár ki is repedezhet. Egyes kutatások szerint beválhatnak az ásványi olaj tartalmú, gyulladáscsökkentő hatású készítmények, de az optimális hidratáló kiválasztásában érdemes bőrgyógyász tanácsára hagyatkozni. Azoknak, akik fejbőrét is érinti a pikkelysömör, szintén fontos a folyamatos hidratálás. Egyes kutatások szerint hasznosak a szalicilsavas és kátrányos samponok, hidratálók.

Mivel a pikkelysömör ízületi gyulladással is járhat, fontos, hogy a páciens ízületi fájdalmat, ezt mindenképpen jelezze a kezelőorvosának, aki további szakorvos irányítja. Az arthritis psoriatica ízületi- és bőrtüneteit is kezelni kell, és mivel a kettő összefügg, ha sikerül a pikkelysömör javulását elérni, az ízületi panaszok is javulni fognak.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Téma szakértői

Dr. Brezán Edina

Dr. Brezán Edina

Bőrgyógyász - kozmetológus
Dr. Karászi Viktória

Dr. Karászi Viktória

bőrgyógyász, nemigyógyász szakorvos
Dr. Borbola Kinga

Dr. Borbola Kinga

Bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus

Hírek

Lipóma vagy faggyúciszta? Melyiket és miért kell eltávolítani?

Lipóma vagy faggyúciszta? Melyiket és miért kell eltávolítani?

A lipóma egy körülírt, zsírszöveti, bőr alatti csomó, amely elsősorban esztétikai problémát okozhat, de mérettől függetlenül nyomhatja az alatta lévő idegeket. A faggyúciszta (atheroma) a bőrből indul ki, bár akár a bőr alá is terjedhet. Melyiket és miért kell, vagy lehet eltávolítani, és mi erre a legjobb megoldás? Dr. Medgyesy Gábor, a Dermatica sebésze adott választ a kérdésekre.

 

További részletek
Pikkelysömör is lehet foltos hajhullás oka – így lehet megállítani

Pikkelysömör is lehet foltos hajhullás oka – így lehet megállítani

Több pikkelysömörös beteg tapasztalhatja, hogy foltokban hullik és nem nő ki a haja. Ez a rendkívül kellemetlen jelenség a plakkok nem megfelelő eltávolításával és a hegesedéssel függ össze, aminek kapcsán nem lehet eléggé hangsúlyozni a psoriasis gondos és kitartó kezelésének jelentőségét. A részletekbe dr. Brezán Edina, a Dermatica bőrgyógyásza, kozmetológus avatott be.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Brezán Edina
Dr. Brezán Edina Bőrgyógyász - kozmetológus
Dr. Karászi Viktória
Dr. Karászi Viktória bőrgyógyász, nemigyógyász szakorvos
Dr. Vincze Ildikó
Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász, kozmetológus
Dr. Borbola Kinga
Dr. Borbola Kinga Bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
Dr. Szántó Hajnalka
Dr. Szántó Hajnalka bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor sebész
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD sebész

Prima Medica Egészségközpontok