Mi a kapcsolat az immunrendszer és a pikkelysömör közt?

Mi a kapcsolat az immunrendszer és a pikkelysömör közt?

Dr. Brezán Edina Módosítva: 2023.02.09 09:33

Sokan tudják, hogy az immunrendszer állapota alapvető szerepet játszik a pikkelysömör kialakulásában, éppen ezért a kezelés sok esetben az immunrendszer működését célozza. De vajon hogyan lehet befolyásolni ezt a működést? Szerepe van-e ebben az életmódnak, vagy csak gyógyszerrel lehet rá hatni? Milyen jelentősége van a bélrendszer állapotának? Dr. Brezán Edina, a Dermatica bőrgyógyásza a legfontosabb kérdésekre válaszolt.

Az immunrendszer téves válasza a psoriasis oka

A pikkelysömör kezelésében a bőrgyógyászi segítség és az életmód is fontos.A pikkelysömör, mint minden autoimmun betegség (például az ízületi gyulladás, az alopecia, a vitiligo), azért alakul ki, mert az immunrendszer tévedésből a szervezet egészséges sejtjeit támadja meg. A psoriasis esetében konkrétan a T-sejt nevű immunsejtek támadják az egészséges bőrsejteket és más immunsejteket is riadóztatva gyulladásos környezetet hoznak létre a bőrben. Éppen ezért a test megpróbál gyorsabban új bőrsejteket termelni, mint ami szükséges lenne, aminek eredménye az extra bőrsejtek felhalmozódása. Így alakulnak ki a pikkelysömörre jellemző piros plakkok.
Az autoimmun betegségekre általában az jellemző, hogy élethosszig fennállnak (tünetmentes és belobbanó időszakok váltják egymást), bár a gyermekkorban meglévő pikkelysömör egyes esetekben elmúlhat felnőtt korra.

A genetika fontos, de a más tényezőknek is van szerepe

Megfigyelhető, hogy egyes családokban több családtagnál is jelen van a pikkelysömör, a kutatók pedig már be is azonosították a génállomány azon régióit, amelyek hajlamossá tesznek a betegség kialakulására. Ugyanakkor számos olyan környezeti és életmódfaktor ismert, amelyek az immunrendszerre hatva kiválthatják a pikkelysömört, vagyis triggernek számítanak. Az alábbiakra kell gondolni:

 • Dohányzás

Kutatások szerint a dohányzás több, min 60%-kal növeli a psoriasis kialakulásának rizikóját. Ez úgy függ össze az immunrendszerrel, hogy a cigarettában lévő toxinok, különösen a nikotin, az immunfunkciókra is hatnak.

 • Hideg időjárás

A bőrgyógyászok úgy tapasztalják, hogy a hideg idő is a psoriasis triggerének számít, bár ennek fő oka a napfény hiánya. Az UV-fény ugyanis lehetővé teszi D-vitamin termelését a szervezetben  és a bőrben lévő immunsejtek aktivitását is szabályozza. A hidegben viszont gyakoribbak a fertőzéses betegségek, amelyek a psoriasis fellángolásához is hozzájárulhatnak. Mindezek miatt a pikkelysömörös betegnél jó hatású lehet a fényterápia.

 • Stressz és szorongás

A psoriasis állapota összefügg az immunrendszerrel. A stressz és a pikkelysömör szinte ördögi kört alkotnak: a stressz önmagában is rizikófaktora a psoriasisnak, a betegség pedig fokozza a distressz érzését a páciensben. Az összefüggéseket még vizsgálják, de kapcsolat lehet a hosszú távú, feldolgozatlan stressz, valamint a gyulladás és az immunsejtek növekvő aktivitása közt.

 • Mikrobiom

Az emberi bélrendszer a baktériumok változatos ökoszisztémájának ad otthont, amit mikrobiomnak neveznek. Amikor a mikrobiom egyensúlya felbomlik, az a jelzés érkezik az immunrendszernek, hogy valami nincs rendben. Ez vezethet később egy olyan gyulladásos állapothoz, ami a pikkelysömör fellángolását eredményezi.

 • További okok

Olyan tényezők is kockázatot jelentenek, mint az alkoholfogyasztás, a bőrsérülések és a fertőzések. Utóbbiak közül különösen a Streptococcus fertőzések lobbanthatják be a pikkelysömört, és sokan a COVID-19 fertőzés kapcsán is megfigyelték az összefüggést.

Az orvosi segítség elengedhetetlen

- Mint látható, az egészséges életmód sokat jelent a fellángolások elkerülésében, de a pikkelysömör tipikusan olyan betegség, amely rendszeres orvosi felügyeletet igényel. Az elrendelt kezelések a tünetek csökkentését célozzák, a célunk tulajdonképpen a hosszú távú tünetmentesség, ami egyben életminőség javulással is jár – ismerteti dr. Brezán Edina, a Dermatica bőrgyógyásza. - A kortikoszteroidot, szalicilsavat és D- vitamin származékot tartalmazó készítmények mind jó hatásúak a pikkelysömör helyi kezelésében, kiterjedt esetben beválhat a speciális szűk spektrumú UV-fototerápia is. Ha a betegség jelentősen rontja az életminőséget, szóba jön szisztémás belsőleges terápia, biológiai terápia, amely akár éveken át tartó teljes tünetmentességet is eredményezhet.

Forrás: Dermatica (www.dermatica.hu)

Téma szakértője

 • Dr. Brezán Edina

 • Szakterületek:
  • Bőrgyógyász - kozmetológus
 • Specialitások:
  • allergiás bőrbetegségek
  • anyajegyek vizsgálata
  • kiütések, ekcéma, dermatitis
  • rosacea
  • pikkelysömör
  • akne
  • fényallergia
  • hajhullás, hajas fejbőr betegségei
  • ellátás 6 éves kortól

   

  Vélemények munkatársunkról »

   

  Rendelés típusa:

  • Személyes, rendelői vizit

   

  Rendelési helyszín:

  • 1015 Budapest Ostrom u. 16. (a Széll Kálmán térnél)

   

  Bejelentkezés a doktornőhöz »

Orvos válaszol

Jó napot.Jelentkeztem szociális gondozó tanfolyamra,és nem tudom,hogy egészségügyileg alkalmas vagyok e rá mert pikelysömöröm van a térdemen, a könyökömön,és a fejbőrömön.Köszönöm.

Tisztelt Balog Eva,
A pikkelysömör nem fertőző betegség. Nagyon gyakran fordul elő, tüneti kezeléssel szépen csökkenthetők a bőrtünetek. Emiatt nyugodtan jelentkezhet szociális gondozónak.
Üdvözlettel:
Dr. Garaczi Edina
bőrgyógyász, allergológus szakorvos

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Időskori szemölcs - fontos megkülönböztetni a melanómától

Időskori szemölcs - fontos megkülönböztetni a melanómától

Időskori szemölcsnek is nevezik a seborrhoeás keratózist, ami főként 50 év felett nagyon gyakori, jóindulatú, hámeredetű bőrelváltozás, de fiatalabbaknál is megjelenhet. Ez a lassan fejlődő, idővel leginkább szemölcsre hasonlító képlet önmagában nem igényel kezelést, de egyrészt fontos eldönteni, valóban erről van-e szó vagy bőrdaganatról, másrészt esztétikai okokból el is lehet távolítani. Dr. Brezán Edina, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa mondta el, hogyan.

További részletek
A feje tetején kopaszodik? Ilyen okai lehetnek a férfias hajhullásnak nőknél

A feje tetején kopaszodik? Ilyen okai lehetnek a férfias hajhullásnak nőknél

Egyre ritkább a haja a feje tetején, és úgy kopaszodik, ahogyan jellemzően a férfiak szoktak? Ez az úgynevezett androgén (vagyis férfias típusú) hajhullás, amely nőknél különösen önbizalom romboló hatású lehet. Dr. Karászi Viktória, a Dermatica bőrgyógyásza, nemigyógyász szakorvos a jelenség okaira és a megoldás lehetőségeire világított rá.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Brezán Edina
Dr. Brezán Edina Bőrgyógyász - kozmetológus
Dr. Karászi Viktória
Dr. Karászi Viktória bőrgyógyász, nemigyógyász szakorvos
Dr. Vincze Ildikó
Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász, kozmetológus
Dr. Borbola Kinga
Dr. Borbola Kinga Bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
Dr. Szántó Hajnalka
Dr. Szántó Hajnalka bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor sebész
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD sebész

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK