Rosacea

Az egyik leggyakoribb bőrgyógyászati probléma a rosacea (rozácea). Az arc kivörösödésével, gyakran pattanásokkal járó, feltűnő, de nem veszélyes bőrbetegség. Súlyos formái csúnyává tehetik az arcbőrt. Kórképet gyógyítani nem lehet, de tünetei enyhíthetőek bőrgyógyászati, kozmetikai kezelésekkel.

Rosacea

Rosacea előfordulása

Rosacea oka

Rosacea tünetei

Rosacea kivizsgálása, kezelése

Rosacea előfordulása

A rosacea gyakori, makacs, főként az arcot érintő, ezért kozmetikailag kifejezetten zavaró, az erek kitágulásával járó bőrbetegség. Pontosan nem tudjuk hány embert érint a rosacea betegség, de becslések szerint az emberek 1%-a érintett a bőrproblémában. A rosaceás bőrre való hajlam öröklődhet, a probléma gyakran egyes családokban halmozottan fordul elő. Gyakrabban fordul elő középkorú hölgyeknél, elsősorban a 30-60 –as korosztály körében, de létezik fiatalkori formája is. Illetve az 1-es és 2-es bőrtípusú egyéneknél is gyakoribb az a rosacea előfordulása. De érekesség, hogy a súlyosabb klinikai formák főleg a férfiakat érintik.

Kapcsolódó cikkünk

Hajhullást bőratka is okozhat

Hajhullást bőratka is okozhat

Tavasszal, a fésülködés és hajmosás során elvesztett hajszálak mennyisége ijesztően megszaporodhat. Az évszakkal járó természetes hajhullás mellett aggodalomra ad okot, ha reggel a párnán, vagy napközben a ruhán folyamatosan újabb hajszálak jelennek meg. Az alapos kivizsgálás nemcsak az esetleges vitaminhiányt, vagy hormonproblémákat kutatja, de kiterjed a fejbőrben lévő élősködők ellenőrzésére is.


Rosacea kialakulásának az oka

Nem ismerjük a probléma pontos okát. Genetikai és környezeti tényezők egyaránt szerepet játszhatnak a rosacea kialakulásában. Szerepet játszik a tünetek megjelenésében számos külső tényező, mint:

 • napsütés,
 • stresszhelyzetek,
 • meleg időjárás
 • szél,
 • kimerítő testmozgás,
 • forró fürdő,
 • alkohol, vagy kávéfogyasztás,
 • forró italok
 • fűszeres ételek fogyasztása
 • kozmetikumok
 • tartósított élelmiszerek
 • gyógyszerek: a magas vényomásra alkalmazott vasodialator hatású gyógyszerek is, illetve a fényérzékenységet fokozó hatóanyag tartalmú gyógyszerek is

Hogy kinél melyik külső hatás vált ki  erős tünetek, ezt érdemes mindenkinek saját magánál kitapasztalnia, és ezen tényezőket kerülnie.

Egyes vizsgálatok szerint kialakulásában szerepet játszanak különböző baktériumok, melyek a bőrön természetes formában is jelen vannak. A Demodex folliculorum illetve a Demodex brevis. Több kutatás is igazolta, hogy rosaceás pácienseknél emlekedett szémban voltak jelen a Demodexek. A szakirodalomban megosztó információk állnak rendelkezésre azzal kapcsolatban, hogy a Demodexek növekvő száma a rosacea oka, vagy éppen következménye.

Helicobacter Pylori szerepéről szintén megoszlanak a szakirodalmi vélemények. Gyakorlati tapasztalatok szerint a rosacea hátterében gyakoriak a gasztrointesztinális eltérések, betegségek. Helicobacter pylori pozitivitás gyakran tapasztalhato rosacea esetén. és a HP eradikáció a betegség jelentős javulásához vezethet.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el

Rosacea tünetei

 • A betegség kezdeti tünete az arc középső részén (orr, homlok, áll) kialakuló bőrvörösség, kezdetben múló jellegű, néhány percig tartó arcpirulás, melegségérzet lehet.
 • Később  a bőrvörösség tartósan megmarad. Ha közelebbről vizsgáljuk a bőrtüneteket, jól látható, hogy a vörös bőrszínt az arc tágult kicsi erecskéi, kapillárisai adják.
 • Gennyes pattanások is megjelennek, melyek súlyos esetben akár a mellen, a háton vagy a végtagok bőrén is jelentkezhetnek. A kiserek falának tartós károsodása miatt az értágulatok állandósulnak.
 • Néhány év vagy évtized után alakulhat ki, az orr vagy az áll kötőszövetes túltengésével járó állapot, a "krumpliorr" (orvosi néven rhynophyma).

Orvos válaszol

info@dermatica.hu

Tisztelt Doktornő! 11 éves fiamnak vírusos szemölcsök vannak a talpán. Június elején jött az első három. Bőrgyógyászaton lefagyasztották, betadint, kenőcsöt, vérehulló fecskefüvet írt fel. Azt mondta, hogy tilos födőhelyen fürdeni. Tegnap visszamentünk a bőrgyógyászatra, másik orvos volt. aznap kijött a negyedik szemölcs. Fagyasztásos kezelés, duofilm oldat, áztatás, kaparás, fertőtlenítés. Az oldatos kezelést majd két hét múlva. Már elég sebesek és nagyok a szemölcsök. Ő azt mondta, hogy nyugodtan menjünk fürdeni. Szerintem nem kellene, mert vírusos. 1 hét múlva mennénk nyaralni wellnessbe. Kérem segítségét, hogy ilyen esetben mit csináljak. Ha nem lehet strandolni vele, le kell mondani a szállást. Előre is köszönöm!!!!!!! Tisztelettel, Anita
Tisztelt Anita!

Vírusos szemölcs esetén medencés, melegvizes fürdőzés nem javasolt, különösen akkor nem, ha sebek is jelen vannak.

Üdvözlettel:
Dr.Vincze Ildikó
bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos


Rosacea kezelése

A legfontosabb lépés a megfelelő terápia kiválasztásában a provokáló faktor felismerése, betegség hátterében álló probléma felderítése. A rosaceás bőr kezelését bőrgyógyász szakorvosnak kell összeállítani, szorosan együttműködéve szükség esetén bőrsebésszel és kozmetikussal. 

Rosacea bőrgyógyászati kezelése

A terápiának része lehet különböző hatóanyga tartalmú krémek alkalmazása, antiobiotokum kúra, és sebészeti kezelések is. Tudj meg többet a rosacea bőrgyógyászati kezeléséről ide kattintva!

Rosacea kozmetikai kezelése:

Kevés kozmetikushoz tud eljutni egy rosaceás bőrrel, rendelkező, de a Dermatica központban elérhető Peterman Krisztina gyógykozmetikus, akik kifejezetten a problémás bőr kozmetikai szakértője. 

Jelentkezz be hozzá itt.

Tudj meg többet a rosacea kozmetikai kezeléséről ide kattintva.

Rosacea egy gyakori bőrbetegség, melynek tünetei piros arcbőr, pattanások, hólyagok a bőrön. Kezelésének legfőbb szempontja a kiváltó ok kezelése bőrgyógyásszal, kozmetikussal. 

Bejelentkezés rosacea kivizsgálására!

 

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt
Bejelentkezés rosacea kivizsgálásra:

+36 70 977 0752

online bejelentkezés rosacea bőrgyógyászati kezelésére

 

Téma szakértője


Források:
1. www.dermatology.com
2. A Rosacea patogenezise, klinikai formái, kezelése - Ovosi Hetilap, Preisz Klaudia, Kárpáti Sarolta

 

Bejelentkezés

A Dermatica Bőrgyógyászat és Kozmetika kizárólag előzetesen egyeztetett időpontban fogad vendégeket.

Rólunk mondták

Régóta járok Krisztihez, és sosem csalódtam benne és munkájában sem. Pedig nem vagyok könnyű eset. A.N.

Anyukám hozott el kamaszkoromban ide a kozmetikába. Akkor persze nem tetszett, hogy ide kell járnom. Most már pattanásaim nincsenek - sőt nyomai sem - és már önként jövök Krisztihez bőrápolásra. Van két szép gyermekem. Ha nagyok lesznek, őket is ide fogom hozni. Barna

További vélemények