Rosaceás bőr: hogyan segít a kozmetikus?

Rosaceás bőr: hogyan segít a kozmetikus?

Peterman Krisztina Létrehozva: 2013.07.23 Módosítva: 2018.11.22

Az érzékeny bőr ápolását jobb, ha szakértő kezekre bízzuk. A rosaceás bőr kezelésében járatos szakember a megfelelő kezelésekkel és hatóanyagok alkalmazásával segíthet megelőzni a tünetek súlyosbodását. A rosacea tünetei napfény hatására rendszerint rosszabbodnak, a tavaszi-nyári időszakban ezért még nagyobb gondot kell fordítanunk a megelőzésre.

Nőknél gyakori panasz

A rosacea megjelenésében az örökletes tényezők mellett a hormonális változások is fontos szerepet játszanak. A betegség férfiakon is kialakulhat, azonban nőknél gyakoribb. Az első tünetek gyakran 40-50 éves kor körül, a menopauza időszakában jelentkeznek. A rosacea megfelelő kezelés hiányában fokozatos rosszabbodást mutat: az arcon jelentkező enyhe bőrpír, majd megmaradó értágulatok után gennyes csomók is megjelenhetnek, majd végső stáiumban a sűrű csoportokban elhelyezkedő csomók összefüggővé vállhatnak, és – főként férfiaknál, jellemzően az orr vagy az áll területén - kialakul a  rhynophymaként, vagyis karfiolszerűen megvastagodott bőr néven ismert torzító elváltozás.

Rosacea és bőrápolás

A rosacea tünetei rendszerint rohamokban alakulnak ki, tünetes és tünetmentes periódusok váltakozhatnak hosszabb időn keresztül. A terápia egyik fontos eleme hogy erősítsük a kiserek falát – magyarázza Peterman Krisztina szépség-terapeuta, a Dermatica kozmetikusa. Erre kiváló hatóanyag például a rutin, mely a rutaszkorbin egyik összetevője ezen kívül jótékony hatásúak még  a magas C vitamin tartalmú készítmények. Lényeges még, hogy kerüljük az olyan tényezőket, melyek az erek tágulását fokozhatják. Gyulladásos fázisban nyugtató, - például körömvirág, málnamag olaj, homoktövis – és fertőtlenítő hatású készítményeket alkalmazunk helyileg és szükség szerint belső kezelésként is.

A kozmetikumok megválasztásánál ügyeljünk arra, hogy a készítmények közül ne az olajos és vazelin alapú termékeket válasszuk, mert azok elzárják a faggyúmirigyek kivezető nyílását, így a gyulladás kialakulását fokozzák. A rosaceás bőr ápolására különösen ideálisak az olyan összetevőket tartalmazó illatanyag- és színezékmentes készítmények, melyek a hidratáló hatáson túl védik és erősítik a véredények falait, csökkentik a bőr kipirosodását, és védelmet nyújtanak a napsugarak káros hatásaival szemben. A málnamagban és a homoktövisben természetes UV filter is található az érerősítő hatás mellett, illetve a szőlőmag olaja is tartalmaz természetes UV szűrőt.

Társbetegségek és életmód

A kozmetikai kezelésekkel a bőr állapota látványosan javítható, a hatás azonban csak ideiglenes lehet, ha a háttérben egyéb betegségek húzódnak meg, vagy életmódunkkal fokozzuk a panaszok súlyosbodását.

Az arcon megjelenő tünetek összefügghetnek egyéb gyomor-bélrendszeri betegségekkel, azok gyulladásával is, de a rosacea hátterében vérnyomás ingadozás, néhány esetben pedig az arcbőrön élősködő atkák is állhatnak.

Javasolt az értágulatot fokozó, vérbőséget, kipirulást okozó élelmiszerek, italok kerülése, így az alkohol, forró, erős fűszeres ételek fogyasztása nem ajánlott.

A napfénynek szintén provokáló szerepe van, javasolt már az első napsugarak megjelenésétől magas faktorszámú fényvédő krémmel óvni a bőrt. 

A szaunázás vérbőség fokozó hatása miatt szintén kerülendő.

Téma szakértője

  • Peterman Krisztina

  • Szakterületek:
    • kozmetikőr, kozmetikus mester, szépség terapeuta
  • Specialitások:
    • problémás / érzékeny bőr hatékony kezelése
    • pattanásos bőr hatékony kezelése
    • régi pattanásnyomok eltüntetése
    • bőratkás bőr kozmetikai kezelése
    • rozáceás bőr kozmetikai kezelése
    • ráncos-, száraz bőr kezelése

     

    Vélemények munkatársunkról »

     

    Helyszín:  

    1015 Budapest, Ostrom utca 16. (a Széll Kálmán térnél)

     

    Rendelés típusa:

    • Személyes konzultáció

     

    Bejelentkezés telefonon: +36 20 209 9939

Orvos válaszol

Nekem a hüvelykujjam alatt vann egy ilyen szemölcs féleség! ha megnyomom nagyon fáj és váladék jön belölle de volt olyan hogy eltünt és utánnna megint vissza jött mi tehetek? mivel tudom ezt lekezellni? előre is köszönöm a segitséget!!

Peterman Krisztina
Peterman Krisztina kozmetikus
Kedves Erdélyi Petra!

A pontos diagnózist bőrgyógyász szakorvosnak kell felállítani. Fontos lenne tudni, hogy mit jelent pontosan a szemölcs \"féleség \" A szemölcs legtöbbször nem is fáj. Ellenben fertőz, főleg ha váladékozik. Kérdés az is, hogy mit jelent a hüvelykujj alatt? A hüvelyk újj tenyéri felszínén, vagy a végpercén belül,a körme alatt? Mindenképpen mutassa meg bőrgyógyász orvosnak. Ha valóban szemölcs akkor többféle kezelési lehetőség is létezik. A szájon át bevehető gyógyszertől kezdve az ecsetelőn át a fagyasztásig. A házipraktika csak idő veszteség, főleg ha nem tudja pontosan mi az. A szemölcsök bizonyos életkorban spontán is eltünnek, de bizonyos elváltozások igen igen makacsak. Nagy kitartás kell a kiirtásukhoz. Bármilyen módszert is választunk ehhez. Bőrgyógyászati szakrendelésünkön lehetőség van a panasz kivizsgálására.
Üdvözlettel, Peterman Krisztina kozmetikus mester

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Empatikus

Krisztit hosszabb idő óta ismerem. Úgy szakmai munkáját és emberi magatartását is nagyra becsülöm. Nagy empátiával viseltetik vendégeivel és készséges a külön kívánságok teljesítésében. Kedves és közvetlen ember, kitűnő minőségű anyagokkal dolgozik. Engem minden alkalommal újjá tud varázsolni testileg és lelkileg is.

További vélemények

Hírek

Lipóma vagy faggyúciszta? Melyiket és miért kell eltávolítani?

Lipóma vagy faggyúciszta? Melyiket és miért kell eltávolítani?

A lipóma egy körülírt, zsírszöveti, bőr alatti csomó, amely elsősorban esztétikai problémát okozhat, de mérettől függetlenül nyomhatja az alatta lévő idegeket. A faggyúciszta (atheroma) a bőrből indul ki, bár akár a bőr alá is terjedhet. Melyiket és miért kell, vagy lehet eltávolítani, és mi erre a legjobb megoldás? Dr. Medgyesy Gábor, a Dermatica sebésze adott választ a kérdésekre.

 

További részletek
Pikkelysömör is lehet foltos hajhullás oka – így lehet megállítani

Pikkelysömör is lehet foltos hajhullás oka – így lehet megállítani

Több pikkelysömörös beteg tapasztalhatja, hogy foltokban hullik és nem nő ki a haja. Ez a rendkívül kellemetlen jelenség a plakkok nem megfelelő eltávolításával és a hegesedéssel függ össze, aminek kapcsán nem lehet eléggé hangsúlyozni a psoriasis gondos és kitartó kezelésének jelentőségét. A részletekbe dr. Brezán Edina, a Dermatica bőrgyógyásza, kozmetológus avatott be.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Brezán Edina
Dr. Brezán Edina Bőrgyógyász - kozmetológus
Dr. Karászi Viktória
Dr. Karászi Viktória bőrgyógyász, nemigyógyász szakorvos
Dr. Vincze Ildikó
Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász, kozmetológus
Dr. Borbola Kinga
Dr. Borbola Kinga Bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
Dr. Szántó Hajnalka
Dr. Szántó Hajnalka bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor sebész
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD sebész

Prima Medica Egészségközpontok