Allergiás bőrtünetek

Allergiás bőrtünetek

Módosítva: 2023.11.29 15:38

Az allergiás bőrtünetek olyan reakciókat jelentenek, amelyeket az immunrendszer túlzott válaszként produkál bizonyos anyagokkal, az allergénekkel való érintkezésre. Ezek a tünetek szerteágazóak lehetnek, magukba foglalva a vörösséget, duzzanatot, viszketést és egyéb kellemetlenségeket.

Mi az az allergiás bőrtünet?

Allergiás bőrtünetek okai

Allergiás bőrtünetek hátterében álló leggyakoribb allergének

Hogyan alakulnak ki az allergiás bőrtünetek?

Allergiás bőrtünetek típusai

Allergiás bőrtünetek kezelése

Allergiás bőrtünetek veszélye

Allergiás bőrtünetekkel kapcsolatos szolgáltatások Központjainkban

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Mi az az allergiás bőrtünet?

Az allergiás bőrtünetek megjelenése széles skálán mozog. Ezek közé tartozhat a vörösség, duzzanat, viszketés, hólyagok, hámlás vagy égő érzés. Az allergiás bőrtünetek okai különböző tényezők lehetnek, például élelmiszerek, növények, állatszőr, poratkák vagy egyéb környezeti irritáló anyagok. Az allergiás bőrtünetek gyakran az immunrendszer túlzott reakciójának eredményeként jelennek meg, amikor az immunrendszer hibásan az ártalmatlan anyagokat veszi észre és azonosítja veszélyként és elindítja a védekező mechanizmusokat.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Allergiás bőrtünetek okai

Az allergiás bőrtünetek különböző okokra vezethetők vissza, de általában az immunrendszer túlzott reakciójával kapcsolatosak. Az allergiás reakciók a következő okokból alakulhatnak ki:

 • Allergének: Ezek olyan anyagok, amelyek az immunrendszer által érzékenyített személyeknél allergiás reakciót váltanak ki. Ezek lehetnek élelmiszerek, pollenek, poratkák, állati szőr, penészgombák vagy bizonyos gyógyszerek.
 • Immunrendszeri reakció: Az immunrendszer normális esetben a szervezetet külső támadóktól, kórokozóktól, káros anyagoktól védi. Az allergiás reakciók során az immunrendszer hibásan észleli az általában ártalmatlan anyagokat veszélyesnek, és túlzott választ indít el.
 • Genetikai hajlam: Az allergiás bőrtünetek hátterében egyéb hajlamosító tényezők is állhatnak. Ha a családban előfordult allergia, növelheti az esélyét annak, hogy a későbbiekben a családon belül másnál is előforduljon.
 • Környezeti tényezők: A környezeti tényezők is szerepet játszhatnak az allergiás bőrtünetek kialakulásában. Például a légszennyezés, a dohányfüst, vagy az egyes vegyi anyagok irritálhatják a bőrt és hozzájárulhatnak az allergiás bőrtünetek kialakulásához.

  Kapcsolódó cikkünk

  Vírus okozta kiütések? Ilyen okai lehetnek

  A vírusfertőzések egy része kiütéseket okozhat. A COVID is okozhat a bőrön foltokat, kiütéseket, de ezek a bőrtünetek csak keveseknél mutatkoznak. Mit kell tenni, ha vírus okozta kiütéseink lesznek? Ezt a kérdést válaszolta meg dr. Szántó Hajnalka, a Dermatica bőrgyógyásza, allergológus, klinikai immunológus.

Allergiás bőrtünetek hátterében álló leggyakoribb allergének

Az allergiás bőrtünetek különböző tényezőkre vezethetők vissza, melyeket különböző allergének okozhatnak, vagyis olyan anyagok, amelyekre az immunrendszer túlzott reakciót mutat. Néhány közös allergén típus:

 • Élelmiszerek: Bizonyos élelmiszerek, például diófélék, tojás, tejtermékek, glutén vagy tenger gyümölcsei allergiás reakciót válthatnak ki.
 • Pollennövények: A különböző növények pollenje allergiás reakciókat okozhat, különösen a tavaszi és nyári hónapokban.
 • Poratkák: Ezek apró, a háztartásban jelen levő atkák allergiás reakciót válthatnak ki, ugyanis különösen ágyneműkben, párnákban és szőnyegekben találhatók meg.
 • Állatszőr: Kutyák, macskák és más állatok szőre is állhat az allergiás bőrtünetek hátterében, beleértve a bőrpírt és viszketést.
 • Gombák: Penészgombák belélegzése vagy érintkezése allergiás bőrtünetekhez vezethet.
 • Rovarcsípések: Szúnyogok, darazsak vagy méhek csípése szintén allergiás reakciót okozhat.

Hogyan alakulnak ki az allergiás bőrtünetek?

Az allergiás bőrtünetek kialakulásának folyamata összetett, és a hisztamin is fontos szerepet játszik ebben a folyamatban.

 • Érintkezés az allergénnel: Az allergiás bőrtünetek háttere, az allergiás reakció akkor kezdődik, amikor az immunrendszer érintkezik egy allergénnel, vagyis egy olyan anyaggal, amely normál körülmények között nem lenne veszélyes.
 • Szenzibilizáció: Az első érintkezés során az immunrendszer emlékszik az allergénre. Ezt nevezik szenzibilizációnak. A szervezet kialakít egy immunválaszt, és antitesteket termel az adott allergén ellen.
 • Másodlagos érintkezés: A következő érintkezéskor az immunrendszer gyorsan reagál, és felszabadítja az immunreakciókat vezérlő vegyületeket, például a hisztamint.
 • Hisztamin felszabadulása: Az immunsejtek, különösen a hisztamin tartalmú mastociták és bazofilek, degranulálódnak, és kiszabaul a hisztamin. A hisztamin számos hatást gyakorol a szervezetre, beleértve az érpermeabilitás növekedését, az izmok összehúzódását, és stimulálja az idegvégződéseket.
 • Bőrreakciók: A hisztamin hatására a bőr érrendszerének kitágulása és a véredények permeabilitásának növekedése következhet be. Ez eredményezheti a bőrpírt, duzzanatot, viszketést, hólyagokat vagy más allergiás bőrtüneteket.

A hisztamin felszabadulása az allergiás reakciók egyik kulcsfontosságú lépése. Az antihisztaminokat, gyógyszereket, amelyek gátolják a hisztamin hatását, gyakran alkalmazzák az allergiás bőrtünetek enyhítésére. Az allergiás reakciók súlyossága és a bőrtünetek típusa változhat az egyéntől és az allergéntől függően.

Allergiás bőrtünetek típusai

Az allergiás bőrtünetek számos formában megjelenhetnek, és a tünetek súlyossága és jellege változhat az érintett és az allergén típusa szerint. Néhány gyakori allergiás bőrtünet típus:Allergiás bőrtünetek

 • Bőrpír (erythema): Az érintett területen megjelenő vörösség, amely gyakran viszketéssel járhat egy gyakori allergiás bőrtünet.
 • Csalánkiütés (urticaria): Az allergiás bőrtünetek egy formája, mely kiemelkedő, viszkető, vörös foltok vagy hólyagok formájában jelentkezik, amelyek gyorsan megjelenhetnek és változó méretűek lehetnek.
 • Duzzanat (ödéma): Az allergiás bőrtünetek egy másik típusa az ödéma lehet, mely érintett területen jelentkező duzzanat vagy puffadás.
 • Viszketés (pruritus): Az érintett bőrfelületen jelentkező kellemetlen viszkető érzés szinte minden allergiás bőrtünet velejárója.
 • Hólyagok: Kiemelkedő, viszkető kiütések, amelyek hasonlóak a csalánkiütéshez.
 • Hámlás (desquamatio): Az érintett területen a bőr lehámlik. Az allergiás bőrtünetek egy szintén gyakran előforduló formája ez.
 • Égő érzés: Az érintett területen érzett égő vagy csípő érzés.
 • Ekcéma: Krónikus bőrgyulladás, amely kiütésekkel, hámlással és viszketéssel járhat.
 • Kontakt dermatitis: Az allergénnel való közvetlen érintkezés következtében kialakuló bőrgyulladás, ami pirosságot, hólyagokat, viszketést okozhat.
 • Angioödéma: A mélyebb rétegekben jelentkező duzzanat, különösen az arcon és a szemhéjakon, ami sürgős orvosi ellátást igényelhet.
 • Dermatitis herpetiformis: Cöliákiával összefüggő, viszkető kiütésekkel jelentkező bőrbetegség.

Allergiás bőrtünetek kezelése

Az allergiás bőrtünetek kezelése többféle módon történhet, attól függően, hogy milyen típusú tünetek jelentkeznek és mi okozza az allergiás reakciót. Itt van néhány kezelési lehetőség allergiás bőrtünetek esetén:

 • Antihisztaminok: Ezek a gyógyszerek csökkentik a hisztamin hatását, amely felelős az allergiás bőrtünetek, például viszketés, duzzanat és bőrpír kialakulásáért. Elérhetőek receptre és recept nélkül is.
 • Corticosteroidok: Krémek, kenőcsök vagy tabletta formájában alkalmazott gyógyszerek, amelyek csökkentik az allergiás bőrtünetek súlyosságát, a gyulladást és enyhítik a viszketést.
 • Immunmodulátorok: Az ekcémát kezelő speciális gyógyszerek, amelyek modulálják az immunrendszer válaszát.
 • Hideg borogatások: Az allergiás bőrtünetek, úgy mint aduzzanat és viszketés enyhítésére alkalmazható hideg borogatás.
 • Kortikoszteroid krémek: Az enyhe allergiás bőrtünetek, például bőrpír és viszketés kezelésére alkalmazhatók.
 • Antibiotikumok: Ha az allergiás bőrtünetek másodlagos bakteriális fertőzése alakul ki, az orvos antibiotikumokat is felírhat.
 • Allergén elkerülése: Az allergiás bőrtünetek kiváltó okának, azaz az allergénnek a lehető legteljesebb elkerülése szintén fontos a tünetek kezelésében.

Fontos megjegyezni, hogy az egyes esetek eltérőek lehetnek, és a kezelési tervet az orvos állítja össze a beteg egyedi szükségletei alapján. Az öngyógyítás helyett mindig érdemes orvossal konzultálni az allergiás bőrtünetek kezelése érdekében.

Allergiás bőrtünetek veszélye

Az allergiás bőrtünetek általában nem veszélyesek, és a legtöbb esetben azok enyhe vagy közepes súlyosságú tünetekkel járnak, amelyek kezelhetők. Azonban néhány esetben komplikációk vagy súlyosabb állapotok is kialakulhatnak. Néhány potenciális veszély és szövődmény allergiás bőrtünetek esetén:

 • Bakteriális fertőzés: Az allergiás bőrtünetek, különösen a felsértett vagy kikapart bőrfelületek, hajlamosak a bakteriális felülfertőzés kialakulására.
 • Nagyobb szöveti duzzanat (angioödéma): Az angioödéma a mélyebb rétegekben jelentkező duzzanat, amely gyorsan alakul ki, és a száj, az arc vagy a légutak súlyos duzzanatát okozhatja. Ez sürgős orvosi ellátást igényel!
 • Anafilaxiás reakció: Néhány esetben az allergiás bőrtünetek súlyosabbak lehetnek és az egész szervezetet érinthetik, ami anafilaxiás reakciót okozhat. Ez életveszélyes állapot, amely azonnali orvosi beavatkozást igényel!
 • Krónikus bőrbetegségek: Az ismétlődő vagy tartós allergiás bőrtünetek hozzájárulhatnak krónikus bőrbetegségek kialakulásához, például ekcémához.
 • Bőrhegesedés: Súlyos allergiás bőrtünetek vagy krónikus bőrbetegségek esetén hegesedés alakulhat ki az érintett területeken.

Összefoglalva tehát, az allergiás bőrtünetek olyan reakciók, melyek az immunrendszer túlzott válaszként jelennek meg bizonyos anyagok, az allergének, hatására. Ezek a tünetek magukba foglalhatják a vörösséget, duzzanatot, viszketést, hólyagokat, hámlást és égő érzést. Gyakori típusok közé tartoznak a csalánkiütés, ekcéma, kontakt dermatitis, angioödéma. Az antihisztaminok, kortikoszteroidok, hideg borogatások és az allergén elkerülése gyakori kezelési módszerek. Súlyos esetekben, mint az anafilaxiás reakció, azonnali orvosi segítség szükséges.

Téma szakértője

 • Dr. Szántó Hajnalka

 • Szakterületek:
  • bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
 • Specialitások:
  • allergiás bőrgyógyászati ​​problémák
  • ekcéma
  • anyajegyszűrés
  • gyermekbőrgyógyászat

   

  A rendelés típusa:

  • Személyes, rendelői vizit

   

  Rendelési helyszín:

  • 1147 Budapest, Csömöri út 18. (a Bosnyák ténél)

   

  Bejelentkezés a doktornőhöz »

 

Hírek

A feje tetején kopaszodik? Ilyen okai lehetnek a férfias hajhullásnak nőknél

A feje tetején kopaszodik? Ilyen okai lehetnek a férfias hajhullásnak nőknél

Egyre ritkább a haja a feje tetején, és úgy kopaszodik, ahogyan jellemzően a férfiak szoktak? Ez az úgynevezett androgén (vagyis férfias típusú) hajhullás, amely nőknél különösen önbizalom romboló hatású lehet. Dr. Karászi Viktória, a Dermatica bőrgyógyásza, nemigyógyász szakorvos a jelenség okaira és a megoldás lehetőségeire világított rá.

További részletek
Lipóma vagy faggyúciszta? Melyiket és miért kell eltávolítani?

Lipóma vagy faggyúciszta? Melyiket és miért kell eltávolítani?

A lipóma egy körülírt, zsírszöveti, bőr alatti csomó, amely elsősorban esztétikai problémát okozhat, de mérettől függetlenül nyomhatja az alatta lévő idegeket. A faggyúciszta (atheroma) a bőrből indul ki, bár akár a bőr alá is terjedhet. Melyiket és miért kell, vagy lehet eltávolítani, és mi erre a legjobb megoldás? Dr. Medgyesy Gábor, a Dermatica sebésze adott választ a kérdésekre.

 

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Brezán Edina
Dr. Brezán Edina Bőrgyógyász - kozmetológus
Dr. Karászi Viktória
Dr. Karászi Viktória bőrgyógyász, nemigyógyász szakorvos
Dr. Vincze Ildikó
Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász, kozmetológus
Dr. Borbola Kinga
Dr. Borbola Kinga Bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
Dr. Szántó Hajnalka
Dr. Szántó Hajnalka bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor sebész
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD sebész

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK