Ótvar

Ótvar

Módosítva: 2024.05.17 14:47

Az ótvar egy viszonylag gyakran előforduló fertőző bőrgyógyászati kórkép. Az ótvar egy bakteriális bőrfertőzés, amelyet a leggyakrabban a Staphylococcus aureus és a Streptococcus pyogenes baktérium okoz. Ez a betegség nem csak a gyerekek, hanem a felnőttek körében is előforduló betegség. A baktérium okozta szövődmények elkerülése érdekében mindenképpen fontos időben felismerni, elkülöníteni más hasonló bőrgyógyászati kórképektől, és hatékonyan kezeni.

Mi az az ótvar?

Az ótvar okozója

Mely életkorban fordul elő a leggyakrabban az ótvar?

Milyen tünetekkel jár az ótvar?

Az ótvar differenciáldiagnózisa más bőrgyógyászati kórképektől

Hogyan terjed az ótvar?

Az ótvar terápiája

Az ótvar szövődményei

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Mi az az ótvar?

Az ótvar egy olyan bőrfertőzés, melyet a Staphylococcus aureus vagy a Streptococcus pyogenes baktériumok okoznak. Gyakran előfordul kisgyermekeknél, különösen óvodás korban-ugyanis itt a zárt közösség miatt gyorsan terjedhet, de egyes sportágak, mint például a birkózás, felnőtteknél is növelhetik az ótvar fertőzésének kockázatát. Az ótvar jellemző tünetei közé tartozik a bőrpír, a hólyagok, a pustulák (gennyes hólyagok) és a fájdalom. A kezelés általában antibiotikum tartalmú krémek vagy tabletták alkalmazásával történik, hogy megszüntessék a bakteriális fertőzést és enyhítsék az ótvar okozta tüneteket. A betegség globális terjedése 2010-ben mintegy 140 millió embert érintett világszerte, ami a világ lakosságának körülbelül 2%-át teszi ki. Felnőtteknél kevésbé gyakori, de előfordulhat.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Az ótvar okozója

Az ótvar két fő kórokozója a Staphylococcus aureus és a Streptococcus pyogenes baktériumok.

 • Staphylococcus aureus: Ez egy gram-pozitív baktérium, amely sok ember bőrén és nyálkahártyáin is megtalálható a bőr normál flórájának részeként. Számos törzse az emberi testfelszínen természetesen is előfordul, és csak bizonyos körülmények között válik patogénné, vagyis betegséget kialakítóvá. A Staphylococcus aureus képes különböző típusú bőrfertőzéseket okozni, ideértve az ótvart is. Számos változata van, köztük a methicillin-rezisztens Staphylococcus aureus (MRSA), amely antibiotikumokkal szemben ellenálló lehet, ami nehezítheti a kezelést.
 • Streptococcus pyogenes: Ez egy másik gram-pozitív baktérium, amely szintén az emberi testben élő normál flórába tartozik. A Streptococcus pyogenes általában a torokfertőzések, mint például a mandulagyulladás vagy a torokgyulladás, okozója, de bizonyos körülmények között a bőrön is fertőzést okozhat, és ilyen esetekben jelenik meg az ótvar és annak tipikus tünetei. Egyes törzsei képesek olyan toxinok termelésére, amelyek súlyosabb fertőzéseket és szövődményeket okozhatnak.

Mindkét baktérium fokozott fertőzőképességgel rendelkezik, és könnyen terjedhetnek közvetlen érintkezés vagy fertőzött tárgyak útján. Az ótvar fertőzése a bőr sérülésein keresztül vagy egészséges bőrön is előfordulhat. A megfelelő higiéniai intézkedések, például a gyakori kézmosás és a fertőzött területek tisztán tartása, fontos szerepet játszik a fertőzés megelőzésében.

Kapcsolódó cikkünk

Piros kiütések a bőrön? 6 gyakori betegség, ami okozhatja

Mivel a bőrön jelentkező piros foltok, kiütések számos problémára utalhatnak, ha nem egyértelmű az ok, érdemes orvoshoz fordulni a diagnózis és az esetleg szükséges kezelés miatt. Dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus a gyakori okokra hívta fel a figyelmet.

Mely életkorban fordul elő a leggyakrabban az ótvar?

Az ótvar leggyakrabban az óvodáskorú gyermekeknél fordul elő. Ez általában a 2 és 5 év közötti korosztályt jelenti. Ebben a korosztályban azért is fordul elő gyakrabban az ótvar, mert a gyermekek közötti közvetlen érintkezés, a kisebb tér és a közös játékok során könnyen terjednek a fertőzések. Az óvodák és iskolák zsúfolt környezetet biztosítanak, ahol a baktériumok könnyen terjedhetnek, ezért az ótvar gyakran fordul elő ebben a korosztályban. Azonban, ahogyan korábban is említésre került, a felnőttek körében is ritkábban ugyan, de előfordulhat a fertőzés. A kontakt sportot gyakorlók körében például jóval gyakrabban fordul elő az ótvar.

Milyen tünetekkel jár az ótvar?

Az ótvar leggyakrabban az orr környékén az arcon ás a száj körül jelentkezik, de emellett bármely testtájon megjelenhet.

Az ótvar leggyakoribb formájában apró, vöröses sebek jelennek meg a bőrön, melyeket mézsárga pörk fed be. Ezek a sebek általában viszketnek és fájdalmasak lehetnek. A pörkök általában a sebképződési folyamat részeként alakulnak ki, és a baktériumok által termelt anyagokkal és gennyel keverednek.

Az ótvar hólyagos formája esetén a bőrön víztiszta folyadékkal telt hólyagok jelennek meg. Ezek a hólyagok lehetnek apróak, csak néhány milliméter átmérőjűek, de akár nagyobbak is, elérve akár a mogyorónyi vagy diónyi méretet is. A hólyagképződést általában a baktériumok által termelt toxinok váltják ki. A hólyagok gyakran fájdalmasak és viszketnek is, és ha felrepednek, folyadék és genny ürül belőlük.

Egyes esetekben az ótvar pattanásszerű kiütéseket is okozhat a bőrön, amelyek vörös, gyulladt és fájdalmas képletek formájában jelentkeznek.

Ha az ótvart nem kezelik, a tünetek testszerte szétterjedhetnek, emellett pedig a fertőzés másokra is könnyen továbbterjedhet. Fontos azonban megjegyezni, hogy a megfelelő kezelés és gondos bőrápolás mellett a gyógyulás után nem maradnak hegek a bőrön.

Az ótvar differenciáldiagnózisa más bőrgyógyászati kórképektől

Az ótvar differenciáldiagnózisa fontos a helyes kezelés és a fertőzés terjedésének megelőzése szempontjából.

 • Pemphigus: Ez egy autoimmun betegség, amelyben a szervezet saját immunrendszere támadja meg a bőrt, és hólyagokat vagy sebeket okozhat.Ótvar
 • Bőrfertőzések: Más típusú baktériumok okozta bőrfertőzések is hasonló tüneteket okozhatnak, mint például a cellulitisz vagy az impetigo más típusai.
 • Atópiás dermatitis (atópiás ekcéma): Ez egy krónikus gyulladásos bőrbetegség, amely gyakran viszkető, vörös kiütésekkel és száraz, hámló bőrrel járhat. Az atópiás dermatitis gyakran gyermekkorban kezdődik, és a könyökökön, a térdhajlatokban, valamint az arcon és a nyakon jelentkezhet. Fontos megkülönböztetni az ótvartól, mivel az atópiás dermatitis nem fertőző, de hasonló képet mutathat a hámló bőrfelszín miatt.
 • Pikkelysömör: Ez egy krónikus autoimmun bőrbetegség, amely vörös, hámló foltokat eredményezhet a bőrön, gyakran ezüstös-fehér pikkelyekkel fedve. A pikkelysömör leggyakrabban a könyökön, a térdhajlaton, a fejbőrön és a derékon jelentkezik. Bár a tünetek hasonlóak lehetnek az ótvárhoz, a pikkelysömör nem fertőző, és általában genetikai és immunológiai tényezők állnak a háttérben.
 • Szemölcs (verruca): Ez egy vírusfertőzés által okozott bőrnövedék, amelyet a humán papillomavírus (HPV) okoz. A szemölcsök gyakran kicsik, durva tapintásúak és a bőrfelszínről elemelkedő képletek. Általában fájdalmatlanok, de előfordulhat, hogy viszketnek és nem mellesleg zavaróak. Fontos megkülönböztetni az ótvartól, mivel a szemölcsök más típusú fertőzésből származnak, és más típusú kezelést igényelhetnek, úgyanis míg az ótvar kórokozója baktérium, addig a szemölcsöt vírusok okozzák.
 • Herpes simplex: Ez az a fertőzés, ami a leghasolnóbb képet mutatja az ótvarhoz. A vírusfertőzés apró, folyadékkal teli hólyagokat okoz a bőrön vagy a nyálkahártyákon. A herpes simplex vírusnak két típusa lehet, a herpes simplex vírus 1 (HSV-1), amely általában ajakherpeszt okoz, és a herpes simplex vírus 2 (HSV-2), amely általában a genitáliákon megjelenő herpeszért felelős. Azonban ez a megkülönböztetés manapság már nem helytálló, ugyanis a HSV-1 is okozhat genitális herpeszt, a HSV-2 pedig ajakherpeszt.

Hogyan terjed az ótvar?

Az ótvar hajlamosító tényezői közé tartozik a rossz higiénia, az alultápláltság és a vérszegénység. Ezen kívül nagyobb gyakorisággal fordul elő az ótvar meleg éghajlaton élők között.

Az ótvar terjedése közvetlen érintkezés útján történik a fekéllyel vagy az orrban jelen lévő kórokozóval. A fertőzés lappangási ideje Streptococcus esetén általában 1–3 nap, míg Staphylococcus esetén 4–10 nap. Fontos megjegyezni, hogy a levegőben jelenlevő Streptococcusok nem okoznak fertőzést az egészséges bőrfelületen. Az ótvar terjedésének további módja lehet a fekélyek megvakarása, majd a közös tárgyak megérintése, ami hozzájárulhat a baktériumok további terjedéséhez.

Emellett gyakran úgynevezett impetiginizáció is előfordulhat, ami azt jelenti, hogy például egy viszkető, kivakart atópiás dermatitises bőr Streptococcus pyogenes vagy Staphylococcus aureus által felülfertőződik, és megjelennek a pörkös hólyagok. Ezért kell óvatosan vakarni a viszkető bőrfelszíneket.

Az ótvar terápiája

Az ótvar kezelése kisebb tünetek esetén gyakran helyi kezeléssel történik. Az első lépés a pörkök leválasztása, azonban fontos kiemelni, hogy ezeket semmiképpen sem szabad lekaparni! A pörkök alatt gyakran nagy mennyiségben jelen vannak a fertőző baktériumok, ezért érthető, hogy a pörkre kenve a kenőcs nem képes hatékonyan érvényesülni, ráadásul a lekaparásuk továbbterjesztheti a betegséget.

A pörkleválasztás kenőcsökkel vagy borogatással valósítható meg. Ezután a hámhiányt fertőtlenítő ecsetelővel kell kezelni, majd gyulladáscsökkentő és hámosító kenőccsel kell bekenni, melyek többsége orvosi receptre kapható. Ezeket az érintett területeket, kivéve az arcot, bekötözve kell tartani. A sebkezelést mindaddig folytatni kell, amíg az utolsó pörk is eltűnik.

Az ótvar szövődményei

Az ótvar szövődményei közé tartozhat a nyirokérgyulladás, mely egy vörös csík formájában jelenhet meg a bőrön, gyakran kísérve a környéki nyirokcsomók megnagyobbodásával. Néha előfordulhat orbánc is. A legsúlyosabb szövődmény lehet vesegyulladás, ezért fontos, hogy a kiterjedt betegség alatt és a gyógyulás utáni két hétben is vizeletvizsgálatot végezzenek. A vesegyulladás időben történő felismerése és kezelése kulcsfontosságú a szövődmények megelőzése érdekében.

Téma szakértője

 • Dr. Karászi Viktória

 • Szakterületek:
  • bőrgyógyász, nemigyógyász szakorvos
 • Specialitások:
  • STD gondozás
  • Pattanásos bőr kezelése
  • Ekcéma
  • Hajhullás
  • Pikkelysömör
  • Kozmetológiai panaszok diganosztizálása és kezelése

   

  Rendelés típusa:

  • Személyes, rendelői vizit
  • magyar, angol és német nyelvű ellátás / consultation in English and German available

  Rendelési helyszín:

  • 1036 Budapest, Lajos u. 66.  'B' lépcsőház, V. emelet

   

  Bejelentkezés a doktornőhöz »

Hírek

A feje tetején kopaszodik? Ilyen okai lehetnek a férfias hajhullásnak nőknél

A feje tetején kopaszodik? Ilyen okai lehetnek a férfias hajhullásnak nőknél

Egyre ritkább a haja a feje tetején, és úgy kopaszodik, ahogyan jellemzően a férfiak szoktak? Ez az úgynevezett androgén (vagyis férfias típusú) hajhullás, amely nőknél különösen önbizalom romboló hatású lehet. Dr. Karászi Viktória, a Dermatica bőrgyógyásza, nemigyógyász szakorvos a jelenség okaira és a megoldás lehetőségeire világított rá.

További részletek
Lipóma vagy faggyúciszta? Melyiket és miért kell eltávolítani?

Lipóma vagy faggyúciszta? Melyiket és miért kell eltávolítani?

A lipóma egy körülírt, zsírszöveti, bőr alatti csomó, amely elsősorban esztétikai problémát okozhat, de mérettől függetlenül nyomhatja az alatta lévő idegeket. A faggyúciszta (atheroma) a bőrből indul ki, bár akár a bőr alá is terjedhet. Melyiket és miért kell, vagy lehet eltávolítani, és mi erre a legjobb megoldás? Dr. Medgyesy Gábor, a Dermatica sebésze adott választ a kérdésekre.

 

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Brezán Edina
Dr. Brezán Edina Bőrgyógyász - kozmetológus
Dr. Karászi Viktória
Dr. Karászi Viktória bőrgyógyász, nemigyógyász szakorvos
Dr. Vincze Ildikó
Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász, kozmetológus
Dr. Borbola Kinga
Dr. Borbola Kinga Bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
Dr. Szántó Hajnalka
Dr. Szántó Hajnalka bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor sebész
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD sebész

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK