Melegkiütés vagy napallergia - mikor kell orvoshoz fordulni?

Melegkiütés vagy napallergia - mikor kell orvoshoz fordulni?

dr. Rózsa Annamária Létrehozva: 2022.08.17 Módosítva: 2022.08.17

A meleg hatására kiütések, duzzadt, vöröses pattanások jelentek meg a bőrön? Esetleg nem gyulladt, folyadékkal teli hólyagok mutatkoznak? Viszketnek, vagy épp nem okoznak ilyen gondot? Dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza beszélt arról, hogy nem feltétlenül könnyű egy laikusnak különbséget tenni a melegkiütés és a napallergia közt, és bizonyos esetekben fontos az orvosi segítség. 

Gyerekeknél gyakori, de felnőtteknél is előfordul a melegkiütés

A melegkiütést fontos elkülöníteni a napallergiától.Csecsemőknél, gyerekeknél viszonylag gyakran megjelenik a melegkiütés, vagyis a miliaria. ami az eltömődött verejtékmirigyek következménye. Mivel a gyerekek hőháztartása még nem teljesen kialakult, ők könnyen reagálhatnak így a melegre. A melegkiütés önmagában nem jelent problémát, de az már igen, ha a kiütések begyulladnak. A gyulladásos forma a miliaria rubra, ami viszkető, duzzadt, vörös pattanás formában jelenik meg. Létezik egy nem gyulladásos típus is, a kristályos miliaria, ami főként a háton, a vállon, a mellkason, a hónaljban alakul ki, és egy folyadékkal töltött hólyag formában jelentkezik. A hólyagocskák nagyobb csoportokban jelennek meg a bőrön, nem viszketnek, nem pirosak, és ha kifakadnak, kikaparjuk őket, vízszerű folyadék távozik belőlük.
Megelőzésképpen és a kezelésben is fontos a szellős, könnyű öltözék, gyerekeknél a túlöltöztetés kerülése és lehetőség szerint a pelenka nélküli „szellőztetés”.

Égő érzéssel jelentkezhet a napallergia

Sokan pattanásnak, csalánkiütésnek, piros foltnak nézik a napallergiát, ami nem meglepő, hiszen sokféle formában jelentkezhet a betegség. Az esetek többségében csak a fénynek kitett testrészeken tűnnek fel a kiütések, ám a valódi napallergia a teljes bőrfelületen megmutatkozhat. Ez már csak azért is probléma, mert nagyon kellemetlen tünetekkel küzdhet a páciens: viszketés, égő érzés, esetleg hólyagok megjelenése. A napallergia által érintett felület nem hámlik, viszont ha rendszeresen kiújul, foltokat hagyhat maga után.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Bőrgyógyászi kezeléssel meg lehet szabadulni a kellemetlen tünetektől.- Ha biztosak vagyunk benne, hogy melegkiütésről van szó, a legfontosabb, hogy minél többet hagyjuk fedetlenül szellőzni a bőrt. Természetesen ebben az esetben is árnyékos helyen ajánlott tartózkodni, a direkt, erős napsütés kerülendő. Az esetek többségében a tünet magától elmúlik, különösen a nem gyulladásos típus – ismerteti dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza. -  Ha mégsem szűnnek meg a tünetek, és hetekig megmaradnak a kiütések, érdemes bőrgyógyászati vizsgálatra jelentkezni, aki sokszor cinktartalmú rázókeveréket rendel el. Ugyanez a keverék enyhítheti a gyulladt típus okozta viszketést, égő érzést is, és bizonyos esetekben ajánlhatunk hintőporos kezelést is.
Ha a tünetek súlyosabbak és úgy látszik, hogy elszaporodtak a baktériumok az adott bőrfelületen – ez a ritkább eset -, antibiotikumos készítményre is szükség lehet. A bőrgyógyászati kivizsgáláson természetesen meg tudjuk állapítani azt is, valóban melegkiütésről vagy már a napallergiáról van-e szó. Utóbbit szintén ajánlatos lehet gyulladáscsökkentő, hűsítő készítménnyel kezelni, súlyosabb esetben az antihisztamin tartalmú gyógyszer kiegészítéseként.  

Forrás: Dermatica (www.dermatica.hu)

 


 

Téma szakértője

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Precíz, alapos

Nagyon precíz alapos vizsgálat, pontos tájékoztatás, megnyugtató hangnem. Magas színvonalú ellátásban volt részem mindennel maximálisan elégedett voltam .

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Sokat ront a stressz a tenyér-talpi ekcémán

Sokat ront a stressz a tenyér-talpi ekcémán

A tenyéren, ujjakon, talpon, lábfejen megjelenő ekcéma igen kellemetlen, sokszor önbizalom-romboló betegség, amelynek kezelése összetett. Dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyásza, klinikai onkológus arra hívta fel a figyelmet, hogy az alapos kivizsgálás után nem csak a rendszeres hidratálás fontos, de a tüneti és hosszútávú orvosi kezelésen kívül a stresszoldás is.

További részletek
Köröm- és bőrgomba - segítség a makacs betegségek ellen

Köröm- és bőrgomba - segítség a makacs betegségek ellen

A köröm- és a bőrgomba minden évszakban kellemetlenséget okozhat az érintetteknek, sokan szégyellik is a betegséget. Dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus szerint már csak azért is érdemes ezekkel a betegségekkel orvoshoz fordulni, mert a makacs gombás fertőzésektől nagyon nehéz lehet megszabadulni.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Vincze Ildikó
Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász, kozmetológus
Dr. Brezán Edina
Dr. Brezán Edina Bőrgyógyász - kozmetológus
Dr. Borbola Kinga
Dr. Borbola Kinga Bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
Dr. Schmidt Emese
Dr. Schmidt Emese bőrgyógyász, klinikai onkológus
Dr. Szántó Hajnalka
Dr. Szántó Hajnalka bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
dr. Rózsa Annamária
dr. Rózsa Annamária bőrgyógyász
Prof. Dr. Marschalkó Márta PHD
Prof. Dr. Marschalkó Márta PHD bőrgyógyász, nemigyógyász
Dr. Karászi Viktória
Dr. Karászi Viktória bőrgyógyász, nemigyógyász szakorvos
Dr. Szilágyi Melinda
Dr. Szilágyi Melinda bőrgyógyász, nemigyógyász szakorvos, kozmetológus, allergológus és klinikai immunológus
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor sebész
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD sebész

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!