Melegkiütés vagy napallergia - mikor kell orvoshoz fordulni?

Melegkiütés vagy napallergia - mikor kell orvoshoz fordulni?

dr. Rózsa Annamária Létrehozva: 2022.08.17 Módosítva: 2022.08.17

A meleg hatására kiütések, duzzadt, vöröses pattanások jelentek meg a bőrön? Esetleg nem gyulladt, folyadékkal teli hólyagok mutatkoznak? Viszketnek, vagy épp nem okoznak ilyen gondot? Dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza beszélt arról, hogy nem feltétlenül könnyű egy laikusnak különbséget tenni a melegkiütés és a napallergia közt, és bizonyos esetekben fontos az orvosi segítség. 

Gyerekeknél gyakori, de felnőtteknél is előfordul a melegkiütés

A melegkiütést fontos elkülöníteni a napallergiától.Csecsemőknél, gyerekeknél viszonylag gyakran megjelenik a melegkiütés, vagyis a miliaria. ami az eltömődött verejtékmirigyek következménye. Mivel a gyerekek hőháztartása még nem teljesen kialakult, ők könnyen reagálhatnak így a melegre. A melegkiütés önmagában nem jelent problémát, de az már igen, ha a kiütések begyulladnak. A gyulladásos forma a miliaria rubra, ami viszkető, duzzadt, vörös pattanás formában jelenik meg. Létezik egy nem gyulladásos típus is, a kristályos miliaria, ami főként a háton, a vállon, a mellkason, a hónaljban alakul ki, és egy folyadékkal töltött hólyag formában jelentkezik. A hólyagocskák nagyobb csoportokban jelennek meg a bőrön, nem viszketnek, nem pirosak, és ha kifakadnak, kikaparjuk őket, vízszerű folyadék távozik belőlük.
Megelőzésképpen és a kezelésben is fontos a szellős, könnyű öltözék, gyerekeknél a túlöltöztetés kerülése és lehetőség szerint a pelenka nélküli „szellőztetés”.

Égő érzéssel jelentkezhet a napallergia

Sokan pattanásnak, csalánkiütésnek, piros foltnak nézik a napallergiát, ami nem meglepő, hiszen sokféle formában jelentkezhet a betegség. Az esetek többségében csak a fénynek kitett testrészeken tűnnek fel a kiütések, ám a valódi napallergia a teljes bőrfelületen megmutatkozhat. Ez már csak azért is probléma, mert nagyon kellemetlen tünetekkel küzdhet a páciens: viszketés, égő érzés, esetleg hólyagok megjelenése. A napallergia által érintett felület nem hámlik, viszont ha rendszeresen kiújul, foltokat hagyhat maga után.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Bőrgyógyászi kezeléssel meg lehet szabadulni a kellemetlen tünetektől.- Ha biztosak vagyunk benne, hogy melegkiütésről van szó, a legfontosabb, hogy minél többet hagyjuk fedetlenül szellőzni a bőrt. Természetesen ebben az esetben is árnyékos helyen ajánlott tartózkodni, a direkt, erős napsütés kerülendő. Az esetek többségében a tünet magától elmúlik, különösen a nem gyulladásos típus – ismerteti dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza. -  Ha mégsem szűnnek meg a tünetek, és hetekig megmaradnak a kiütések, érdemes bőrgyógyászati vizsgálatra jelentkezni, aki sokszor cinktartalmú rázókeveréket rendel el. Ugyanez a keverék enyhítheti a gyulladt típus okozta viszketést, égő érzést is, és bizonyos esetekben ajánlhatunk hintőporos kezelést is.
Ha a tünetek súlyosabbak és úgy látszik, hogy elszaporodtak a baktériumok az adott bőrfelületen – ez a ritkább eset -, antibiotikumos készítményre is szükség lehet. A bőrgyógyászati kivizsgáláson természetesen meg tudjuk állapítani azt is, valóban melegkiütésről vagy már a napallergiáról van-e szó. Utóbbit szintén ajánlatos lehet gyulladáscsökkentő, hűsítő készítménnyel kezelni, súlyosabb esetben az antihisztamin tartalmú gyógyszer kiegészítéseként.  

Forrás: Dermatica (www.dermatica.hu)

 


 

Téma szakértői

dr. Csapó Zsolt PhD

dr. Csapó Zsolt PhD

sebész
Drégely Anikó

Drégely Anikó

Dietetika
Peterman Krisztina

Peterman Krisztina

kozmetikőr, kozmetikus mester, szépség terapeuta

Kapcsolódó oldalak

Kapcsolódó videók

Hírek

Még a gyakori nemi fertőzéseket is fontos kezelni

Még a gyakori nemi fertőzéseket is fontos kezelni

Az STD, vagyis a nemi úton terjedő betegségek jelenléte még mindig sokakban feszengést okoz, ami miatt szégyellnek orvoshoz fordulni. Holott a szakszerű kezeléssel nem csak a kellemetlen tünetektől lehet gyorsabban megszabadulni, de a kiújulás, a továbbfertőzés is megelőzhető lehet. Dr. Karászi Viktória, a Dermatica bőrgyógyásza, nemigyógyász szakorvos arra hívta fel a figyelmet, hogy a gyakori nemi betegségeket nem csak a kicsapongó életet élők kaphatják el, de bárki, aki él szexuális életet.

További részletek
3 gyakori bőrgyógyászati ok a hajhullás mögött

3 gyakori bőrgyógyászati ok a hajhullás mögött

A hajhullás olyan tünet, amit a legtöbb érintett nagyon nehezen visel – érthető módon a nőknek különösen nehéz ezt megélniük, éppen ezért ők azok, akik gyakrabban fordulnak emiatt orvoshoz. Dr. Karászi Viktória, a Dermatica bőrgyógyásza, nemigyógyász szakorvos a gyakori bőrgyógyászati okokra és a szakszerű kezelés jelentőségére hívta fel a figyelmet.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Brezán Edina
Dr. Brezán Edina Bőrgyógyász - kozmetológus
Dr. Karászi Viktória
Dr. Karászi Viktória bőrgyógyász, nemigyógyász szakorvos
Dr. Vincze Ildikó
Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász, kozmetológus
Dr. Borbola Kinga
Dr. Borbola Kinga Bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
Dr. Schmidt Emese
Dr. Schmidt Emese bőrgyógyász, klinikai onkológus
Dr. Szántó Hajnalka
Dr. Szántó Hajnalka bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor sebész
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD sebész

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok