Melegkiütés vagy napallergia - mikor kell orvoshoz fordulni?

Melegkiütés vagy napallergia - mikor kell orvoshoz fordulni?

dr. Rózsa Annamária Létrehozva: 2022.08.17 Módosítva: 2022.08.17

A meleg hatására kiütések, duzzadt, vöröses pattanások jelentek meg a bőrön? Esetleg nem gyulladt, folyadékkal teli hólyagok mutatkoznak? Viszketnek, vagy épp nem okoznak ilyen gondot? Dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza beszélt arról, hogy nem feltétlenül könnyű egy laikusnak különbséget tenni a melegkiütés és a napallergia közt, és bizonyos esetekben fontos az orvosi segítség. 

Gyerekeknél gyakori, de felnőtteknél is előfordul a melegkiütés

A melegkiütést fontos elkülöníteni a napallergiától.Csecsemőknél, gyerekeknél viszonylag gyakran megjelenik a melegkiütés, vagyis a miliaria. ami az eltömődött verejtékmirigyek következménye. Mivel a gyerekek hőháztartása még nem teljesen kialakult, ők könnyen reagálhatnak így a melegre. A melegkiütés önmagában nem jelent problémát, de az már igen, ha a kiütések begyulladnak. A gyulladásos forma a miliaria rubra, ami viszkető, duzzadt, vörös pattanás formában jelenik meg. Létezik egy nem gyulladásos típus is, a kristályos miliaria, ami főként a háton, a vállon, a mellkason, a hónaljban alakul ki, és egy folyadékkal töltött hólyag formában jelentkezik. A hólyagocskák nagyobb csoportokban jelennek meg a bőrön, nem viszketnek, nem pirosak, és ha kifakadnak, kikaparjuk őket, vízszerű folyadék távozik belőlük.
Megelőzésképpen és a kezelésben is fontos a szellős, könnyű öltözék, gyerekeknél a túlöltöztetés kerülése és lehetőség szerint a pelenka nélküli „szellőztetés”.

Égő érzéssel jelentkezhet a napallergia

Sokan pattanásnak, csalánkiütésnek, piros foltnak nézik a napallergiát, ami nem meglepő, hiszen sokféle formában jelentkezhet a betegség. Az esetek többségében csak a fénynek kitett testrészeken tűnnek fel a kiütések, ám a valódi napallergia a teljes bőrfelületen megmutatkozhat. Ez már csak azért is probléma, mert nagyon kellemetlen tünetekkel küzdhet a páciens: viszketés, égő érzés, esetleg hólyagok megjelenése. A napallergia által érintett felület nem hámlik, viszont ha rendszeresen kiújul, foltokat hagyhat maga után.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Bőrgyógyászi kezeléssel meg lehet szabadulni a kellemetlen tünetektől.- Ha biztosak vagyunk benne, hogy melegkiütésről van szó, a legfontosabb, hogy minél többet hagyjuk fedetlenül szellőzni a bőrt. Természetesen ebben az esetben is árnyékos helyen ajánlott tartózkodni, a direkt, erős napsütés kerülendő. Az esetek többségében a tünet magától elmúlik, különösen a nem gyulladásos típus – ismerteti dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza. -  Ha mégsem szűnnek meg a tünetek, és hetekig megmaradnak a kiütések, érdemes bőrgyógyászati vizsgálatra jelentkezni, aki sokszor cinktartalmú rázókeveréket rendel el. Ugyanez a keverék enyhítheti a gyulladt típus okozta viszketést, égő érzést is, és bizonyos esetekben ajánlhatunk hintőporos kezelést is.
Ha a tünetek súlyosabbak és úgy látszik, hogy elszaporodtak a baktériumok az adott bőrfelületen – ez a ritkább eset -, antibiotikumos készítményre is szükség lehet. A bőrgyógyászati kivizsgáláson természetesen meg tudjuk állapítani azt is, valóban melegkiütésről vagy már a napallergiáról van-e szó. Utóbbit szintén ajánlatos lehet gyulladáscsökkentő, hűsítő készítménnyel kezelni, súlyosabb esetben az antihisztamin tartalmú gyógyszer kiegészítéseként.  

Forrás: Dermatica (www.dermatica.hu)

 


 

Téma szakértői

Peterman Krisztina

Peterman Krisztina

kozmetikőr, kozmetikus mester, szépség terapeuta
Nagy Zsófia

Nagy Zsófia

vezető asszisztens
Dr. Vincze Ildikó

Dr. Vincze Ildikó

bőrgyógyász, kozmetológus

Kapcsolódó oldalak

Kapcsolódó videók

Hírek

Lipóma vagy faggyúciszta? Melyiket és miért kell eltávolítani?

Lipóma vagy faggyúciszta? Melyiket és miért kell eltávolítani?

A lipóma egy körülírt, zsírszöveti, bőr alatti csomó, amely elsősorban esztétikai problémát okozhat, de mérettől függetlenül nyomhatja az alatta lévő idegeket. A faggyúciszta (atheroma) a bőrből indul ki, bár akár a bőr alá is terjedhet. Melyiket és miért kell, vagy lehet eltávolítani, és mi erre a legjobb megoldás? Dr. Medgyesy Gábor, a Dermatica sebésze adott választ a kérdésekre.

 

További részletek
Pikkelysömör is lehet foltos hajhullás oka – így lehet megállítani

Pikkelysömör is lehet foltos hajhullás oka – így lehet megállítani

Több pikkelysömörös beteg tapasztalhatja, hogy foltokban hullik és nem nő ki a haja. Ez a rendkívül kellemetlen jelenség a plakkok nem megfelelő eltávolításával és a hegesedéssel függ össze, aminek kapcsán nem lehet eléggé hangsúlyozni a psoriasis gondos és kitartó kezelésének jelentőségét. A részletekbe dr. Brezán Edina, a Dermatica bőrgyógyásza, kozmetológus avatott be.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Brezán Edina
Dr. Brezán Edina Bőrgyógyász - kozmetológus
Dr. Karászi Viktória
Dr. Karászi Viktória bőrgyógyász, nemigyógyász szakorvos
Dr. Vincze Ildikó
Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász, kozmetológus
Dr. Borbola Kinga
Dr. Borbola Kinga Bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
Dr. Szántó Hajnalka
Dr. Szántó Hajnalka bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor sebész
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD sebész

Prima Medica Egészségközpontok