Vörös bőrkiütések

Vörös bőrkiütések

Módosítva: 2024.05.02 12:26

A vörös bőrkiütések gyakran előforduló bőrgyógyászati tünetek, amelyek sok és különböző alapbetegséghez társulhatnak tünetként. A vörös bőrkiütések hátterében húzódó okok felderítése érdekében mindenképpen fontos bőrgyógyász szakorvost felkeresni.

 

Mik is azok a vörös bőrkiütések?

A vörös bőrkiütések tünetei

A vörös bőrkiütések okai

A vörös bőrkiütések okai részletesebben: allergia

A vörös bőrkiütések okai részletesebben: rovarcsípés

A vörös bőrkiütések okai részletesebben: fertőzések

A vörös bőrkiütések kezelése

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Mik is azok a vörös bőrkiütések?

Vörös bőrkiütések általában a bőr felszínén megjelenő vörös, kiemelkedő, vagy nem kiemelkedéstől foltok, dudorok, amelyek különböző okokból jelentkezhetnek. Ezek az okok lehetnek allergiás reakciók, fertőzések, gyógyszerek mellékhatásai, bőrbetegségek, napégés, rovarcsípések vagy autoimmun betegségek. A vörös bőrkiütések gyakran kísérhetik más tünetek, például viszketés, égés vagy fájdalom.

A vörös bőrkiütések sokféle formában és méretben jelenhetnek meg a bőrön. Az is előfordulhat, hogy csak egy adott területre korlátozódnak, de lehet, hogy testszerte megjelennek a vötrös bőrkiütések.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

A vörös bőrkiütések tünetei

A vörös bőrkiütések tünetei változhatnak az okuktól és az egyéni reakciótól függően, és az is előfordulhat, hogy nem társul hozzájuk semmiféle tünet. Azonban általában a következők a leggyakrabban élőforduló tünetek vörös bőrkiütések esetén:

 • Vörös foltok vagy dudorok: A kiütések lehetnek különböző méretűek és formájúak. Néhány lehet apró és pontszerű, míg mások nagyobb és dudorok formájában jelennek meg.
 • Viszketés: Ez egy gyakori tünet, és az enyhe irritációtól a súlyos viszketésig terjedhet, ami zavaró lehet a mindennapi tevékenységek során.
 • Égés vagy fájdalom: Néhány vörös bőrkiütés esetén égő érzés vagy fájdalom is jelentkezhet, különösen akkor, ha a bőr megsérült vagy gyulladt.
 • Duzzanat: A kiütés környékén duzzanat jelentkezhet, ami miatt a bőr megemelkedettnek vagy duzzadtnak tűnhet.
 • Forróság: A bőr a kiütés környékén melegebbnek érezhető, mivel a gyulladás és a véráramlás fokozódhat a területen.
 • Hámlás: Néhány vörös bőrkiütés környékén a bőr hámlani kezdhet, különösen akkor, ha a kiütés már egy ideje jelen van vagy krónikus állapotról van szó.
 • Folyadékkal telt pustulák, kiütések: Bizonyos típusú vörös bőrkiütések kis pustulák formájában jelenhetnek meg, amelyek folyadékkal vagy gennyes váladékkal teltek lehetnek.
 • Pikkelyes bőr: A krónikus vagy allergiás bőrbetegségek gyakran eredményezhetnek pikkelyes bőrt, ami fehér vagy ezüstös pikkelyek formájában jelenhet meg a vörös kiütésekkel borított területeken.

  Kapcsolódó cikkünk

  Még a gyakori nemi fertőzéseket is fontos kezelni

  Az STD, vagyis a nemi úton terjedő betegségek jelenléte még mindig sokakban feszengést okoz, ami miatt szégyellnek orvoshoz fordulni. Holott a szakszerű kezeléssel nem csak a kellemetlen tünetektől lehet gyorsabban megszabadulni, de a kiújulás, a továbbfertőzés is megelőzhető lehet. Dr. Karászi Viktória, a Dermatica bőrgyógyásza, nemigyógyász szakorvos arra hívta fel a figyelmet, hogy a gyakori nemi betegségeket nem csak a kicsapongó életet élők kaphatják el, de bárki, aki él szexuális életet.

A vörös bőrkiütések okai

A vörös bőrkiütések sokféle okból jelentkezhetnek, és az okok lehetnek ártalmatlan irritációktól súlyos egészségügyi problémákig terjedők. Néhány gyakori ok közé tartoznak:

 • Allergiák: Reakciók bizonyos ételekre, gyógyszerekre, kozmetikumokra vagy vegyi anyagokra, például növényekre vagy háztartási vegyszerekre. Ezek allergiás kontaktdermatitist vagy bőrkiütéseket okozhatnak.
 • Baktériumok vagy gombák által okozott fertőzések: A baktériumok, például a Staphylococcus aureus vagy a gombák, úgy mint a Candida, okozhatnak bőrfertőzéseket, amelyek kiütéseket, viszketést és gyulladást eredményezhetnek.
 • Vírusfertőzések: Néhány vírusfertőzés, például a bárányhimlő, a kanyaró vagy a herpesz, kiütéseket okozhat a bőrön.
 • Autoimmun betegségek: Az autoimmun betegségek, például a lupus erythematosus vagy a pikkelysömör, olyan állapotok, amelyekben az immunrendszer tévesen támadja meg saját szöveteit, kiütéseket és gyulladást okozva a bőrön.
 • Napégés: Túlzott napfény expozíció következtében a bőr vörös és érzékeny lehet, ami vörös bőrkiütések megjelenését eredményezheti.
 • Ekcéma: Krónikus bőrbetegség, amely gyakran viszkető, vörös bőrkiütések és bőrszárazság előfordulásával jár.
 • Rovarcsípések vagy növényi irritánsok: A rovarcsípések vagy a növényi irritánsok (mint például a csalán) allergiás reakciókat vagy irritációt okozhatnak, ami vörös bőrkiütések megjelenését eredményezheti.
 • Gyógyszerek mellékhatásai: Bizonyos gyógyszerek, például antibiotikumok vagy fájdalomcsillapítók, kiütéseket okozhatnak mellékhatásként.

A vörös bőrkiütések okai részletesebben: allergia

Az allergia egy gyakori ok a vörös bőrkiütések kialakulásának hátterében. Az allergiás reakciók a szervezet immunrendszerének túlzott válaszai bizonyos anyagokra, amelyeket az immunrendszer idegennek vagy károsnak tekint. Ezeket az anyagokat, amelyek az allergiás reakciót kiválthatják, allergéneknek nevezik. A vörös bőrkiütések allergiás reakciója az allergénekkel való érintkezés után jelentkezhet, például:

 • Ételallergiák: Bizonyos ételek, például diófélék, tojás, tejtermékek, halak vagy rákfélék, allergiás reakciót válthatnak ki, amely vörös bőrkiütések formájában jelentkezhet.
 • Kozmetikumok és háztartási vegyszerek: Bizonyos összetevők, például illatanyagok, tartósítószerek vagy festékek, irritálhatják a bőrt és allergiás reakciót válthatnak ki a bőrön, ami vörös bőrkiütések megjelenéséhez vezethet.
 • Gyógyszerek: Számos gyógyszer allergiás reakciót válthat ki, amelyek közé tartoznak például antibiotikumok, nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-ok) vagy epilepsziaellenes gyógyszerek.
 • Növényi allergének: Néhány növényi anyag, például pollen vagy növényi kivonatok, allergiás reakciót válthatnak ki érintkezés útján, például a csalánkiütés vagy más típusú  vörös bőrkiütések formájában.
 • Rovarcsípések: A rovarok, például szúnyogok vagy darazsak csípése allergiás reakciót okozhat, amely vörös bőrkiütéseket, duzzanatot vagy viszketést eredményezhet.

Fontos megjegyezni, hogy az allergiás reakciók különbözőek lehetnek mindenki számára, és az allergénekkel való érintkezés után nem mindenki reagál azonos módon, nem jelentkeznek mindenkinél ugyanolyan mértékű és ugyanolyan típusú vörös bőrkiütések.

A vörös bőrkiütések okai részletesebben: autoimmun betegségek

Az autoimmun betegségek olyan állapotok, amelyekben az immunrendszer tévesen támadja meg saját szöveteit, ami gyulladást és károsodást okozhat szervekben és szövetekben, beleértve a bőrt is. Az autoimmun betegségek számos formában jelentkezhetnek, és vörös bőrkiütések egyik gyakori tünetük lehetnek. Néhány autoimmun betegség, amely vörös Vörös bőrkiütésekbőrkiütések megjelenésével járhat:

 • Lupus erythematosus: Ez egy krónikus autoimmun betegség, amely számos szervet érinthet, beleértve a bőrt is. A lupus számos típusú bőrkiütést okozhat, például lepkeminta alakú kiütéseket az arc és az orr körül, valamint egyéb típusú bőrelváltozásokat.
 • Pikkelysömör (psoriasis): Ez egy krónikus bőrbetegség, amely gyulladást és túlzott bőrsejt növekedést okoz, ami vörös, kiemelkedő, ezüstös pikkelyekkel borított bőrt eredményezhet.
 • Dermatomyositis: Ez egy olyan autoimmun betegség, amely a bőrt és az izmokat érinti, és gyulladást okozhat a bőrön, valamint izomgyengeség, fájdalom és vörös bőrkiütések jellemzik.
 • Szklerodermia: Ez egy olyan betegség, amely a bőrt és az ereket érinti, és kemény, merev bőrt, valamint vörös, duzzadt vagy viszkető bőrkiütéseket okozhat.
 • Autoimmun pajzsmirigybetegségek: Például a Graves-betegség vagy a Hashimoto-thyreoiditis autoimmun pajzsmirigybetegségek, szintén járhatnak vörös bőrkiütések megjelenésével.

A vörös bőrkiütések okai részletesebben: rovarcsípés

A rovarcsípések gyakori okai lehetnek a vörös bőrkiütések kialakulásának, és különböző típusú rovarok okozhatnak ilyen bőrreakciókat. A rovarcsípések okozta vörös bőrkiütések általában akkor fordulnak elő, amikor a rovar megcsípi  az embert, amely gyulladást és bőrreakciót okozhat. Néhány gyakori rovar, amely kiütéseket okozhat:

 • Szúnyogok: A szúnyogcsípések után vörös, viszkető dudorok jelenhetnek meg a bőrön. Ezek a kiütések általában viszonylag kicsik és pontszerűek lehetnek.
 • Darazsak, méhek és más hártyás szárnyú rovarok: Ezek a rovarok fájdalmas csípéseket okozhatnak, amelyek duzzanatot, vörösödést és viszketést eredményezhetnek a csípés helyén.
 • Hangyák: Néhány hangya fajta, például a tűzhangyák, fájdalmas csípéseket okozhatnak, amelyek gyakran kis, vörös dudorokként jelennek meg a bőrön.
 • Pókok: Néhány pókfajta harapása szintén irritációt és vörös bőrkiütéseket okozhat.

A rovarcsípések általában nem veszélyesek, de néhány ember súlyos allergiás reakciót tapasztalhat, amely sürgősségi orvosi ellátást igényel. Az allergiás reakciók súlyosabb tünetei közé tartozhat a légszomj, a duzzanat és az általános rosszullét. A legsúlyosabban előforduló szövődmény pedig az anafilaxia.

Az egyszerű rovarcsípések otthoni kezelésére általában az alábbiakat lehet alkalmazni:

 • Hideg borogatás vagy jegelés: Segíthet csökkenteni a duzzanatot és a viszketést.
 • Antihisztamin krém vagy kenőcs: Az antihisztaminok segíthetnek enyhíteni a viszketést és a gyulladást.
 • Hidratáló krém: Segíthet megelőzni a bőr kiszáradását és javítani a gyógyulást.

Ha a kiütések súlyosak vagy az állapot romlik, érdemes orvoshoz fordulni.

A vörös bőrkiütések okai részletesebben: fertőzések

A fertőzések szintén gyakori okai lehetnek a vörös bőrkiütések kialakulásának, és különböző típusú kórokozók okozhatnak ilyen reakciókat. A bőrfertőzések lehetnek bakteriális, vírusos vagy gombás eredetűek, és a bőrön különböző típusú kiütéseket és bőrproblémákat eredményezhetnek. Néhány gyakori bőrfertőzés, amely kiütéseket okozhat, közé tartoznak:

 • Baktériumok által okozott fertőzések:
  • Staphylococcus aureus: Ez a baktérium a Staphylococcus fajhoz tartozik, és számos bőrfertőzést okozhat, például folliculitist vagy cellulitist. Ezek a fertőzések gyakran vörös, duzzadt és fájdalmas kiütésekkel járnak. 
   • Cellulitis: Ez egy súlyosabb bőrbetegség, amelyet a bőr mélyebb rétegeiben lévő bakteriális fertőzés okoz, és gyulladást, duzzanatot és vörös kiütéseket eredményezhet.
  • Streptococcus pyogenes: Ez a baktérium a Streptococcus fajhoz tartozik, és nemritkán erysipelas vagy cellulitisz kialakulásával jár, ami okozhat vörös, viszkető bőrkiütéseket.
 • Vírusok által okozott fertőzések:
  • Herpeszvírusok: Például az herpes simplex vírus (HSV) járhat vörös bőrkiütések megjelenésével, például ajkakon vagy más testrészekön, amelyek vörös és hólyagosak lehetnek.
  • Varicella-zoster vírus: Ez a vírus okozza a bárányhimlőt és a herpes zoster (övsömör) fertőzést, amelyek vörös, viszkető hólyagokkal borított kiütéseket okoznak a bőrön.
 • Gombák által okozott fertőzések:
  • Candida albicans: Ez a gomba a candidiasis fertőzéseket okozhatja, például a pelenka dermatitist, amelyek  viszkető, vörös bőrkiütések kialakulását eredményezheti a bőr redőiben vagy más nedves, összefekvő bőrterületeken.
  • Dermatophytes: Ezek a gombák például a Trichophyton vagy a Microsporum okozhatnak bőrgombás fertőzéseket, amelyek vörös, viszkető, pikkelyes kiütésekkel járnak.
 • Parazitafertőzések:

A vörös bőrkiütések kezelése

A vörös bőrkiütések kezelése az októl és a tünetektől függ, de általában a következő lépéseket tartalmazza:

 • Az ok azonosítása: Első lépésként fontos az ok kiderítése. Ha a kiütések allergiás reakciók, fertőzések, autoimmun betegségek vagy egyéb állapotok eredményeként jelentkeznek, az orvos segítséget nyújthat az ok azonosításában.
 • Az ok elkerülése: Ha a kiütések okát azonosították, fontos elkerülni az okozó tényezőt, például bizonyos ételeket, gyógyszereket, kozmetikumokat vagy irritáló anyagokat.
 • Gyógyszerek: Az orvos által felírt gyógyszerek segíthetnek enyhíteni a tüneteket és kezelni az alapbetegséget. Ezek lehetnek antihisztaminok allergiás reakciók esetén, antibiotikumok bakteriális fertőzések esetén, gombaellenes szerek gombás fertőzések esetén vagy egyéb gyógyszerek az adott állapot kezelésére.
 • Helyi kezelés: Kenőcsök, krémek vagy lotionök alkalmazása segíthet enyhíteni a viszketést, csökkenteni a gyulladást és hidratálni a bőrt. A kortikoszteroid krémek gyakran hatékonyak a viszketés és gyulladás enyhítésében.
 • Hűtés: Hideg borogatás vagy jégcsomag alkalmazása segíthet csökkenteni a duzzanatot és enyhíteni a viszketést.
 • Hidratálás: Fontos a bőr hidratálása, különösen akkor, ha a kiütések szárazsággal járnak.
 • Szteroidok: Súlyosabb esetekben, például súlyos allergiás reakciók vagy autoimmun betegségek esetén, szájon át vagy injekció formájában szteroidokat lehet előírni az gyulladás csökkentésére és a tünetek kezelésére.

  Téma szakértője

  • Dr. Karászi Viktória

  • Szakterületek:
   • bőrgyógyász, nemigyógyász szakorvos
  • Specialitások:
   • STD gondozás
   • Pattanásos bőr kezelése
   • Ekcéma
   • Hajhullás
   • Pikkelysömör
   • Kozmetológiai panaszok diganosztizálása és kezelése

    

   Rendelés típusa:

   • Személyes, rendelői vizit
   • magyar, angol és német nyelvű ellátás / consultation in English and German available

   Rendelési helyszín:

   • 1036 Budapest, Lajos u. 66.  'B' lépcsőház, V. emelet

    

   Bejelentkezés a doktornőhöz »

Hírek

A feje tetején kopaszodik? Ilyen okai lehetnek a férfias hajhullásnak nőknél

A feje tetején kopaszodik? Ilyen okai lehetnek a férfias hajhullásnak nőknél

Egyre ritkább a haja a feje tetején, és úgy kopaszodik, ahogyan jellemzően a férfiak szoktak? Ez az úgynevezett androgén (vagyis férfias típusú) hajhullás, amely nőknél különösen önbizalom romboló hatású lehet. Dr. Karászi Viktória, a Dermatica bőrgyógyásza, nemigyógyász szakorvos a jelenség okaira és a megoldás lehetőségeire világított rá.

További részletek
Lipóma vagy faggyúciszta? Melyiket és miért kell eltávolítani?

Lipóma vagy faggyúciszta? Melyiket és miért kell eltávolítani?

A lipóma egy körülírt, zsírszöveti, bőr alatti csomó, amely elsősorban esztétikai problémát okozhat, de mérettől függetlenül nyomhatja az alatta lévő idegeket. A faggyúciszta (atheroma) a bőrből indul ki, bár akár a bőr alá is terjedhet. Melyiket és miért kell, vagy lehet eltávolítani, és mi erre a legjobb megoldás? Dr. Medgyesy Gábor, a Dermatica sebésze adott választ a kérdésekre.

 

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Brezán Edina
Dr. Brezán Edina Bőrgyógyász - kozmetológus
Dr. Karászi Viktória
Dr. Karászi Viktória bőrgyógyász, nemigyógyász szakorvos
Dr. Vincze Ildikó
Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász, kozmetológus
Dr. Borbola Kinga
Dr. Borbola Kinga Bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
Dr. Szántó Hajnalka
Dr. Szántó Hajnalka bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor sebész
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD sebész

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK