Mikor beszélhetünk súlyos pattanásosságról?

Mikor beszélhetünk súlyos pattanásosságról?

Dr. Borbola Kinga Módosítva: 2024.04.19 16:03

A súlyos pattanásosság olyan betegség, amelyet komolyan kell venni, hiszen jelentős önbizalom romboló hatása lehet, akár a szorongás, depresszió kialakulásához is hozzájárulhat. Még a makacs esetekben is jelentősen javítható a bőr állapota, de szakszerű kezelés és kitartás is szükséges hozzá.

Milyen okok állhatnak a pattanások kialakulása mögött?

 • Hormonális változások

Nem véletlen, hogy a tinédzserek küzdenek leggyakrabban az akár súlyos pattanásossággal, hiszen a pubertás a hormonális viharok korszaka. Ugyanakkor felnőtteknél is kialakulhatnak pattanások a hormonális egyensúly felborulása miatti, főként olyan időszakokban, mint a menstruáció, a terhesség, a hormonális fogamzásgátlók elkezdése és befejezése, a perimenopauza időszaka, és a menopauza.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

 • Kezeletlen stressz

Kutatások szerint a stressz miatti fokozott férfihormon termelődés erőteljesebb működésre készteti a faggyúmirigyeket, így közvetve a pattanások elszaporodását is okozhatja.

 • Genetikai hajlam

Akinek a közvetlen családtagjaira – szülőkre, testvérekre – jellemző a pattanásosság, annak nagyobb az esélye ugyanezt megtapasztalni.

 • Gyógyszer mellékhatás

Egyes gyógyszerek mellékhatása is lehet a pattanások megjelenése, ilyenek lehetnek például az antidepresszánsok, az epilepszia ellenes szerek, a hormonális gyógyszerek, a B-vitamin készítmények.

 • Bizonyos betegségek

Súlyos pattanásosság esetén érdemes lehet betegségek után is kutatni, különösen a hormonrendszert illetően. Nőknél tipikus bőrtüneteket okozhat például a policisztás ovárium szindróma (PCOS), amelyet endokrinológusnak kell kezelnie.  

A súlyos pattanásosság makacs betegségNagyon pattanásos bőr oka

- A súlyos pattanásosság kezelésekor mindenképpen törekedni kell arra, hogy kiderítsük, állhat-e valamilyen konkrét kiváltó ok a tünet mögött, hiszen, ha erre fény derül, nyilvánvaló, hogy azt kell kezelni. Vagyis sokszor nem elég önmagában a külsőleges kezelés, különösen nem feltétlenül segítenek a drogériákban kapható szerek. Ugyanakkor azt is tudni kell, hogy a bőrgyógyászati kezelés sem hoz azonnali, látványos javulást, az aknés bőr állapotának változásához sokszor hosszú hetekre van szükség – hangsúlyozza dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyásza, klinikai onkológus.
A pattanások kezelésében a bőrgyógyász javasolhat szalicilsav, retinoid vagy benzoil peroxid tartalmú, recept nélkül kapható készítményeket, de ezek nem minden esetben hoznak eredményt. Elképzelhető, hogy antibiotikumos kezelésre van szükség, akár krém formájában, ugyanis az antibiotikum nem csak a baktériumok ellen hat, de a gyulladást is csökkenti. Nem ritka eset, hogy az első gyógyszer nem válik be, és tovább kell próbálkozni. Nőknél érdemes megfigyelni a kombinált fogamzásgátló tabletták hatását az aknék állapotára – sokszor beválnak. Igen súlyos esetben szóba jöhet az isotretinoin nevű szer, ami egy A-vitamin származék, és kizárólag vényre kapható, nagy körültekintést igénylő gyógyszer.

A jó állapotot fenn is kell tartani

Ha sikerült jó állapotba hozni a korábban súlyosan pattanásos bőrt, ezt a helyzetet fenn is kell tartani. Nem szabad például nyomkodni, kapargatni a pattanásokat. Naponta kétszer langyos vízzel és esetleg a bőrgyógyász által javasolt termékkel le kell mosni az érintett bőrfelületet. Nőknek esténként alaposan el kell távolítani a sminket, kerülve a túl erős bőrápoló szereket. Gyakori félreértés, hogy zsírtalanítani kell a bőrt, de a túlzott szárítás éppen fokozhatja a faggyúmirigyek működését. Azt is érdemes megfigyelni, hogy a stressz és az étkezés hogyan befolyásolja a bőr állapotát. A megfelelő, személyre szabott stresszkezelés és bizonyos élelmiszerek elhagyása is segíthet a tiszta bőr állapotának fenntartásában.

Forrás: Dermatica (www.dermatica.hu)

 

Téma szakértője

 • Dr. Karászi Viktória

 • Szakterületek:
  • bőrgyógyász, nemigyógyász szakorvos
 • Specialitások:
  • STD gondozás
  • Pattanásos bőr kezelése
  • Ekcéma
  • Hajhullás
  • Pikkelysömör
  • Kozmetológiai panaszok diganosztizálása és kezelése

   

  Rendelés típusa:

  • Személyes, rendelői vizit
  • magyar, angol és német nyelvű ellátás / consultation in English and German available

  Rendelési helyszín:

  • 1036 Budapest, Lajos u. 66.  'B' lépcsőház, V. emelet

   

  Bejelentkezés a doktornőhöz »

Orvos válaszol

Üdv!
3 hete bőrgyógyásznál jártam, perioralis dermatitis-t diagnosztizált, (2-3 évente ki szokott újulni ez a betegség nálam, eddig mindig sikerült sikeresen gyógyítani), Cutivate krémet írt fel a bőrgyógyász, 3 nap alatt teljesen el is múltak a tünetek, azért még használtam 1 hétig, most abbahagytam és nem csak a szám körül, hanem az egész arcomon, főként a szemem között, homlokomon, sőt még a szemem sarkában is megjelentek az apró kis pattanásszerű hólyagok. Mi a teendő ilyenkor?

Kedves Adrienn!
Kérem, jöjjön el rendelésemre. Csak úgy tudok segíteni, ha látom a "pattanásokat", bőrét, ha at tudjuk beszélni a kórelőzményét.
Üdvözlettel
Dr. Garaczi Edina

Kapcsolódó oldalak

Hírek

A feje tetején kopaszodik? Ilyen okai lehetnek a férfias hajhullásnak nőknél

A feje tetején kopaszodik? Ilyen okai lehetnek a férfias hajhullásnak nőknél

Egyre ritkább a haja a feje tetején, és úgy kopaszodik, ahogyan jellemzően a férfiak szoktak? Ez az úgynevezett androgén (vagyis férfias típusú) hajhullás, amely nőknél különösen önbizalom romboló hatású lehet. Dr. Karászi Viktória, a Dermatica bőrgyógyásza, nemigyógyász szakorvos a jelenség okaira és a megoldás lehetőségeire világított rá.

További részletek
Lipóma vagy faggyúciszta? Melyiket és miért kell eltávolítani?

Lipóma vagy faggyúciszta? Melyiket és miért kell eltávolítani?

A lipóma egy körülírt, zsírszöveti, bőr alatti csomó, amely elsősorban esztétikai problémát okozhat, de mérettől függetlenül nyomhatja az alatta lévő idegeket. A faggyúciszta (atheroma) a bőrből indul ki, bár akár a bőr alá is terjedhet. Melyiket és miért kell, vagy lehet eltávolítani, és mi erre a legjobb megoldás? Dr. Medgyesy Gábor, a Dermatica sebésze adott választ a kérdésekre.

 

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Brezán Edina
Dr. Brezán Edina Bőrgyógyász - kozmetológus
Dr. Karászi Viktória
Dr. Karászi Viktória bőrgyógyász, nemigyógyász szakorvos
Dr. Vincze Ildikó
Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász, kozmetológus
Dr. Borbola Kinga
Dr. Borbola Kinga Bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
Dr. Szántó Hajnalka
Dr. Szántó Hajnalka bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor sebész
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD sebész

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK