Mikor beszélhetünk súlyos pattanásosságról?

Mikor beszélhetünk súlyos pattanásosságról?

Dr. Borbola Kinga Létrehozva: 2023.05.04 Módosítva: 2023.05.04

A súlyos pattanásosság olyan betegség, amelyet komolyan kell venni, hiszen jelentős önbizalom romboló hatása lehet, akár a szorongás, depresszió kialakulásához is hozzájárulhat. Dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyásza, klinikai onkológus szerint még a makacs esetekben is jelentősen javítható a bőr állapota, de szakszerű kezelés és kitartás is szükséges hozzá.

Milyen okok állhatnak a pattanások kialakulása mögött?

 • Hormonális változások

A súlyosan pattanásos bőr kezelése bőrgyógyász feladata.Nem véletlen, hogy a tinédzserek küzdenek leggyakrabban az akár súlyos pattanásossággal, hiszen a pubertás a hormonális viharok korszaka. Ugyanakkor felnőtteknél is kialakulhatnak pattanások a hormonális egyensúly felborulása miatti, főként olyan időszakokban, mint a menstruáció, a terhesség, a hormonális fogamzásgátlók elkezdése és befejezése, a perimenopauza időszaka, és a menopauza.

 • Kezeletlen stressz

Kutatások szerint a stressz miatti fokozott férfihormon termelődés erőteljesebb működésre készteti a faggyúmirigyeket, így közvetve a pattanások elszaporodását is okozhatja.

 • Genetikai hajlam

Akinek a közvetlen családtagjaira – szülőkre, testvérekre – jellemző a pattanásosság, annak nagyobb az esélye ugyanezt megtapasztalni.

 • Gyógyszer mellékhatás

Egyes gyógyszerek mellékhatása is lehet a pattanások megjelenése, ilyenek lehetnek például az antidepresszánsok, az epilepszia ellenes szerek, a hormonális gyógyszerek, a B-vitamin készítmények.

 • Bizonyos betegségek

Súlyos pattanásosság esetén érdemes lehet betegségek után is kutatni, különösen a hormonrendszert illetően. Nőknél tipikus bőrtüneteket okozhat például a policisztás ovárium szindróma (PCOS), amelyet endokrinológusnak kell kezelnie.  

A súlyos pattanásosság makacs betegség

Még a súlyosan pattanásos bőr is kezelhető bőrgyógyász segítségével.- A súlyos pattanásosság kezelésekor mindenképpen törekedni kell arra, hogy kiderítsük, állhat-e valamilyen konkrét kiváltó ok a tünet mögött, hiszen, ha erre fény derül, nyilvánvaló, hogy azt kell kezelni. Vagyis sokszor nem elég önmagában a külsőleges kezelés, különösen nem feltétlenül segítenek a drogériákban kapható szerek. Ugyanakkor azt is tudni kell, hogy a bőrgyógyászati kezelés sem hoz azonnali, látványos javulást, az aknés bőr állapotának változásához sokszor hosszú hetekre van szükség – hangsúlyozza dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyásza, klinikai onkológus.
A pattanások kezelésében a bőrgyógyász javasolhat szalicilsav, retinoid vagy benzoil peroxid tartalmú, recept nélkül kapható készítményeket, de ezek nem minden esetben hoznak eredményt. Elképzelhető, hogy antibiotikumos kezelésre van szükség, akár krém formájában, ugyanis az antibiotikum nem csak a baktériumok ellen hat, de a gyulladást is csökkenti. Nem ritka eset, hogy az első gyógyszer nem válik be, és tovább kell próbálkozni. Nőknél érdemes megfigyelni a kombinált fogamzásgátló tabletták hatását az aknék állapotára – sokszor beválnak. Igen súlyos esetben szóba jöhet az isotretinoin nevű szer, ami egy A-vitamin származék, és kizárólag vényre kapható, nagy körültekintést igénylő gyógyszer.

A jó állapotot fenn is kell tartani

Ha sikerült jó állapotba hozni a korábban súlyosan pattanásos bőrt, ezt a helyzetet fenn is kell tartani. Nem szabad például nyomkodni, kapargatni a pattanásokat. Naponta kétszer langyos vízzel és esetleg a bőrgyógyász által javasolt termékkel le kell mosni az érintett bőrfelületet. Nőknek esténként alaposan el kell távolítani a sminket, kerülve a túl erős bőrápoló szereket. Gyakori félreértés, hogy zsírtalanítani kell a bőrt, de a túlzott szárítás éppen fokozhatja a faggyúmirigyek működését. Azt is érdemes megfigyelni, hogy a stressz és az étkezés hogyan befolyásolja a bőr állapotát. A megfelelő, személyre szabott stresszkezelés és bizonyos élelmiszerek elhagyása is segíthet a tiszta bőr állapotának fenntartásában.

Forrás: Dermatica (www.dermatica.hu)

 

Téma szakértője

 • Dr. Borbola Kinga

 • Szakterületek:
  • Bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
 • Specialitások:
  • anyajegyszűrés
  • szépészeti bőrgyógyászat
  • bőrrák gyanú kivizsgálása
  • melanoma szűrés
  • hyperhidrosis
  • gyermek és felnőtt ellátás (6éves kor felett)

   

  Vélemények munkatársunkról>>>

   

  Rendelés típusa:

  • Személyes, rendelői vizit

   

  Rendelési helyszín:

  • 1015 Budapest Ostrom u. 16. (a Széll Kálmán térnél)

   

  Bejelentkezés a doktornőhöz »

Orvos válaszol

Üdv!
3 hete bőrgyógyásznál jártam, perioralis dermatitis-t diagnosztizált, (2-3 évente ki szokott újulni ez a betegség nálam, eddig mindig sikerült sikeresen gyógyítani), Cutivate krémet írt fel a bőrgyógyász, 3 nap alatt teljesen el is múltak a tünetek, azért még használtam 1 hétig, most abbahagytam és nem csak a szám körül, hanem az egész arcomon, főként a szemem között, homlokomon, sőt még a szemem sarkában is megjelentek az apró kis pattanásszerű hólyagok. Mi a teendő ilyenkor?

Kedves Adrienn!
Kérem, jöjjön el rendelésemre. Csak úgy tudok segíteni, ha látom a "pattanásokat", bőrét, ha at tudjuk beszélni a kórelőzményét.
Üdvözlettel
Dr. Garaczi Edina

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kedves

Nagyon elégedett voltam a kiváló szakorvosi ellátással, empatikus, páciens-központú vizsgálattal és konzultációval. A Doktornőnek külön köszönom a kedvességét!

További vélemények

Hírek

Még a gyakori nemi fertőzéseket is fontos kezelni

Még a gyakori nemi fertőzéseket is fontos kezelni

Az STD, vagyis a nemi úton terjedő betegségek jelenléte még mindig sokakban feszengést okoz, ami miatt szégyellnek orvoshoz fordulni. Holott a szakszerű kezeléssel nem csak a kellemetlen tünetektől lehet gyorsabban megszabadulni, de a kiújulás, a továbbfertőzés is megelőzhető lehet. Dr. Karászi Viktória, a Dermatica bőrgyógyásza, nemigyógyász szakorvos arra hívta fel a figyelmet, hogy a gyakori nemi betegségeket nem csak a kicsapongó életet élők kaphatják el, de bárki, aki él szexuális életet.

További részletek
3 gyakori bőrgyógyászati ok a hajhullás mögött

3 gyakori bőrgyógyászati ok a hajhullás mögött

A hajhullás olyan tünet, amit a legtöbb érintett nagyon nehezen visel – érthető módon a nőknek különösen nehéz ezt megélniük, éppen ezért ők azok, akik gyakrabban fordulnak emiatt orvoshoz. Dr. Karászi Viktória, a Dermatica bőrgyógyásza, nemigyógyász szakorvos a gyakori bőrgyógyászati okokra és a szakszerű kezelés jelentőségére hívta fel a figyelmet.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Brezán Edina
Dr. Brezán Edina Bőrgyógyász - kozmetológus
Dr. Karászi Viktória
Dr. Karászi Viktória bőrgyógyász, nemigyógyász szakorvos
Dr. Vincze Ildikó
Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász, kozmetológus
Dr. Borbola Kinga
Dr. Borbola Kinga Bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
Dr. Schmidt Emese
Dr. Schmidt Emese bőrgyógyász, klinikai onkológus
Dr. Szántó Hajnalka
Dr. Szántó Hajnalka bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor sebész
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD sebész

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok