Bárányhimlő

Bárányhimlő

Módosítva: 2024.01.15 15:57

Bárányhimlő, más néven varicella, egy igen fertőző vírusfertőzés, amely a Varicella-zoster nevű vírus által okozott. Általában a gyermekkor egyik tipikus betegsége, de felnőtteknél is előfordulhat. A betegség elsősorban cseppfertőzéssel terjed, de közvetlen érintkezés útján is átadható.

Mi az a bárányhimlő?

A bárányhimlő oka

A bárányhimlő terjedése

A bárányhimlő tünetei gyermekeknél

A bárányhimlő tünetei felnőtteknél

A bárányhimlő veszélye

Mit okoz a bárányhimlő vírusának reaktiválódása?

A bárányhimlő terápiája

A bárányhimlő és a heg

A bárányhimlő megelőzése

Mi az a bárányhimlő?

A bárányhimlő (varicella) egy vírusfertőzés, amelyet a Varicella-zoster vírus okoz. Ez a vírus a Herpesvirus család tagja. A bárányhimlő jellemző tünete a kiütéssel járó bőrbetegség, amely általában viszket és fáj, kisebesedik.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

A bárányhimlő oka

A bárányhimlőt a Varicella-zoster vírus (VZV) okozza, ami a Herpesvirus család tagja. Ez a vírus rendkívül fertőző és cseppfertőzéssel terjed, ami azt jelenti, hogy a fertőzött személy által kibocsátott cseppek belélegzése vagy a cseppfertőzött felületekkel való érintkezés révén terjed.

A vírus elsősorban emberről emberre terjed. A bárányhimlő fertőzés tünetei általában 10-21 nappal a vírus expozícióját követően jelentkeznek. A betegség elsődlegesen gyermekeknél fordul elő, de felnőttek is érintettek lehetnek, és a fertőzött egyéna betegség egész ideje alatt fertőző lehet.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

A bárányhimlő terjedése

A bárányhimlő (varicella) terjedése cseppfertőzéssel történik. A betegek által kibocsátott vírus tartalmú légúti cseppek belélegzése vagy a fertőzött felületekkel való közvetlen érintkezés révén terjed. A leggyakoribb terjedési módok a következők:

 • Közvetlen érintkezés: A bárányhimlő, és azt okozó Varicella-zoster vírus (VZV) a betegség tüneteinek megjelenése előtt és alatt is fertőző lehet. Érintkezés útján a vírus könnyen terjedhet, például közvetlen érintkezés vagy vírussal fertőzött tárgyak érintése révén.
 • Levegőben terjedés: A beteg által a köhögés vagy tüsszentés során kibocsátott légúti cseppek belélegzése a másik személy számára potenciális fertőzési mód. Ezért a bárányhimlő könnyen terjedhet olyan helyeken, ahol sok ember tartózkodik, például iskolákban, óvodákban vagy tömegközlekedési eszközökön.
 • Felületek révén: A bárányhimlő vírusa a kiütések megjelenése során a bőrön és a nyálkahártyákon is jelen van. A gyakran megérintett felületeken (például ajtókilincsek, játékok, törülközők) keresztül a bárányhimlő továbbterjedhet, ha egy másik személy a vírussal borított felületeket megérinti, majd az arcához vagy szájához ér.

A bárányhimlő vírusával fertőzött személyek a tünetek megjelenése előtt is képesek terjeszteni a vírust, és a fertőzöttség akár még a bárányhimlő kiütéseinek elmúlása után is fennállhat.

A bárányhimlő tünetei gyermekeknélbárányhimlő kezelése, okai, kialakulása

A bárányhimlő (varicella) tünetei gyermekeknél jellemzően az általános betegség tünetei mellett a jellegzetes bőrkiütésből állnak. Az alábbiakban lehet megtalálni a bárányhimlő gyermekeket érintő tipikus tüneteit:

 • Láz: A bárányhimlő gyakran kezdődik lázzal, ami magas is lehet. A láz általános rossz közérzetet, fáradtságot és fejfájást okozhat.
 • Általános rossz közérzet: A gyermek általános rossz közérzetet tapasztalhat, beleértve a fáradtságot és az étvágytalanságot.
 • Viszkető kiütések: A jellegzetes bárányhimlő kiütések általában a tünetek kezdetén jelennek meg. Ezek először piros pöttyök, majd hólyagok formájában mutatkoznak meg, amelyek fokozatosan átalakulnak. A kiütések viszketnek, és az egész testet érintik, beleértve az arcot, a törzset, a végtagokat és a fejbőrt is.
 • Hólyagok: A kiütések hólyagokká alakulnak át, amelyek tele vannak folyadékkal. Ezután a hólyagok szétpukkadnak és pörkös-varas sebekké alakulnak át, mielőtt végül lehullnának.
 • Fájdalom és viszketés: A kiütések fájdalmasak lehetnek és nagyon viszketnek, ami a gyermek számára kényelmetlen.

A bárányhimlő tünetei felnőtteknél

A bárányhimlő a felnőtteknél általában súlyosabb lefolyású lehet, mint gyermekeknél, és a komplikációk kialakulásának kockázata is magasabb. A felnőttek esetében a bárányhimlő általános tünetei a gyermekeknél korábban leírtakhoz hasonló lehet.

Azonban, felnőtteknél a bárányhimlő komolyabb szövődményeket is okozhat, mint például tüdőgyulladás vagy agyhártyagyulladás. Emellett a vírus hosszú ideig lappanghat, és később évekkel a bárányhimlő után övsömört (herpes zoster) is okozhat.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a bárányhimlő elleni oltás jelentősen csökkenti a betegség súlyosságát és a szövődmények kockázatát mind gyermekeknél, mind olyan felnőtteknél, akik ssem fertőződtek a bárányhimlő vírusával.

A bárányhimlő veszélye

A bárányhimlő általában enyhe lefolyású gyermekbetegség, azonban bizonyos esetekben súlyosabb szövődményekkel járhat, különösen terhesség alatt. Az alábbiakban azt lehet megtalálni, hogy hogyan befolyásolhatja a bárányhimlő többek között a terhességet:

 • Veszélyek a terhesség alatt:
  • Magzatvédő immunrendszer hiánya: A várandós nők immunrendszere terhesség alatt kissé gyengülhet, ami növelheti a bárányhimlő súlyosságát és a szövődmények kockázatát.
  • Korai vetélés: Bárányhimlő fertőzés a terhesség korai szakaszában vetéléshez vezethet.
 • Magzati szövődmények:
  • Veleszületett bárányhimlő szindróma (VZS): Ha a várandós nő a terhesség korai szakaszában szenved bárányhimlőtől, az magzati rendellenességeket okozhat, amelyet veleszületett bárányhimlő szindrómának neveznek.
 • Felnőtteknél kialakuló szövődmények:
  • Súlyosabb betegség: A bárányhimlő felnőtteknél általában súlyosabb lefolyású, és komplikációk kialakulásának a kockázata is magasabb lehet, mint gyermekeknél.
 • Szövődmények más betegcsoportokban:
  • Immunhiányos egyének: Az immunhiányos betegek, például HIV-fertőzött vagy kemoterápián áteső betegek súlyosabb szövődményekkel szembesülhetnek.

Mit okoz a bárányhimlő vírusának reaktiválódása?

A bárányhimlő vírusának reaktiválódása a Varicella-zoster vírus (VZV) esetében fordul elő. Miután valaki már átesett a bárányhimlőn, a vírus nem teljesen távozik a szervezetből, hanem lappang, megbújik az idegdúcokban, ganglionokban, ahogyan az más herpesvírusokra is jellemző. Egyes körülmények között a vírus újra aktiválódhat, általában évekkel később, és a reaktiválódás során herpes zoster (övsömör) betegséget okozhat.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

A bárányhimlő terápiája

A bárányhimlő kezelése általában tüneti, és a betegség első heteiben a hólyagos kiütések szakaszában ágynyugalomra, könnyű, pépes étrendre, valamint lázcsillapításra összpontosul. Az aszpirintartalmú gyógyszerek kerülendők, különösen 18 év alatt, mert ritkán bár, de okozhatnak Reye-szindrómát, ami életveszélyes állapot.

A bárányhimlő általában spontán gyógyul, és különleges kezelésre nincs szükség. A problémák főleg a szövődmények kialakulásával jelentkeznek, különösen a legyengült immunrendszerű betegeknél.

Szövődménymentes esetekben a legfőbb kihívás a betegség során a hólyagok vakarása, mely felülfertőződésük ótvarhoz vezethet. Fontos a körmök rövidre vágása és a hólyagok kezelése a viszketés és sérülés elkerülése érdekében. Viszketés csökkentők, például szájon át szedhető antihisztaminok is alkalmazhatók. Bakteriális fertőzés esetén antibiotikum szükséges.

A sebeket ne borogassuk, mert gennyesedést és tartós hegeket okozhat. Inkább száraz mentolos hintőporral kezeljük vékony rétegben. A bőrt tisztítsuk szappannal és vízzel. Zuhanyozás ajánlott, ülőfürdő helyett, hideg vagy langyos vízzel. A szájban kialakuló tünetek elkerülése érdekében kerüljük a nehezen fogyasztható, túl sós, savas vagy lúgos ételeket és italokat. A bárányhimlős személyeknek ajánlott otthon maradni, hogy elkerüljék a további fertőzéseket, illetve azt, hogy másokat is megfertőzzenek.

Ha a beteg immunrendszere gyengült, az antivirális gyógyszerek segíthetik a gyógyulást, főleg az első két napon belül történő alkalmazás esetén.

A bárányhimlő és a heg

A bárányhimlő kiütéseinek vakarását kerülni kell, mert ha sérülnek vagy nem kapnak elegendő levegőt, felülfertőződhetnek, ami bőrgennyedést és maradandó hegeket okozhat. Ezeket az atrófiás hegeket név szerint említik, mivel bemélyedést, kráterszerű horpadást okoznak a bőr felszíne alatt, ami a bárányhimlő egyik jellegzetessége.

A hegek kialakulásának folyamata kapcsolódik a kollagén termeléséhez. Amikor a bőr sérül, a szervezet intenzíven kollagént termel a seb gyorsabb gyógyulása érdekében. A kollagén azonban nem reprodukálja a környező, érintetlen bőr eredeti szilárdságát. A heg tehát változásokon megy keresztül, de soha nem éri el a sérületlen bőr teljes erejét.

Ezért fontos kerülni a kiütések vakarását, megfelelő bőrápolást alkalmazni a gyógyulási folyamat során, és esetleges hegek esetén konzultálni Központunk Orvosaival a megfelelő kezelési lehetőségekért.

A bárányhimlő megelőzéseBárányhimlő

Magyarországon a bárányhimlő elleni oltás szerepel a kötelező oltások között.

A bárányhimlő elleni védekezésre két oltóanyag áll rendelkezésre, mindkettő élő, attenuált vírust tartalmazó, liofilizált készítmény.

 • VARILRIX:
  • Célpopuláció: 9 hónaposnál idősebb csecsemők, kisgyermekek, serdülők és szeronegatív felnőttek számára ajánlott.
  • Adagolás: A védettség kialakításához két dózisra van szükség. A második oltást az első oltást követő 4-6 hét múlva ajánlják beadni.
 • VARIVAX:
  • Célpopuláció: 12 hónaposnál idősebb személyeknek szól.
  • Adagolás: Két dózis szükséges az immunitás kialakításához, a második oltást 4-8 hetes időközzel adják be.

Mindkét vakcina alkalmas a bárányhimlő aktív immunizálására, és hatékony védelmet nyújthat a betegség ellen. Fontos megjegyezni, hogy a bárányhimlő elleni aktív immunizáció a fertőzöttekkel érintkezők posztexpozíciós profilaxisára is alkalmazható, azaz az első expozíciót követő 3-4 napon belül lehet eredményes.

Téma szakértője

 • Dr. Karászi Viktória

 • Szakterületek:
  • bőrgyógyász, nemigyógyász szakorvos
 • Specialitások:
  • STD gondozás
  • Pattanásos bőr kezelése
  • Ekcéma
  • Hajhullás
  • Pikkelysömör
  • Kozmetológiai panaszok diganosztizálása és kezelése

   

  Rendelés típusa:

  • Személyes, rendelői vizit
  • magyar, angol és német nyelvű ellátás / consultation in English and German available

  Rendelési helyszín:

  • 1036 Budapest, Lajos u. 66.  'B' lépcsőház, V. emelet

   

  Bejelentkezés a doktornőhöz »

Hírek

Időskori szemölcs - fontos megkülönböztetni a melanómától

Időskori szemölcs - fontos megkülönböztetni a melanómától

Időskori szemölcsnek is nevezik a seborrhoeás keratózist, ami főként 50 év felett nagyon gyakori, jóindulatú, hámeredetű bőrelváltozás, de fiatalabbaknál is megjelenhet. Ez a lassan fejlődő, idővel leginkább szemölcsre hasonlító képlet önmagában nem igényel kezelést, de egyrészt fontos eldönteni, valóban erről van-e szó vagy bőrdaganatról, másrészt esztétikai okokból el is lehet távolítani. Dr. Brezán Edina, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa mondta el, hogyan.

További részletek
A feje tetején kopaszodik? Ilyen okai lehetnek a férfias hajhullásnak nőknél

A feje tetején kopaszodik? Ilyen okai lehetnek a férfias hajhullásnak nőknél

Egyre ritkább a haja a feje tetején, és úgy kopaszodik, ahogyan jellemzően a férfiak szoktak? Ez az úgynevezett androgén (vagyis férfias típusú) hajhullás, amely nőknél különösen önbizalom romboló hatású lehet. Dr. Karászi Viktória, a Dermatica bőrgyógyásza, nemigyógyász szakorvos a jelenség okaira és a megoldás lehetőségeire világított rá.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Brezán Edina
Dr. Brezán Edina Bőrgyógyász - kozmetológus
Dr. Karászi Viktória
Dr. Karászi Viktória bőrgyógyász, nemigyógyász szakorvos
Dr. Vincze Ildikó
Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász, kozmetológus
Dr. Borbola Kinga
Dr. Borbola Kinga Bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
Dr. Szántó Hajnalka
Dr. Szántó Hajnalka bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor sebész
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD sebész

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK