Rosacea tünetei és kezelése

A rosacea egy igen gyakori bőrbetegség, a népesség mintegy 5-10%-át érinti. Jellemzője az arcbőrön megjelenő fokozott értágulat, a betegség fokozódásával gyulladt és gennyes csomókkal kísérve. A betegség tüneteinek megjelenése és mértéke összefügg a fogyasztott ételekkel, italokkal, az időjárással (napfény, szél, erős hideg), illetve az életkorral változó hormonális szabályozással.

Rosacea tünetei és kezelése

Kapcsolódó cikkünk

Az ujjak elvesztésével is járhat a műköröm allergia

Az ujjak elvesztésével is járhat a műköröm allergia

A nem megfelelően alkalmazott készítmények okozzák a legnagyobb bajt, de a profi termékek sem jelentenek feltétlenül garanciát. Allergia bármikor, bárkinél jelentkezhet, a lényeg, hogy vegye komolyan a tüneteket! Manikűr mellékhatásokkal


Rosacás tüneteket tapasztalva mielőbb érdemes szakorvoshoz fordulni, hogy a tünetek mögött álló kórkép mielőbb felismerésre kerüljön. Egyéb kórképek is okozhatnak az arcbőrön hasonló elváltozásokat (pattanások, bőrgyulladások, gyógyszerkiütések, autoimmun kórképek), és a megfelelő terápia kiválasztásához elengedhetetlen a probléma pontos feltárása.

A kezeletlen rosaceás bőr egyrészt csípő, égető, kellemetlen érzéssel járhat, illetve komoly lelki terhet is ró az érintettekre a problémás arcbőr. Tudj meg többet a rosacea bőrbetegségről ide kattintva

Rosacea oka:

A rosaceás bőr kialakulásának az okát a mai napig nem ismerjük pontosan, de számos tényező állhat tünetei hátterében. Ezek lehetnek:

  • örökletes tényezők,
  • gyomor-bél rendszeri betegségek,
  • vérnyomás-ingadozás,
  • nőknél klimax idején a petefészek hormontermelésének egyenetlenségei,
  • kimelegedést, értágulatot előidéző faktorok (pl. alkohol, kávé, forró ételek, erős fűszerek fogyasztása)
  • feltételezett bakterális háttér, bőrflóra felborulása (pl bőratka)

Rosacea típusai:

A Nemzeti Rosacea Társaság 4 fő típusát különböztette meg a rosaceának, a Journal of the American Academy of Dermatology folyóiratban közzétett írás alapján. Továbbá van még egy variáns, egy 5. típus, a granulomatózus rosacea, amelyet főként a szem körül és az orron megjelenő göbök, sárgásbarna gennycsomók alapján lehet beazonosítani.

1. Legjellemzőbb formája az eritematoid-teleangiektatikus rosacea, amelynek fő ismeretető jegyei a bőrpír, tartós kipirulás és a látható erek jelenléte.

2. A papulopusztuláris rosacea ismertető jegyei már egy állandó, tartós pirosság és pattanásosság.

3. A fimatózus rosacea elsősorban a bőr megvastagodásával válik észrevehetővé. A szövetszaporulat következtében idővel szembetűnő az orr megnagyobbodása (Rhinophyma). Ez a típus elsősorban férfiaknál fordul elő.

4. A legkevésbé ismert típusa az utolsó variáció, mely elsősorban szem tüeneteket okoz, ez az okuláris rosacea. Sokan nem is gyanrosaceás bőr kezeléseítják, de a szemvörösség, szemszárazság, égő érzés hátterében is állhat ez a betegség.

Rosacea tünetei

Tünetei rendszerint rohamokban, shubokban alakulnak ki a kezdetkben, tünetes és tünetmentes periódusok váltakozhatnak hosszabb időn keresztül. A rosacea tünetei általában 30-50 éves kor körül kezdődnek.

A bőrbetegség tünetei a vörös, livid bőrfelületen kialakuló hólyagocskák, kötőszöveti illetve faggyúmirigy felszaporodás, "pattanás". A betegség tünetei elsősorban az arcot éintik, ott is az orrot, az orcákat, a homlokot, az állat.

Rosacea tüneteinek formái:

  • állandó eritéma, telenagiektázia - mely elsősorban kozmetikailag zavaró
  • hólyagocskák, vörös-gyulladásos göbök
  • gyulladásos csomók, kötőszövet-felszaporodás (jellemző jelenség az orr megnagyobbodása - rhynophyma)
Cikkek, melyeket mindenképpen olvasson el!

Rosacea kezelése

A bőrbetegség kezelése bőrgyógyász, bőrsebész, kozmetikus együttműködésében törétnik. Cél a kiváltó ok megszüntetése, gyógyszeres vagy szükség esetén rádiofrekvenciás kezelés, kozmetikai kezelés, rosacea tüneteinek csökkentése.

A kezelés első feladata a betegség tüneteit kiváltó, provokáló faktor feltárása és kezelése (emésztési panasz, epehólyag-bántalom, vérnyomás probléma , hormonális rendellenesség, külső egyéb tényezők).

Rosacea bőrgyógyászati kezelése 

rosaceás bőrbetegség, DermaticaA bőrbetegés kezelésében bőrgyógyászunk, bőrsebészetünk által használt eljárások a betegséget kiváltó tényezők kiiktatása mellett:

Rosacea elleni krémek

Orvos válaszol

Bőrtünet

Üdvözlöm! kb. 1 éve járok bőrgyógyászhoz,és sajnos semmi javulás nincs,sőt még rosszabb a helyzet, a mellem alatt volt egy piros folt,de mostanra már sebes,és nagyon viszket és fáj,mit tehetnék,és mi lehet ez?Köszönöm!
Tisztelt Kérdező,
A kérdéses problémát személyes konzultáció keretében tudjuk megbeszélni.
Készséggel várom rendelésemen.
Üdvözlettel:
Dr Vincze Ildikó
bőrgyógyász

Enyhe bőrpobléma esetén elegendő lehet bőrgyógyász által javasolt összetételű krémek alkalmazása, mely elsősorban metronidazol vagy azelainsav hatóanyaggal rendelkeznek. Minden esetben egyeztesse bőrgyógyásszal, az alkalmazni kívánt krém megfelelőségét problémájára.

Rozácea kezelése gyógyszerrel

A kezelésben csak átmenetileg jó hatású szteroidtartalmú kenőcsök használata tilos, mert hosszabb távon a tünetek további romlását eredményezik. Ha gennyes pattanások jelentkeznek, a kór megfékezésére hetekig, akár hónapokig tartó antibiotikum-kúrára is szükség lehet.

Rosacea kezelés rádiofrekvenciával

A radiofrekvenciás kezelés során a bőrön kívülről a bőr, a kitágult erek irányába juttatott, célzottan irányított rádiófrekvenciás hullámok a kitágult ereket összehúzza, összezárja. A radiófrekvenciás rosacea kezelése ambuláns módon, fél órás kezeléssel megoldható. A betegség súlyosságától, a radiofrekvenciás kezelésre adott választól függően a bőrbetegség kezelése ismétlést igényelhet a kór tünetei megszüntetése érdekében. Bizonyos esetekben a kitágult hajszálerek átmérője olyan kis méretű, hogy azok még nem kezelhetők rádiofrekvenciával.

A rosaceás bőr gyakran összetéveszthető allergiás eredetű bőrbetegségekkel, aknéval, leégés tüneteivel. Ezen esetekben mindig a megfelelő kezelési módot kell kiválasztani.

A pontos diagnózis felállításához kérje ki szakember véleményét, aki beazonosítja a rosacea típusát, mértékét és egyénre szabott kezelési tervet képes összeállítani.

Rosacea kozmetikai kezelése, ápolása

A kezelésben kiemelt szerep jrosaceas arcbőrut a kiváltó okok megszüntetésének, a bőr szakszerű és helyes ápolásának - a bőr kozmetikai kezelésének.A bőrbetegség kezelése - kozmetikai kezelés során a kozmetikai kezelés segíti helyreállítani az egészséges bőrflórát - a betegség hátterében sokszor megfigyelt a bőrflóra felborulása, a bőratka elszaporodása.

A rosaceás bőr kezeléséről - kozmetikáról olvasson itt bővebben: Rosaceás bőr kozmetikai kezelése

Rosacea gyógyulása

A bőrbetegség tünetei bár makacs, vissza-visszatérő tünetek, az esetek zömében helyes kezeléssel jól egyensúlyban tartható a betegség. A diétás tanácsok betartásával, megfelelő együttműködéssel megelőzhető a betegség végstádiuma. A bőrbetegség kezelése során, a diétás tanácsok betartása rendkívül fontos, hiszen ha az orr vagy az áll bőrének nagyfokú megvastagodása, egyenetlensége kialakul, akkor már csak komoly plasztikai műtéttel lehet a rosacea tünetei enyhíteni.

Dermatica Bőrgyógyászat és Kozmetika magánrendelőben elérhető rosacea kezelése, szakértővel

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt
Bejelentkezés rosacea kivizsgálásra és kezelésre:

+36 70 977 0752

online bejelentkezés rosacea bőrgyógyászati kezelésére

Téma szakértője


 

Források:
1. www.dermatology.com
2. A Rosacea patogenezise, klinikai formái, kezelése - Ovosi Hetilap, Preisz Klaudia, Kárpáti Sarolta, 2010

Bejelentkezés

A Dermatica Bőrgyógyászat és Kozmetika kizárólag előzetesen egyeztetett időpontban fogad vendégeket.

Rólunk mondták

Régóta járok Krisztihez, és sosem csalódtam benne és munkájában sem. Pedig nem vagyok könnyű eset. A.N.

Anyukám hozott el kamaszkoromban ide a kozmetikába. Akkor persze nem tetszett, hogy ide kell járnom. Most már pattanásaim nincsenek - sőt nyomai sem - és már önként jövök Krisztihez bőrápolásra. Van két szép gyermekem. Ha nagyok lesznek, őket is ide fogom hozni. Barna

További vélemények