Hajhullás

Hajhullás

Szerző: Dermatica Központ | Létrehozva: 2012.07.16 10:25 | Módosítva: 2022.10.15 12:55

Átlagosan napi 100 elvesztett hajszál még nem ad okot aggodalomra. Probléma akkor jelentkezik, ha az elvesztett hajszálak helyén nem nő újabb, így a hajkorona folyamatos csökkenését észleljük. Nők körében, a menopauza időszakát követően gyakori jelenség a hajszálak elvékonyodása, ezért a korábbi dús hajzat tömege jelentősen csökken.

A hajhullást vagy alopecia-t nagy mértékben befolyásolják örökletes tényezők, de okozhatják bizonyos betegségek, például pajzsmirigy problémák, vagy nőgyógyászati panaszok is. A hajvesztés gyógyszer mellékhatásként is jelentkezhet, de hátterében a szervezetben zajló gyulladásos folyamatok, akár fog-, vagy ínygyulladás is állhatnak. Vitamin- és ásványianyag hiány, illetve a fejbőrt érintő gombás fertőzés is nagyfokú hajvesztéssel járhat.

A kiváltó okok keresése A nagyfokú hajhullás mögött számos ok állhat.

A fokozott hajhullást kiváltó tényezők a haj és a fejbőr vizsgálatával, a beteg kikérdezésével, illetve a külsőleg nem látható gyulladásra, fertőzésre, egyéb eltérésre utaló jelek szakorvosi feltárásával meghatározhatóak.

A panaszok átbeszélése során kiderülhet, hogy a beteg épp egy stresszesebb időszakon van túl, esetleg a hajhullás összeköthető egy intenzív fogyókúrás program megkezdésével. Ezek után, amennyiben szükséges, a további vizsgálatok célzottan végezhetők el.

A hajhullás típusaiA foltos hajhullás a szőrtüszőket érintő, autoimmun betegség.

1. Veleszületett kopaszság

Ritka rendellenesség, melynek során egyáltalán nem nő a haj. Ez a szőrtüszők hiánya, valamint a mátrixsejtek osztódási rendellenésségének következménye.

2. Átmeneti hajhullás

Átmeneti hajhullást okozhat stressz, fertőzés, a szervezet gyulladásos folyamata, hormonális változás, műtét utáni reakció, illetve mérgező anyag toxikus reakciója. A felsorolt esetekben a szőrtüszők átmenetileg károsodnak. Az átmeneti hajhullásnak az alábbi típusait különböztethetjük meg:

 • Alopecia areata - foltos hajhullás

  A foltos hajhullás, vagy alopecia areata kialakulásának pontos oka jelenleg ismeretlen, jelenlegi ismeretek szerint autóimmun betegségről van szó. Az immunrendszer a hajtüszőket támadja meg, idegenként érzékeli azokat. Jellegzetes tüntete, hogy a hajhullas kisebb foltokban alakul ki. Általában néhány centiméter átmérőjű csupasz folt található, esetenként tenyérnyi felületre is kiterjedhet. A betegség nem csak a hajas fejbőrt érintheti, hanem a test szőrrel borított területeit is.

 • Alopecia diffusa - Diffúz hajhullás

A diffúz hajhullásról akkor beszélhetünk, amikor a haj elszórtan az egész fejről hullik, szemben a foltos hajhullással, ami a fej egy területére lokalizálódik. Diffúz hajhullást számtalan dolog okozhat: vitaminhiány, külső hatások, stressz, gyógyszerek szedése/elhagyása. 

 • Idegpálya mentén jelentkező sávos hajhullás

A kopasz sávok az idegpályák mentén jelentkeznek. A hajhullást a fej traumája, vagy erős hűlése okozza. A betegség gyógyulása után a haj általában visszanő.

3. Végleges hajhullás

 • Congenitális atrichia

Ritka rendellenesség, mely során korai gyermekkorban kihullik az összes haj. Az atrichiát egy hibás gén okozza. A hajszálak életciklusában a nyugalmi fázisban az úgynevezett dermal papilla sejtek visszahúzódnak, és szoros kapcsolatban maradnak egymással. Congenitális atrichia esetén megszakad a szoros kapcsolat és a kommunikáció a sejtek között, és nem tud létrejönni az anagén (növekedési) fázis.

 • Heges alopecia

  • Primer esetben a szőrtüszőt az immunrendszer sejtjei (limfociták és neutrofilek) támadják és semmisítik meg, általában egy autoimmun betegség következtében. A gyulladásos folyamat következtében a szőrtüsző sejtjei és a faggyúmirigyek elhalnak, majd heg alakul ki.

  • Szekunder esetben a hegesedés baleset következménye is lehet. Okozhatja nagy kiterjedésű égésési seb, pszichés eredetű kényszeres hajtépés, fertőzés, valamint néhány betegség, mint a folliculitis decalvans (szőrtüszőgyulladás) szőrt aplasia cutis congenita, valamint sclerodermia, Lupus.

 • Atrophiás alopecia

Atrophiás hajhullásnál a szőrtüszők elpusztulnak bőrsorvadás következtében. Hátterében bőrbetegségek állhatnak.

 • Androgén alopecia

Androgén alopecia, azaz a férfias hajhullás. Leggyakrabban genetikai okokra vezethető vissza, ami a kor előrehaladtával jelenik meg. A férfias kopaszodás oka általában a DHT hormon túltengése, ami a fej tetején támadja meg a hajszálakat.

Egyénre szabott kezelés

A hajhullás kezelése a felderített kiváltó okoknak megfelelően történik. A bőrgyógyászati vizsgálat alapján a szakorvos minden esetben a páciens számára legoptimálisabb terápia alkalmazását javasolja.

A kezelés sikeressége és annak üteme szintén egyénfüggő, bizonyos esetekben, például öröklött hajlam esetén a folyamat rendszerint csak lelassítható. A gyógyszerek szedése, stressz, vagy hajkárosodások – hajfestékek, hajvasaló, a haj túl szoros és gyakori összefogása – miatt jelentkező hajhullás rendszerint a kiváltó okok elhagyásával megszűnik, bizonyos idő elteltével a haj ismét dússá válik. A szülés után jelentkező hajvesztés természetes folyamat, ha egyéb elváltozás nincs a háttérben, a panaszok rendszerint kettő-hat hónapon belül rendeződnek. Amennyiben a hajhullás hátterében hormonális eltérés merül fel, az endokrinológiai vizsgálatok eredményei határozzák meg a kezelési lehetőségeket, egyéb esetben hajgyógyász (Trichológus) javasol kezelést.

Téma szakértői

Dr. Brezán Edina

Dr. Brezán Edina

Bőrgyógyász - kozmetológus
Dr. Vincze Ildikó

Dr. Vincze Ildikó

bőrgyógyász, kozmetológus

Hírek

11 bőrtünet, ami cukorbetegségre utalhat

11 bőrtünet, ami cukorbetegségre utalhat

A cukorbetegség és annak következményei sok szervet érinthetnek, beleértve a bőrt is. Amikor pedig a cukorbetegség miatt bőrtünetek jelennek meg, az mindig annak a jele, hogy túl magas a vércukorszint. Dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyásza, klinikai onkológus arra hívta fel a figyelmet, hogy ilyen esetekben a diabetológiai és a bőrgyógyászati kezelés egyaránt szükséges.

További részletek
Mi a kapcsolat az immunrendszer és a pikkelysömör közt?

Mi a kapcsolat az immunrendszer és a pikkelysömör közt?

Sokan tudják, hogy az immunrendszer állapota alapvető szerepet játszik a pikkelysömör kialakulásában, éppen ezért a kezelés sok esetben az immunrendszer működését célozza. De vajon hogyan lehet befolyásolni ezt a működést? Szerepe van-e ebben az életmódnak, vagy csak gyógyszerrel lehet rá hatni? Milyen jelentősége van a bélrendszer állapotának? Dr. Brezán Edina, a Dermatica bőrgyógyásza a legfontosabb kérdésekre válaszolt.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Vincze Ildikó
Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász, kozmetológus
Dr. Brezán Edina
Dr. Brezán Edina Bőrgyógyász - kozmetológus
Dr. Borbola Kinga
Dr. Borbola Kinga Bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
Dr. Schmidt Emese
Dr. Schmidt Emese bőrgyógyász, klinikai onkológus
Dr. Szántó Hajnalka
Dr. Szántó Hajnalka bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
dr. Rózsa Annamária
dr. Rózsa Annamária bőrgyógyász
Prof. Dr. Marschalkó Márta PHD
Prof. Dr. Marschalkó Márta PHD bőrgyógyász, nemigyógyász
Dr. Karászi Viktória
Dr. Karászi Viktória bőrgyógyász, nemigyógyász szakorvos
Dr. Szilágyi Melinda
Dr. Szilágyi Melinda bőrgyógyász, nemigyógyász szakorvos, kozmetológus, allergológus és klinikai immunológus
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor sebész
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD sebész

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!