Hajhullás

Hajhullás

Szerző: Dermatica Központ | Módosítva: 2024.04.19 15:14

Átlagosan napi 100 elvesztett hajszál még nem ad okot aggodalomra. Probléma akkor jelentkezik, ha az elvesztett hajszálak helyén nem nő újabb, így a hajkorona folyamatos csökkenését észleljük. Nők körében, a menopauza időszakát követően gyakori jelenség a hajszálak elvékonyodása, ezért a korábbi dús hajzat tömege jelentősen csökken.

A hajhullást vagy alopecia-t nagy mértékben befolyásolják örökletes tényezők, de okozhatják bizonyos betegségek, például pajzsmirigy problémák, vagy nőgyógyászati panaszok is. A hajvesztés gyógyszer mellékhatásként is jelentkezhet, de hátterében a szervezetben zajló gyulladásos folyamatok, akár fog-, vagy ínygyulladás is állhatnak. Vitamin- és ásványianyag hiány, illetve a fejbőrt érintő gombás fertőzés is nagyfokú hajvesztéssel járhat.

A kiváltó okok keresése 

A fokozott hajhullást kiváltó tényezők a haj és a fejbőr vizsgálatával, a beteg kikérdezésével, illetve a külsőleg nem látható gyulladásra, fertőzésre, egyéb eltérésre utaló jelek szakorvosi feltárásával meghatározhatóak.

A panaszok átbeszélése során kiderülhet, hogy a beteg épp egy stresszesebb időszakon van túl, esetleg a hajhullás összeköthető egy intenzív fogyókúrás program megkezdésével. Ezek után, amennyiben szükséges, a további vizsgálatok célzottan végezhetők el.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

A hajhullás típusai

1. Veleszületett kopaszsághajhullás okai

Ritka rendellenesség, melynek során egyáltalán nem nő a haj. Ez a szőrtüszők hiánya, valamint a mátrixsejtek osztódási rendellenésségének következménye.

2. Átmeneti hajhullás

Átmeneti hajhullást okozhat stressz, fertőzés, a szervezet gyulladásos folyamata, hormonális változás, műtét utáni reakció, illetve mérgező anyag toxikus reakciója. A felsorolt esetekben a szőrtüszők átmenetileg károsodnak. Az átmeneti hajhullásnak az alábbi típusait különböztethetjük meg:

 • Alopecia areata - foltos hajhullás

  A foltos hajhullás, vagy alopecia areata kialakulásának pontos oka jelenleg ismeretlen, jelenlegi ismeretek szerint autóimmun betegségről van szó. Az immunrendszer a hajtüszőket támadja meg, idegenként érzékeli azokat. Jellegzetes tüntete, hogy a hajhullas kisebb foltokban alakul ki. Általában néhány centiméter átmérőjű csupasz folt található, esetenként tenyérnyi felületre is kiterjedhet. A betegség nem csak a hajas fejbőrt érintheti, hanem a test szőrrel borított területeit is.

 • Alopecia diffusa - Diffúz hajhullás

A diffúz hajhullásról akkor beszélhetünk, amikor a haj elszórtan az egész fejről hullik, szemben a foltos hajhullással, ami a fej egy területére lokalizálódik. Diffúz hajhullást számtalan dolog okozhat: vitaminhiány, külső hatások, stressz, gyógyszerek szedése/elhagyása. 

 • Idegpálya mentén jelentkező sávos hajhullás

A kopasz sávok az idegpályák mentén jelentkeznek. A hajhullást a fej traumája, vagy erős hűlése okozza. A betegség gyógyulása után a haj általában visszanő.

3. Végleges hajhullás

 • Congenitális atrichia

Ritka rendellenesség, mely során korai gyermekkorban kihullik az összes haj. Az atrichiát egy hibás gén okozza. A hajszálak életciklusában a nyugalmi fázisban az úgynevezett dermal papilla sejtek visszahúzódnak, és szoros kapcsolatban maradnak egymással. Congenitális atrichia esetén megszakad a szoros kapcsolat és a kommunikáció a sejtek között, és nem tud létrejönni az anagén (növekedési) fázis.

 • Heges alopecia

  • Primer esetben a szőrtüszőt az immunrendszer sejtjei (limfociták és neutrofilek) támadják és semmisítik meg, általában egy autoimmun betegség következtében. A gyulladásos folyamat következtében a szőrtüsző sejtjei és a faggyúmirigyek elhalnak, majd heg alakul ki.

  • Szekunder esetben a hegesedés baleset következménye is lehet. Okozhatja nagy kiterjedésű égésési seb, pszichés eredetű kényszeres hajtépés, fertőzés, valamint néhány betegség, mint a folliculitis decalvans (szőrtüszőgyulladás) szőrt aplasia cutis congenita, valamint sclerodermia, Lupus.

 • Atrophiás alopecia

Atrophiás hajhullásnál a szőrtüszők elpusztulnak bőrsorvadás következtében. Hátterében bőrbetegségek állhatnak.

 • Androgén alopecia

Androgén alopecia, azaz a férfias hajhullás. Leggyakrabban genetikai okokra vezethető vissza, ami a kor előrehaladtával jelenik meg. A férfias kopaszodás oka általában a DHT hormon túltengése, ami a fej tetején támadja meg a hajszálakat.hajhullás kezelése

Egyénre szabott kezelés

A hajhullás kezelése a felderített kiváltó okoknak megfelelően történik. A bőrgyógyászati vizsgálat alapján a szakorvos minden esetben a páciens számára legoptimálisabb terápia alkalmazását javasolja.

A kezelés sikeressége és annak üteme szintén egyénfüggő, bizonyos esetekben, például öröklött hajlam esetén a folyamat rendszerint csak lelassítható. A gyógyszerek szedése, stressz, vagy hajkárosodások – hajfestékek, hajvasaló, a haj túl szoros és gyakori összefogása – miatt jelentkező hajhullás rendszerint a kiváltó okok elhagyásával megszűnik, bizonyos idő elteltével a haj ismét dússá válik. A szülés után jelentkező hajvesztés természetes folyamat, ha egyéb elváltozás nincs a háttérben, a panaszok rendszerint kettő-hat hónapon belül rendeződnek. Amennyiben a hajhullás hátterében hormonális eltérés merül fel, az endokrinológiai vizsgálatok eredményei határozzák meg a kezelési lehetőségeket, egyéb esetben hajgyógyász (Trichológus) javasol kezelést.

Téma szakértője

 • Dr. Karászi Viktória

 • Szakterületek:
  • bőrgyógyász, nemigyógyász szakorvos
 • Specialitások:
  • STD gondozás
  • Pattanásos bőr kezelése
  • Ekcéma
  • Hajhullás
  • Pikkelysömör
  • Kozmetológiai panaszok diganosztizálása és kezelése

   

  Rendelés típusa:

  • Személyes, rendelői vizit
  • magyar, angol és német nyelvű ellátás / consultation in English and German available

  Rendelési helyszín:

  • 1036 Budapest, Lajos u. 66.  'B' lépcsőház, V. emelet

   

  Bejelentkezés a doktornőhöz »

Hírek

Időskori szemölcs - fontos megkülönböztetni a melanómától

Időskori szemölcs - fontos megkülönböztetni a melanómától

Időskori szemölcsnek is nevezik a seborrhoeás keratózist, ami főként 50 év felett nagyon gyakori, jóindulatú, hámeredetű bőrelváltozás, de fiatalabbaknál is megjelenhet. Ez a lassan fejlődő, idővel leginkább szemölcsre hasonlító képlet önmagában nem igényel kezelést, de egyrészt fontos eldönteni, valóban erről van-e szó vagy bőrdaganatról, másrészt esztétikai okokból el is lehet távolítani. Dr. Brezán Edina, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa mondta el, hogyan.

További részletek
A feje tetején kopaszodik? Ilyen okai lehetnek a férfias hajhullásnak nőknél

A feje tetején kopaszodik? Ilyen okai lehetnek a férfias hajhullásnak nőknél

Egyre ritkább a haja a feje tetején, és úgy kopaszodik, ahogyan jellemzően a férfiak szoktak? Ez az úgynevezett androgén (vagyis férfias típusú) hajhullás, amely nőknél különösen önbizalom romboló hatású lehet. Dr. Karászi Viktória, a Dermatica bőrgyógyásza, nemigyógyász szakorvos a jelenség okaira és a megoldás lehetőségeire világított rá.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Brezán Edina
Dr. Brezán Edina Bőrgyógyász - kozmetológus
Dr. Karászi Viktória
Dr. Karászi Viktória bőrgyógyász, nemigyógyász szakorvos
Dr. Vincze Ildikó
Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász, kozmetológus
Dr. Borbola Kinga
Dr. Borbola Kinga Bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
Dr. Szántó Hajnalka
Dr. Szántó Hajnalka bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor sebész
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD sebész

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK