Ekcéma

Ekcéma

Szerző: Dermatica Központ | Módosítva: 2024.07.11 16:08

Az ekcéma a világ lakosságának 10%-át érintő krónikus bőrbetegség. Az ekcéma tünetei bármelyik életkorban megjelenhetnek, illetve vissza-vissza térhetnek. Az ezerarcú és zavaró betegség okai különfélék lehetnek, pontos és hatásos bőrgyógyászati terápia csak az okok tisztázása után lehetséges.

Az ekcéma bemutatása
Az ekcéma okai
Az ekcéma típusai
Az ekcéma tünetei
Az ekcéma kivizsgálása
Az ekcéma kezelése

Kapcsolódó szolgáltatásaink a Dermatica Központban

Az ekcéma bemutatása

Az ekcéma, vagy más néven dermatitis egy igencsak gyakori krónikus bőrbetegség. Az ekcéma a bőr felső rétegének gyulladását jelenti, amely számos okból kialakulhat. Ekcéma során először a bőr kipirosodik, viszket, majd apró hólyagok alakulnak ki rajta. A viszketés miatt elvakarják a betegek, ami miatt sebek, pörkök és hámlás jelentkezik, valamint az érintett terület egyre nagyobb lesz. Az akut ekcéma kezelés nélkül gyorsan szubakut illetve krónikus ekcéma formába mehet át. Ilyenkor a tartós gyulladáson túl utcakövezetszerű megvastagodás és pigmenteltérések jelentkeznek.

Amint látható tehát az ekcéma tünetei változatosak, zavaróak, esztétikai problémát okoznak és jelentősen befolyásolhatják az érintettek életminőségét. Az ekcéma tünetei időszakosan fellángolhatnak, majd hosszabb-rövidebb időre elmúlhat a betegség. Sok tényező hozzájárulhat az ekcéma fellángolásához, például a stressz vagy a száraz, hideg levegő. Az ekcéma gyakran már gyermekkorban jelentkezik, de felnőtteknél is kialakulhat, hátterében ugyanis a genetikai tényezőkön túl az immunrendszer túlzott reakciója állhat a különböző környezeti allergénekre. Az ekcéma számos típusa különböztethető meg, legismertebb az ún. atópiás ekcéma (vagy más néven atópiás dermatitisz), valamint a kontakt ekcéma.

Sokan otthon, saját maguk igyekeznek csökkenteni az ekcéma tüneteit és gyógyítani a betegséget. Ez viszont a klinikai képen változtathat, így a kivizsgálás is nehezebbé válik. Éppen ezért érdemes már a tünetek megjelenésekor bőrgyógyász szakorvos segítségét kérni. Az ekcéma hatásos terápiája a pontos okok tisztázása után állítható fel.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Az ekcéma okai

Az ekcéma okait két csoportba sorolhatjuk, léteznek külső (exogén) és belső (ednogén) okok. Az ekcéma exogén okai között szerepelnek a környezeti hatások, például a pollenek, szőrök, fémek stb. Ezek a külső hatások irritálják a bőrt és válaszreakcióként megjelenhet az ekcéma. Az exogén ekcéma úgy is felfogható, mint külső allergének miatt kialakult bőrbetegség.

Az endogén ekcéma kialakulásához ezzel szemben veleszületett hajlam szükséges. Ilyen hajlam esetén más atópiás betegségek is kialakulhatnak idővel, például az asztma vagy a különböző típusú allergiák. Ezek a betegségek általában típusos életkorokban jelentkeznek, de ez nem feltétlenül így van, változatos képet mutat az atópiás hajlam. Az ételallergia kialakulása általában már csecsemőkorra tehető, az ekcéma kisdedeknél jelentkezik gyakran először, az allergia óvódás, míg az asztma iskolás korban. Az atópiás alkat csak hajlamot jelent, nagyon különböznek az érintettek abban, hogy a fent felsorolt betegségek közül hányat és mióta mutatnak. Ha hajlamos valaki a betegségre, akkor akár stressz hatására is kialakulhat.

Ekcéma kialakulhat még a szervezetben, vagy a bőrön elszaporodó baktériumok, gombák miatt is. A túlzott szappanozás, forró víz vagy az alkoholt tartalmazó tisztítószerek használata kiszáríthatja a bőrt, elősegítve annak kiszáradását és az ekcéma kialakulását. Mindezek mellett az éghajlati tényezők is befolyásolhatják az ekcéma kialakulását. A hideg időjárás és a száraz levegő például kiszáríthatja a bőrt, növelve az ekcéma kialakulásának kockázatát.

Az ekcéma típusai

Az ekcéma típusait is a kialakulási okuk alapján osztjuk fel. A kialakulási ok és az ekcéma típusának ismerete a terápia meghatározásához is szükséges. Az ekcéma típusai a következők lehetnek:Ekcéma - Allergia Központ

 • Atópiás dermatitis: Az atópiás dermatitis kialakulásának oka veleszületett hajlam. Általában már csecsemőkorban jelentkezik, és sok esetben felnőtt korra elmúlik, de van, hogy akkor alakul ki először. Az első megjelenés ételek hatására alakulhat ki (pl: tejallergia), illetve sokszor előre jelezheti későbbi légúti szenzibilizálódást is, vagyis az asztma kialakulását.
 • Kontakt allergiás ekcéma: A kontakt allergiás ekcéma oka nagyon könnyen azonosítható. Általában azon a helyen jelentkezik, ahol az allergiát kiváltó anyagok a bőrhöz érnek.  A leggyakrabban a latex, fém, tartósító szerek, illatanyagok, kozmetikumok váltják ki a reakciót. A kontakt allergiás ekcéma éppen ezért gyakran típusos helyen jelentkezik, például az öv fémcsatja körül. Vannak olyan kozmetikai szerek, melyek ha a bőrrel érintkeznek és utána a bőrfelületet nap éri, ekcémás bőrelváltozást okoznak. Ez a fotoallergiás kontakt ekcéma.
 • Seborrheás ekcéma: A seborrheás ekcémát fokozott zsírosodás és korpázó hámlás jellemzi a faggyúmirigyekben gazdag bőrfelületeken. A fejbőr erősen viszket és hámlik, míg a szemöldöknél és az arcon foltokban hámlik a bőr seborrheás ekcéma esetén. A seborrheás ekcéma kezelése bőrgyógyász szakorvos segítségét igényli.
 • Mikrobiális ekcéma: A mikrobiális ekcémát baktériumok és gombák okozzák. Az ekcéma e fajtájánál a végtagokon és a törzsön jelennek meg viszkető, hámló gócok. A tünetek megszünetéséhez meg kell találnunk a probléma forrását. Ha a gyulladásos gócot megszüntetjük, az ekcémás panaszok is megszűnnek. A Budapesti bőrgyógyászatunkon a mikrobiális ekcémára is nyújtunk megoldást.

  Kapcsolódó cikkünk

  Mikor beszélhetünk súlyos pattanásosságról?

  A súlyos pattanásosság olyan betegség, amelyet komolyan kell venni, hiszen jelentős önbizalom romboló hatása lehet, akár a szorongás, depresszió kialakulásához is hozzájárulhat. Még a makacs esetekben is jelentősen javítható a bőr állapota, de szakszerű kezelés és kitartás is szükséges hozzá.

Az ekcéma tünetei

Az ekcéma szabad szemmel is látható bőrelváltozásokat okoz. Habár az ekcéma tünetei típusosak, mégis könnyen összetéveszthetőek más bőrbetegséggel. Éppen ezért fontos, hogy az ekcéma szakorvos által kerüljön kivizsgálásra és diagnosztizálásra.

Az ekcéma bőrszárazsággal és a bőr kivörösödésével kezdődik, amit heves viszketés kísér. Ez az érintetteket a folyamatos vakarásra ösztönzi, ami által ők maguk is megfertőzhetik a területet, valamint további sebeket képezhetnek rajta. Emellett megduzzad az ekcéma által érintett terület és váladékozó hólyagok jelenhetnek meg rajta. Az ekcémás területeken a bőr gyakran száraz és berepedezett. A tünetek először sokszor a bőr kis részét érintik, de akár tovább is terjedhet a bőrelváltozás. Az ekcéma súlyossága nagyon változó lehet, az enyhe bőrpírtól a súlyos, nagy területet érintő hólyagképződésig, ami már bőrgyógyászati kezelést igényel.

Az ekcéma kivizsgálása

Az ekcéma kivizsgálásban, ha lehet, allergológiában jártas bőrgyógyászt érdemes felkeresni. A bőrbetegség tünetei, okának kiderítése segít a hatásos terápia felállításában és a továbbiakban a megelőzésben is. Az ekcéma diagnózisa általában a beteg kórtörténetének, a tünetek fizikai vizsgálatának és egyéb kiegészítő vizsgálatoknak ismeretében történik. Fontos emellett kizárni más bőrbetegségeket, mint például a pikkelysömört. Az ekcéma diagnózisának részeként néha vérvizsgálatokat, allergia tesztet vagy bőrbiopsziát végezhet el az orvos. Ekcéma esetén ugyanis rendkívül fontos a kiváltó ok felderítése. Ennek ismeretében adható meg a hatékony terápia.

Az atópiás dermatitis esetében a kiváltó okok felderítése meglehetősen nehéz. Gyakran történik kivizsgálás táplálékallergia irányában, mert bizonyos ételek tovább erősíthetik az ekcémás tüneteket. A kontakt ekcéma okának kiderítése egyszerűbb, mert ott az allergént kell megtalálni. Ha ez sikerül, akkor annak kerülése és a pontos bőrgyógyászati terápia követése után a tünetek elmúlnak és a fellángolástól sem kell tartani.

Az ekcéma kezelése

Az ekcéma kezelését minden esetben bőrgyógyász szakorvos határozza meg egyénre szabottan. A terápia nem csak krémekből áll, hanem egy komplex, széleskörű kezelésből, melynek elemei lehetnek a következők:

 • diéta (táplálékallergia fennállása esetén)
 • speciális kozmetikumok, gondos bőrápolás, melyben kozmetikus segíthet
 • ekcéma elleni krémek, szteroidok, egyéb orvosi készítmények
 • speciális fürdők
 • fényterápia

A szteroidos krémekkel, készítményekkel óvatosan kell bánni! A tüneteket ugyan nagyon gyorsan megszüntetik, de komoly mellékhatásaik is lehetnek, így csak szakorvosi utasításra, és rövid ideig használhatóak. A tünetek enyhülése után immunmoduláló helyi készítmények alkalmazása javasolt. Ezek a szerek hosszú ideig, biztonságosan alkalmazhatóak és megakadályozzák a további gyulladások kialakulását. Súlyosabb esetekben az orvosok szájon át szedhető antihisztamint, kortikoszteroidokat vagy más immunszuppresszív gyógyszereket is felírhatnak az ekcéma enyhítése érdekében. Mikrobiális ekcéma esetén antibiotikumokra vagy antimikotikumokra is szükség lehet.
Amennyiben az ekcéma tüneteit valamilyen allergén provokálja, az allergén kerülése az ekcéma kezelésének nulladik lépése.

Az ekcéma kezelésének fontos része még a bőrszárazság kiküszöbölése, melyet hidratációval, lipidpótlással lehet megoldani. Az ekcéma nem mindig gyógyítható véglegesen, de gyulladás megszűntetésével, az esetleges allergének kiküszöbölésével tünetmentes állapot érhető el. Az ekcéma kezelése egy hosszú folyamat lehet, de megéri türelmesnek lenni és betartani az utasításokat. A tünetek megszüntethetőek és visszaállítható a jó életminőség a kezelés révén. Fontos azonban, hogy az ekcéma tünetmentes időszakában is figyelmet fordítsunk az egészséges életmódra és a bőrápolásra, ezekkel ugyanis meg tudjuk előzni az ekcéma újbóli fellángolását. 

Téma szakértője

 • Dr. Karászi Viktória

 • Szakterületek:
  • bőrgyógyász, nemigyógyász szakorvos
 • Specialitások:
  • STD gondozás
  • Pattanásos bőr kezelése
  • Ekcéma
  • Hajhullás
  • Pikkelysömör
  • Kozmetológiai panaszok diganosztizálása és kezelése

   

  Rendelés típusa:

  • Személyes, rendelői vizit
  • magyar, angol és német nyelvű ellátás / consultation in English and German available

  Rendelési helyszín:

  • ideiglenesen 1147 Budapest, Csömöri út 18.

   

  Bejelentkezés a doktornőhöz »

Hírek

Időskori szemölcs - fontos megkülönböztetni a melanómától

Időskori szemölcs - fontos megkülönböztetni a melanómától

Időskori szemölcsnek is nevezik a seborrhoeás keratózist, ami főként 50 év felett nagyon gyakori, jóindulatú, hámeredetű bőrelváltozás, de fiatalabbaknál is megjelenhet. Ez a lassan fejlődő, idővel leginkább szemölcsre hasonlító képlet önmagában nem igényel kezelést, de egyrészt fontos eldönteni, valóban erről van-e szó vagy bőrdaganatról, másrészt esztétikai okokból el is lehet távolítani. Dr. Brezán Edina, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa mondta el, hogyan.

További részletek
A feje tetején kopaszodik? Ilyen okai lehetnek a férfias hajhullásnak nőknél

A feje tetején kopaszodik? Ilyen okai lehetnek a férfias hajhullásnak nőknél

Egyre ritkább a haja a feje tetején, és úgy kopaszodik, ahogyan jellemzően a férfiak szoktak? Ez az úgynevezett androgén (vagyis férfias típusú) hajhullás, amely nőknél különösen önbizalom romboló hatású lehet. Dr. Karászi Viktória, a Dermatica bőrgyógyásza, nemigyógyász szakorvos a jelenség okaira és a megoldás lehetőségeire világított rá.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Brezán Edina
Dr. Brezán Edina Bőrgyógyász - kozmetológus
Dr. Karászi Viktória
Dr. Karászi Viktória bőrgyógyász, nemigyógyász szakorvos
Dr. Vincze Ildikó
Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász, kozmetológus
Dr. Borbola Kinga
Dr. Borbola Kinga Bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
Dr. Szántó Hajnalka
Dr. Szántó Hajnalka bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor sebész
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD sebész

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK