Keratosis pilaris

Keratosis pilaris

Létrehozva: 2022.11.18 16:02 | Módosítva: 2022.11.18 16:10

Keratosis Pilaris

A keratosis pilaris fájdalommal nem járó bőrbetegség, amely esztétikailag okoz problémát, orvosi kockázatot nem jelent. A bőr felszínén apró pirosas vagy fehéres színű göbök formájában jelenik meg. Elsősorban a felkaron, combon, fenék környékén. Köznyelvben grízes bőrnek vagy csirkebőrnek nevezik.

Keratosis pilaris okai

Kapcsolódó cikkünk

Mit tervez a Prima Medica Egészséghálózat?

Ha a magánegészségügyi szolgáltatók térképén szeretnénk elhelyezni a Prima Medica Egészséghálózatot, tudni lehet, hogy a 2004-ben indult intézmény-háló mára 1,2 milliárdos nettó árbevételt termel, és 19 egészségközpontot foglal magában. Dr. Babai László, a Dermatica Bőrgyógyászat és Kozmetikát is magában foglaló Prima Medica Egészséghálózat alapítója-igazgatója a hálózat történetéről és jelenéről beszélt a portfolio.hu-nak.

A keratosis pilaris leginkább azokat érinti, akik szárazabb bőrrel rendelkeznek. Jelenlétéért a keratin nevű fehérje túltengése a felelős. A keratin a haj növekedését támogatja, így a keratosis pilaris csak olyan területen jelenhet meg, ahol a testünkön szőr van. A keratin eltömíti a szőrtüszőket, gátolja a bőr természetes hámlását, a tüszőkben dugacsot képez, és dudorokkal teli bőrt eredményez. Az elváltozás mindig szimmetrikus, így ha az egyik karon megjelenik, akkor a másikon is meg fog. A kiváltó okok nem ismertek, de valószínűleg genetikai hajlam áll a háttérben. Egyéb bőrbetegségekre való hajlam (ekcéma, allergiás betegségek) növeli a kockázatot a keratosis pilaris kialakulására.

Keratosis pilaris diagnózisa

A keratosis pilarist könnyen felismeri bőrgyógyász a tipikus tünetekből, így elég csak ránéznie az érintett területre.

Keratosis pilaris kezelése

Otthoni tanácsok keratosis pilaris kezelésére:

A keratosis pilarisra nem létezik végleges gyógymód, de egy jó bőrápolási rutin kialakításával és némi odafigyeléssel kordában lehet tartani a bőrproblémát.

  • Hidratálás – nagyon fontos a megfelelő hidratáló rendszeres használata. Lehetőleg illatanyag mentes krémet válasszunk. Ne legyen túl zsíros sem, inkább könnyedebb lotion formulájú hidratálókkal próbálkozzunk!
  • Hámlasztás - keratosis pilaris kezelésében segítségünkre lehetnek az AHA és a szalicilsav tartalmú hámlasztók.  A BHA, vagy más néven szalicilsav tulajdonsága, hogy a bőr mélyebb rétegeiben képes kifejteni gyulladáscsökkentő, és bőrmegújító hatását. Amennyiben a BHA nem használ, választhatunk AHA savat. AHA sav a glikolsav és a tejsav. Fontos, hogy a hámlasztókat mindig rendeltetésszerűen, a gyártó utasításainak megfelelően használjuk!
  • Óvatos zuhanyázás – érdemes kerülni a hosszú forró fürdőket, helyette inkább válasszuk zuhanyt.
  • Tilos kaparni, vakarni az érintett bőrfelületeket – ezzel további gyulladásokat okozva.

Keratosis pilaris kezelése bőrgyógyász és kozmetikus segítségével:

Amennyiben az otthoni kezelés nem használ, kérjünk szakember segítségét!

Bőrgyógyász és kozmetikus is segíthet az alábbi kezelésekkel:

Téma szakértői

Dr. Brezán Edina

Dr. Brezán Edina

Bőrgyógyász - kozmetológus
Dr. Borbola Kinga

Dr. Borbola Kinga

Bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
dr. Rózsa Annamária

dr. Rózsa Annamária

bőrgyógyász

Hírek

Pikkelysömör – ismerje meg az Önt érintő rizikófaktorokat!

Pikkelysömör – ismerje meg az Önt érintő rizikófaktorokat!

A pikkelysömörös páciensek tisztában vannak azzal, hogy ez a betegség időről időre belobbanhat – és ezeknek a belobbanásoknak lehetnek bizonyos kiváltó okai. Dr. Brezán Edina, a Dermatica bőrgyógyásza, kozmetológus szerint minél inkább tisztában van valaki a pikkelysömör őt érintő rizikófaktoraival, annál nagyobb eséllyel tudja megakadályozni a tünetek romlását.

További részletek
Mit tehetünk, ha éjszaka viszket az ekcéma?

Mit tehetünk, ha éjszaka viszket az ekcéma?

Az ekcéma tünetei gyakran súlyosbodnak lefekvéskor és éjszaka, ami sokszor lehetetlenné teszi a nyugodt alvást. A megelőzés és a kezelés lehetőségeiről beszélt dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza.  

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Vincze Ildikó
Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász, kozmetológus
Dr. Brezán Edina
Dr. Brezán Edina Bőrgyógyász - kozmetológus
Dr. Borbola Kinga
Dr. Borbola Kinga Bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
Dr. Schmidt Emese
Dr. Schmidt Emese bőrgyógyász, klinikai onkológus
Dr. Szántó Hajnalka
Dr. Szántó Hajnalka bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
dr. Rózsa Annamária
dr. Rózsa Annamária bőrgyógyász
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor sebész
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD sebész

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!