Keratosis pilaris

Keratosis pilaris

Módosítva: 2024.05.22 14:22

A keratosis pilaris egy fájdalommal nem járó bőrbetegség, amely esztétikailag ugyan problémát okozhat, de szerencsére orvosi kockázatot nem jelent. A keratosis pilaris a bőr felszínén apró pirosas vagy fehéres színű göbök formájában jelenik meg. Elsősorban a felkaron, combon és a fenék környékén gyakori, köznyelvben grízes bőrnek vagy csirkebőrnek is nevezik.

Kapcsolódó szolgáltatásaink a Dermatica Központban
Mit jelent a keratosis pilaris?
Milyen tünetek jellemzőek keratosis pilaris esetén?
Miért jön létre keratosis pilaris?
Kik körében gyakori a keratosis pilaris előfordulása?
Hogyan vizsgálható ki a keratosis pilaris?
Van lehetőség házilag a keratosis pilaris kezelésére?
Hogyan kezelhető a keratosis pilaris bőrgyógyász/kozmetikus által?

Kapcsolódó szolgáltatásaink a Dermatica Központban

Mit jelent a keratosis pilaris?

A keratosis pilaris egy ártalmatlan bőrbetegség. Megjelenését tekintve apró, kis dudorokat okozhat a bőrön a szőrtüszők körül, a bőr szárazzá vagy érdes tapintatúvá válhat miatta. Hasonlósága miatt a népi nyelvben csirkebőr vagy grízes bőr elnevezésen ismert a keratosis pilaris, mivel olyannak tűnik, mintha libabőrös lenne az illető. A dudorok felesleges keratinból állnak. Ez egy olyan fehérje, amely a haj, a köröm és a bőr külső rétegének (epidermisz) fontos alkotóeleme. A keratosis pilaris dudorai ugyanolyan színűek lehetnek, mint a bőr, de vörösnek, barnának vagy fehérnek is tűnhetnek. Gyakran a felkaron, a combon, az arcon vagy a fenéken jelenik meg a keratosis pilaris. Természetesen a test bármely más, szőrtüszőkkel rendelkező részén is megjelenhet.

A keratosis pilaris egy gyakori állapot, sok bőrgyógyász emiatt egy bőrtípusnak tekinti. A tinédzserek 50-80%-ánál és a felnőttek 40%-ánál életük során valamikor kialakulnak ezek a típusú dudorok. Főként fiatalokat érinti a keratosis pilaris és általában 30 éves korig eltűnik. A dudorok nem fájnak vagy viszketnek, és nem válnak rosszindulatúvá sem. A keratosis pilaris tehát orvosi szempontból egy teljesen ártalmatlan állapot, azonban esztétikai problémákat okozhat, különösen, ha nagy felületen vagy könnyen látható helyen jelentkezik. Sajnos nem tudjuk megelőzni a keratosis pilaris kialakulását, de hidratáló krémekkel és vényköteles krémekkel sokat lehet javítani a bőr kinézetén.

Milyen tünetek jellemzőek keratosis pilaris esetén?

A keratosis pilaris legfőbb jellemzője, hogy apró, durva, elszíneződött dudorokat okoz a bőrön. Ezek a foltok az eper pöttyös bőrére vagy libabőrre emlékeztetnek. A keratosis pilaris bárhol kialakulhat a szőrtüszők körül, tehát testszerte megjelenhet. A tenyéren és a talpon nincsenek szőrtüszők, így a keratosis pilaris nem jelenik meg a test ezen területein. Előfordulását tekintve a felkar, a combok és a fenék a leginkább érintett régió. A keratosis pilaris rosszabbodhat száraz levegő vagy alacsony páratartalom hatására, például a téli hónapokban. A keratosis pilaris nem fáj, és a dudorok megjelenésén kívül nincsenek egyéb tünetei. Ha mégis jelentkeznek egyéb tünetek, azok a következők lehetnek:

 • Viszketés
 • Száraz bőr
 • Durva, csiszolópapírszerű bőr
 • A dudorok irritációja és elszíneződése (még feltűnőbbek lesznek)

Néha más állapotok is okozhatják ezeket a tüneteket, például az ekcéma, a pikkelysömör, az allergia és a gombás fertőzések is hasonló tüneteket okoznak. Éppen ezért érdemes felkeresni egy bőrgyógyászt, aki pontosan meg tudja állapítani, hogy pilaris keratosis vagy valamilyen más bőrbetegség áll fent.

Kapcsolódó cikkünk

Mit tervez a Prima Medica Egészséghálózat?

Ha a magánegészségügyi szolgáltatók térképén szeretnénk elhelyezni a Prima Medica Egészséghálózatot, tudni lehet, hogy a 2004-ben indult intézmény-háló mára 1,2 milliárdos nettó árbevételt termel, és 19 egészségközpontot foglal magában. Dr. Babai László, a Dermatica Bőrgyógyászat és Kozmetikát is magában foglaló Prima Medica Egészséghálózat alapítója-igazgatója a hálózat történetéről és jelenéről beszélt a portfolio.hu-nak.

Miért jön létre keratosis pilaris?

A keratosis pilaris leginkább azokat érinti, akik szárazabb bőrrel rendelkeznek. Jelenlétéért a keratin nevű fehérje túltengése a felelős. A keratin a haj növekedését támogatja, így a keratosis pilaris csak olyan területen jelenhet meg, ahol a testünkön szőr van. A keratin eltömíti a szőrtüszőket, gátolja a bőr természetes hámlását, a szőrtüszőkben dugacsot képez, és dudorokkal teli bőrt eredményez. Az elváltozás mindig szimmetrikus, így ha az egyik karon megjelenik, akkor a másikon is meg fog jelenni a keratosis pilaris. A keratosis pilaris kiváltó okai nem ismertek, de valószínűleg genetikai hajlam állhat a háttérben, ugyanis gyakori az előfordulása családtagok között. A keratosis pilaris és az A-vitamin hiány között is fennállhat összefüggés. Az A-vitamin-kiegészítők szedése vagy a kis mennyiségű A-vitamint tartalmazó hidratáló krémek használata segíthet a keratosis pilaris kezelésében.

Kik körében gyakori a keratosis pilaris előfordulása?

A keratosis pilaris jellemzően csecsemőknél, kisgyermekeknél, gyermekeknél és tinédzsereknél gyakoribb, és gyakran a pubertáskor körül romlik az állapot. Idősödve, 30 éves kor felett azonban egyre ritkábbá válik ez az állapot. Növeli a keratosis pilaris kockázatát az egyéb bőrbetegségekre való hajlam (például ekcéma, allergiás betegségek). A következő esetekben is nagyobb a valószínűsége, hogy keratosis pilaris alakuljon ki:

Hogyan vizsgálható ki a keratosis pilaris?

A keratosis pilaris könnyen felismerhető a bőrgyógyász számára a tipikus tünetekből. Általában elég csak ránéznie az érintett területre, orvosi vizsgálatra a legtöbbször nincs is szükség. Ha mégis kétségek merülnek fel, allergiateszt vagy biopszia végezhető annak érdekében, hogy biztos legyen a keratosis pilaris diagnózisa. A dudorok jellegzetességei és elhelyezkedése azonban segítenek megállapítani, hogy keratosis pilaris áll-e fent:

Jellegzetességek:

A bőrdudorok kinézete és tapintása sokat elárul róluk. Típusosan a keratosis pilaris dudorok:

 • Fájdalommentesek: Ha a bőrdudor megnyomásakor kellemetlen érzést vagy fájdalmat érez, akkor valószínűleg nem keratosis pilaris a betegség, hanem más, valamilyen gyulladással járó bőrbetegség állhat fent.
 • Viszketnek vagy szárazak: A dudorok és a körülöttük lévő bőr viszkethet vagy száraz lehet tapintásra.
 • Elszíneződtek: A keratosis pilaris dudorok eltérhetnek a bőr természetes színétől. Vörösnek, fehérnek, barnának, sötétbarnának vagy akár feketének is tűnhetnek.
 • Durvák: Ha a kezét végigsimítja ezeken a dudorokon, érdes tapintásúnak érezheti, mint a csiszolópapírt.

Elhelyezkedés:

A keratosis pilaris dudorok leggyakrabban a karon - különösen a felkaron -, a combon, fenéken vagy az arcon jelennek meg. Azonban bárhol máshol is megjelenhetnek, ahol szőrtüszők vannak a testén, beleértve a következőket:

Van lehetőség házilag a keratosis pilaris kezelésére?

Érdemes tudni, hogy a keratosis pilaris nem káros állapot, ezért általában nem kell kezelni. Egyeseknél a dudorok maguktól elmúlnak, vagy 30 éves koruk körül már kevésbé észrevehetők lesznek. Az is előfordulhat, hogy a dudorok nyáron eltűnnek, és csak télen válnak észrevehetővé ismét.Keratosis pilaris - Dermatica Központ

Ha mégis zavaró vagy feltűnő a keratosis pilaris, úgy bőrgyógyászati és otthoni kezelésekkel is sokat tehetünk az állapot javításáért. A keratosis pilaris zavaró lehet esztétikailag, különösen a tinédzserek számára, akiknek a testük egyéb változásaival is meg kell barátkozniuk. Emiatt fontos, hogy apró lépések bevezetésével kezeljük a keratosis pilaris állapotát és javítsuk a bőr megjelenését, valamint az önbizalmat. Keratosis pilaris esetében nem létezik végleges gyógymód, viszont egy jó bőrápolási rutin kialakításával és némi odafigyeléssel kordában lehet tartani ezt a bőrproblémát. Keratosis pilaris esetén a következő tippek segíthetnek az otthoni kezelésben:

 • Hidratálás: Nagyon fontos a megfelelő hidratáló krém rendszeres használata keratosis pilaris esetén. Lehetőleg illatanyag mentes krémet válasszunk. Ne legyen túl zsíros sem, inkább könnyedebb lotion formulájú hidratálókkal próbálkozzunk! A túl zsíros krémek más bőrproblémákhoz vezethetnek.
 • Hámlasztás: A keratosis pilaris kezelésében segítségünkre lehetnek az AHA és a szalicilsav tartalmú hámlasztók. A BHA, vagy más néven szalicilsav tulajdonsága, hogy a bőr mélyebb rétegeiben képes kifejteni gyulladáscsökkentő és bőrmegújító hatását. Amennyiben a BHA nem használ, választhatunk AHA savat. AHA sav a glikolsav és a tejsav. Fontos, hogy a hámlasztókat mindig rendeltetésszerűen, a gyártó utasításainak megfelelően használjuk!
 • Óvatos zuhanyázás: Érdemes kerülni a hosszú, forró ülőfürdőket, helyette inkább válasszuk a langyos vízzel történő zuhanyzást. A forró víz tovább száríthatja a bőrt és ronthatja a keratosis pilaris állapotát.
 • Tilos kaparni, vakarni a keratosis pilaris által érintett bőrfelületeket! Ezzel további gyulladásokat, fertőzéseket okozhatunk és komolyabb bőrproblémák is létrejöhetnek.

Hogyan kezelhető a keratosis pilaris bőrgyógyász/kozmetikus által?

Amennyiben az otthoni kezelés nem használ, kérjük bátran szakember segítségét! A bőrgyógyász és kozmetikus is segíthet keratosis pilaris esetén az alábbi kezelésekkel:

 • Mikrodermabrázió: A mikrodermabrázió egy hatékony bőrcsiszoló módszer, melynek során a bőr legfelső, elhalt hámrétegét távolítják el.
 • Hydroabrázió: A kezelés a bőr természetes önmegújító, önregeneráló folyamatait éleszti fel, gyakran alkalmazzák túlzott szaruképződéssel járó állapotokban, mint például a keratosis pilaris. A kezelés minden bőrtípus esetében alkalmazható. Hatására a bőr újra üdévé és simává válik.
 • Kémiai hámlasztás: Ez a már említett szalicil-, glikol- vagy tejsav tartalmú krémekkel érhető el. Vigyázzon azonban, hogy ne használja túl sokat ezeket a krémeket, mert a túlzott használat irritálhatja a bőrét.
 • Vényköteles retinoid tartalmú krémek használata: Az ilyen típusú krémek segíthetnek csökkenteni a keratin felhalmozódását, amely a keratosis pilarist okozza.
 • Lézeres kezelés: A lézeres kezelések segíthetnek javítani a keratosis pilaris elszíneződését.

  Téma szakértői

  Dr. Szántó Hajnalka

  Dr. Szántó Hajnalka

  bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
  Dr. Vincze Ildikó

  Dr. Vincze Ildikó

  bőrgyógyász, kozmetológus
  Dr. Borbola Kinga

  Dr. Borbola Kinga

  Bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus

Hírek

Időskori szemölcs - fontos megkülönböztetni a melanómától

Időskori szemölcs - fontos megkülönböztetni a melanómától

Időskori szemölcsnek is nevezik a seborrhoeás keratózist, ami főként 50 év felett nagyon gyakori, jóindulatú, hámeredetű bőrelváltozás, de fiatalabbaknál is megjelenhet. Ez a lassan fejlődő, idővel leginkább szemölcsre hasonlító képlet önmagában nem igényel kezelést, de egyrészt fontos eldönteni, valóban erről van-e szó vagy bőrdaganatról, másrészt esztétikai okokból el is lehet távolítani. Dr. Brezán Edina, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa mondta el, hogyan.

További részletek
A feje tetején kopaszodik? Ilyen okai lehetnek a férfias hajhullásnak nőknél

A feje tetején kopaszodik? Ilyen okai lehetnek a férfias hajhullásnak nőknél

Egyre ritkább a haja a feje tetején, és úgy kopaszodik, ahogyan jellemzően a férfiak szoktak? Ez az úgynevezett androgén (vagyis férfias típusú) hajhullás, amely nőknél különösen önbizalom romboló hatású lehet. Dr. Karászi Viktória, a Dermatica bőrgyógyásza, nemigyógyász szakorvos a jelenség okaira és a megoldás lehetőségeire világított rá.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Brezán Edina
Dr. Brezán Edina Bőrgyógyász - kozmetológus
Dr. Karászi Viktória
Dr. Karászi Viktória bőrgyógyász, nemigyógyász szakorvos
Dr. Vincze Ildikó
Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász, kozmetológus
Dr. Borbola Kinga
Dr. Borbola Kinga Bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
Dr. Szántó Hajnalka
Dr. Szántó Hajnalka bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor sebész
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD sebész

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK