Pikkelysömör is lehet foltos hajhullás oka – így lehet megállítani

Pikkelysömör is lehet foltos hajhullás oka – így lehet megállítani

Dr. Brezán Edina Módosítva: 2024.01.26 10:39

Több pikkelysömörös beteg tapasztalhatja, hogy foltokban hullik és nem nő ki a haja. Ez a rendkívül kellemetlen jelenség a plakkok nem megfelelő eltávolításával és a hegesedéssel függ össze, aminek kapcsán nem lehet eléggé hangsúlyozni a psoriasis gondos és kitartó kezelésének jelentőségét. A részletekbe dr. Brezán Edina, a Dermatica bőrgyógyásza, kozmetológus avatott be.

A foltos hajhullás okai különböznek a diffúz hajhullás okaitól

Amikor fésülködünk, teljesen természetes, ha találunk néhány kihullott hajszálat a fésűben, ahogy az sem jelez problémát, ha a párnán maradnak hajszálak. Napi 40-60 hajszál elvesztése természetesnek tekinthető, és jól elkülönül a kóros hajhullástól.
Amikor ugyanis ennél több hajszálat vesztünk el és láthatóan megritkul a hajunk, annak okát már érdemes keresni. Ez a fajta egyenletes, diffúz hajhullás ugyanis több ok miatt kialakulhat. Kiválthatja (akár csak átmenetileg is) szülés, fertőző betegség, vashiányos állapot, nem megfelelő táplálkozás, nem jól felépített vegetarianizmus. Hozzájárulhat a hajvesztéshez bizonyos gyógyszerek szedése, a bélflóra egyensúlyának felborulása, a hajat károsító kozmetikumok alkalmazása. Ha pedig elpusztulnak a hajhagymák, az maradandó kopaszságot okozhat.
- A diffúz hajvesztést fontos megkülönböztetni a foltos hajhullástól. Utóbbinak alapvető oka, hogy az immunrendszer valamilyen tévedés miatt a hajhagymák ellen fordul. Állhat a háttérben egyfajta góc (gyakran valamilyen gyulladás, például egy mandulagyulladás vagy egy gócnak tekinthető fogprobléma), és ha ezt sikerül kideríteni és például antibiotikummal kezelni, a hajhullás megállhat. Ugyanakkor egyes bőrgyógyászati betegségek, így például a tinea capitis nevű gomba és a pikkelysömör következtében is megjelenhet kopaszodás, ennek megállapításához bőrgyógyászati diagnózis szükséges.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Így vezethet a pikkelysömör hajhulláshoz

A pikkelysömör egy krónikus autoimmun betegség, amely leggyakrabban a könyökön és a térden jelentkezik, de érintheti bármely testrészt, így például a fejbőrt is. Míg a bőrön a pikkelysömör tünetei a laposan kiemelkedő, vöröses, ezüstösen hámló pikkelyes foltok, addig a fejbőrön ezüstös, fehéres plakkok jelentkeznek, amelyek időnként vérezhetnek, és az is előfordul, hogy égő fájdalom jelentkezik a felületükön A psoriasis általában a hajas fejbőr szélein, a homloknál alakul ki, de akár az egész fejbőrt is érintheti, amelynek eredménye lehet az összefüggő, korpás „skalp”. Ez a rétegzett, hámló réteg az, amely képes gátolni a hajhagymák oxigénellátást, ami miatt hajhullás, kopaszodás jelenhet meg.
Ugyanakkor a psoriasis mellé hegesedő alopécia is társulhat, ami azt jelenti, hogy a heg területén nem nő ki a haj. A hegek pedig a nem megfelelően kezelt plakkok eltávolítása miatt is kialakulhatnak, vagyis nem lehet eléggé hangsúlyozni a gondos kezelés jelentőségét, hiszen például a lekaparás – többek közt a felülfertőződés veszélye miatt - egyáltalán nem ajánlott. Nagyon fontos tehát a rendszeres hidratálás, az orvos által javasolt hámlasztó szerek használata, amelyek a viszketést, az irritációt is képesek redukálni.

A psoriasis komplex kezelést és a páciens tudatosságát is igényli

Pikkelysömörnél nagyon fontos az első lépés, vagyis a pontos diagnózis felállítása, és a psoriasis típusának meghatározása. Megkülönböztetünk ugyanis plakkoA hajhullás okát orvos diagnosztizálhatja.s típust, amikor csak bizonyos testrészeken jelentkeznek a tünetek és guttált formát, amikor testszerte jelen vannak a foltok. Az inverz típusnál a hajlatokat érinti a betegség, a pustulosus formában elsősorban a tenyereken és a talpakon jelentkeznek nedvező hólyagok, hámlás és vörösség. A körmöt és a hajas fejbőrt is érintheti a pikkelysömör, ám a legsúlyosabb típusnál, erythrodermiás psoriasis esetén az egész test vörössé, gyulladttá válik.
- Ha megvan a diagnózis, annak függvényében lehet dönteni a kezelésről, hiszen a kortikoszteroid, a szalicilsav, a D-vitamin származékot tartalmazó készítmények mind alkalmazhatók a helyi kezelésében, kiterjedt esetben pedig jó hatású lehet az UV fototerápia is. Súlyos, kiterjedt psoriasis esetén, illetve, ha betegség jelentősen rontja a beteg életminőségét, szükség lehet szisztémás belsőleges kezelésre is, amely akár évekig is visszaszoríthatja a tüneteket – ismerteti dr. Brezán Edina, a Dermatica bőrgyógyásza, kozmetológus. - Ugyanakkor azt is hangsúlyozni kell, hogy bár az orvosi kezelés elengedhetetlen, az is fontos, hogy a prosiasisos betegek önmaguk is nagy figyelmet fordítsanak a tünetek csökkentésére, a fellángolások megelőzésére. 

Forrás: Dermatica (www.dermatica.hu)

 

 

Téma szakértője

  • Dr. Brezán Edina

  • Szakterületek:
    • Bőrgyógyász - kozmetológus
  • Specialitások:
    • allergiás bőrbetegségek
    • anyajegyek vizsgálata
    • kiütések, ekcéma, dermatitis
    • rosacea
    • pikkelysömör
    • akne
    • fényallergia
    • hajhullás, hajas fejbőr betegségei
    • ellátás 6 éves kortól

     

    Vélemények munkatársunkról »

     

    Rendelés típusa:

    • Személyes, rendelői vizit

     

    Rendelési helyszín:

    • 1015 Budapest Ostrom u. 16. (a Széll Kálmán térnél)

     

    Bejelentkezés a doktornőhöz »

Orvos válaszol

Jó napot.Jelentkeztem szociális gondozó tanfolyamra,és nem tudom,hogy egészségügyileg alkalmas vagyok e rá mert pikelysömöröm van a térdemen, a könyökömön,és a fejbőrömön.Köszönöm.

Tisztelt Balog Eva,
A pikkelysömör nem fertőző betegség. Nagyon gyakran fordul elő, tüneti kezeléssel szépen csökkenthetők a bőrtünetek. Emiatt nyugodtan jelentkezhet szociális gondozónak.
Üdvözlettel:
Dr. Garaczi Edina
bőrgyógyász, allergológus szakorvos

Kapcsolódó oldalak

Hírek

A feje tetején kopaszodik? Ilyen okai lehetnek a férfias hajhullásnak nőknél

A feje tetején kopaszodik? Ilyen okai lehetnek a férfias hajhullásnak nőknél

Egyre ritkább a haja a feje tetején, és úgy kopaszodik, ahogyan jellemzően a férfiak szoktak? Ez az úgynevezett androgén (vagyis férfias típusú) hajhullás, amely nőknél különösen önbizalom romboló hatású lehet. Dr. Karászi Viktória, a Dermatica bőrgyógyásza, nemigyógyász szakorvos a jelenség okaira és a megoldás lehetőségeire világított rá.

További részletek
Lipóma vagy faggyúciszta? Melyiket és miért kell eltávolítani?

Lipóma vagy faggyúciszta? Melyiket és miért kell eltávolítani?

A lipóma egy körülírt, zsírszöveti, bőr alatti csomó, amely elsősorban esztétikai problémát okozhat, de mérettől függetlenül nyomhatja az alatta lévő idegeket. A faggyúciszta (atheroma) a bőrből indul ki, bár akár a bőr alá is terjedhet. Melyiket és miért kell, vagy lehet eltávolítani, és mi erre a legjobb megoldás? Dr. Medgyesy Gábor, a Dermatica sebésze adott választ a kérdésekre.

 

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Brezán Edina
Dr. Brezán Edina Bőrgyógyász - kozmetológus
Dr. Karászi Viktória
Dr. Karászi Viktória bőrgyógyász, nemigyógyász szakorvos
Dr. Vincze Ildikó
Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász, kozmetológus
Dr. Borbola Kinga
Dr. Borbola Kinga Bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
Dr. Szántó Hajnalka
Dr. Szántó Hajnalka bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor sebész
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD sebész

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK