Pikkelysömör - gyulladáscsökkentés tudatosan

Pikkelysömör - gyulladáscsökkentés tudatosan

Dr. Borbola Kinga Módosítva: 2023.06.26 08:37

A pikkelysömör pontos oka még nem teljesen ismert, de az orvosok régóta hangsúlyozzák a háttérben fellelhető gyulladás jelentőségét. A pikkelysömörös betegek pontosan tudják, hogy bizonyos nyugodt, tünetmentes időszakok után időről időre képes belobbanni a betegség. Ezt számos tényező befolyásolhatja, ezért érdemes megfogadni dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyásza, klinikai onkológus általános gyulladáscsökkentő tippjeit.

Hogyan vezethet a gyulladás pikkelysömörhöz?

A pikkelysömör olyan betegség, ami rendszeres orvosi kezelést igényel.A pikkelysömör egy egész szervezetet érintő immunmediált gyulladásos megbetegedés, ami alapvetően az immunrendszer működésének zavara miatt alakul ki. A betegség tipikus tünetei a bőrön jelentkeznek, a psoriasis más szerveket is érinthet, mint például a szem, a körmök és az ízületek.
Pikkelysömör esetén az immunrendszer tévedésből megtámadja a szervezet egészséges bőrsejtjeit és más tényezőkkel együtt kialakít egy gyulladásos környezetet. Ezért a test megpróbál gyorsabban új bőrsejteket termelni, mint ami szükséges lenne, ami miatt extra bőrsejtek halmozódnak fel – ezek tulajdonképpen a pikkelysömörre jellemző piros, általában hámló plakkok.
- A bőrsejtek egészséges esetben kb. egy hónap alatt fejlődnek ki és hámlanak le. Ez a folyamat a pikkelysömörös betegeknél néhány nap alatt lezajlik, de az elhalt sejtek nem válnak le, hanem felhalmozódnak. Ez vezet az olyan kellemetlen tünetekhez, mint a pikkelyes felületű plakkok, a kipirosodás, az elszíneződés.

Több ok miatt is érdemes figyelni a gyulladáscsökkentésre

Bár a pikkelysömör az immunrendszer megbillent működésének következménye, bizonyos életmódbeli változtatásokkal visszaszorítható a szervezetben található gyulladás. Ezeket a változtatásokat már csak azért is érdemes bevezetni, mert a psoriasis nem csak az életminőséget rontja, de olyan betegségek kockázatát is növeli, mint a szívbetegségek, a gyulladásos bélbetegségek, psoriasishoz kapcsolódó ízületi gyulladás és bizonyos daganattípusok. 
Ugyanakkor megfelelő életmóddal kevesebb fellángolásra lehet számítani, vagyis hosszabb periódusok élhetők meg tünetek nélkül. Nem véletlen, hogy pikkelysömör kezelésére rendelt gyógyszerek, mint például a kortikoszteoidok, az injektálható és szájon át szedhető biológiai szerek is a gyulladás csökkentését célozzák meg.

A bőrgyógyász tanácsai a gyulladáscsökkentéshez

  • Válasszunk gyulladáscsökkentő étrendet!

A pikkelysömör állapotán segít a gyulladáscsökkentő kezelés.Az étrend nagyon erős kapcsolatot mutat a szisztémás gyulladással. Kutatások bizonyítják, hogy bizonyos diéták javítanak vagy éppen rontanak a tünetek megjelenésén. A megfelelő étrendet optimális esetben dietetikus segítségével lehet személyre szabni, de az általános irányelveket mindenkinek érdemes megfogadni.
Bizonyos élelmiszerek és üdítők olyan anyagokat tartalmaznak, amelyek fokozhatják a gyulladást, és konkrétan a pikkelysömör fellángolásához is hozzájárulhatnak. Ezért érdemes kerülni a cukros üdítőket, a feldolgozott élelmiszereket, például a sós és édes rágcsálnivalókat, a felvágottakat. Minél közelebb van a természetes forrásához egy élelmiszer, annál jobb, ezért érdemes az étrendet friss zöldségekre, gyümölcsökre építeni, és nagyvonalakban a mediterrán étrendet követni.

  • Tartsuk fenn/szerezzük vissza az egészséges testsúlyt!

Az elhízás önmagában is a pikkelysömör rizikófaktora, a jelentős túlsúllyal élő betegek súlyosabb tüneteket is tapasztalhatnak, mint az egészséges testsúlyúak. Éppen ezért a megfelelő testsúlycsökkentő életmóddal nagyon ajánlott redukálni a túlsúlyt.

  • Alakítsunk ki egészséges szokásokat!

Mivel a dohányzás minden gyulladásos folyamatot felerősít, a pikkelysömörös betegeknek már csak ezért is érdemes leszokniuk róla. Ugyanez igaz a rendszeres alkoholfogyasztásra. Ugyancsak ajánlatos felhagyni a mozgásszegény életmóddal, ami kutatások szerint szintén felerősíti a tüneteket. Szintén fokozza a gyulladásfaktorok jelenlétét az elégtelen alvás, ezért is érdemes akár szomnológus segítségével rendezni az alvászavarokat.  Mindezek mellett pedig minden betegségnek, így a pikkelysömörnek is komoly rizikófaktora a kezeletlen stressz, amelynek feldolgozásához, levezetéséhez ajánlott pszichológus segítségét kérni.

Az orvosi segítség elengedhetetlen

- Az egészséges, akár gyulladáscsökkentőnek nevezhető életmód sokat jelent a fellángolások elkerülésében, de a pikkelysömör olyan betegség, amely rendszeres orvosi felügyeletet igényel. A kezelések a tünetek csökkentését célozzák, a célunk tulajdonképpen a hosszú távú tünetmentesség, ami egyben életminőség javulással is jár. A kortikoszteroidot, szalicilsavat és D-vitamin származékot tartalmazó készítmények mind jó hatásúak a pikkelysömör helyi kezelésében, kiterjedt esetben beválhat a speciális szűk spektrumú UV-fototerápia is – ismerteti dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyásza, klinikai onkológus. - Ha pedig a betegség jelentősen rontja az életminőséget, beválhat a szisztémás belsőleges biológiai terápia, amely akár teljes tünetmentességet is eredményezhet éveken át.

Forrás: Dermatica (www.dermatica.hu)

 

Téma szakértője

  • Dr. Borbola Kinga

  • Szakterületek:
    • Bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
  • Specialitások:
    • anyajegyszűrés
    • szépészeti bőrgyógyászat
    • bőrrák gyanú kivizsgálása
    • melanoma szűrés
    • hyperhidrosis
    • gyermek és felnőtt ellátás (6éves kor felett)

     

    Vélemények munkatársunkról>>>

     

    Rendelés típusa:

    • Személyes, rendelői vizit

     

    Rendelési helyszín:

    • 1015 Budapest Ostrom u. 16. (a Széll Kálmán térnél)

     

    Bejelentkezés a doktornőhöz »

Orvos válaszol

Jó napot.Jelentkeztem szociális gondozó tanfolyamra,és nem tudom,hogy egészségügyileg alkalmas vagyok e rá mert pikelysömöröm van a térdemen, a könyökömön,és a fejbőrömön.Köszönöm.

Tisztelt Balog Eva,
A pikkelysömör nem fertőző betegség. Nagyon gyakran fordul elő, tüneti kezeléssel szépen csökkenthetők a bőrtünetek. Emiatt nyugodtan jelentkezhet szociális gondozónak.
Üdvözlettel:
Dr. Garaczi Edina
bőrgyógyász, allergológus szakorvos

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kedves

Nagyon elégedett voltam a kiváló szakorvosi ellátással, empatikus, páciens-központú vizsgálattal és konzultációval. A Doktornőnek külön köszönom a kedvességét!

További vélemények

Hírek

A feje tetején kopaszodik? Ilyen okai lehetnek a férfias hajhullásnak nőknél

A feje tetején kopaszodik? Ilyen okai lehetnek a férfias hajhullásnak nőknél

Egyre ritkább a haja a feje tetején, és úgy kopaszodik, ahogyan jellemzően a férfiak szoktak? Ez az úgynevezett androgén (vagyis férfias típusú) hajhullás, amely nőknél különösen önbizalom romboló hatású lehet. Dr. Karászi Viktória, a Dermatica bőrgyógyásza, nemigyógyász szakorvos a jelenség okaira és a megoldás lehetőségeire világított rá.

További részletek
Lipóma vagy faggyúciszta? Melyiket és miért kell eltávolítani?

Lipóma vagy faggyúciszta? Melyiket és miért kell eltávolítani?

A lipóma egy körülírt, zsírszöveti, bőr alatti csomó, amely elsősorban esztétikai problémát okozhat, de mérettől függetlenül nyomhatja az alatta lévő idegeket. A faggyúciszta (atheroma) a bőrből indul ki, bár akár a bőr alá is terjedhet. Melyiket és miért kell, vagy lehet eltávolítani, és mi erre a legjobb megoldás? Dr. Medgyesy Gábor, a Dermatica sebésze adott választ a kérdésekre.

 

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Brezán Edina
Dr. Brezán Edina Bőrgyógyász - kozmetológus
Dr. Karászi Viktória
Dr. Karászi Viktória bőrgyógyász, nemigyógyász szakorvos
Dr. Vincze Ildikó
Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász, kozmetológus
Dr. Borbola Kinga
Dr. Borbola Kinga Bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
Dr. Szántó Hajnalka
Dr. Szántó Hajnalka bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor sebész
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD sebész

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK