Ekcéma okai és kezelése

Ekcéma okai és kezelése

Létrehozva: 2023.11.13 20:22 | Módosítva: 2023.11.13 21:14

Az ekcéma egy olyan bőrbetegség, amely milliókat érint világszerte,  különböző életkorokban és életkörülmények között. Az ekcéma sokszínűsége és az egyéni tapasztalatok széles skálája miatt elengedhetetlen az állapot mélyebb megértése és az optimális kezelési stratégiák kidolgozása.

Miért fontos téma az ekcéma?

Mi az ekcéma?

Milyen okok állnak az ekcéma hátterében?

Az ekcéma tünetei

Hogyan történik az ekcéma diagnózisa?

Hogyan zajlik az ekcéma kezelése?

 

Téma szakértői

Dr. Karászi Viktória

Dr. Karászi Viktória

bőrgyógyász, nemigyógyász szakorvos
Dr. Vincze Ildikó

Dr. Vincze Ildikó

bőrgyógyász, kozmetológus
Dr. Szántó Hajnalka

Dr. Szántó Hajnalka

bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus

 

 

Miért fontos téma az ekcéma?

Az ekcéma egy olyan bőrbetegség, amely milliókat érint világszerte, különböző életkorokban és életkörülmények között. Az ekcéma sokszínűsége és az egyéni tapasztalatok széles skálája miatt elengedhetetlen az állapot mélyebb megértése és az optimális kezelési stratégiák kidolgozása.

 

Mi az ekcéma?

Az ekcéma egy krónikus bőrbetegség, amely gyakran viszkető, piros kiütéseket okoz. Az ekcéma az immunrendszer túlzott reakciójára vezethető vissza a környezeti irritánsokra vagy allergénekre. Az állapot gyakran gyermekkorban kezdődik, de felnőtteknél is előfordulhat, és változatos megjelenése lehet, beleértve az időszakos fellángolásokat és a tünetek javulását.

Kapcsolódó cikkünk

Alkalmi smink problémás bőrre

Aknés, ekcémás, vagy rosaceás bőr esetén sok gyakorlást és tapasztalatot igényel, hogy a megfelelő kozmetikumot használjuk, amivel a bőrhibákat természetes hatást elérve fedjük el. A problémás bőr sminkeléséhez Peterman Krisztina, a Dermatica gyógykozmetikusa ad tanácsokat.

Milyen okok állnak az ekcéma hátterében?

Az ekcéma kialakulása mögötti okok igen összetettek, és több tényező egyidejű jelenléte is szükséges a betegség kialakulásához. A genetikai, környezeti és immunrendszeri tényezők mind játszanak szerepet az ekcéma kialakulásában. Nézzük meg részletesen az okokat:

1. Genetikai hajlam: Az ekcéma családi hajlammal is járhat, és a genetika fontos szerepet játszik a betegség kialakulásában. Ha egy vagy mindkét szülőnek ekcémája van, az növeli a gyermek ekcéma kialakulásának esélyét. Azok, akik genetikailag hajlamosak az ekcémára, hajlamosabbak lehetnek más atópiás betegségekre is, például az asztmára vagy az allergiákra.

2. Immunrendszeri reakciók: Az ekcéma hátterében az immunrendszer túlzott reakciója áll. Az allergiás válaszok és a gyulladásos folyamatok vezetnek a bőr tüneteinek kialakulásához.

3. Bőrápolási szokások: A bőrápolási rutin is befolyásolhatja az ekcéma kialakulását. A túlzott szappanozás, forró víz vagy az alkoholt tartalmazó tisztítószerek használata kiszáríthatja a bőrt, elősegítve annak kiszáradását és az ekcéma kialakulását. Azok, akiknek száraz a bőrük, hajlamosabbak lehetnek az ekcémára.

4. Allergének és irritánsok: A környezeti irritánsok és allergének is szerepet játszhatnak az ekcéma kialakulásában. Például bizonyos háztartási vegyszerek, mosószerek, gyapjú vagy bizonyos ételek allergizálhatják a bőrt és kiválthatják az ekcémás tüneteket.

5. Éghajlati tényezők: Az éghajlati tényezők is befolyásolhatják az ekcéma kialakulását. A hideg időjárás és a száraz levegő például kiszáríthatja a bőrt, növelve az ekcéma kialakulásának kockázatát.

6. Stressz és pszichológiai tényezők: A stressz és az érzelmi állapotok is befolyásolhatják az ekcéma kialakulását vagy súlyosbodását. A stressz hatására az immunrendszer aktiválódik, és a gyulladásos folyamatok fokozódhatnak, ami kedvez az ekcéma kialakulásának.

7. Élelmiszer-allergiák: Néhány esetben az élelmiszer-allergiák is kapcsolatba hozhatók az ekcéma kialakulásával, különösen csecsemőknél és kisgyermekeknél. Bizonyos ételek, például tejtermékek, tojás, diófélék, glutén, citrusfélék, szója vagy hal, provokálhatják az ekcéma tüneteinek súlyosbodását.

Az ekcéma kialakulásában tehát számos tényező játszik együttesen, és az egyes esetek egyedi jellegzetességekkel rendelkezhetnek. A betegség megértése és kezelése során az orvosoknak figyelembe kell venniük ezeket a különféle tényezőket, hogy hatékony kezelést alakíthassanak ki az érintettek számára.

Az ekcéma tünetei

Az ekcéma tünetei változatosak lehetnek, és az egyének között is jelentős eltéréseket mutathatnak. A tünetek súlyossága és megjelenésük időbeli változása is változhat. Az alábbiakban felsorolom az ekcéma leggyakoribb tüneteit:

1. Viszketés (pruritus): Az ekcéma legjellemzőbb és gyakran legzavaróbb tünete a viszketés. Az érintett területeken jelentkező intenzív viszketés súlyos kellemetlenséget okozhat, és az állandó vakarás hozzájárulhat a bőr károsodásához és a tünetek súlyosbodásához.

2. Vörös bőr: Az ekcéma által érintett területeken a bőr gyakran kipirosodik. Ez a jelenség az immunrendszer válaszként fellépő gyulladásnak tudható be, amely a bőr felszínének kiszélesedése miatt jelenik meg.

3. Bőrkiütés: A kiütések a leginkább látványos tünetek közé tartoznak. Ezek változatos formában jelenhetnek meg, beleértve a pikkelyes területeket, hólyagokat, vagy nedvező, felszakadó területeket. A kiütések gyakran csoportosan fordulnak elő.

4. Száraz és pikkelyes bőr: Az ekcéma által érintett bőr gyakran száraz és pikkelyes. Az érintett területeken a bőr elveszíti a normál hidratáltságát és rugalmasságát, ami fokozza a kényelmetlenséget és a viszketést.

5. Fellángolások és hosszabb remissziók: Az ekcémás tünetek gyakran periodikusan fellángolnak és remisszióba mennek. Ez azt jelenti, hogy időszakosan súlyosbodnak, majd javulnak.

6. Érzékeny bőr: Az ekcémás bőr rendkívül érzékeny lehet külső irritációkra, mint például az erős szappanok, mosószerek vagy más környezeti tényezők.

7. Hólyagok és nedves területek: Súlyosabb esetekben az ekcéma hólyagokat is kialakíthat, amelyek kiszakadhatnak, és nedves, sebes területeket eredményeznek. Ez fokozza a fertőzés kockázatát.

8. Vörösduzzanat: Az érintett területeken a bőr duzzadt lehet, ami az immunrendszer gyulladásos válaszának következménye.

Az ekcéma tünetei nemcsak fizikai, hanem pszichoszociális hatásokkal is járhatnak. A viszketés és a bőrproblémák jelentősen csökkenthetik az életminőséget, alvászavart, stresszt és szorongást okozva. Az érintetteknek fontos az orvosi segítség kérése, hogy az optimális kezelési tervet kidolgozhassák, és a tüneteiket hatékonyan kezelhessék.

 

 

Hogyan történik az ekcéma diagnózisa?

Az ekcéma diagnózisa általában a beteg kórtörténetének, a tünetek fizikai vizsgálatának és egyéb kiegészítő vizsgálatoknak köszönhetően történik. Az alábbiakban részletezem az ekcéma diagnózisát segítő lépéseket:

1. Az orvos átnézi a beteg kórtörténetét (anamnézis): Az orvos először részletesen kikérdezi a beteget a tüneteiről, azok kialakulásáról, időbeli változásairól, valamint a lehetséges kiváltó tényezőkről. A családi betegségek és a korábbi bőrproblémák is fontosak lehetnek.

2. Fizikai Vizsgálat: Az orvos alaposan megvizsgálja a bőrt, figyelve az érintett területekre, a bőr állapotára, a kiütésekre, a pirosságra, a duzzanatra és a bőr textúrájára. Ez a fizikai vizsgálat segíthet az ekcéma más bőrbetegségektől való megkülönböztetésében.

3. Differenciáldiagnózis: Az orvosnak ki kell zárnia más bőrbetegségeket, mint például a pikkelysömör, az allergiás kontakt dermatitis vagy más ekcémától eltérő típusú dermatitisek. Ez a differenciáldiagnózis során segít abban, hogy pontosabb képet kapjon a bőr állapotáról.

4. Laboratóriumi tesztek: A diagnózis részeként néha vérvizsgálatokat vagy bőrkaparékokat rendelhetnek el, például allergiás teszteket vagy gombafertőzés kizárására irányuló vizsgálatokat.

5. Bőrbiopszia: Ritkán, de bizonyos esetekben az orvos bőrbiopsziát is végezhet. Ez során egy kis bőrmintát vesznek a sérült területről, majd azt laboratóriumi vizsgálatra küldik. Ez segíthet az ekcéma típusának és súlyosságának pontosabb meghatározásában.

6. Kiváltó tényezők vizsgálata: Az ekcéma tüneteit gyakran kiváltó tényezők, például bizonyos ételek, kozmetikumok, vegyi anyagok vagy allergének okozzák. Az orvos megpróbálja azonosítani ezeket a kiváltó tényezőket a beteg életmódjában vagy környezetében.

Az ekcéma diagnózisában az egyes esetek egyediségének és komplexitásának figyelembevétele rendkívül fontos. A megfelelő kezelési terv kidolgozásához az orvosnak pontosan meg kell határoznia az ekcéma típusát és annak mögöttes okait. A pácienseknek fontos, hogy nyitottak legyenek az orvosukkal való párbeszédre és részletesen beszéljenek tüneteikről, hogy a diagnózis és a kezelés a lehető legjobban személyre szabott lehessen.

 

Hogyan zajlik az ekcéma kezelése?

Az ekcéma kezelése sokrétű és egyéni, mivel az állapot súlyossága, a tünetek jellege és az érintett személy egyedi jellemzői változhatnak. A kezelési terv kidolgozásában fontos szerepet játszik az orvos, aki általában figyelembe veszi az ekcéma típusát, a tünetek súlyosságát, a beteg életkorát és az esetleges kiváltó tényezőket. Az ekcéma kezelésének főbb irányai a következők:

1. Hidratálás: Az ekcémás bőr kiszáradt és hajlamos a viszketésre. Rendszeres hidratálás fontos a bőr hidratáltságának fenntartásához és a tünetek enyhítéséhez. Könnyű, parfümmentes hidratálókrémek vagy kenőcsök alkalmazása segíthet a bőr állapotának javításában.

2. Kortikoszteroidok: Könnyű vagy közepes erősségű kortikoszteroid krémek vagy kenőcsök alkalmazása segíthet csökkenteni a gyulladást és enyhíteni az ekcéma tüneteit. Súlyosabb esetekben orvos szteroidokat is felírhat.

3. Topikus kalcineurin-inhibitorok: Ezek az anyagok segíthetnek a gyulladás csökkentésében és az ekcéma tüneteinek kezelésében. Leggyakrabban a könyök- és térdhajlatoknál alkalmazzák.

4. Antihisztaminok: Az antihisztaminok segíthetnek a viszketés csökkentésében és az alvás minőségének javításában. Ezek orvos által felírt vagy recept nélkül kapható gyógyszerek lehetnek.

5. Fototerápia: A fototerápia (fényterápia) során az érintett bőrterületeket UVB vagy UVA fénynek teszik ki. Ez segíthet a gyulladás csökkentésében és az ekcéma tüneteinek javításában, ám ezt szigorúan ellenőrzött körülmények között végzik.

6. Immunmodulátorok: Az immunmodulátorok olyan gyógyszerek, amelyek befolyásolják az immunrendszer működését, és hasznosak lehetnek az ekcéma kezelésében, különösen, ha más terápiák nem hatékonyak.

7. Kerülje az irritánsokat: Fontos elkerülni azokat az irritáló tényezőket, amelyek súlyosbíthatják az ekcéma tüneteit. Ide tartoznak a szappanok, tisztítószerek, illetve azok a környezeti tényezők, mint a túlzott hideg vagy forró időjárás.

8. Életmódbeli változtatások: A stressz, az alváshiány és egyes élelmiszerek (amennyiben azok okozzák az allergiás reakciót) szintén hozzájárulhatnak az ekcéma kialakulásához. Az életmódbeli változások, mint a stresszkezelés, az egészséges étkezés és a megfelelő alvási szokások segíthetnek a tünetek enyhítésében.

Az ekcéma kezelése gyakran hosszú távú együttműködést igényel az orvos és a páciens között. Fontos az egyéni kezelési terv kialakítása, figyelembe véve az érintett személy egyedi igényeit és körülményeit. Az állapot megfelelő kezelésével az érintettek jelentős javulást tapasztalhatnak az életminőségükben és a tüneteik enyhülésében.

 

Az ekcéma diagnózisa és kezelése lehetséges Dermatica Egészségközpontunkban.

 

Hírek

Hogyan terjed a szemölcs és hogyan lehet eltávolítani?

Hogyan terjed a szemölcs és hogyan lehet eltávolítani?

A szemölcsöket alapvetően a HPV vírus okozza, és személyről személyre, illetve bizonyos felületekről személyre, sőt testrészről testrészre is terjedhetnek. A szemölcsök több típusa ismert, és többek közt ennek diagnosztizálása az első lépés az eltávolítás felé. A sokakat érintő témáról dr. Brezán Edina, a Dermatica bőrgyógyásza, kozmetológus beszélt.

További részletek
Az atópiás dermatitisztől az ekcémáig

Az atópiás dermatitisztől az ekcémáig

Az allergiás bőrbetegség egy általános megnevezés, amelynek többféle megnyilvánulási formája ismert az atópiás dermatitisztől az ekcémáig. Közös bennük, hogy bőrtüneteket, heveny vagy visszatérő bőrgyulladást, kiütést, viszketést okoznak. De vajon mi okozza a tüneteket? Dr. Brezán Edina, a Dermatica bőrgyógyásza, kozmetológus a differenciál diagnózis jelentőségére és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Brezán Edina
Dr. Brezán Edina Bőrgyógyász - kozmetológus
Dr. Karászi Viktória
Dr. Karászi Viktória bőrgyógyász, nemigyógyász szakorvos
Dr. Vincze Ildikó
Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász, kozmetológus
Dr. Borbola Kinga
Dr. Borbola Kinga Bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
Dr. Schmidt Emese
Dr. Schmidt Emese bőrgyógyász, klinikai onkológus
Dr. Szántó Hajnalka
Dr. Szántó Hajnalka bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor sebész
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD sebész

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok