Csalánkiütés oka

Csalánkiütés oka

Módosítva: 2024.02.20 11:55

A csalánkiütés másnéven urticaria egy piros kiütésekkel járó általában allergia okozta bőrbetegség, amelynek kivizsgálásában és kezelésében tud segíteni a bőrgyógyász.

Csalánkiütés oka - Tartalom

Mi az a csalánkiütés?

Csalánkiütés tünetei

Csalánkiütés okai

Csalánkiütés kivizsgálása

Csalánkiütés megelőzése

Csalánkiütés kezelése

Kezeletlen csalánkiütés lehetséges szövődményei

Mi az a csalánkiütés?

A csalánkiütés,másnéven urtikária, egy viszkető, piros kiütéses bőrbetegség, amely gyakran allergiás reakciók vagy más irritánsok hatására jelentkezik. A kiütések általában apró, vörös, domború foltok, amelyek hólyagokká vagy duzzadtá válhatnak, és jellemzően szabálytalan alakúak. A kiütések gyakran összeolvadnak és nagyobb területeket fednek le.

Online Bejelentkezés

Dr. Brezán Edina

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Csalánkiütés tünetei

A csalánkiütés, urticaria tünetei általában a következők lehetnek:

 • Viszketés: A csalánkiütés legjellemzőbb és legzavaróbb tünete a viszketés. Ez az intenzív viszketés lehet enyhe vagy súlyos, és akár éjszakai alvászavarokhoz is vezethet.
 • Kiütések: A csalánkiütés kiütéseit hólyagok vagy domború foltok jellemzik, amelyek vöröses színűek lehetnek. Ezek a kiütések gyakran vékony fehér szegéllyel rendelkeznek, és változó méretűek és alakúak lehetnek. Egyes esetekben a kiütések összeolvadnak és nagyobb foltokat alkotnak.
 • Duzzanat: A csalánkiütés során kialakuló kiütések körül duzzanat is kialakulhat. Ez a duzzanat gyakran érinti az arcot, a szemet, a nyelvet és a torokat, ami nyelési nehézségeket vagy légzési problémákat okozhat.
 • Gyors kialakulás és eltűnés: A csalánkiütés tünetei általában gyorsan kialakulnak, néhány perc vagy óra alatt, és hasonlóan gyorsan elmúlnak, néhány óra vagy nap alatt. Néha azonban a kiütések tovább is fennmaradhatnak, akár több hétig is.

Fontos megjegyezni, hogy a csalánkiütés tünetei és súlyossága egyénenként változhatnak. Egyesek csak enyhe viszketést vagy kis kiütéseket tapasztalnak, míg mások súlyos viszketést, nagyobb kiütéseket és duzzanatot élnek át. Ha valaki csalánkiütés tüneteit észleli, fontos, hogy konzultáljon orvosával a megfelelő diagnózis és kezelés érdekében.

Csalánkiütés okai

A csalánkiütés, urticaria különféle okok miatt jelentkezhet, amelyek közé tartoznak az alábbiak is.

 • Allergiás reakciók: Az allergiás reakciók gyakori okai a csalánkiütés megjelenésének. Különböző allergének, például pollen, állatszőr, penész, ételek, rovarcsípések vagy gyógyszerek okozhatnak allergiás reakciókat és kiütéseket.
 • Fizikai ingerek: Bizonyos fizikai ingerek is okozhatják a csalánkiütés megjelenését, például hideg vagy meleg víz, napsugárzás, szél vagy a bőr súrlódása.
 • Gyógyszerek: Bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként is jelentkezhet csalánkiütés. Ezek közé tartozhatnak antibiotikumok, fájdalomcsillapítók, vérnyomáscsökkentők és más gyógyszerek.
 • Élelmiszer-allergiák: Bizonyos élelmiszerek, például diófélék, tejtermékek, tojás vagy tenger gyümölcsei allergiás reakciókat és csalánkiütés megjelenését válthatják ki.
 • Fertőzések: Néhány fertőzés, például vírusfertőzések vagy paraziták, szintén okozhatják a csalánkiütés tüneteit.
 • Autoimmun betegségek: Ritka esetekben az autoimmun betegségek, például lupus vagy autoimmun urticaria, a csalánkiütés okozói lehetnek.
 • Stressz: Az érzelmi stressz vagy a pszichés nyomás bizonyos embereknél csalánkiütés megjelenését okozhatja.
 • Idiopátiás urticaria: Egyes esetekben a csalánkiütés oka nem azonosítható, és idiopátiás urticariaként ismert.

Fontos megjegyezni, hogy az egyén érzékenysége eltérő lehet, és ugyanaz az ok más embereknél különböző reakciókat válthat ki. Az egyéni reakciók és érzékenységek megértése és kezelése kulcsfontosságú a csalánkiütés megfelelő kezelésében és megelőzésében. Ha valaki csalánkiütés tüneteit észleli, fontos az ok meghatározása és az esetleges kiváltó tényezők elkerülése. Ha azonban a csalánkiütés tünetei súlyosak vagy tartósak, orvosi vizsgálat és kezelés szükséges lehet.

Csalánkiütés kivizsgálása

A csalánkiütés (urticaria) kivizsgálása általában az alábbi lépéseket foglalja magában:Csalánkiütés

 • Anamnézis felvétele: Az orvos kikérdezi a betegtől a csalánkiütés tüneteinek kezdetéről, időtartamáról és súlyosságáról, valamint az esetleges kiváltó tényezőkről, például étkezési szokásokról, gyógyszerekről vagy érzékenységekről.
 • Fizikális vizsgálat: Az orvos megvizsgálja a beteg bőrét és a csalánkiütés kiütéseit, valamint figyelembe veszi az esetleges egyéb tüneteket, például duzzanatot vagy légzési nehézségeket.
 • Kiváltó tényezők keresése: Az orvos megpróbálja meghatározni a csalánkiütés esetleges kiváltó tényezőit, például allergének, gyógyszerek vagy egyéb irritáló anyagok, amelyek hozzájárulhatnak a csalánkiütés kialakulásához.
 • Vér- és vizeletvizsgálatok: Bizonyos esetekben vérvizsgálatokat és vizeletvizsgálatokat is elvégeznek az esetleges fertőzések vagy más egészségügyi problémák kizárására csalánkiütés megjelenése esetén.
 • Bőrtesztek: Az allergiás reakciók kivizsgálására bőrteszteket is elvégezhetnek csalánkiütés megjelenése esetén, amelyek során apró metszéseket végeznek a bőrön, majd allergéneket csepegtetnek rájuk, hogy megfigyeljék, mely anyagok váltanak ki reakciót.
 • Provokációs tesztek: Ritkább esetekben provokációs teszteket végeznek, például a hideg vagy a melegre történő reakciók kivizsgálására csalánkiütés megjelenése esetén.
 • Immunológiai vizsgálatok: Ha az orvos autoimmun betegséget vagy egyéb komplex immunológiai problémát gyanít, immunológiai vizsgálatokat is elrendelhetnek a csalánkiütés kivizsgálására.

Az orvos a csalánkiütés kivizsgálása során általában arra törekszik, hogy kizárja más lehetséges okokat, például fertőzéseket vagy autoimmun betegségeket, és meghatározza az esetleges kiváltó tényezőket. A csalánkiütés megfelelő diagnózisának és kezelésének érdekében fontos, hogy az érintett személy teljes körűen együttműködjön az orvossal és megadja a szükséges információkat.

Csalánkiütés kezelése

A csalánkiütés (urticaria) kezelése általában a tünetek enyhítésére és az ok kivizsgálására irányul. Az alábbiakban találhatóak általános kezelési lehetőségek:

Antihisztaminok: Ezek a gyógyszerek segítenek csökkenteni a csalánkiütés során jelentkező viszketést és a duzzanatot, valamint csökkentik a csalánkiütés kiütéseinek kialakulását. Az orvos általában javasolhat vény nélkül kapható antihisztaminokat, például cetirizint, loratadint vagy fexofenadint a csalánkiütés tüneteinek csökkentésére. Súlyosabb esetekben az orvos erősebb, receptre kapható antihisztaminokat vagy más gyógyszereket is felírhat.

Hideg vagy meleg borogatások: A csalánkiütés által érintett területek hűtése vagy melegítése néha enyhítheti a viszketést és a duzzanatot.

Kortikoszteroidok: Az orvos kortikoszteroidokat, például prednizolont vagy hidrokortizont is felírhat, hogy csökkentse a csalánkiütés során jelentkező gyulladást és a viszketést.

Kerülje a kiváltó tényezőket: Ha ismert az allergia kiváltó tényezője, kerülje azt, hogy elkerülje a további reakciókat és csökkentse a csalánkiütés tüneteit.

Érzékenység kezelés: Ha  csalánkiütés allergiás reakciói élelmiszerrel vagy más anyaggal kapcsolatosak, az érzékenység kezelése szükséges.

Orvosi ellátás: Súlyos esetekben, amikor a csalánkiütés súlyos tünetekkel, például légzési nehézségekkel jár, azonnali orvosi ellátásra lehet szükség. Ilyenkor az orvos adhat intravénás antihisztaminokat, kortikoszteroidokat vagy más gyógyszereket.

Fontos megjegyezni, hogy a csalánkiütés kezelése az egyén egyedi körülményeitől és a tünetek súlyosságától függ. Az érintett személynek mindig fontos, hogy konzultáljon orvosával a csalánkiütés diagnózisának és kezelésének érdekében.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Csalánkiütés megelőzése

A csalánkiütés megelőzése néhány egyszerű lépéssel megvalósítható:

 • Kerülje a kiváltó tényezőket: Ha ismert, hogy mi váltja ki a csalánkiütés tüneteit, igyekezzen elkerülni ezeket az anyagokat vagy helyzeteket. Például ha bizonyos ételek vagy gyógyszerek okozzák a reakciót, igyekezzen elkerülni azokat.
 • Figyelje az étrendjét: Ha észrevette, hogy bizonyos ételek fogyasztása után gyakrabban jelentkezik csalánkiütés, próbálja meg kiszűrni ezeket az ételeket az étrendjéből.
 • Használjon megfelelő testápolókat: Olyan testápolókat és tisztítószereket válasszon, amelyek enyhék és nem irritálják a bőrt. Kerülje az erős illatú vagy túl sok kémiai anyagot tartalmazó termékeket.
 • Védekezzen a fizikai ingerek ellen: Ha érzékeny a hidegre vagy a melegre, viseljen megfelelő ruházatot és védőfelszereléseket a kívánt tevékenység során. Például hideg időben viseljen meleg ruházatot és kesztyűt a csalánkiütés kialakulásának megelőzése végett.
 • Figyeljen a stresszre: A stressz sok bőrbetegség, beleértve a csalánkiütést is, kiváltó tényező lehet. Próbáljon meg stresszcsökkentő technikákat alkalmazni, például mély légzést, meditációt vagy jógát a csalánkiütés megelőzésének végett.
 • Rendszeres testmozgás: A rendszeres testmozgás erősítheti az immunrendszert és segíthet csökkenteni az allergiás reakciók kockázatát, így megelőzni a csalánkiütés kialakulását.
 • Szellőztesse otthonát: Ha otthonában allergénnek számító anyagok vannak, például poratkák vagy penész, rendszeresen szellőztesse az otthont, és vegyen fel megfelelő tisztító- és szellőztetési gyakorlatokat.

Fontos megjegyezni, hogy az egyének érzékenysége eltérő lehet, és ugyanaz az ok más embereknél különböző reakciókat válthat ki. Az egyéni reakciók és érzékenységek megértése és kezelése kulcsfontosságú a csalánkiütés megelőzésében. Ha azonban a csalánkiütés tünetei súlyosak vagy tartósak, orvosi vizsgálat és kezelés szükséges lehet.

Kapcsolódó cikkünk

Piros foltok testszerte? Ezt kell tudni a guttált pikkelysömörről

A pikkelysömör a bőr kóros elszarusodásával járó, krónikus, kiújulásra hajlamos betegség. Előfordulása kb. 2%-ra tehető, sok esetben családi halmozódást mutat. Jelenleg véglegesen nem gyógyítható, de a megfelelő kezeléssel többnyire tünetmentessé tehető. Egyik formája a guttált psoriasis, amely csepp formájú, piros foltokkal jelentkezik testszerte. Dr. Brezán Edina, a Dermatica bőrgyógyásza, kozmetológus a betegség diagnózisáról, jellegzetességeiről és a kezelés lehetőségeiről beszélt.

Kezeletlen csalánkiütés lehetséges szövődményei

A csalánkiütés (urticaria) általában kellemetlen, de szerencsére az esetek nagy százalékában nem jelent komoly egészségügyi kockázatot. Azonban ha nem kezelik megfelelően, vagy ha tartósan fennáll, néhány lehetséges szövődmény kialakulhat:

Bőrfertőzés: A viszketés miatt a csalánkiütés súrolása vagy vakarása bőrfertőzésekhez vezethet. A vakarás során a bőr sérülhet, és a sérült területek könnyebben fertőződhetnek baktériumokkal vagy gombákkal.

Alvászavarok: Az intenzív viszketés és kellemetlenség miatt a csalánkiütés betegségben szenvedőknek nehézségeik lehetnek az alvással, ami általános kimerültséghez és rosszabb életminőséghez vezethet.

Szorongás és depresszió: A tartósan fennálló vagy visszatérő csalánkiütés pszichés hatással is járhat. Az állandó viszketés és a bőr problémái szorongást és depressziót okozhatnak az érintett személyben.

Súlyos allergiás reakciók: Néhány esetben a csalánkiütés allergiás reakciók része lehet, amelyek súlyos, életveszélyes állapotokhoz vezethetnek, például anafilaxiás sokkhoz. Ez különösen igaz lehet, ha az allergén ismert, például egy étel vagy gyógyszer.

Krónikus csalánkiütés: Ha a csalánkiütés tünetei hónapokig vagy évekig fennállnak, krónikus csalánkiütésről beszélünk. Ez hosszú távú kezelést igényelhet, és jelentős hatással lehet az életminőségre.

Fontos hangsúlyozni, hogy ezek a szövődmények nem mindig fordulnak elő, és a csalánkiütés kezelése általában hatékonyan megakadályozza ezeket a problémákat. Azonban ha valaki tartósan szenved csalánkiütést tüneteitől, vagy ha súlyos tünetei vannak, fontos az orvosi vizsgálat és kezelés igénybevétele a csalánkiütés lehetséges szövődményeinek elkerülése érdekében.

Téma szakértője

 • Dr. Brezán Edina

 • Szakterületek:
  • Bőrgyógyász - kozmetológus
 • Specialitások:
  • allergiás bőrbetegségek
  • anyajegyek vizsgálata
  • kiütések, ekcéma, dermatitis
  • rosacea
  • pikkelysömör
  • akne
  • fényallergia
  • hajhullás, hajas fejbőr betegségei
  • ellátás 6 éves kortól

   

  Vélemények munkatársunkról »

   

  Rendelés típusa:

  • Személyes, rendelői vizit

   

  Rendelési helyszín:

  • 1015 Budapest Ostrom u. 16. (a Széll Kálmán térnél)

   

  Bejelentkezés a doktornőhöz »
 

Hírek

Időskori szemölcs - fontos megkülönböztetni a melanómától

Időskori szemölcs - fontos megkülönböztetni a melanómától

Időskori szemölcsnek is nevezik a seborrhoeás keratózist, ami főként 50 év felett nagyon gyakori, jóindulatú, hámeredetű bőrelváltozás, de fiatalabbaknál is megjelenhet. Ez a lassan fejlődő, idővel leginkább szemölcsre hasonlító képlet önmagában nem igényel kezelést, de egyrészt fontos eldönteni, valóban erről van-e szó vagy bőrdaganatról, másrészt esztétikai okokból el is lehet távolítani. Dr. Brezán Edina, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa mondta el, hogyan.

További részletek
A feje tetején kopaszodik? Ilyen okai lehetnek a férfias hajhullásnak nőknél

A feje tetején kopaszodik? Ilyen okai lehetnek a férfias hajhullásnak nőknél

Egyre ritkább a haja a feje tetején, és úgy kopaszodik, ahogyan jellemzően a férfiak szoktak? Ez az úgynevezett androgén (vagyis férfias típusú) hajhullás, amely nőknél különösen önbizalom romboló hatású lehet. Dr. Karászi Viktória, a Dermatica bőrgyógyásza, nemigyógyász szakorvos a jelenség okaira és a megoldás lehetőségeire világított rá.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Brezán Edina
Dr. Brezán Edina Bőrgyógyász - kozmetológus
Dr. Karászi Viktória
Dr. Karászi Viktória bőrgyógyász, nemigyógyász szakorvos
Dr. Vincze Ildikó
Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász, kozmetológus
Dr. Borbola Kinga
Dr. Borbola Kinga Bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
Dr. Szántó Hajnalka
Dr. Szántó Hajnalka bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor sebész
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD sebész

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK