Az atópiás dermatitisztől az ekcémáig

Az atópiás dermatitisztől az ekcémáig

Dr. Brezán Edina Módosítva: 2023.11.03 09:43

Az allergiás bőrbetegség egy általános megnevezés, amelynek többféle megnyilvánulási formája ismert az atópiás dermatitisztől az ekcémáig. Közös bennük, hogy bőrtüneteket, heveny vagy visszatérő bőrgyulladást, kiütést, viszketést okoznak. De vajon mi okozza a tüneteket? Dr. Brezán Edina, a Dermatica bőrgyógyásza, kozmetológus a differenciál diagnózis jelentőségére és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

Az atópiás bőr érzékenyebb

Az atópia valójában egy öröklött hajlam bizonyos allergiás reakciók, tünetek kialakulására. Az atópiás bőrű gyermekek és felnőttek fokozottabban érzékenyek a környezetükben előforduló allergénekre, és szervezetük az átlagnál hajlamosabb ezekre ellenanyagot termelni, illetve különböző allergiás betegségekkel reagálni. A következmények tulajdonképpen egy tőről fakadnak és pollenallergia, asztma, kötőhártya-gyulladás, ekcéma, csalánkiütés, atópiás dermatitisz formájában jelentkezhetnek.

Ezek a leggyakoribb allergiás bőrbetegségek

 • Atópiás dermatitisz

Az atópiás dermatitisz sokszor már gyermekkortól kezelendő.esetek 50 százalékában a bőrtünetek már az első életévben jelentkeznek, és a szakorvos többnyire 5 éves kor előtt felállítja az atópiás dermatitisz diagnózisát. A jellegzetes tünetek a száraz, érzékeny, pörkös bőr, az időszakonként fellobbanó heves bőrgyulladás, a nedvedző bőrkiütések és a heves viszketés. Kialakulásának egyik oka a genetikailag meghatározott immunrendszeri túlérzékenység áll, amely az úgynevezett T-sejtek túlzott aktivitását, ezen keresztül pedig bizonyos irritáló anyagokkal történő érintkezés után a bőr gyulladását okozza. Az erre hajlamos családokban nagy figyelmet kell fordítani a csecsemők, kisgyermekek táplálkozására is: ha egy új étel bevezetésekor jelentkeznek a bőrtünetek, gyanakodhatunk ételallergiára is. Elsősorban a tejtermékek, tojás, hal, gabonafélék, dió és mogyorófélék, paradicsom és a citrusfélék járulhatnak hozzá a tünetek kialakulásához. A környezeti hatások közül a leggyakoribb allergének (háziporatka, pollenek) és a fertőzések okozhatják a tünetek kiújulását, rosszabbodását.
Azonban az atópiás dermatitisz kialakulhat felnőttkorban is, arcon, törzsön, végtagokon, kézen. Jellemzően vörös foltok, nedvező hólyagocskák jelentkeznek, amelyek felszakadva beszáradnak és rohamszerű viszketési ingereket okoznak. Az anamnézis során általában felfedezhetők olyan korábbi tényezők, amelyek a hajlamot előre jelezhették, például a nagyon száraz bőr, vagy allergia, szénanátha. A betegség tehát genetikailag meghatározott, de számos életmódelem is szerepet játszik a manifesztálódásban.

 • Csalánkiütés

A csalánkiütés (utricaria) a bőr felsőbb rétegeinek duzzanatával, kipirosodásával, viszketésével járó tünetegyüttes, amelynek oka a hisztamin nevű anyag felszabadulása a bőrben. Súlyosabb esetekben arc-, szemhéj-, ajak-duzzanat, súlyos esetekben nyelvduzzanat, légzési nehezítettség is társulhat hozzá. A hisztamin felszabadulását számos tényező kiválthatja, többek közt gyógyszerek, bizonyos ételek (például diófélék, tenger gyümölcsei, apró magvas gyümölcsök, csokoládé, feldolgozott húskészítmények, tojás), fertőzéses megbetegedések, egyes krónikus betegségek, pollenek, kemikáliák, napsütés, egyes növények. Ugyanakkor az esetek közel felében nem derül fény a csalánkiütés konkrét kiváltó okára.
A csalánfoltok gyorsan, néhány perc alatt alakulnak ki és kínzóan viszketnek. A csalánkiütés diagnosztizálása viszonylag egyszerű feladat, annál nehezebb lehet megtalálni a kiváltó okot, hacsak az nem egy konkrét ételre, gyógyszerre, csípésre, kozmetikumra adott reakció – hangsúlyozza Brezán doktornő. Ha azonban a csalánkiütés hónapokon keresztül jelen van, sokszor eliminációs diétára van szükség. Ezt azt jelenti, hogy minimum három hétig ki kell iktatni azokat az ételeket, gyógyszereket, kozmetikumokat, amik a tünetekért esetleg felelhetnek. Amikor a beteg tünetmentessé válik, a kérdéses élelmiszerek egyenként vezetők vissza, amíg valamelyik ismét allergiás reakciót vált ki. Ezen kívül a fizikális teszteken és a laborvizsgálatokon túl szükség lehet góckutatásra, immunológiai és allergológiai kivizsgálásra is.

 • Ekcéma

Az ekcéma tartós bőrgyógyászati kezelést igényel.Az ekcéma egy viszketéssel, a bőr kipirosodásával, esetleg nedvezésével járó, erősen viszkető, ám nem fertőző bőrgyulladás, amelyről az érintettek tudják, hogy hol „elmúlik”, hol belobban. Az ekcéma gyermekeknél és felnőtteknél is jelentkezhet, több formában is, hiszen előfordulhat atópiás dermatitisz, seborrheás ekcéma, kontakt dermatitisz és fotoallergiás kontakt ekcéma is.
- Az ekcéma kezelésének fő nehézsége abban keresendő, hogy számos tényező hozzájárulhat a kialakulásához és a kiújulásához. Nem csak a stressz, az egyes allergén vagy irritatív anyagok, de az erős genetikai hajlam is, amelyet nyilván nem lehet befolyásolni – hangsúlyozza dr. Brezán Edina, a Dermatica bőrgyógyásza, kozmetológus. – A tünetek enyhítésének leghatékonyabb módja a kiváltó allergének felkutatása és teljes kiiktatása az életünkből, amennyiben ez lehetséges – kontakt ekcémában szenvedők esetében például ez a folyamat viszonylag könnyedén megvalósítható, ha különböző fémek, vegyszerek által előidézett tünetekről van szó. Az allergének pontos azonosítására ugyanis többféle bőrteszt (pl. Prick teszt, Epicutan teszt), vérvételes vizsgálatok (IgE multiplex allergia tesztek, IgG multiplex intolerancia tesztek, gyógyszer allergia vizsgálat) és komponens alapú vizsgálatok is elérhetők.

Összeségében tehát elmondható, hogy az allergiás bőrbetegségek kezelésének elsődleges célja a sokszor kínzó tünetek csökkentése, megszüntetése. Ennek eszközei alapvetően külső készítmények, krémek, kenőcsök, bár súlyos esetben a szteroid tartalmú krémeken túl tablettát is elrendelhet az orvos. Hosszútávon pedig amennyire lehet, törekedni kell a bőr rendszeres hidratálására, az irritáló anyagok kerülésére és stressz hatékony levezetésére. Fellobbanó betegség esetén pedig mielőbb érdemes bőrgyógyászhoz fordulni.

Forrás: Dermatica (www.dermatica.hu)

Téma szakértője

 • Dr. Brezán Edina

 • Szakterületek:
  • Bőrgyógyász - kozmetológus
 • Specialitások:
  • allergiás bőrbetegségek
  • anyajegyek vizsgálata
  • kiütések, ekcéma, dermatitis
  • rosacea
  • pikkelysömör
  • akne
  • fényallergia
  • hajhullás, hajas fejbőr betegségei
  • ellátás 6 éves kortól

   

  Vélemények munkatársunkról »

   

  Rendelés típusa:

  • Személyes, rendelői vizit

   

  Rendelési helyszín:

  • 1015 Budapest Ostrom u. 16. (a Széll Kálmán térnél)

   

  Bejelentkezés a doktornőhöz »

Orvos válaszol

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Pár éve a téli hónapokban a kezem nagyon kiszárad a hidegtől, sebes, érdes, eléggé fájdalmas is. Nagyon sok krémet kipróbáltam(Neutrogena- tol a gyógynövényes kremekig), de vagy nem használ, vagy csak ront a helyzeten. :(
Tudna esetleg olyan krémet ajánlani ami erre a hideg" allergiára" segítség lehet? Vagy ezek vényköteles termékek?
Előre köszönöm a segítségét!

Üdvözlettel,
Ábrahámné Acél Gabriella

Dr. Vincze Ildikó
Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász kozmetológus
Tisztelt Gabriella!

Amennyiben panaszai lipidpótló készítmények mellett nem javulnak, valószínüleg már ekcemas tünetek is jelentkeznek.
Javaslom szakorvos felkeresését ahol megoldást találnak problémájára.

Üdvözlettel:

Dr Vincze Ildikó
börgyógyász-kozmetológus szakorvos

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Lipóma vagy faggyúciszta? Melyiket és miért kell eltávolítani?

Lipóma vagy faggyúciszta? Melyiket és miért kell eltávolítani?

A lipóma egy körülírt, zsírszöveti, bőr alatti csomó, amely elsősorban esztétikai problémát okozhat, de mérettől függetlenül nyomhatja az alatta lévő idegeket. A faggyúciszta (atheroma) a bőrből indul ki, bár akár a bőr alá is terjedhet. Melyiket és miért kell, vagy lehet eltávolítani, és mi erre a legjobb megoldás? Dr. Medgyesy Gábor, a Dermatica sebésze adott választ a kérdésekre.

 

További részletek
Pikkelysömör is lehet foltos hajhullás oka – így lehet megállítani

Pikkelysömör is lehet foltos hajhullás oka – így lehet megállítani

Több pikkelysömörös beteg tapasztalhatja, hogy foltokban hullik és nem nő ki a haja. Ez a rendkívül kellemetlen jelenség a plakkok nem megfelelő eltávolításával és a hegesedéssel függ össze, aminek kapcsán nem lehet eléggé hangsúlyozni a psoriasis gondos és kitartó kezelésének jelentőségét. A részletekbe dr. Brezán Edina, a Dermatica bőrgyógyásza, kozmetológus avatott be.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Brezán Edina
Dr. Brezán Edina Bőrgyógyász - kozmetológus
Dr. Karászi Viktória
Dr. Karászi Viktória bőrgyógyász, nemigyógyász szakorvos
Dr. Vincze Ildikó
Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász, kozmetológus
Dr. Borbola Kinga
Dr. Borbola Kinga Bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
Dr. Szántó Hajnalka
Dr. Szántó Hajnalka bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor sebész
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD sebész

Prima Medica Egészségközpontok