Az atópiás dermatitisztől az ekcémáig

Az atópiás dermatitisztől az ekcémáig

Dr. Brezán Edina Létrehozva: 2023.11.03 Módosítva: 2023.11.03

Az allergiás bőrbetegség egy általános megnevezés, amelynek többféle megnyilvánulási formája ismert az atópiás dermatitisztől az ekcémáig. Közös bennük, hogy bőrtüneteket, heveny vagy visszatérő bőrgyulladást, kiütést, viszketést okoznak. De vajon mi okozza a tüneteket? Dr. Brezán Edina, a Dermatica bőrgyógyásza, kozmetológus a differenciál diagnózis jelentőségére és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

Az atópiás bőr érzékenyebb

Az atópia valójában egy öröklött hajlam bizonyos allergiás reakciók, tünetek kialakulására. Az atópiás bőrű gyermekek és felnőttek fokozottabban érzékenyek a környezetükben előforduló allergénekre, és szervezetük az átlagnál hajlamosabb ezekre ellenanyagot termelni, illetve különböző allergiás betegségekkel reagálni. A következmények tulajdonképpen egy tőről fakadnak és pollenallergia, asztma, kötőhártya-gyulladás, ekcéma, csalánkiütés, atópiás dermatitisz formájában jelentkezhetnek.

Ezek a leggyakoribb allergiás bőrbetegségek

 • Atópiás dermatitisz

Az atópiás dermatitisz sokszor már gyermekkortól kezelendő.esetek 50 százalékában a bőrtünetek már az első életévben jelentkeznek, és a szakorvos többnyire 5 éves kor előtt felállítja az atópiás dermatitisz diagnózisát. A jellegzetes tünetek a száraz, érzékeny, pörkös bőr, az időszakonként fellobbanó heves bőrgyulladás, a nedvedző bőrkiütések és a heves viszketés. Kialakulásának egyik oka a genetikailag meghatározott immunrendszeri túlérzékenység áll, amely az úgynevezett T-sejtek túlzott aktivitását, ezen keresztül pedig bizonyos irritáló anyagokkal történő érintkezés után a bőr gyulladását okozza. Az erre hajlamos családokban nagy figyelmet kell fordítani a csecsemők, kisgyermekek táplálkozására is: ha egy új étel bevezetésekor jelentkeznek a bőrtünetek, gyanakodhatunk ételallergiára is. Elsősorban a tejtermékek, tojás, hal, gabonafélék, dió és mogyorófélék, paradicsom és a citrusfélék járulhatnak hozzá a tünetek kialakulásához. A környezeti hatások közül a leggyakoribb allergének (háziporatka, pollenek) és a fertőzések okozhatják a tünetek kiújulását, rosszabbodását.
Azonban az atópiás dermatitisz kialakulhat felnőttkorban is, arcon, törzsön, végtagokon, kézen. Jellemzően vörös foltok, nedvező hólyagocskák jelentkeznek, amelyek felszakadva beszáradnak és rohamszerű viszketési ingereket okoznak. Az anamnézis során általában felfedezhetők olyan korábbi tényezők, amelyek a hajlamot előre jelezhették, például a nagyon száraz bőr, vagy allergia, szénanátha. A betegség tehát genetikailag meghatározott, de számos életmódelem is szerepet játszik a manifesztálódásban.

 • Csalánkiütés

A csalánkiütés (utricaria) a bőr felsőbb rétegeinek duzzanatával, kipirosodásával, viszketésével járó tünetegyüttes, amelynek oka a hisztamin nevű anyag felszabadulása a bőrben. Súlyosabb esetekben arc-, szemhéj-, ajak-duzzanat, súlyos esetekben nyelvduzzanat, légzési nehezítettség is társulhat hozzá. A hisztamin felszabadulását számos tényező kiválthatja, többek közt gyógyszerek, bizonyos ételek (például diófélék, tenger gyümölcsei, apró magvas gyümölcsök, csokoládé, feldolgozott húskészítmények, tojás), fertőzéses megbetegedések, egyes krónikus betegségek, pollenek, kemikáliák, napsütés, egyes növények. Ugyanakkor az esetek közel felében nem derül fény a csalánkiütés konkrét kiváltó okára.
A csalánfoltok gyorsan, néhány perc alatt alakulnak ki és kínzóan viszketnek. A csalánkiütés diagnosztizálása viszonylag egyszerű feladat, annál nehezebb lehet megtalálni a kiváltó okot, hacsak az nem egy konkrét ételre, gyógyszerre, csípésre, kozmetikumra adott reakció – hangsúlyozza Brezán doktornő. Ha azonban a csalánkiütés hónapokon keresztül jelen van, sokszor eliminációs diétára van szükség. Ezt azt jelenti, hogy minimum három hétig ki kell iktatni azokat az ételeket, gyógyszereket, kozmetikumokat, amik a tünetekért esetleg felelhetnek. Amikor a beteg tünetmentessé válik, a kérdéses élelmiszerek egyenként vezetők vissza, amíg valamelyik ismét allergiás reakciót vált ki. Ezen kívül a fizikális teszteken és a laborvizsgálatokon túl szükség lehet góckutatásra, immunológiai és allergológiai kivizsgálásra is.

 • Ekcéma

Az ekcéma tartós bőrgyógyászati kezelést igényel.Az ekcéma egy viszketéssel, a bőr kipirosodásával, esetleg nedvezésével járó, erősen viszkető, ám nem fertőző bőrgyulladás, amelyről az érintettek tudják, hogy hol „elmúlik”, hol belobban. Az ekcéma gyermekeknél és felnőtteknél is jelentkezhet, több formában is, hiszen előfordulhat atópiás dermatitisz, seborrheás ekcéma, kontakt dermatitisz és fotoallergiás kontakt ekcéma is.
- Az ekcéma kezelésének fő nehézsége abban keresendő, hogy számos tényező hozzájárulhat a kialakulásához és a kiújulásához. Nem csak a stressz, az egyes allergén vagy irritatív anyagok, de az erős genetikai hajlam is, amelyet nyilván nem lehet befolyásolni – hangsúlyozza dr. Brezán Edina, a Dermatica bőrgyógyásza, kozmetológus. – A tünetek enyhítésének leghatékonyabb módja a kiváltó allergének felkutatása és teljes kiiktatása az életünkből, amennyiben ez lehetséges – kontakt ekcémában szenvedők esetében például ez a folyamat viszonylag könnyedén megvalósítható, ha különböző fémek, vegyszerek által előidézett tünetekről van szó. Az allergének pontos azonosítására ugyanis többféle bőrteszt (pl. Prick teszt, Epicutan teszt), vérvételes vizsgálatok (IgE multiplex allergia tesztek, IgG multiplex intolerancia tesztek, gyógyszer allergia vizsgálat) és komponens alapú vizsgálatok is elérhetők.

Összeségében tehát elmondható, hogy az allergiás bőrbetegségek kezelésének elsődleges célja a sokszor kínzó tünetek csökkentése, megszüntetése. Ennek eszközei alapvetően külső készítmények, krémek, kenőcsök, bár súlyos esetben a szteroid tartalmú krémeken túl tablettát is elrendelhet az orvos. Hosszútávon pedig amennyire lehet, törekedni kell a bőr rendszeres hidratálására, az irritáló anyagok kerülésére és stressz hatékony levezetésére. Fellobbanó betegség esetén pedig mielőbb érdemes bőrgyógyászhoz fordulni.

Forrás: Dermatica (www.dermatica.hu)

Téma szakértője

 • Dr. Brezán Edina

 • Szakterületek:
  • Bőrgyógyász - kozmetológus
 • Specialitások:
  • allergiás bőrbetegségek
  • anyajegyek vizsgálata
  • kiütések, ekcéma, dermatitis
  • psoriasis
  • rosacea
  • pikkelysömör
  • akne
  • fényallergia
  • hajhullás, hajas fejbőr betegségei
  • ellátás 15 éves kortól

   

  Vélemények munkatársunkról »

   

  Rendelés típusa:

  • Személyes, rendelői vizit

   

  Rendelési helyszín:

  • 1015 Budapest Ostrom u. 16. (a Széll Kálmán térnél)

   

  Bejelentkezés a doktornőhöz »

Orvos válaszol

Üdvözletem!
A kérdésem az volna,hogy mi okozhatja az egyik kézfejemen lévő,köralakban elhelyezkedő,viszkető,pici hólyagokat.
3 ilyen kör van,5,és 10 forintos méretben,tele 1mm-es piros,viszkető hólyagocskákkal.Ha megvakarom,ég,és vérzik.
Érdemes ezzel mindenképpen orvoshoz fordulni,vagy elég,ha házilag kezelem valamilyen krémmel?
Nem a hidegtől van,és nem dörzsölődéstől keletkezett.És sehol máshol nincs,csak a bal kézfejemen.
Válaszát köszönöm.

Budaházi Katalin
Budaházi Katalin asszisztens
Tisztelt Kérdező,
Leírása alapján feltétlenül mutassa meg bőrgyógyásznak.
Üdvözlettel:
Budaházi Kata

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Hogyan terjed a szemölcs és hogyan lehet eltávolítani?

Hogyan terjed a szemölcs és hogyan lehet eltávolítani?

A szemölcsöket alapvetően a HPV vírus okozza, és személyről személyre, illetve bizonyos felületekről személyre, sőt testrészről testrészre is terjedhetnek. A szemölcsök több típusa ismert, és többek közt ennek diagnosztizálása az első lépés az eltávolítás felé. A sokakat érintő témáról dr. Brezán Edina, a Dermatica bőrgyógyásza, kozmetológus beszélt.

További részletek
Az atópiás dermatitisztől az ekcémáig

Az atópiás dermatitisztől az ekcémáig

Az allergiás bőrbetegség egy általános megnevezés, amelynek többféle megnyilvánulási formája ismert az atópiás dermatitisztől az ekcémáig. Közös bennük, hogy bőrtüneteket, heveny vagy visszatérő bőrgyulladást, kiütést, viszketést okoznak. De vajon mi okozza a tüneteket? Dr. Brezán Edina, a Dermatica bőrgyógyásza, kozmetológus a differenciál diagnózis jelentőségére és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Brezán Edina
Dr. Brezán Edina Bőrgyógyász - kozmetológus
Dr. Karászi Viktória
Dr. Karászi Viktória bőrgyógyász, nemigyógyász szakorvos
Dr. Vincze Ildikó
Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász, kozmetológus
Dr. Borbola Kinga
Dr. Borbola Kinga Bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
Dr. Schmidt Emese
Dr. Schmidt Emese bőrgyógyász, klinikai onkológus
Dr. Szántó Hajnalka
Dr. Szántó Hajnalka bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor sebész
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD sebész

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok