A csalánkiütés okai

A csalánkiütés okai

Szerző: Dermatica | Létrehozva: 2022.12.18 21:51 | Módosítva: 2022.12.18 21:57

A csalánkiütés az egyik leggyakoribb bőrgyógyászati kórképek, mely a testen különböző nagyságú viszkető foltok képében jelenik meg. Formája lehet egymásba összefolyó, éles szélű, kitüremkedő, kisebb – nagyobb kiterjedésű. Tapintása lapos és puha. Színe fehér vagy testszínű, esetleg halványvörös. Az esetek többségében gyorsan alakul ki, és pár óra alatt elmúlik, de előfordulhat, hogy több napig is megfigyelhető a bőrön. 

Amennyiben a bőr felületén égő, viszkető, összefüggő duzzanatokat észlel, valószínűleg csalánkiütéssel áll szemben.

Kapcsolódó cikkünk

8 dolog, ami csalánkiütést okozhat

Zavaró tünet, mely akár heteken-hónapokon át is jelentkezhet, a test bármely pontján. Sokszor nem is sikerül a kiváltó ok nyomára akadni, ahogy jött, úgy el is múlt, ám bizonyos körülmények hajlamosíthatnak a kiújulására. Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász-kozmetológust, a Dermatica főorvosát a csalánkiütés lehetséges kiváltó okairól kérdeztük.

A csalánkiütés kialakulásának okai:

A csalánkiütés (orvosi néven urticaria) egy olyan allergiás bőrreakció, amellyel a lakosság közel 20%-a találkozott már élete során. A tünetért a hisztamin nevű anyag felszabadulása a felelős. Gyakran arc- szemhéj- ajak-duzzanat, súlyos esetetben nyelvduzzanat és légzési nehezítettség is társulhat hozzá.

Hirtelen jelentkező csalánkiütés mögött az alábbi okok állhatnak:

1. Gyógyszerek

A csalánkiütés elsősorban az új gyógyszerek szedésekor jelentkezik. A gyógyszerekben található adalék- és vivőanyagok okozhatnak allergiás reakciót csalánkiütés formájában, így az egyszerű fájdalomcsillapító, lázcsillapító, altató és nyugtató, valamint náthakor alkalmazott torok- és szopogató tabletták is okozhatnak csalánkiütést.

2. Gyógynövények

Gyógyteák és gyógyfüvek is lehetnek allergének, így okozhatnak csalánkiütést is.

3. Ételmiszerek

Egyes élelmiszerek (jellemzően a mesterséges színezékek, tartósítószerek, aromák) is okozhatnak csalánkiütést. Előfordulhat, hogy olyan ételek is tüneteket okoznak, melyeknek fogyasztása korábban nem okozott problémát.

Bizonyos ételek, például diófélék, tenger gyümölcsei, apró magvas gyümölcsök, csokoládé, feldolgozott húskészítmények, tojás, stb.

Gyermekkorban a gyümölcsök és zöldségek is gyakran okoznak csalánkiütést. A friss gyümölcsök, például eper, mála, ananász és kivi is okozhat panaszt kisgyermekeknél, illetve pollenallergiás felnőtteknél.

4. Fertőzéses megbetegedések

A fertőzéssel járó megbetegedések is gyakran okoznak csalánkiütést. Ilyen lehet például az influenza, húgyúti fertőzés és a torokgyulladás.

5. Krónikus betegségek

Egyes krónikus betegségek, például pajzsmirigy betegségek vagy a lupus is okozhat csalánkiütést.

6. Állatainkon élő élősködők, poratkák, csótányok.

7. Pollenek, kemikáliák, napsütés, víz, egyes növények.

8. Gócok a szervezetben 

Gyulladásos gócok (gyulladt mandula, fog, nőgyógyászati gócok) is állhatnak a háttérben.

9. Fizikai tényezők 

Fizikai okok, például hideg, meleg vagy testmozgás is okozhat csalánkiütést. A fizikai okok miatt jelentkező csalánkiütések pontos mechanizmusát nem ismerjük. Átmeneti jelleggel állnak fenn, idővel a panaszok csökkennek vagy elmúlnak.

10. Kozmetikumok alkotóelemei

Téma szakértői

Dr. Schmidt Emese

Dr. Schmidt Emese

bőrgyógyász, klinikai onkológus
dr. Csapó Zsolt PhD

dr. Csapó Zsolt PhD

sebész
Dr. Borbola Kinga

Dr. Borbola Kinga

Bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus

Hírek

Még a gyakori nemi fertőzéseket is fontos kezelni

Még a gyakori nemi fertőzéseket is fontos kezelni

Az STD, vagyis a nemi úton terjedő betegségek jelenléte még mindig sokakban feszengést okoz, ami miatt szégyellnek orvoshoz fordulni. Holott a szakszerű kezeléssel nem csak a kellemetlen tünetektől lehet gyorsabban megszabadulni, de a kiújulás, a továbbfertőzés is megelőzhető lehet. Dr. Karászi Viktória, a Dermatica bőrgyógyásza, nemigyógyász szakorvos arra hívta fel a figyelmet, hogy a gyakori nemi betegségeket nem csak a kicsapongó életet élők kaphatják el, de bárki, aki él szexuális életet.

További részletek
3 gyakori bőrgyógyászati ok a hajhullás mögött

3 gyakori bőrgyógyászati ok a hajhullás mögött

A hajhullás olyan tünet, amit a legtöbb érintett nagyon nehezen visel – érthető módon a nőknek különösen nehéz ezt megélniük, éppen ezért ők azok, akik gyakrabban fordulnak emiatt orvoshoz. Dr. Karászi Viktória, a Dermatica bőrgyógyásza, nemigyógyász szakorvos a gyakori bőrgyógyászati okokra és a szakszerű kezelés jelentőségére hívta fel a figyelmet.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Brezán Edina
Dr. Brezán Edina Bőrgyógyász - kozmetológus
Dr. Karászi Viktória
Dr. Karászi Viktória bőrgyógyász, nemigyógyász szakorvos
Dr. Vincze Ildikó
Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász, kozmetológus
Dr. Borbola Kinga
Dr. Borbola Kinga Bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
Dr. Schmidt Emese
Dr. Schmidt Emese bőrgyógyász, klinikai onkológus
Dr. Szántó Hajnalka
Dr. Szántó Hajnalka bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor sebész
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD sebész

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok