A csalánkiütés okai

A csalánkiütés okai

Szerző: Dermatica | Módosítva: 2022.12.18 21:57

A csalánkiütés az egyik leggyakoribb bőrgyógyászati kórképek, mely a testen különböző nagyságú viszkető foltok képében jelenik meg. Formája lehet egymásba összefolyó, éles szélű, kitüremkedő, kisebb – nagyobb kiterjedésű. Tapintása lapos és puha. Színe fehér vagy testszínű, esetleg halványvörös. Az esetek többségében gyorsan alakul ki, és pár óra alatt elmúlik, de előfordulhat, hogy több napig is megfigyelhető a bőrön. 

Amennyiben a bőr felületén égő, viszkető, összefüggő duzzanatokat észlel, valószínűleg csalánkiütéssel áll szemben.

Kapcsolódó cikkünk

Krónikussá vált csalánkiütés? Van segítség

A csalánkiütés az esetek nagy részében akut reakció, többnyire allergiához kapcsolódóan. De előfordulhat olyan eset is, amikor a csalánkiütés krónikussá válik, és nehezebb kezelni. Erről a lehetőségről beszélt dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyásza, klinikai onkológus.

A csalánkiütés kialakulásának okai:

A csalánkiütés (orvosi néven urticaria) egy olyan allergiás bőrreakció, amellyel a lakosság közel 20%-a találkozott már élete során. A tünetért a hisztamin nevű anyag felszabadulása a felelős. Gyakran arc- szemhéj- ajak-duzzanat, súlyos esetetben nyelvduzzanat és légzési nehezítettség is társulhat hozzá.

Hirtelen jelentkező csalánkiütés mögött az alábbi okok állhatnak:

1. Gyógyszerek

A csalánkiütés elsősorban az új gyógyszerek szedésekor jelentkezik. A gyógyszerekben található adalék- és vivőanyagok okozhatnak allergiás reakciót csalánkiütés formájában, így az egyszerű fájdalomcsillapító, lázcsillapító, altató és nyugtató, valamint náthakor alkalmazott torok- és szopogató tabletták is okozhatnak csalánkiütést.

2. Gyógynövények

Gyógyteák és gyógyfüvek is lehetnek allergének, így okozhatnak csalánkiütést is.

3. Ételmiszerek

Egyes élelmiszerek (jellemzően a mesterséges színezékek, tartósítószerek, aromák) is okozhatnak csalánkiütést. Előfordulhat, hogy olyan ételek is tüneteket okoznak, melyeknek fogyasztása korábban nem okozott problémát.

Bizonyos ételek, például diófélék, tenger gyümölcsei, apró magvas gyümölcsök, csokoládé, feldolgozott húskészítmények, tojás, stb.

Gyermekkorban a gyümölcsök és zöldségek is gyakran okoznak csalánkiütést. A friss gyümölcsök, például eper, mála, ananász és kivi is okozhat panaszt kisgyermekeknél, illetve pollenallergiás felnőtteknél.

4. Fertőzéses megbetegedések

A fertőzéssel járó megbetegedések is gyakran okoznak csalánkiütést. Ilyen lehet például az influenza, húgyúti fertőzés és a torokgyulladás.

5. Krónikus betegségek

Egyes krónikus betegségek, például pajzsmirigy betegségek vagy a lupus is okozhat csalánkiütést.

6. Állatainkon élő élősködők, poratkák, csótányok.

7. Pollenek, kemikáliák, napsütés, víz, egyes növények.

8. Gócok a szervezetben 

Gyulladásos gócok (gyulladt mandula, fog, nőgyógyászati gócok) is állhatnak a háttérben.

9. Fizikai tényezők 

Fizikai okok, például hideg, meleg vagy testmozgás is okozhat csalánkiütést. A fizikai okok miatt jelentkező csalánkiütések pontos mechanizmusát nem ismerjük. Átmeneti jelleggel állnak fenn, idővel a panaszok csökkennek vagy elmúlnak.

10. Kozmetikumok alkotóelemei

Téma szakértői

dr. Medgyesy Gábor

dr. Medgyesy Gábor

sebész
dr. Csapó Zsolt PhD

dr. Csapó Zsolt PhD

sebész
Dr. Brezán Edina

Dr. Brezán Edina

Bőrgyógyász - kozmetológus

Hírek

Időskori szemölcs - fontos megkülönböztetni a melanómától

Időskori szemölcs - fontos megkülönböztetni a melanómától

Időskori szemölcsnek is nevezik a seborrhoeás keratózist, ami főként 50 év felett nagyon gyakori, jóindulatú, hámeredetű bőrelváltozás, de fiatalabbaknál is megjelenhet. Ez a lassan fejlődő, idővel leginkább szemölcsre hasonlító képlet önmagában nem igényel kezelést, de egyrészt fontos eldönteni, valóban erről van-e szó vagy bőrdaganatról, másrészt esztétikai okokból el is lehet távolítani. Dr. Brezán Edina, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa mondta el, hogyan.

További részletek
A feje tetején kopaszodik? Ilyen okai lehetnek a férfias hajhullásnak nőknél

A feje tetején kopaszodik? Ilyen okai lehetnek a férfias hajhullásnak nőknél

Egyre ritkább a haja a feje tetején, és úgy kopaszodik, ahogyan jellemzően a férfiak szoktak? Ez az úgynevezett androgén (vagyis férfias típusú) hajhullás, amely nőknél különösen önbizalom romboló hatású lehet. Dr. Karászi Viktória, a Dermatica bőrgyógyásza, nemigyógyász szakorvos a jelenség okaira és a megoldás lehetőségeire világított rá.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Brezán Edina
Dr. Brezán Edina Bőrgyógyász - kozmetológus
Dr. Karászi Viktória
Dr. Karászi Viktória bőrgyógyász, nemigyógyász szakorvos
Dr. Vincze Ildikó
Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász, kozmetológus
Dr. Borbola Kinga
Dr. Borbola Kinga Bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
Dr. Szántó Hajnalka
Dr. Szántó Hajnalka bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor sebész
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD sebész

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK