Ágyi poloska

Ágyi poloska

Módosítva: 2024.05.02 12:11

Az ágyi poloska által okozott csípés általában éjszaka történik, és a következő reggelre jelennek meg az irritáló, viszkető kiütések. Gyakran előfordul, hogy az ember csak reggel, zuhanyozás közben veszi észre az ágyi poloska okozta csípéseket, mivel a meleg víz hatására kezd el viszketni a csípés, még ha előtte nem is láttuk magát a csípést.

Mi az az ágyi poloska?

Milyen tüneteket okoz az ágyi poloska csípése?

Az ágyi poloska csípésének differenciáldiagnózisa

Az ágyi poloska csípés okozta szövődmények

Az ágyi poloska csípésének kezelése

Hol lehet az ágyi poloska?

Hogyan lehet megszabadulni az ágyi poloskától?

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Mi az az ágyi poloska?

Az ágyi poloska, más néven Cimex lectularius, apró, lapos rovar, amely kifejezetten emberek és állatok vérével táplálkozik, különösen alvás közben. Vörösesbarna színűek, és szárnyuk nincs. Méretük 1 mm-től akár 7 mm-ig is terjedhet, ami lehetővé teszi, hogy szinte észrevétlenül csaphassanak le következő áldozatukra. Érdekesség, hogy több hónapig is képesek élni vér fogyasztása nélkül.

Az ágyi poloska apró, lapos, ovális alakú rovar, mely szinte észrevétlenül rejtekhelyet talál kis zugokban. Otthonokban ágyakban, bútorokban, szőnyegekben, ruházatban élhet, és legaktívabb éjszaka. Mozgásukat ugrálással teszik meg másik helyre, mivel nem rendelkeznek szárnyakkal. Gyakran az emberi tevékenység révén jutnak be otthonokba, például ruházat vagy poggyász útján, de használt bútorokat vásárolva is bekerülhetnek a házakba, lakásokba. Lakások között is könnyen terjedhetnek, különösen fertőzött épületek, kollégiumok vagy szállodák esetében.

Bár az ágyi poloska csípése általában nem veszélyes, igen kellemetlen tud lenni a viszketésük. Néhány esetben az ágyi poloska okozta csípések a vakarás miatt felülfertőződhetnek vagy allergiás reakciót válthatanak ki.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Milyen tüneteket okoz az ágyi poloska csípése?

Az ágyi poloska csípés jelei és tünetei közé tartozik a következők:

Az ágyi poloska csípés legjellemzőbb tünetei közé tartoznak a vörös duzzadt csípések, amelyek nagyon viszketnek és általában reggelre jelentkeznek.  Ezek a csípések körülbelül 10-15 mm átmérőjűek és a közepükön egy picit sötétebbek. Az ágyi poloska csípése a test bármely részén jelentkezhet, de a leggyakrabban az arc, a kar és a nyak területén jelentkezik.

 • Csípések jellege: Általában éjszaka keletkeznek, és reggelre jelentkeznek. Ezek a csípések puha, paplan alól kilógó bőrfelületeken fordulnak elő, például a karokon, lábakon, arcokon.
 • Több csípés: Egy adott területen akár több csípés is lehet, amelyek általában kisebb területen koncentrálódnak.
 • Rendszeres előfordulás: A csípések gyakran fordulnak elő, legalább 5 naponta új csípés jelentkezik. Ez fontos jel, amely utalhat az ágyi poloska jelenlétére.
 • Csípések megszűnése más helyen: Más helyen történő alvás esetén az ágyi poloska csípései megszűnhetnek, ami további jel lehet az ágyi poloska jelenlétére.
 • Apró fekete pontok és vérfoltok: Az ágy körüli réseknél és a lepedőn apró vérfoltok vagy fekete foltok jelenhetnek meg, amelyek az ágyi poloska ürülékének jelei lehetnek.

Fontos megjegyezni, hogy az ágyi poloska általában nem csíp ruhán keresztül, és leggyakrabban a puhább testfelületeken támad, ami a paplan alól kilóg. Az ágyi poloska csípése viszkető, vörös foltokat eredményez, de ritkán súlyosabb allergiás reakciókat is okozhat.

Kapcsolódó cikkünk

Átterjedhet-e más testrészekre az ekcéma?

Az ekcéma egy gyűjtőfogalom, amellyel olyan gyulladásos bőrbetegségeket jelölünk, amelyeknél a viszketés, a szárazság, a bőr felszínes berepedései, a hámló foltok, a fájdalom a jellemző tünetek. A betegség szinte bárhol megjelenhet a testfelszínen, és bizonyos esetekben egynél több testrészen is kialakulhat. Dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

Az ágyi poloska csípésének differenciáldiagnózisa

Az ágyi poloska csípésének differenciáldiagnózisa során fontos figyelembe venni más olyan állapotokat vagy problémákat, amelyek hasonló tüneteket okozhatnak. Ezek közé tartozhatnak:

 • Egyéb rovarcsípések: Más rovarok, például szúnyogok, bolhák vagy atkák is okozhatnak hasonló tüneteket, mint az ágyi poloska csípése. Fontos megfigyelni a csípések jellegét, lokalizációját és a csípés körüli körülményeket a differenciáldiagnózis során.
 • Allergiás reakciók: Egyes emberek allergiás reakciót mutathatnak az ágyi poloska csípésére vagy más rovarcsípésekre. Az allergiás reakciók általában gyorsan kialakulnak, és a csípés helyén túlzott duzzanat, bőrpír vagy kiütések jelentkezhetnek.
 • Bőrbetegségek: Bizonyos bőrbetegségek, például ekcéma vagy csalánkiütés, hasonló tüneteket okozhatnak, mint az ágyi poloska csípése. Ezek gyakran általánosabban jelentkeznek, és nem feltétlenül lokalizálódnak az alvás helyén.
 • Egyéb fertőzések: Más bőrfertőzések, például gombás vagy bakteriális fertőzések is hasonló tüneteket okozhatnak, mint az ágyi poloska csípése. Ezek általában további tünetekkel, például lázzal vagy duzzanattal társulnak.
 • Autoimmun vagy gyulladásos betegségek: Ritkább esetekben autoimmun vagy gyulladásos betegségek, például lupus vagy dermatomyositis is okozhatnak hasonló bőrtüneteket.

Az elkülönítő diagnózis fontos része az ágyi poloska csípésének, különösen akkor, ha az ember hasonló tünetekkel találkozik, de azok nem egyértelműen az ágyi poloska csípésétől származnak. Az orvossal történő konzultáció és a klinikai vizsgálat segíthet azonosítani az okot és megfelelő kezelést biztosítani.

Az ágyi poloska csípés okozta szövődmények

Ágyi poloska csípése ritkán, de néhány esetben szisztémás allergiás reakciókat is kiválthat. Ezek a reakciók általában csalánkiütést, asztmát vagy ritka esetekben akár anafilaxiás sokkot is okozhatnak.

A csípésekből adódó vakarás állandó sérüléseket eredményezhet a bőrfelszínen, amelyek másodlagos fertőzésekhez vezethetnek, ebben az esetben általában a Staphylococcus és Streptococcus fajok okozzák a felülfertőződést, és impetiginizációhoz vezethet. A fertőzés kockázatának csökkentése érdekében fontos az ágyi poloska okozta csípéseket alaposan, szappannal és bő vízzel megmosni, és a lehető legjobban elkerülni a vakarásukat.Ágyi poloska

Amennyiben felmerül a gyanú, hogy az ágyi poloska csípése fertőzést vagy allergiás reakciót váltott ki, mindenképpen fontos egy orvost felkeresni. Fontos figyelni az ilyen tüneteket, és amennyiben megjelennek, forduljon Központunk Orvosaihoz:

 • Többszörös csalánkiütés
 • Légzési nehézség
 • Zihálás
 • Torok vagy száj duzzanata
 • Láz
 • Hidegrázás
 • Szédülés

Az orvosi segítség gyors és hatékony kezelést biztosíthat, és megelőzheti a súlyosabb szövődmények kialakulását.

Az ágyi poloska csípésének kezelése

Az ágyi poloska csípésének kezelése általában otthoni intézkedéseket és enyhítő módszereket foglal magában, azonban a leghatékonyabb terápia ágyi poloska csípés esetén a rovar kiírtása.

 • Csípések kezelése: Az ágyi poloska okozta csípéseket először alaposan mossuk le langyos vízzel és szappannal, hogy eltávolítsuk a bőrön maradt bármilyen felülfertőződést okozó patogén kórokozót. Kerüljük a csípések vakarását, mivel ez sérüléseket okozhat és fertőzéseket eredményezhet.
 • Viszketés enyhítése: A viszketést enyhíthetjük hideg borogatással vagy viszketés elleni krémekkel és kenőcsökkel. Antihisztaminokat is alkalmazhatunk, hogy csökkentsük a viszketést és a duzzanatot.
 • Gyulladás és fertőzés megelőzése: Vigyázzunk a csípések környékén lévő bőrre, hogy ne vakarjuk meg őket. Ha a bőr sérült vagy duzzadt, alkalmazzunk fertőtlenítő krémet vagy kenőcsöt a gyulladás megelőzése érdekében.
 • Szükség esetén orvosi segítség: Ha az ágyi poloska csípése súlyos viszketést, duzzanatot vagy bármilyen egyéb tünetet okoz, vagy ha fertőzés jeleit tapasztaljuk, keressünk fel egy orvost. Az orvos felírhat hatékonyabb gyógyszereket vagy kezeléseket a tünetek enyhítésére.
 • Ágyi poloska irtása: Fontos az ágyi poloska forrásának azonosítása és megszüntetése. Ez lehetővé teszi, hogy megelőzzük a további csípéseket és problémákat. Szükség esetén vegyük igénybe egy szakember segítségét az ágyi poloska irtásához.

Fontos megjegyezni, hogy az ágyi poloska csípése általában nem jelent súlyos egészségügyi kockázatot, de a viszkető és kellemetlen tünetek kezelése segíthet a kényelmetlenség enyhítésében és a gyógyulás felgyorsításában.

Hol lehet az ágyi poloska?

Az ágyi poloskák általában napközben rejtőzködnek a lakás különböző részein:

 • Háztartási repedésekben vagy résekben: Az ágyi poloska előszeretettel húzódik meg a falakban lévő apró résekben vagy bútorokon lévő repedésekben, ahol könnyen elrejtőzhetnek.
 • Csomagokban: Amikor utazunk vagy új tárgyakat vásárolunk, az ágyi poloska bejuthat a csomagokba, és így elterjedhetnek az otthonunkba.
 • Ágyneműkben, matracokban, ágyrugókban és ágykeretekben: Ezek az ágyi poloska számára ideális rejtekhelyek, mivel közel vannak az emberek alvóhelyéhez, és könnyen hozzáférhetnek az áldozatokhoz.
 • Laza vagy hámló tapétákban: A tapéták alatti repedések, szegélyek vagy a tapéta hátoldala is lehetővé teszi az ágyi poloska számára a rejtekhelyek keresését.
 • Elektromos kapcsolótáblákban és kábelek vezetékeiben: A poloskák még ezekben a kis részekben is megbújhatnak. 
 • Kanapékban: Ha valaki a kanapét alvásra használja, akkor az is lehet egy potenciális rejtekhely az ágyi poloska számára.

Az ágyi poloskák főként ott élnek, ahol az emberek alvásra használják a lakást. Testhő és a szén-dioxid  vonzza őket. Általában nem térnek át más helyiségekbe, hacsak az emberek nem alszanak ott. Aktivitásuk jellemzően éjféltől hajnalig tart, amikor táplálkoznak, majd napközben ugyanoda bújnak el, ahol a csípés előtt voltak. Ezért a poloskák főként az ágyak és alvóhelyek közelében találhatók meg.

Hogyan lehet megszabadulni az ágyi poloskától?

Az ágyi poloskák elleni harcban fontos a következetes és alapos megközelítés. Íme néhány lépés, amelyek segíthetnek megszabadulni az ágyi poloskáktól:

 • Rendszeres takarítás: Alapos takarítás segíthet csökkenteni az ágyi poloskák populációját. Porszívózzuk ki a szőnyegeket, matracokat, kanapékat és más bútorokat rendszeresen. Tisztítsuk meg alaposan a padlókat és a bútorokat, különös figyelmet fordítva azokra a területekre, ahol az ágyi poloska könnyen elrejtőzhet.
 • Mosás és szárítás: Mosás és forró szárítás a magas hőmérsékleten segíthet megölni az ágyi poloskákat és azok petéit. Mossuk rendszeresen az ágyneműket, ágytakarókat, párnahuzatokat és más textíliákat.
 • Szakszerű irtás: Vegyük igénybe egy tapasztalt rovarirtó szolgáltató segítségét az ágyi poloskák hatékony irtásához. Az irtás során alkalmazott módszerek közé tartozhatnak a hőkezelés, a vegyszeres kezelés, a gőzölés és más speciális módszerek, amelyek segíthetnek megsemmisíteni az ágyi poloskákat és petéiket.
 • Lakás felkutatása: Ellenőrizzük alaposan a lakást, különösen az alvóterületeket, hogy megtaláljuk az ágyi poloskák rejtekhelyeit. Keresgéljük át a matracokat, ágyakat, ágykereteket, kanapékat és más bútorokat.

Fontos megjegyezni, hogy az ágyi poloskák elleni harc általában nem egy pillanat alatt oldódik meg, és szükség lehet több lépéses folyamatra és rendszeres ellenőrzésekre annak érdekében, hogy teljesen megszabaduljunk tőlük. Ezenkívül az ágyi poloskák elleni küzdelemben fontos a megelőző intézkedések fenntartása is, például a rendszeres takarítás és az utazás során az óvatosság gyakorlása.

Téma szakértői

Dr. Szántó Hajnalka

Dr. Szántó Hajnalka

bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
Drégely Anikó

Drégely Anikó

Dietetika
dr. Csapó Zsolt PhD

dr. Csapó Zsolt PhD

sebész

Hírek

A feje tetején kopaszodik? Ilyen okai lehetnek a férfias hajhullásnak nőknél

A feje tetején kopaszodik? Ilyen okai lehetnek a férfias hajhullásnak nőknél

Egyre ritkább a haja a feje tetején, és úgy kopaszodik, ahogyan jellemzően a férfiak szoktak? Ez az úgynevezett androgén (vagyis férfias típusú) hajhullás, amely nőknél különösen önbizalom romboló hatású lehet. Dr. Karászi Viktória, a Dermatica bőrgyógyásza, nemigyógyász szakorvos a jelenség okaira és a megoldás lehetőségeire világított rá.

További részletek
Lipóma vagy faggyúciszta? Melyiket és miért kell eltávolítani?

Lipóma vagy faggyúciszta? Melyiket és miért kell eltávolítani?

A lipóma egy körülírt, zsírszöveti, bőr alatti csomó, amely elsősorban esztétikai problémát okozhat, de mérettől függetlenül nyomhatja az alatta lévő idegeket. A faggyúciszta (atheroma) a bőrből indul ki, bár akár a bőr alá is terjedhet. Melyiket és miért kell, vagy lehet eltávolítani, és mi erre a legjobb megoldás? Dr. Medgyesy Gábor, a Dermatica sebésze adott választ a kérdésekre.

 

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Brezán Edina
Dr. Brezán Edina Bőrgyógyász - kozmetológus
Dr. Karászi Viktória
Dr. Karászi Viktória bőrgyógyász, nemigyógyász szakorvos
Dr. Vincze Ildikó
Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász, kozmetológus
Dr. Borbola Kinga
Dr. Borbola Kinga Bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
Dr. Szántó Hajnalka
Dr. Szántó Hajnalka bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor sebész
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD sebész

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK