Mallorca akné - amikor a napfény okozza a pattanásokat

Mallorca akné - amikor a napfény okozza a pattanásokat

Dr. Borbola Kinga Létrehozva: 2021.06.18 Módosítva: 2021.06.30

Sokan már alig várták a napsütést, remélvén, hogy az majd „leszárítja a pattanásokat”. Vannak azonban, akiknél épp a napsütés váltja ki az aknék megjelenését. Dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus az úgynevezett Mallorca aknék megelőzésének, kezelésének lehetőségeiről beszélt.

Napallergia – ilyen a Mallorca akné

A napallergia, a Mallorca akné gondos odafigyeléssel megelőzhető.Bár napallergiának is nevezik, mégsem valódi allergia az ún. Mallorca akné, ami főként a zsíros bőrtípusú nőket érinti. Egyfajta túlérzékenységről van szó, amelynél az UV-fény és a napozás során használt kozmetikumok kombinációja apró pattanásokat, helyi gyulladást hoz létre a szőrtüszők körül. A Mallorca akné kevésbé érinti az arcot és a nyakat, elsősorban a felkaron, a vállakon, a háton, a dekoltázson jelennek meg a tünetek. A pattanások ritkán válnak gennyessé, viszont gyakran okoznak viszketést.
- A Mallorca akné tipikusan olyankor alakul ki, amikor valaki először hosszasabban napozik, miközben ehhez nincs hozzászokva a bőre és zsírosabb állagú napozó terméket használ. Az UV-fény hatására a termékek egyes összetevői – főként a termék állagát javító emulgeálószerek, színezékek, tartósítószerek, illatanyagok – reakcióba lépnek a faggyúmirigyekben található faggyúval. Ezáltal a szőrtüszőkben gyulladásos reakciók zajlanak le, ennek eredménye a pattanások megjelenése. Ezért, aki erre hajlamos, annak érdemesebb gél vagy tej állagú, hypoallergén napozóterméket választani, amely nem tartalmaz zsírt, konzerválószert, illatanyagokat. Ugyanakkor nem csak a napozótermékek, de háztartási tisztítószerek és parfümök is kiválthatnak ilyen tüneteket.

Mit lehet kezdeni a már kialakult tünetekkel?

Megfelelő napozótermékek segíthetnek a napallergiásoknak.Amikor valaki érzékeli magán a napallergia, a Mallorca akné jeleit, minél hamarabb el kell hagynia a közvetlen napsütést és le kell mosnia az alkalmazott fényvédőt. Ha viszketés jelentkezik, a vénynélküli viszketés-csillapítók, antihisztaminok segíthetnek.  Semmiképp sem szabad „kinyomni” a pattanásokat, vagy erősen kaparni azokat, mert így csak súlyosbodhatnak a tünetek. Ugyancsak nem ajánlott saját döntés alapján antibiotikummal vagy szteroidokkal próbálkozni. Milyen házilagos módszerek segíthetnek tehát?

  • Egy törölközőbe csavart jégakku vagy mirelit borsó enyhítheti az égő érzést.
  • Enyhe gyulladáscsökkentő hatású lehet hideg vagy langyos (semmiképp sem meleg) a kamillateás borogatás.

- A Mallorca akné jellemzően néhány hét alatt nyom nélkül elmúlik, addig is nagyon fontos, hogy az érintett bőrfelületet ne érje közvetlen napsütés, ami elodázhatná a gyógyulást – hangsúlyozza dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus. –  Aki pedig tapasztalt már napallergiát, vagy tudja, hogy különösen érzékeny a bőre, érdemes a használt termékekről egyeztetni a bőrgyógyásszal, és segítségével előre felkészülni a napsütés kiváltotta esetleges problémákra. Ma már kifejezetten napallergiásoknak is kaphatóak fényvédő krémek a patikákban. Ha pedig valaki nem biztos abban, milyen problémára utalhatnak a tünetei, ajánlatos azokat szintén bőrgyógyásznak megmutatni, hiszen ritkán bár, de kiderülhet, hogy az ártatlannak hitt jelenség pikkelysömörre vagy valamilyen gyulladásos bőrbetegségre utal.

Forrás: Dermatica (www.dermatica.hu)

Téma szakértője

  • Dr. Borbola Kinga

  • Szakterületek:
    • Bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
  • Specialitások:
    • anyajegyszűrés
    • szépészeti bőrgyógyászat
    • bőrrák gyanú kivizsgálása
    • melanoma szűrés
    • hyperhidrosis
    • gyermek és felnőtt ellátás (6éves kor felett)

     

    Vélemények munkatársunkról>>>

     

    Rendelés típusa:

    • Személyes, rendelői vizit

     

    Rendelési helyszín:

    • 1015 Budapest Ostrom u. 16. (a Széll Kálmán térnél)

     

    Bejelentkezés a doktornőhöz »

Orvos válaszol

Üdv!
3 hete bőrgyógyásznál jártam, perioralis dermatitis-t diagnosztizált, (2-3 évente ki szokott újulni ez a betegség nálam, eddig mindig sikerült sikeresen gyógyítani), Cutivate krémet írt fel a bőrgyógyász, 3 nap alatt teljesen el is múltak a tünetek, azért még használtam 1 hétig, most abbahagytam és nem csak a szám körül, hanem az egész arcomon, főként a szemem között, homlokomon, sőt még a szemem sarkában is megjelentek az apró kis pattanásszerű hólyagok. Mi a teendő ilyenkor?

Kedves Adrienn!
Kérem, jöjjön el rendelésemre. Csak úgy tudok segíteni, ha látom a "pattanásokat", bőrét, ha at tudjuk beszélni a kórelőzményét.
Üdvözlettel
Dr. Garaczi Edina

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Példaértékű hozzáállás

Dr. Borbola Kinga szakmai munkája és emberi hozzáállása példaértékű.

További vélemények

Hírek

Lipóma vagy faggyúciszta? Melyiket és miért kell eltávolítani?

Lipóma vagy faggyúciszta? Melyiket és miért kell eltávolítani?

A lipóma egy körülírt, zsírszöveti, bőr alatti csomó, amely elsősorban esztétikai problémát okozhat, de mérettől függetlenül nyomhatja az alatta lévő idegeket. A faggyúciszta (atheroma) a bőrből indul ki, bár akár a bőr alá is terjedhet. Melyiket és miért kell, vagy lehet eltávolítani, és mi erre a legjobb megoldás? Dr. Medgyesy Gábor, a Dermatica sebésze adott választ a kérdésekre.

 

További részletek
Pikkelysömör is lehet foltos hajhullás oka – így lehet megállítani

Pikkelysömör is lehet foltos hajhullás oka – így lehet megállítani

Több pikkelysömörös beteg tapasztalhatja, hogy foltokban hullik és nem nő ki a haja. Ez a rendkívül kellemetlen jelenség a plakkok nem megfelelő eltávolításával és a hegesedéssel függ össze, aminek kapcsán nem lehet eléggé hangsúlyozni a psoriasis gondos és kitartó kezelésének jelentőségét. A részletekbe dr. Brezán Edina, a Dermatica bőrgyógyásza, kozmetológus avatott be.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Brezán Edina
Dr. Brezán Edina Bőrgyógyász - kozmetológus
Dr. Karászi Viktória
Dr. Karászi Viktória bőrgyógyász, nemigyógyász szakorvos
Dr. Vincze Ildikó
Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász, kozmetológus
Dr. Borbola Kinga
Dr. Borbola Kinga Bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
Dr. Szántó Hajnalka
Dr. Szántó Hajnalka bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor sebész
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD sebész

Prima Medica Egészségközpontok