Piros kiütések a bőrön? 6 gyakori betegség, ami okozhatja

Piros kiütések a bőrön? 6 gyakori betegség, ami okozhatja

dermatica.hu Módosítva: 2024.01.31 13:49

Mivel a bőrön jelentkező piros foltok, kiütések számos problémára utalhatnak, ha nem egyértelmű az ok, érdemes orvoshoz fordulni a diagnózis és az esetleg szükséges kezelés miatt. Dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus a gyakori okokra hívta fel a figyelmet.

Dermatica szolgáltatásai a kiütések gyógyítására:

Mikor szükséges azonnali orvosi segítség?

Bár a kiütések többsége ártalmatlan, van néhány eset, amikor azonnali orvosi ellátás szükséges. Az alábbi tünetek esetén kell orvost hívni:

  • ha a kiütések az egész testet elborítják,
  • felszökik a láz,
  • hólyagok, nyílt sebek vannak a bőrön,
  • légzési-, nyelési, beszédbeli nehézség mutatkozik,
  • nyakmerevség tapasztalható,
  • fényérzékenység jelentkezik,
  • görcsök vagy éppen legyűrhetetlen álmosság, reakcióképtelenség lép fel.

Akkor is mindenképpen, bár nem azonnal kell orvoshoz fordulni, ha a fájdalmas kiütések a szemet, a száj belsejét vagy a genitáliákat érintik. 

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

6 további ok, ami kiütéseket okoz

Melegkiütés

A miliaria, vagyis a melegkiütés meglehetősen gyakori bőrtünet gyerekeknél, csecsemőknél, ugyanis az ő hőszabályozásuk nem olyan fejlett, mint a felnőtteké, és emiatt a meleg hatására könnyen eltömődnek a verejtékmirigyeik. A felnőttkorban kialakuló melegkiütés nem feltétlenül csak a legnagyobb hőségben jelenhet meg, hiszen annyi is elég hozzá, hogy túl szoros, nem szellőző ruhák alatt megrekedjen az izzadtság a test felületén. Az emiatt elszaporodó melegkiütések lehetnek gyulladtak és nem gyulladtak. A gyulladásos forma többnyire viszkető, duzzadt, vörös pattanás formában jelenik meg. A nem gyulladásos típus, a kristályos miliaria főként a háton, a vállon, a mellkason, a hónaljban alakul ki, és láthatóan egy folyadékkal töltött hólyag formában jelentkezik. Persze többnyire nem egyetlen hólyagról van szó, sőt, az adott bőrfelületen nagyobb csoportokban vannak jelen a hólyagocskák. Ezek nem viszketnek, nem pirosak, és ha kipukkantjuk, elvakarjuk őket, vízszerű folyadék távozik belőlük. Jellemzően gyorsan elmúlnak, különösen, ha szabadon hagyjuk a testfelületet.

Keratosis pilaris („csirkebőr”)

A keratosis pilaris makacs, de ártalmatlan esztétikai probléma, amit a köznyelvben gyakran csirkebőrnek, grízes bőrnek vagy libabőrnek nevezik. Leggyakrabban a felkaron, a combon, a fenéken jelenik meg, de érintheti a felkart, a hátat, az arcot is. Az ok feltételezhetően az, hogy a természetes hámlási folyamat valamiért megreked, és a szőrtüszők eldugulnak.  A keratosis pilaris többnyire pirosas vagy fehéres, keménykés dudorokként jelenik meg, azonban (főleg az arcon) az is előfordul, hogy a dudorokat nem, csupán a makacs piros foltot látjuk. Bizonyos hámlasztó kezelések, és orvosi terápiák is segíthetnek.

Atópiás dermatitis (ekcéma)

- Az ekcéma, vagy más néven dermatitis egy viszketéssel, a bőr kipirosodásával, esetleg nedvezésével járó, nem fertőző bőrgyulladás, amely hol „elmúlik”, hol belobban. Mivel gyermekeket és felnőtteket is érint, valamint több típusa ismert, ezért nehéz pontosan megmondani, mi ront, és mi javít a helyzeten, bár vannak olyan szabályok, amelyekkel érdemes tisztában lenni. Az atópiás dermatitis legtöbbször már csecsemő- vagy gyermekkorban jelentkező tünetekhez (nedvedző, viszkető hólyagok, kipirosodás) felnőttkorban leggyakrabban a bőrszárazság is társul, ami a vakarással súlyosbítva gyakran vezet kisebesedéshez, ami akár felül is fertőződhet. Ez esetben elég nagy az öröklődés szerepe, sokaknak a családjában előfordul allergia és/vagy asztma, bár kialakulhat kontaktallergia talaján is. Az ekcémát jellemzően orvosi kezeléssel lehet kordában tartani – hangsúlyozza dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus.

Kontakt dermatitispiros kiütés a bőrön és annak okai

Ez a probléma úgy jön létre, hogy a bőrrel kontaktusba, kapcsolatba kerülő bizonyos anyag hatására allergiás reakció lép fel. Ezek az anyagok többnyire kozmetikumok, illatosító anyagok, fémek. Főként a vegyi anyagokkal dolgozókat érinti egy másik ekcéma típus, az irritatív ekcéma, amelynek lényege, hogy irritatív hatású anyagokkal érintkezve a bőr kipirosodik, esetleg hólyagok jelennek meg rajta. Ennek krónikus verziójára jellemző, hogy az anyaggal érintkező bőrterület megvastagodik, barnássá színeződik. Orvos által rendelt kezelés és az irritatív anyagok kerülése jelenthet megoldást.

Rozácea

A rozácea megjelenésében a genetikai hajlam mellett a hormonális változások is fontos szerepet játszanak, ezért a nőket gyakrabban érinti a probléma, különösen a menopauza időszakában. A tünetek ugyanakkor összefügghetnek a gyomor-bélrendszeri betegségekkel és az ingadozó vérnyomással is. A betegségnek három fő stádiuma ismert. Kezdetben csak időnként elpirulunk, melegséget tapasztalunk, később azonban megjelennek a tartósan megmaradó értágulatok is. A második fázisban a tartósan fennálló bőrpír, értágulatok mellett az orcákon, állon, homlokon, orron (ritkábban nyakon, szemkörnyéken) gyulladt csomók is feltűnnek.  A harmadik stádiumra jellemzőek a sűrű csoportokban elhelyezkedő csomók. Főként férfiaknál, jellemzően az orr vagy az áll területén faggyúmirigy és kötőszöveti burjánzás jelentkezik, vagyis megjelenik az úgynevezett „borvirágos orr”. A kezelést minden esetben szakemberre kell bízni.

Fertőzések

Ha arra gyanakszunk, hogy valamilyen fertőzés okozza a piros kiütéseket (legtöbbször bárányhimlő, övsömör, rózsahimlő, skarlát) mindenképpen fel kell hívni a kezelőorvost, a teendők tisztázása végett.

Forrás: Dermatica (www.dermatica.hu)

Téma szakértője

  • Dr. Karászi Viktória

  • Szakterületek:
    • bőrgyógyász, nemigyógyász szakorvos
  • Specialitások:
    • STD gondozás
    • Pattanásos bőr kezelése
    • Ekcéma
    • Hajhullás
    • Pikkelysömör
    • Kozmetológiai panaszok diganosztizálása és kezelése

     

    Rendelés típusa:

    • Személyes, rendelői vizit
    • magyar, angol és német nyelvű ellátás / consultation in English and German available

    Rendelési helyszín:

    • 1036 Budapest, Lajos u. 66.  'B' lépcsőház, V. emelet

     

    Bejelentkezés a doktornőhöz »

Orvos válaszol

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Pár éve a téli hónapokban a kezem nagyon kiszárad a hidegtől, sebes, érdes, eléggé fájdalmas is. Nagyon sok krémet kipróbáltam(Neutrogena- tol a gyógynövényes kremekig), de vagy nem használ, vagy csak ront a helyzeten. :(
Tudna esetleg olyan krémet ajánlani ami erre a hideg" allergiára" segítség lehet? Vagy ezek vényköteles termékek?
Előre köszönöm a segítségét!

Üdvözlettel,
Ábrahámné Acél Gabriella

Dr. Vincze Ildikó
Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász kozmetológus
Tisztelt Gabriella!

Amennyiben panaszai lipidpótló készítmények mellett nem javulnak, valószínüleg már ekcemas tünetek is jelentkeznek.
Javaslom szakorvos felkeresését ahol megoldást találnak problémájára.

Üdvözlettel:

Dr Vincze Ildikó
börgyógyász-kozmetológus szakorvos

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Lipóma vagy faggyúciszta? Melyiket és miért kell eltávolítani?

Lipóma vagy faggyúciszta? Melyiket és miért kell eltávolítani?

A lipóma egy körülírt, zsírszöveti, bőr alatti csomó, amely elsősorban esztétikai problémát okozhat, de mérettől függetlenül nyomhatja az alatta lévő idegeket. A faggyúciszta (atheroma) a bőrből indul ki, bár akár a bőr alá is terjedhet. Melyiket és miért kell, vagy lehet eltávolítani, és mi erre a legjobb megoldás? Dr. Medgyesy Gábor, a Dermatica sebésze adott választ a kérdésekre.

 

További részletek
Pikkelysömör is lehet foltos hajhullás oka – így lehet megállítani

Pikkelysömör is lehet foltos hajhullás oka – így lehet megállítani

Több pikkelysömörös beteg tapasztalhatja, hogy foltokban hullik és nem nő ki a haja. Ez a rendkívül kellemetlen jelenség a plakkok nem megfelelő eltávolításával és a hegesedéssel függ össze, aminek kapcsán nem lehet eléggé hangsúlyozni a psoriasis gondos és kitartó kezelésének jelentőségét. A részletekbe dr. Brezán Edina, a Dermatica bőrgyógyásza, kozmetológus avatott be.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Brezán Edina
Dr. Brezán Edina Bőrgyógyász - kozmetológus
Dr. Karászi Viktória
Dr. Karászi Viktória bőrgyógyász, nemigyógyász szakorvos
Dr. Vincze Ildikó
Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász, kozmetológus
Dr. Borbola Kinga
Dr. Borbola Kinga Bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
Dr. Szántó Hajnalka
Dr. Szántó Hajnalka bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor sebész
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD sebész

Prima Medica Egészségközpontok