Viszkető bőr

Viszkető bőr

Módosítva: 2024.05.17 14:44

A viszkető bőr nem csupán bosszantó kellemetlenségként megjelenő tünet, hanem gyakran mélyebb problémákra is utalhat. Lehet az allergiás reakció, bőrbetegség vagy akár a bőr normál flóra felborulásának jele. Az időben történő felismerés és kezelés kulcsfontosságú lehet a viszkető bőr tüneteinek enyhítésében és a bőr egészségének helyreállításában.

Mit is jelent a viszkető bőr?

A viszkető bőr kialakulásának oka

A viszkető bőr mögött meghúzódó kórképek

Viszkető bőr: Rovarcsípés okozta bőrviszketés

Viszkető bőr: Atópiás dermatitisz okozta bőrviszketés

Viszkető bőr: Autoimmun kórképekhez társuló bőrviszketés

Viszkető bőr: Allergiás bőrviszketés

Viszkető bőr: A bőr normál flórájának felborulása

A viszkető bőr okának felderítése

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Mit is jelent a viszkető bőr?

A viszkető bőr jelensége sokféle okra vezethető vissza. Ez lehet allergiás reakció, valamilyen konkrét bőrbetegség, száraz bőr, idegrendszeri problémák, belső egyensúlyhiány vagy akár gyógyszerek mellékhatásaként is kialakulhat viszkető bőr. A viszketés érzése a bőr felszínén vagy alatta kialakuló irritáció, gyulladás vagy idegi ingerlés következménye lehet. Fontos, hogy a viszkető bőr hátterében álló okot felderítsék és kezelésbe fogják, mivel az időben történő ellátás segíthet enyhíteni a kellemetlen tüneteket és megelőzni az esetleges komplikációkat.

A viszkető bőr kialakulásának oka

A viszkető bőr kialakulásának okai nagyon változatosak lehetnek, és egyéni jellegűek lehetnek minden egyes esetben. Néhány gyakori ok közé tartozik az allergiás reakciók, például bizonyos ételekre, kozmetikumokra vagy gyógyszerekre, valamint bőrbetegségek, mint például az ekcéma, a pszoriázis vagy az urticaria. Emellett a száraz bőr, a stressz, az idegi feszültség, a hormonális egyensúlyhiány és még számos más tényező is hozzájárulhat a viszkető bőr kialakulásához. Fontos a viszkető bőr egyedi kiváltó okainak azonosítása és a megfelelő kezelés megkezdése.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

A viszkető bőr mögött meghúzódó kórképek

A viszkető bőr mögött számos kórkép, betegség és állapot is állhat, amelyek különböző tünetekkel és jellegzetességekkel járnak. 

 • Allergiás reakciók: Élelmiszerek, pollen, állatszőr, poratkák vagy bizonyos gyógyszerek allergiás reakciót válthatnak ki, amelyek viszkető bőr, kiütéseket és duzzanatot okozhatnak.
 • Bőrbetegségek: Ekcéma (atopikus dermatitis), pszoriázis, csalánkiütés (urticaria), kontakt dermatitis és más bőrbetegségek gyakran viszkető bőr kialakulását okozzák. Ezek a betegségek gyulladást és irritációt okozhatnak a bőrön.
 • Száraz bőr: A bőr kiszáradása lehet az időjárás, a túlzott fürdés-és ezáltal a bőr normál egyensúlyának felborulása, vagy az alacsony páratartalom miatt. A száraz bőrön kialakuló apró repedések viszkető bőr kialakulását okozhatják.
 • Idegi eredetű viszketés: Idegi problémák, például neuropátia vagy idegi irritáció is vezethetnek viszkető bőr kialakulásához. Ezek az állapotok gyakran különféle neuropátiás fájdalmakkal együtt jelentkeznek.
 • Belső szervi problémák: Bizonyos belső szervi problémák, mint például vesebetegségek, májbetegségek vagy pajzsmirigy problémák is okozhatnak viszkető bőrt.
 • Gyógyszerek mellékhatásai: Bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként jelentkező viszkető bőr gyakori probléma lehet. Például opioid fájdalomcsillapítók, vérnyomáscsökkentők és mások.

Az előbb említetteken kívül pedig számos konkrét betegség is vezethet viszkető bőr kialakulásához. Ilyenek például:

 • Atópiás dermatitis (ekcéma): Gyulladásos bőrbetegség, amely gyakran az immunrendszer túlzott reakciójára vezethető vissza bizonyos környezeti tényezők hatására, és igen gyakran vezet viszkető bőr kialakulásához.
 • Pszoriázis: Krónikus autoimmun betegség, amely vörös, pikkelyes foltokat eredményez a bőrön, és gyakran viszkető lehet.
 • Csalánkiütés (urticaria): Gyorsan kialakuló, viszkető kiütések jellemzik, amelyek gyakran allergiás reakciókra vagy egyéb kiváltó tényezőkre vezethetők vissza.
 • Kontakt dermatitis: A bőr irritációja vagy allergiás reakciója valamilyen külső allergén anyagra vagy azzal való érintkezés következtében. szintén viszkető bőr kialakulását eredményezheti.
 • Neurodermatitis: Krónikus viszkető bőrbetegség, amely idegi ingerre vagy stresszre reagálva alakul ki.
 • Gomba- vagy parazitafertőzések: Például gombás bőrfertőzések (pl. dermatophytosis), parazitafertőzések (pl. rüh) is viszkető bőr kialakulásával járhatnak.
 • Autoimmun betegségek: Mint például lupus vagy scleroderma, amelyek gyakran bőrtünetekkel, beleértve a viszketést is, járnak.

  Kapcsolódó cikkünk

  Okozhat hajhullást a seborrhoeás dermatitisz?

  A seborrhoeás dermatitisz miatt viszkető, sárgás foltok és korpaszerű lemezkék jelenhetnek meg többek közt a fejbőrön. Ez a betegség ritkán, de hajhullást is okozhat. 

Viszkető bőr: Rovarcsípés okozta bőrviszketés

A rovarcsípés okozta viszkető bőr gyakori jelenség, amelyet a rovarok által injektált nyállal vagy méreganyagokkal való érintkezés vált ki. A leggyakoribb rovarcsípések:

 • Szúnyogcsípés: A szúnyogok által okozott csípés gyakran viszkető bőr és duzzadt területet formájában nyilvánul meg. A szúnyogcsípés okozta viszkető bőr általában az allergiás reakcióra adott válaszként alakul ki a szervezetben.
 • Darázscsípés: Darazsak vagy méhek csípése általában fájdalmas és viszkető lehet. A méhcsípés esetén a méhek fullánkja a bőrben maradhtat, ami további irritációt okozhat.
 • Hangyacsípés: Néhány fajta hangya csípése viszkető bőr,és  kisebb vörös dudorok kialakulását eredményezheti.
 • Egyéb rovarcsípések: Különféle bogarak, rovarok, például ágyi poloskák, vagy légyharapások is viszkető bőr és irritáció kialakulásához vezethetnek.
 • Pókcsípés: Néhány pókfajta csípése fájdalmas lehet, és emellett viszkető bőr vagy duzzadt területet hagy maga után.

A rovarcsípések a legtöbbször helyi viszketést, vörösséget és duzzanatot okoznak a csípés helyén. Azonban egyesek súlyosabb allergiás reakciókat tapasztalhatnak, amelyek anafilaxiás sokkot okozhatnak, ami egy életveszélyes állapot.

A rovarcsípések kezelése általában az irritáció enyhítésére és a viszkető bőr enyhítésére irányul. Ez magában foglalhatja a hideg borogatásokat, kortikoszteroid krémeket vagy antihisztaminokat. Ha súlyosabb tünetek jelentkeznek, például légszomj vagy duzzanat, azonnal forvoshoz kell fordulni.

Viszkető bőr: Atópiás dermatitisz okozta bőrviszketés

Az atópiás dermatitisz, egy krónikus gyulladásos bőrbetegség, amely gyakran viszkető bőrt okoz. Ennek a betegségnek a kialakulásában genetikai, környezeti és immunrendszeri tényezők egyaránt szerepet játszanak. Néhány jellemző tünete az atópiás dermatitisznek:

 • Viszketés: Az atópiás dermatitisz egyik legjellemzőbb tünete a viszkető bőr. Ez a viszketés lehet enyhe vagy súlyos, és gyakran éjszaka vagy a meleg időjárás, stressz hatására fokozódik.
 • Piros, száraz bőr: Az ekcémás területek általában pirosak és szárazak. A bőr felszíne repedezhet, hámló lehet, és apró hólyagok is kialakulhatnak.
 • Kiütések és pikkelyek: Az ekcéma területein gyakran megjelennek kiütések, hólyagok vagy pikkelyek, amelyek viszketnek és irritáltak lehetnek.
 • Bőrszárazság: Az atópiás dermatitiszben szenvedők bőre általában száraz és érzékeny. Ez a szárazság hajlamosabbá teheti a bőrt az irritációra és a gyulladásra.

Az atópiás dermatitisz kezelése általában magában foglalja a bőr hidratálását, gyulladáscsökkentő krémek és kortikoszteroidok használatát a viszkető bőr tüneteinek enyhítésére, valamint azoknak az allergéneknek a kerülését, amelyek súlyosbíthatják az állapotot. Az állapot kezelése hosszú távú tervet igényel, amelyet az érintett személy és orvosa együtt dolgoznak ki.

Viszkető bőr: Autoimmun kórképekhez társuló bőrviszketés

Az autoimmun kórképekhez társuló viszkető bőr olyan jelenség, amely az immunrendszer rendellenes működéséből ered. Az autoimmun betegségek során az immunrendszerViszkető bőr tévesen támadja meg saját szöveteit és szerveit, ami különböző bőrtünetekhez, például viszkető bőr kialakulásához vezethet. Néhány példa az autoimmun kórképekhez társuló viszkető bőr megjelenésére:

 • Lupus erythematosus: A lupus egy autoimmun betegség, amely számos szervet érinthet, beleértve a bőrt is. A lupus bőrtünetei közé tartozhat a vörös, kiütéses, viszkető bőr, amely gyakran érzékeny lehet.
 • Sjögren-szindróma: Ez az autoimmun betegség főleg a nyál- és könnytermelő mirigyeket érinti, de gyakran kíséri bőrtünetek is, mint például száraz, viszkető bőr.
 • Szkleroderma: A szkleroderma egy olyan autoimmun betegség, amely a bőrön és a kötőszöveteken kívül más szerveket is érinthet. A betegség gyakran száraz, feszülő és viszkető bőr kialakulását okozhat.
 • Dermatomyositis: Ez egy ritka autoimmun betegség, amely izmokat és bőrt érint. A dermatomyositis gyakran okoz vörös, kiütéses és viszkető bőr t.
 • Pemphigus: Ez egy olyan autoimmun bőrbetegség, amelyben a szervezet antitesteket termel a bőrben található sejtek ellen. Ennek eredményeként kiütések és hólyagok alakulhatnak ki, amelyek gyakran viszketőek és fájdalmasak.

Az autoimmun kórképekhez társuló viszkető bőr kezelése a betegség alapvető okának kezelésétől függ. Gyakran alkalmazzák a gyulladáscsökkentő szerek, immunmodulátorok és más gyógyszerek kombinációját a tünetek enyhítésére és az autoimmun folyamatok lelassítására.

Viszkető bőr: Allergiás bőrviszketés

Az allergiás bőrviszketés olyan jelenség, amelyet a bőr allergiás reakciója okoz. Az allergiás reakciók során az immunrendszer túlzottan reagál bizonyos anyagokra, amelyeket allergéneknek nevezünk. Ezek az allergének lehetnek külső anyagok, például pollen, állatszőr, ételek, rovarcsípések, vagy akár belső irritáló anyagok, például gyógyszerek vagy élelmiszer-adalékanyagok. Néhány jellemző példa az allergiás bőrviszketésre:

 • Kontakt dermatitis: Ez az allergiás bőrbetegség akkor fordul elő, amikor a bőr közvetlen érintkezésbe kerül valamilyen allergén anyaggal. Ez lehet például növényi anyagok, vegyi anyagok (pl. mosószerek, tisztítószerek) vagy akár ékszerek vagy ruházati anyagok is.
 • Atópiás dermatitis (ekcéma): Ez egy krónikus gyulladásos bőrbetegség, amely gyakran allergiás reakcióra vezethető vissza bizonyos környezeti tényezők, például pollen, por vagy állatszőr hatására.
 • Urticaria (csalánkiütés): Az urticaria általában allergiás reakciók vagy egyéb ingerek hatására alakul ki.
 • Angioödéma: Ez egy súlyosabb allergiás reakció, amely az arc, a szemhéjak, az ajkak vagy a nyelv duzzanatához vezethet, és gyakran kíséri viszkető bőr.

Az allergiás viszkető bőr kezelése általában az allergén anyagok elkerülésétől és az allergiás reakciók kezelésétől függ. Ez magában foglalhatja az antihisztaminok, kortikoszteroid krémek vagy egyéb gyulladáscsökkentő szerek alkalmazását a tünetek enyhítésére. Fontos azonban az allergén anyagok azonosítása és elkerülése, valamint az orvosi segítség igénybevétele az allergiás reakciók kezelésében.

Viszkető bőr: A bőr normál flórájának felborulása

A bőr normál flórájának felborulása olyan jelenség, amikor a bőrön élő mikroorganizmusok egyensúlya megváltozik. Ennek lehetnek különböző okai, például:

 • Antibiotikumok használata: Az antibiotikumok gyakran elpusztítják a bőrön és a test más területein található "jó" baktériumokat is, ami hajlamosíthat a kórokozók túlzott elszaporodására és a bőr normál flórájának felborulására, így vezetve viszkető bőr kialakulásához.
 • Higiéniai szokások: Túlzott higiéniai gyakorlatok, például túl gyakori mosakodás vagy erős baktériumölő szerek használata, szintén befolyásolhatják a bőr normál flóráját, és vezethetnek viszkető bőr kialakulásához.
 • Hormonális változások: Hormonális változások, például terhesség vagy pubertás során bekövetkező endokrin változások is befolyásolhatják a bőr mikrobiális egyensúlyát.
 • Krónikus betegségek: Bizonyos krónikus betegségek, például cukorbetegség vagy immunrendszeri problémák, hajlamosíthatnak a bőr normál flórájának felborulására.

A bőr normál flórájának felborulása gyakran viszkető bőr és egyéb bőrproblémák kialakulásával fenyeget, például bőrirritáció, kiütések vagy bőrgyulladás. Az ilyen állapotok kezelése általában magában foglalja a bőrflóra helyreállítását és az egészséges mikrobiális egyensúly visszaállítását célzó módszereket, például probiotikumok használatát vagy helyi probiotikum tartalmú krémek alkalmazását.

A viszkető bőr okának felderítése

A viszkető bőr okának felderítésére számos diagnosztikai teszt áll rendelkezésre.

 • Epicután teszt: Ez a teszt lehetővé teszi az allergiás kontakt dermatitisz okainak azonosítását. Kis mennyiségű lehetséges allergént tesznek a bőrre, és megfigyelik, hogy reagál-e rá.
 • FOX - Ételintolerancia teszt: Ez a teszt segíthet az élelmiszerintoleranciák vagy érzékenységek azonosításában, amelyek viszkető bőr vagy más bőrtüneteket okozhatnak.
 • Gyógyszerallergia vizsgálat: Ez a teszt lehetővé teszi, hogy azonosítsák, mely gyógyszerek okozhatnak allergiás reakciókat, amelyek viszkető bőr kialakulását eredményezheti.
 • Komponens alapú allergia vizsgálat: Ez a teszt lehetővé teszi az egyes allergének specifikus komponenseire adott reakciók azonosítását, ami segíthet az allergiás reakciók pontos okának meghatározásában.

  Téma szakértője

  • Dr. Karászi Viktória

  • Szakterületek:
   • bőrgyógyász, nemigyógyász szakorvos
  • Specialitások:
   • STD gondozás
   • Pattanásos bőr kezelése
   • Ekcéma
   • Hajhullás
   • Pikkelysömör
   • Kozmetológiai panaszok diganosztizálása és kezelése

    

   Rendelés típusa:

   • Személyes, rendelői vizit
   • magyar, angol és német nyelvű ellátás / consultation in English and German available

   Rendelési helyszín:

   • 1036 Budapest, Lajos u. 66.  'B' lépcsőház, V. emelet

    

   Bejelentkezés a doktornőhöz »

    

Hírek

A feje tetején kopaszodik? Ilyen okai lehetnek a férfias hajhullásnak nőknél

A feje tetején kopaszodik? Ilyen okai lehetnek a férfias hajhullásnak nőknél

Egyre ritkább a haja a feje tetején, és úgy kopaszodik, ahogyan jellemzően a férfiak szoktak? Ez az úgynevezett androgén (vagyis férfias típusú) hajhullás, amely nőknél különösen önbizalom romboló hatású lehet. Dr. Karászi Viktória, a Dermatica bőrgyógyásza, nemigyógyász szakorvos a jelenség okaira és a megoldás lehetőségeire világított rá.

További részletek
Lipóma vagy faggyúciszta? Melyiket és miért kell eltávolítani?

Lipóma vagy faggyúciszta? Melyiket és miért kell eltávolítani?

A lipóma egy körülírt, zsírszöveti, bőr alatti csomó, amely elsősorban esztétikai problémát okozhat, de mérettől függetlenül nyomhatja az alatta lévő idegeket. A faggyúciszta (atheroma) a bőrből indul ki, bár akár a bőr alá is terjedhet. Melyiket és miért kell, vagy lehet eltávolítani, és mi erre a legjobb megoldás? Dr. Medgyesy Gábor, a Dermatica sebésze adott választ a kérdésekre.

 

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Brezán Edina
Dr. Brezán Edina Bőrgyógyász - kozmetológus
Dr. Karászi Viktória
Dr. Karászi Viktória bőrgyógyász, nemigyógyász szakorvos
Dr. Vincze Ildikó
Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász, kozmetológus
Dr. Borbola Kinga
Dr. Borbola Kinga Bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
Dr. Szántó Hajnalka
Dr. Szántó Hajnalka bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor sebész
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD sebész

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK