Sokat ront a stressz a tenyér-talpi ekcémán

Sokat ront a stressz a tenyér-talpi ekcémán

Dr. Borbola Kinga Létrehozva: 2023.01.05 Módosítva: 2023.01.05

A tenyéren, ujjakon, talpon, lábfejen megjelenő ekcéma igen kellemetlen, sokszor önbizalom-romboló betegség, amelynek kezelése összetett. Dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyásza, klinikai onkológus arra hívta fel a figyelmet, hogy az alapos kivizsgálás után nem csak a rendszeres hidratálás fontos, de a tüneti és hosszútávú orvosi kezelésen kívül a stresszoldás is.

Nem csak viszket, de ki is sebesedhet a tenyér-talpi ekcéma

A tenyér ekcéma tünetei a kínzó viszketés és piros, repedezett bőr.A tenyér-talpi ekcéma, vagy dyshidroticus ekcéma az intenzív viszketés mellett látható tünetekkel jár, ugyanis fájdalmas berepedezések és mélyen ülő, apró hólyagok jelenhetnek meg a tenyéren, az ujjakon, a talpon, lábfejen. Ezek miatt az érintett kínosan is érezheti magát, különösen a kézfejen, ujjakon, tenyéren mutatkozó, sokszor feltűnő bőrtünetek miatt. Ráadásul, bár a hólyagok jellemzően néhány hét alatt elmúlhatnak, de a bőr továbbra is piros, száraz, repedezett marad. Ugyanakkor az is előfordulhat, hogy a hólyagok utat nyitnak különböző kórokozóknak, a bakteriális felülfertőződés pedig súlyosbítja az egyébként is kínzó tüneteket. Egyes esetekben szükség lehet a hólyagok steril körülmények között történő kiürítésére is, de a fertőzések biztos elkerülése végett praktikus, ha azt az orvos végzi.
Borbola doktornő arra hívja fel a figyelmet, hogy a tenyér-talpi ekcéma – mint minden ekcéma típus – krónikus betegség, amely időről időre kiújulhat, különösen bizonyos körülmények hatására.

Ezek lehetnek a tenyér-talpi ekcéma rizikófaktorai

 • A felmenőknél már tapasztalt ekcéma.
 • Atópiás dermatitis, légúti allergia az egyéni kórelőzményben.
 • Kontaktallergia (főként a fémekre).
 • Nyári meleg, izzadás.
 • Hosszú ideig vízben tartott kéz, láb.
 • Egyes terápiák, főként az intravénás immunoglobulin terápia.
 • Gyakori kézmosás, kézfertőtlenítés. (A vírusfertőzések elkerülése végett ugyanakkor fontos a kézmosás, ami után azonban rögtön érdemes hidratálni. A kézfertőtlenítőket csak végszükség esetén ajánlott használni, mert erősen irritálják az egyébként is irritált kézfejet, tenyeret.)
 • Kezeletlen stressz.

- Szinte minden ekcémával, különösen tenyér-talpi ekcémával küzdők tudják, hogy nehéz élethelyzetek, a feszültség, a kezeletlen stressz képes belobbantani, illetve felerősíteni a tüneteket – hangsúlyozza dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyásza, klinikai onkológus. – A stressz ugyanis bizonyítottan az ekcéma egyik önálló triggere (kiváltó oka), a közismert kemikáliák, allergének mellett. Ennek egyes szakemberek szerint a stressz által kiváltott magas kortizol hormon termelődés lehet az oka, ami elnyomja az immunrendszert és gyulladásos választ alakít ki a bőrben. Más kutatások pedig azt bizonyították, hogy a stressz és az ekcéma kiújulása kölcsönös kapcsolatban vannak egymással. A stressz kiváltotta fellángolás ugyanis még feszültebbé teszi a pácienst, ami tovább fokozza a tüneteket. Éppen ezért, ha valakinél a stressz komoly pszichés és akár fizikai következményekkel jár, érdemes szakember, pszichológus közreműködését is kérni a kezelésében.

A kezelés sokszor összetett

A tenyér-talpi ekcéma kezelésében a stresszoldás is nagy szerepet játszik.- Ha diagnosztizáltuk a tenyér-talpi ekcémát, gyakran nagy kihívást jelent a kezelése, ugyanis nincs egyetlen, mindig hatékony módszer. Sokszor, például a szokványos terápiára nem megfelelően reagáló esetekben allergiatesztet is érdemes végeztetni, beleértve a fémeket, egyes élelmiszereket, polleneket, penészgombákat. Ha fény derül az allergiára, ennek kezelése már eleve csökkenti a tüneteket. Ezen túl beválnak a szteroid tartalmú készítmények a gyulladás és az irritáció visszaszorítására, és antihisztaminokat is elrendelhetünk a viszketés ellen – hangsúlyozza Borbola doktornő. - A tünetek javulásakor immunmoduláló helyi készítményeket, krémeket, kenőcsöket is alkalmazunk, amelyekkel tovább fenntartható a tünetmentes állapot. Ezen kívül a beteg napi teendői közé tartozik a rendszeres hidratálás és nagyon hasznos a stresszkezelésre alkalmas módszer megtalálása is. A legfontosabb, hogy mindig az adott panaszoknak, állapotnak és esetleges érzékenységeknek megfelelően kezeljük ezt a betegséget.

Forrás: Dermatica (www.dermatica.hu)

 

Téma szakértője

 • Dr. Borbola Kinga

 • Szakterületek:
  • Bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
 • Specialitások:
  • anyajegyszűrés
  • szépészeti bőrgyógyászat
  • bőrrák gyanú kivizsgálása
  • melanoma szűrés
  • hyperhidrosis
  • gyermek és felnőtt ellátás (6éves kor felett)

   

  Vélemények munkatársunkról>>>

   

  Rendelés típusa:

  • Személyes, rendelői vizit

   

  Rendelési helyszín:

  • 1015 Budapest Ostrom u. 16. (a Széll Kálmán térnél)

   

  Bejelentkezés a doktornőhöz »

Orvos válaszol

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Pár éve a téli hónapokban a kezem nagyon kiszárad a hidegtől, sebes, érdes, eléggé fájdalmas is. Nagyon sok krémet kipróbáltam(Neutrogena- tol a gyógynövényes kremekig), de vagy nem használ, vagy csak ront a helyzeten. :(
Tudna esetleg olyan krémet ajánlani ami erre a hideg" allergiára" segítség lehet? Vagy ezek vényköteles termékek?
Előre köszönöm a segítségét!

Üdvözlettel,
Ábrahámné Acél Gabriella

Dr. Vincze Ildikó
Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász kozmetológus
Tisztelt Gabriella!

Amennyiben panaszai lipidpótló készítmények mellett nem javulnak, valószínüleg már ekcemas tünetek is jelentkeznek.
Javaslom szakorvos felkeresését ahol megoldást találnak problémájára.

Üdvözlettel:

Dr Vincze Ildikó
börgyógyász-kozmetológus szakorvos

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kedves

Nagyon elégedett voltam a kiváló szakorvosi ellátással, empatikus, páciens-központú vizsgálattal és konzultációval. A Doktornőnek külön köszönom a kedvességét!

További vélemények

Hírek

Mikor beszélhetünk súlyos pattanásosságról?

Mikor beszélhetünk súlyos pattanásosságról?

A súlyos pattanásosság olyan betegség, amelyet komolyan kell venni, hiszen jelentős önbizalom romboló hatása lehet, akár a szorongás, depresszió kialakulásához is hozzájárulhat. Dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyásza, klinikai onkológus szerint még a makacs esetekben is jelentősen javítható a bőr állapota, de szakszerű kezelés és kitartás is szükséges hozzá.

További részletek
Intim területen is okozhat viszketést az ekcéma

Intim területen is okozhat viszketést az ekcéma

Az intim területeken megjelenő gyulladás, viszketés sokakban felveti a nemi betegség gyanúját, de már csak azért is érdemes bőrgyógyászhoz fordulni, mert sok esetben nem erről, hanem más bőrbetegségekről van szó. Dr. Brezán Edina, a Dermatica bőrgyógyásza, kozmetológus arra hívta fel a figyelmet, hogy sokszor olyan krónikus problémák jelennek meg ezekben a zónákban, mint a pikkelysömör vagy az ekcéma.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Vincze Ildikó
Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász, kozmetológus
Dr. Brezán Edina
Dr. Brezán Edina Bőrgyógyász - kozmetológus
Dr. Borbola Kinga
Dr. Borbola Kinga Bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
Dr. Schmidt Emese
Dr. Schmidt Emese bőrgyógyász, klinikai onkológus
Dr. Szántó Hajnalka
Dr. Szántó Hajnalka bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
dr. Rózsa Annamária
dr. Rózsa Annamária bőrgyógyász
Dr. Karászi Viktória
Dr. Karászi Viktória bőrgyógyász, nemigyógyász szakorvos
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor sebész
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD sebész

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok