Van, amikor a bőrszárazság orvosi segítséget igényel

Van, amikor a bőrszárazság orvosi segítséget igényel

Dr. Brezán Edina Létrehozva: 2022.10.26 Módosítva: 2022.10.26

A száraz bőr nem csak esztétikai problémát jelent, hanem kényelmetlen, feszülő érzetet is okoz az érintetteknek, akár hámlással, viszketéssel. Dr. Brezán Edina, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa arra hívta fel a figyelmet, hogy bizonyos esetekben szükség van orvosi közreműködésre az állapot javításához.

Feszülhet és viszkethet a száraz bőr

A száraz bőr oka lehet ekcéma, pikkelysömör, atópiás dermatitis is. A bőrszárazság, vagyis xerosis nem minden esetben terjed ki az egész testfelületre, előfordul, hogy csak lokálisan, egy-egy testrészen alakul ki.  A másik tipikus jellemző a feszülés, ami azért alakul ki, mert a vízhiány miatt a bőr rugalmatlanná válik, némileg csökken a térfogata is. Emellett zavaró lehet még a pikkelyes és érdes felület, aminek oka, hogy a felső bőrréteg a fokozott sejtpusztulás miatt kissé megvastagszik, ami érdes tapintatot okoz. Ez a szárazság és megvastagodás okozhat kisebb- nagyobb mértékű hámlást is. A feszülés következtében pedig viszketni is kezdhet a bőr, ami sokszor kifejezetten zavaró, a vakarás pedig irritációt, kipirosodást okozhat.

Külső és belső okok is száríthatják a bőrt

Nem meglepő, hogy számtalan olyan külső tényező van, ami fokozza a bőrszárazság esélyét. Elsősorban ilyen az UV-fény, a nem megfelelő, sokszor túl erőteljes tisztálkodószerek, amelyek különösen az érzékeny bőrűek természetes védekező rendszerét sérthetik meg, a tartós vízzel való érintkezés (például úszóknál, konyhai dolgozóknál), az alacsony páratartalom (ami különösen a fűtési szezonban jellemző) és bizonyos kémiai anyagoknak való kitettség (például fodrászoknál).
- A belső okok közül kézenfekvő a dehidráció, vagyis az az állapot, amikor a szervezet nem jut elég vízhez, folyadékhoz, így természetesen a bőr sem. Ugyancsak nyilvánvaló az idősödés szerepe, hiszen a kor előrehaladtával csökken a bőr lipidtartalma, vagyis mindenképpen szárazabbá válik. Ezen kívül a kivizsgálásnál fontos rákérdezni a szedett gyógyszerekre is, hiszen például a vízhajtók miatt is kiszáradhat a bőr – hangsúlyozza Brezán doktornő. – Egyes bőrbetegségek velejárója is lehet a bőrszárazság, tipikusan ilyen az atópiás dermatitis, az ekcéma és a pikkelysömör, ugyanakkor mindig gondolni kell a cukorbetegségre is, aminek szintén egyik tünete a száraz bőr.

Így segíthet a bőrgyógyász

Bőrgyógyász segíthet az extrém száraz bőr kezelésében.- Elsősorban azt kell kideríteni, mi okozza a bőrszárazságot, hiszen, ha valamilyen betegség áll a háttérben, akkor azt kell kezelni.  Minden esetben meg kell erősíteni a bőr barrier- vagyis gátfunkcióját. A barrier fő feladata a víz- és lipidtartalom szabályozása. Az áteresztőképességet szabályozó barrier meggátolja, hogy kórokozók, kémiai anyagok jussanak a hámba, valamint minimálisra csökkenti a hámon keresztüli víz- és elektrolit vesztést és így megóvja a szervezetet a kiszáradástól– ismerteti dr. Brezán Edina, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa. – Nagyon zavaró, súlyosabb esetben kortikoszteroid tartalmú vagy immunmoduláló krémeket, kenőcsöket is elrendelhetünk, hiszen gyakran csak ezek tudnak enyhíteni a viszkető, hámló, száraz bőr okozta kellemetlenségen. A bőrszárazságra hajlamos pácienseknek ezen kívül egész életükben figyelni kell a hidratálásra. Belsőleg a napi 1.5-2 liter folyadék fogyasztása a fontos, külsőleg pedig a testápolók, hidratálók használata. Erre a célra elrendelhetünk gyógyszertári készítésű termékeket, vagy olyan gyári készítményeket ajánlhatunk, amelyeket kifejezetten erre fejlesztettek ki.

Forrás: Dermatica (www.dermatica.hu)

 

 

 

Téma szakértői

dr. Rózsa Annamária

dr. Rózsa Annamária

bőrgyógyász
Peterman Krisztina

Peterman Krisztina

kozmetikőr, kozmetikus mester, szépség terapeuta
Dr. Brezán Edina

Dr. Brezán Edina

Bőrgyógyász - kozmetológus

Orvos válaszol

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Pár éve a téli hónapokban a kezem nagyon kiszárad a hidegtől, sebes, érdes, eléggé fájdalmas is. Nagyon sok krémet kipróbáltam(Neutrogena- tol a gyógynövényes kremekig), de vagy nem használ, vagy csak ront a helyzeten. :(
Tudna esetleg olyan krémet ajánlani ami erre a hideg" allergiára" segítség lehet? Vagy ezek vényköteles termékek?
Előre köszönöm a segítségét!

Üdvözlettel,
Ábrahámné Acél Gabriella

Dr. Vincze Ildikó
Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász kozmetológus
Tisztelt Gabriella!

Amennyiben panaszai lipidpótló készítmények mellett nem javulnak, valószínüleg már ekcemas tünetek is jelentkeznek.
Javaslom szakorvos felkeresését ahol megoldást találnak problémájára.

Üdvözlettel:

Dr Vincze Ildikó
börgyógyász-kozmetológus szakorvos

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Pikkelysömör – ismerje meg az Önt érintő rizikófaktorokat!

Pikkelysömör – ismerje meg az Önt érintő rizikófaktorokat!

A pikkelysömörös páciensek tisztában vannak azzal, hogy ez a betegség időről időre belobbanhat – és ezeknek a belobbanásoknak lehetnek bizonyos kiváltó okai. Dr. Brezán Edina, a Dermatica bőrgyógyásza, kozmetológus szerint minél inkább tisztában van valaki a pikkelysömör őt érintő rizikófaktoraival, annál nagyobb eséllyel tudja megakadályozni a tünetek romlását.

További részletek
Mit tehetünk, ha éjszaka viszket az ekcéma?

Mit tehetünk, ha éjszaka viszket az ekcéma?

Az ekcéma tünetei gyakran súlyosbodnak lefekvéskor és éjszaka, ami sokszor lehetetlenné teszi a nyugodt alvást. A megelőzés és a kezelés lehetőségeiről beszélt dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza.  

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Vincze Ildikó
Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász, kozmetológus
Dr. Brezán Edina
Dr. Brezán Edina Bőrgyógyász - kozmetológus
Dr. Borbola Kinga
Dr. Borbola Kinga Bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
Dr. Schmidt Emese
Dr. Schmidt Emese bőrgyógyász, klinikai onkológus
Dr. Szántó Hajnalka
Dr. Szántó Hajnalka bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
dr. Rózsa Annamária
dr. Rózsa Annamária bőrgyógyász
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor sebész
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD sebész

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!