Van, amikor a bőrszárazság orvosi segítséget igényel

Van, amikor a bőrszárazság orvosi segítséget igényel

Dr. Brezán Edina Módosítva: 2022.10.26 08:48

A száraz bőr nem csak esztétikai problémát jelent, hanem kényelmetlen, feszülő érzetet is okoz az érintetteknek, akár hámlással, viszketéssel. Dr. Brezán Edina, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa arra hívta fel a figyelmet, hogy bizonyos esetekben szükség van orvosi közreműködésre az állapot javításához.

Feszülhet és viszkethet a száraz bőr

A száraz bőr oka lehet ekcéma, pikkelysömör, atópiás dermatitis is. A bőrszárazság, vagyis xerosis nem minden esetben terjed ki az egész testfelületre, előfordul, hogy csak lokálisan, egy-egy testrészen alakul ki.  A másik tipikus jellemző a feszülés, ami azért alakul ki, mert a vízhiány miatt a bőr rugalmatlanná válik, némileg csökken a térfogata is. Emellett zavaró lehet még a pikkelyes és érdes felület, aminek oka, hogy a felső bőrréteg a fokozott sejtpusztulás miatt kissé megvastagszik, ami érdes tapintatot okoz. Ez a szárazság és megvastagodás okozhat kisebb- nagyobb mértékű hámlást is. A feszülés következtében pedig viszketni is kezdhet a bőr, ami sokszor kifejezetten zavaró, a vakarás pedig irritációt, kipirosodást okozhat.

Külső és belső okok is száríthatják a bőrt

Nem meglepő, hogy számtalan olyan külső tényező van, ami fokozza a bőrszárazság esélyét. Elsősorban ilyen az UV-fény, a nem megfelelő, sokszor túl erőteljes tisztálkodószerek, amelyek különösen az érzékeny bőrűek természetes védekező rendszerét sérthetik meg, a tartós vízzel való érintkezés (például úszóknál, konyhai dolgozóknál), az alacsony páratartalom (ami különösen a fűtési szezonban jellemző) és bizonyos kémiai anyagoknak való kitettség (például fodrászoknál).
- A belső okok közül kézenfekvő a dehidráció, vagyis az az állapot, amikor a szervezet nem jut elég vízhez, folyadékhoz, így természetesen a bőr sem. Ugyancsak nyilvánvaló az idősödés szerepe, hiszen a kor előrehaladtával csökken a bőr lipidtartalma, vagyis mindenképpen szárazabbá válik. Ezen kívül a kivizsgálásnál fontos rákérdezni a szedett gyógyszerekre is, hiszen például a vízhajtók miatt is kiszáradhat a bőr – hangsúlyozza Brezán doktornő. – Egyes bőrbetegségek velejárója is lehet a bőrszárazság, tipikusan ilyen az atópiás dermatitis, az ekcéma és a pikkelysömör, ugyanakkor mindig gondolni kell a cukorbetegségre is, aminek szintén egyik tünete a száraz bőr.

Így segíthet a bőrgyógyász

Bőrgyógyász segíthet az extrém száraz bőr kezelésében.- Elsősorban azt kell kideríteni, mi okozza a bőrszárazságot, hiszen, ha valamilyen betegség áll a háttérben, akkor azt kell kezelni.  Minden esetben meg kell erősíteni a bőr barrier- vagyis gátfunkcióját. A barrier fő feladata a víz- és lipidtartalom szabályozása. Az áteresztőképességet szabályozó barrier meggátolja, hogy kórokozók, kémiai anyagok jussanak a hámba, valamint minimálisra csökkenti a hámon keresztüli víz- és elektrolit vesztést és így megóvja a szervezetet a kiszáradástól– ismerteti dr. Brezán Edina, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa. – Nagyon zavaró, súlyosabb esetben kortikoszteroid tartalmú vagy immunmoduláló krémeket, kenőcsöket is elrendelhetünk, hiszen gyakran csak ezek tudnak enyhíteni a viszkető, hámló, száraz bőr okozta kellemetlenségen. A bőrszárazságra hajlamos pácienseknek ezen kívül egész életükben figyelni kell a hidratálásra. Belsőleg a napi 1.5-2 liter folyadék fogyasztása a fontos, külsőleg pedig a testápolók, hidratálók használata. Erre a célra elrendelhetünk gyógyszertári készítésű termékeket, vagy olyan gyári készítményeket ajánlhatunk, amelyeket kifejezetten erre fejlesztettek ki.

Forrás: Dermatica (www.dermatica.hu)

 

 

 

Téma szakértője

  • Dr. Brezán Edina

  • Szakterületek:
    • Bőrgyógyász - kozmetológus
  • Specialitások:
    • allergiás bőrbetegségek
    • anyajegyek vizsgálata
    • kiütések, ekcéma, dermatitis
    • rosacea
    • pikkelysömör
    • akne
    • fényallergia
    • hajhullás, hajas fejbőr betegségei
    • ellátás 6 éves kortól

     

    Vélemények munkatársunkról »

     

    Rendelés típusa:

    • Személyes, rendelői vizit

     

    Rendelési helyszín:

    • 1015 Budapest Ostrom u. 16. (a Széll Kálmán térnél)

     

    Bejelentkezés a doktornőhöz »

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő!
3 hete arcomon egyre gyakrabban veszem észre hogy húzódik a bőr valamint kipirosodik, és néha fáj is. Mitől lehet ez milyen vizsgálatot igényel?
Köszönöm ! Eszter

Dr. Vincze Ildikó
Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász kozmetológus
Tisztelt Kérdező,
Tüneteit személyes megjelenés alkalmával tudom értékelni, illetve kivizsgálni. Készséggel várom rendelésemen.
Üdvözlettel:
Dr Vincze Ildikó

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Lipóma vagy faggyúciszta? Melyiket és miért kell eltávolítani?

Lipóma vagy faggyúciszta? Melyiket és miért kell eltávolítani?

A lipóma egy körülírt, zsírszöveti, bőr alatti csomó, amely elsősorban esztétikai problémát okozhat, de mérettől függetlenül nyomhatja az alatta lévő idegeket. A faggyúciszta (atheroma) a bőrből indul ki, bár akár a bőr alá is terjedhet. Melyiket és miért kell, vagy lehet eltávolítani, és mi erre a legjobb megoldás? Dr. Medgyesy Gábor, a Dermatica sebésze adott választ a kérdésekre.

 

További részletek
Pikkelysömör is lehet foltos hajhullás oka – így lehet megállítani

Pikkelysömör is lehet foltos hajhullás oka – így lehet megállítani

Több pikkelysömörös beteg tapasztalhatja, hogy foltokban hullik és nem nő ki a haja. Ez a rendkívül kellemetlen jelenség a plakkok nem megfelelő eltávolításával és a hegesedéssel függ össze, aminek kapcsán nem lehet eléggé hangsúlyozni a psoriasis gondos és kitartó kezelésének jelentőségét. A részletekbe dr. Brezán Edina, a Dermatica bőrgyógyásza, kozmetológus avatott be.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Brezán Edina
Dr. Brezán Edina Bőrgyógyász - kozmetológus
Dr. Karászi Viktória
Dr. Karászi Viktória bőrgyógyász, nemigyógyász szakorvos
Dr. Vincze Ildikó
Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász, kozmetológus
Dr. Borbola Kinga
Dr. Borbola Kinga Bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
Dr. Szántó Hajnalka
Dr. Szántó Hajnalka bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor sebész
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD sebész

Prima Medica Egészségközpontok