Van, amikor a bőrszárazság orvosi segítséget igényel

Van, amikor a bőrszárazság orvosi segítséget igényel

Dr. Brezán Edina Létrehozva: 2022.10.26 Módosítva: 2022.10.26

A száraz bőr nem csak esztétikai problémát jelent, hanem kényelmetlen, feszülő érzetet is okoz az érintetteknek, akár hámlással, viszketéssel. Dr. Brezán Edina, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa arra hívta fel a figyelmet, hogy bizonyos esetekben szükség van orvosi közreműködésre az állapot javításához.

Feszülhet és viszkethet a száraz bőr

A száraz bőr oka lehet ekcéma, pikkelysömör, atópiás dermatitis is. A bőrszárazság, vagyis xerosis nem minden esetben terjed ki az egész testfelületre, előfordul, hogy csak lokálisan, egy-egy testrészen alakul ki.  A másik tipikus jellemző a feszülés, ami azért alakul ki, mert a vízhiány miatt a bőr rugalmatlanná válik, némileg csökken a térfogata is. Emellett zavaró lehet még a pikkelyes és érdes felület, aminek oka, hogy a felső bőrréteg a fokozott sejtpusztulás miatt kissé megvastagszik, ami érdes tapintatot okoz. Ez a szárazság és megvastagodás okozhat kisebb- nagyobb mértékű hámlást is. A feszülés következtében pedig viszketni is kezdhet a bőr, ami sokszor kifejezetten zavaró, a vakarás pedig irritációt, kipirosodást okozhat.

Külső és belső okok is száríthatják a bőrt

Nem meglepő, hogy számtalan olyan külső tényező van, ami fokozza a bőrszárazság esélyét. Elsősorban ilyen az UV-fény, a nem megfelelő, sokszor túl erőteljes tisztálkodószerek, amelyek különösen az érzékeny bőrűek természetes védekező rendszerét sérthetik meg, a tartós vízzel való érintkezés (például úszóknál, konyhai dolgozóknál), az alacsony páratartalom (ami különösen a fűtési szezonban jellemző) és bizonyos kémiai anyagoknak való kitettség (például fodrászoknál).
- A belső okok közül kézenfekvő a dehidráció, vagyis az az állapot, amikor a szervezet nem jut elég vízhez, folyadékhoz, így természetesen a bőr sem. Ugyancsak nyilvánvaló az idősödés szerepe, hiszen a kor előrehaladtával csökken a bőr lipidtartalma, vagyis mindenképpen szárazabbá válik. Ezen kívül a kivizsgálásnál fontos rákérdezni a szedett gyógyszerekre is, hiszen például a vízhajtók miatt is kiszáradhat a bőr – hangsúlyozza Brezán doktornő. – Egyes bőrbetegségek velejárója is lehet a bőrszárazság, tipikusan ilyen az atópiás dermatitis, az ekcéma és a pikkelysömör, ugyanakkor mindig gondolni kell a cukorbetegségre is, aminek szintén egyik tünete a száraz bőr.

Így segíthet a bőrgyógyász

Bőrgyógyász segíthet az extrém száraz bőr kezelésében.- Elsősorban azt kell kideríteni, mi okozza a bőrszárazságot, hiszen, ha valamilyen betegség áll a háttérben, akkor azt kell kezelni.  Minden esetben meg kell erősíteni a bőr barrier- vagyis gátfunkcióját. A barrier fő feladata a víz- és lipidtartalom szabályozása. Az áteresztőképességet szabályozó barrier meggátolja, hogy kórokozók, kémiai anyagok jussanak a hámba, valamint minimálisra csökkenti a hámon keresztüli víz- és elektrolit vesztést és így megóvja a szervezetet a kiszáradástól– ismerteti dr. Brezán Edina, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa. – Nagyon zavaró, súlyosabb esetben kortikoszteroid tartalmú vagy immunmoduláló krémeket, kenőcsöket is elrendelhetünk, hiszen gyakran csak ezek tudnak enyhíteni a viszkető, hámló, száraz bőr okozta kellemetlenségen. A bőrszárazságra hajlamos pácienseknek ezen kívül egész életükben figyelni kell a hidratálásra. Belsőleg a napi 1.5-2 liter folyadék fogyasztása a fontos, külsőleg pedig a testápolók, hidratálók használata. Erre a célra elrendelhetünk gyógyszertári készítésű termékeket, vagy olyan gyári készítményeket ajánlhatunk, amelyeket kifejezetten erre fejlesztettek ki.

Forrás: Dermatica (www.dermatica.hu)

 

 

 

Téma szakértői

dr. Rózsa Annamária

dr. Rózsa Annamária

bőrgyógyász
Dr. Vincze Ildikó

Dr. Vincze Ildikó

bőrgyógyász, kozmetológus
Dr. Brezán Edina

Dr. Brezán Edina

Bőrgyógyász - kozmetológus

Orvos válaszol

Tisztelt Hölgyem/Uram,
Azzal kapcsolatban írok önnek,hogy ami nap egy két hete körülbelül megjelent egy kör a bokámon ilyen heges felületű, kicsit pörsenéses. Azóta napról napra egyre csúnyább lesz,viszont fájdalmat semmit nem érzek. Fogalmam sincs mi okozhatta. Esetleg állhat a dolog hátterében valami?
Előre is köszönettel,
Zsigó Nóra

Budaházi Katalin
Budaházi Katalin asszisztens
Tisztelt Kérdező,
Több ok állhat mögötte. Lehet a bőr szárazsága, lehet esetleg allergia eredetű, stb. Ezt pontosan a szakorvos vizit keretében fogja tudni megmondani. Amennyiben többször is észleli ezt a problémát, keressen fel bőrgyógyász-allergológus szakorvost.
Üdvözlettel:
Budaházi Kata

Kapcsolódó oldalak

Hírek

11 bőrtünet, ami cukorbetegségre utalhat

11 bőrtünet, ami cukorbetegségre utalhat

A cukorbetegség és annak következményei sok szervet érinthetnek, beleértve a bőrt is. Amikor pedig a cukorbetegség miatt bőrtünetek jelennek meg, az mindig annak a jele, hogy túl magas a vércukorszint. Dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyásza, klinikai onkológus arra hívta fel a figyelmet, hogy ilyen esetekben a diabetológiai és a bőrgyógyászati kezelés egyaránt szükséges.

További részletek
Mi a kapcsolat az immunrendszer és a pikkelysömör közt?

Mi a kapcsolat az immunrendszer és a pikkelysömör közt?

Sokan tudják, hogy az immunrendszer állapota alapvető szerepet játszik a pikkelysömör kialakulásában, éppen ezért a kezelés sok esetben az immunrendszer működését célozza. De vajon hogyan lehet befolyásolni ezt a működést? Szerepe van-e ebben az életmódnak, vagy csak gyógyszerrel lehet rá hatni? Milyen jelentősége van a bélrendszer állapotának? Dr. Brezán Edina, a Dermatica bőrgyógyásza a legfontosabb kérdésekre válaszolt.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Vincze Ildikó
Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász, kozmetológus
Dr. Brezán Edina
Dr. Brezán Edina Bőrgyógyász - kozmetológus
Dr. Borbola Kinga
Dr. Borbola Kinga Bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
Dr. Schmidt Emese
Dr. Schmidt Emese bőrgyógyász, klinikai onkológus
Dr. Szántó Hajnalka
Dr. Szántó Hajnalka bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
dr. Rózsa Annamária
dr. Rózsa Annamária bőrgyógyász
Prof. Dr. Marschalkó Márta PHD
Prof. Dr. Marschalkó Márta PHD bőrgyógyász, nemigyógyász
Dr. Karászi Viktória
Dr. Karászi Viktória bőrgyógyász, nemigyógyász szakorvos
Dr. Szilágyi Melinda
Dr. Szilágyi Melinda bőrgyógyász, nemigyógyász szakorvos, kozmetológus, allergológus és klinikai immunológus
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor sebész
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD sebész

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!