Feltűnő, gyulladt pattanások? A profi kezelés segíthet

Feltűnő, gyulladt pattanások? A profi kezelés segíthet

Peterman Krisztina Módosítva: 2022.05.13 08:22

A makacs, gyulladt, feltűnő pattanások nyilván kihatnak az önbizalomra, és sokan a gyors „megoldás” érdekében nem túl szakszerűen nekiesnek a kinyomkodásuknak. Holott Peterman Krisztina, a Dermatica kozmetikus mestere, szépségterapeuta szerint egy rosszul kezelt pattanásból akár gennyes gyulladás is lehet, ezért érdemes profira bízni a tisztítást.

Akár súlyos is lehet az aknés bőr állapota

A pattanások otthoni nyomkodása hegeket hagyhat és nem is biztonságos.Az aknék, vagyis pattanások kialakulásának számos oka van, ez egy úgynevezett multifaktoriális betegség. Vagyis mindenképpen jelen van a háttérben a fokozott faggyútermelés, amit seborrhoea-nak is nevezünk, de emellett számos tényezőnek érdemes utánajárni. Pattanásossághoz vezethetnek például a hormonális hatások, a genetikai tényezők és az is előfordulhat, hogy a normál bőrflórában természetes módon is jelenlévő baktérium kóros folyamatokat indít be és gyulladásos választ vált ki.
Mivel az akne kifejezés egy gyűjtőnév, az egyes típusok megkülönböztetése nemcsak a pontosság miatt fontos, de az eltérő kezelés miatt is. Íme, az 5 fő típus, súlyosság szerint.

  1. Tiszta: amikor nincs sem gyulladásos, sem nem gyulladásos elváltozás (például zárt fehér mitesszer, comedo) a bőrön.
  2. Majdnem tiszta: a bőrön kevés nem gyulladásos és gyulladásos képlet, papula látható.
  3. Enyhe: gyulladásos és nem gyulladásos képletek is felfedezhetőek a bőrön.
  4. Mérsékelt: sok comedo, papula és pustula, és néhány gyulladt, gennyes ciszta és nodus is jelen van.
  5. Súlyos: minden akne típusból sok mutatkozik, amelyek gyakran hegek hátrahagyásával gyógyulnak.

Különösen figyelni kell a veszély háromszögre

- Az arcon létezik egy ún. veszély háromszög, amely tulajdonképpen a szem alatti, orr melletti és a száj sarkának utolsó harmada feletti terület. Tulajdonképpen az orca rész felső fele. Ez a terület gazdag nyirok- és érhálózatban, amely erek az agy felé futnak. Ha ezen a területen rosszul, szakszerűtlenül van kinyomva egy pattanás, amely eredendően egy lokális góc, akkor helyette egy diffúz, mély és szétterülő gyulladásos-ödémás tályogszerű képződményt alakulhat ki. Ez a gennyel teli tasak 1-5 cm átmérőjű is lehet – hangsúlyozza a kozmetikus. - Még a közönséges akne is gennykeltő kórokozók tömegét tartalmazza, a fertőzött faggyú pedig a nyirokerekbe is bekerülhet, ahonnan a fertőzés továbbterjedhet. Vagyis nem csak esztétikailag, de az egészség szempontjából is fontos szakemberre bízni a pattanásos bőr megtisztítását. Egyes esetekben pedig emellett bőrgyógyász segítsége is szükséges.

A hegeket és a maradványtüneteket is el lehet kerülni

A szakszerű kozmetikai kezelés a súlyosan pattanásos bőrön is segíthet.- A szakszerűtlenül, megfelelő előkészítés nélkül kinyomott pattanások helyén a bőr hegesedhet és maradványtünetekkel gyógyulhat. Ezekkel kapcsolatosan a rossz hír, hogy nem könnyű utólag eltüntetni őket, gyakran csak számos kezelés kombinációjával, hosszú idő alatt lehetséges a halványítás – ismerteti Peterman Krisztina, a Dermatica kozmetikus mestere, szépségterapeuta.  – A kozmetikában elérhető a fertőtlenítés számos formája, így például a mély fertőtlenítő hatású ózon- vagy plazmakezelés, ezen kívül pedig olyan speciális kezelések, amelyek megfelelően előkészítik még a súlyosan pattanásos bőrt is a szakszerű kezelésre. A tág pórusú, zsírosodásra hajlamos, idősebb bőr állapotán éppúgy lehet javítani, mint a tinédzserkori pattanásokon. A lényeg, hogy minden szempontból jobban járunk, ha bőrproblémáknál szakember segítségét kérjük!

Forrás: Dermatica (www.dermatica.hu)

 

Téma szakértője

  • Peterman Krisztina

  • Szakterületek:
    • kozmetikőr, kozmetikus mester, szépség terapeuta
  • Specialitások:
    • problémás / érzékeny bőr hatékony kezelése
    • pattanásos bőr hatékony kezelése
    • régi pattanásnyomok eltüntetése
    • bőratkás bőr kozmetikai kezelése
    • rozáceás bőr kozmetikai kezelése
    • ráncos-, száraz bőr kezelése

     

    Vélemények munkatársunkról »

     

    Helyszín:  

    1015 Budapest, Ostrom utca 16. (a Széll Kálmán térnél)

     

    Rendelés típusa:

    • Személyes konzultáció

     

    Bejelentkezés telefonon: +36 20 209 9939

Orvos válaszol

Tisztelt Szakértő! 16 éves vagyok és rengeteg pattanásom van: az arcomon, a mellkasomon, a hátamon. Nagyon zavarnak, de eddig semmilyen hatékony módszert nem találtam, amivel újra széppé varázsolhatnám a bőröm. Mit tehetnék?

Peterman Krisztina
Peterman Krisztina kozmetikus
Kedves Gabriella, Ne csak Ön próbáljon ki újabbnál újabb \"módszereket.\" Ezek csak otthoni kísérletezések maradnak. Keressen fel egy kozmetikus szakembert. Ő tudni fog segíteni neked. Ha pedig úgy ítéli meg a tünetei alapján, hogy nem elég csak a kozmetikai beavatkozás, akkor fog ajánlani egy bőrgyógyászt, aki elkezdi a góckutatást. A vizsgálati eredmények alapján pedig felszámolható lesz a problémája. Az orvos, a kozmetikus fog tudni segíteni. A Dermatica szakrendelőnkben a kozmetikai szolgáltatásokon kívül bőrgyógyász szakorvosok is rendelkezésre állnak. Szeretettel várjuk!
Üdvözlettel:
Peterman Krisztina,
kozmetikus mester

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Empatikus

Krisztit hosszabb idő óta ismerem. Úgy szakmai munkáját és emberi magatartását is nagyra becsülöm. Nagy empátiával viseltetik vendégeivel és készséges a külön kívánságok teljesítésében. Kedves és közvetlen ember, kitűnő minőségű anyagokkal dolgozik. Engem minden alkalommal újjá tud varázsolni testileg és lelkileg is.

További vélemények

Hírek

Lipóma vagy faggyúciszta? Melyiket és miért kell eltávolítani?

Lipóma vagy faggyúciszta? Melyiket és miért kell eltávolítani?

A lipóma egy körülírt, zsírszöveti, bőr alatti csomó, amely elsősorban esztétikai problémát okozhat, de mérettől függetlenül nyomhatja az alatta lévő idegeket. A faggyúciszta (atheroma) a bőrből indul ki, bár akár a bőr alá is terjedhet. Melyiket és miért kell, vagy lehet eltávolítani, és mi erre a legjobb megoldás? Dr. Medgyesy Gábor, a Dermatica sebésze adott választ a kérdésekre.

 

További részletek
Pikkelysömör is lehet foltos hajhullás oka – így lehet megállítani

Pikkelysömör is lehet foltos hajhullás oka – így lehet megállítani

Több pikkelysömörös beteg tapasztalhatja, hogy foltokban hullik és nem nő ki a haja. Ez a rendkívül kellemetlen jelenség a plakkok nem megfelelő eltávolításával és a hegesedéssel függ össze, aminek kapcsán nem lehet eléggé hangsúlyozni a psoriasis gondos és kitartó kezelésének jelentőségét. A részletekbe dr. Brezán Edina, a Dermatica bőrgyógyásza, kozmetológus avatott be.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Brezán Edina
Dr. Brezán Edina Bőrgyógyász - kozmetológus
Dr. Karászi Viktória
Dr. Karászi Viktória bőrgyógyász, nemigyógyász szakorvos
Dr. Vincze Ildikó
Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász, kozmetológus
Dr. Borbola Kinga
Dr. Borbola Kinga Bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
Dr. Szántó Hajnalka
Dr. Szántó Hajnalka bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor sebész
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD sebész

Prima Medica Egészségközpontok