Súlyos pattanásosság - mit lehet tenni?

Súlyos pattanásosság - mit lehet tenni?

Dr. Brezán Edina Létrehozva: 2021.09.13 Módosítva: 2021.09.13

Bármennyire is kétségbe ejtő lehet egy fontos találka előtt felbukkanó nagy piros pattanás, vagy a mitesszeres arcbőr, a súlyosan aknés arcbőr minőségileg mást jelent. Dr. Brezán Edina, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa azokra a lehetőségekre hívta fel a figyelmet, amelyek segíthetnek ezen az önértékelést romboló problémán.

A súlyos pattanásosság makacs betegség

A súlyos pattanásossággal érdemes bőrgyógyászhoz fordulni.Aki súlyos aknéval küzd, tudhatja, hogy a nagy, gyulladt pattanások nem csak az arcon, de a mellkason, a háton, a nyakon, az állkapocs vonalán is megjelenhetnek. Ilyenkor sok comedo, papula és pustula, és néhány gyulladt, gennyes ciszta és nodus is jelen van a bőrön, amelyek sokszor fájdalommal járnak, és kitisztulásuk után is visszamaradhatnak hegek.
- A súlyos pattanásosság sokszor nehezen kezelhető, és a páciensek nagy elkeseredésére nem feltétlenül reagál a drogériai készítményekre. Akik orvoshoz fordulnak, általában már túl vannak jónéhány vény nélküli szeren és kozmetikai kezelésen. Ugyanakkor a türelem a bőrgyógyászati módszereknél is szükséges, hiszen sokszor hosszú hónapokra is szükség van a látható eredményekhez – hangsúlyozza Brezán doktornő. – Nyilvánvalóan nem könnyű a javulásra várni, hiszen tanulmányok is bizonyítják, hogy a súlyos akné alacsony önértékeléshez, szorongáshoz vezethet, az érintettek akár a szociális érintkezést is próbálják kerülni. Ugyanakkor fontos reményt adni a pattanásoktól szenvedőknek: a meglévő aknék kezelhetők lehetnek, az újak kialakulása és a hegesedés pedig megelőzhető.

A kezelést fontos a bőrgyógyászra bízni

- A pattanásosság kezelésénél tudni kell, hogy az aknék kialakulásának számos oka lehet, ez egy multifaktoriális betegség. Felfedezhető a háttérben a fokozott faggyútermelés, de ez nem az egyetlen ok. A bőrgyógyászati kivizsgálásnál éppen ezért ki kell derítenünk, vannak-e hormonális hatások a háttérben, hiszen például az androgén hormonok túltermelődése is járhat ilyen tünettel. Az is előfordulhat, hogy a normál bőrflórában természetes módon is jelenlévő baktérium kóros folyamatokat indít be és gyulladásos választ vált ki. Ezen kívül a genetikai tényezőket is figyelembe kell venni, hiszen például a pólusok és faggyúmirigyek nagysága, az akne iránti fogékonyság is öröklődhet – ismerteti dr. Brezán Edina, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa.
Gyógyszerek, kezelések és életmód is segíthetnek a pattanások ellen.A pontos diagnózis függvényében a bőrgyógyász elrendelhet antibiotikumot, amely csökkentheti a gyulladás további tüneteit, valamint a bőrön lévő baktériumok ellen is hatásos lehet. Előfordulhat ugyanakkor, hogy nem az első gyógyszer válik be, szükség lehet további gyógyszerekre is. Igen súlyos esetben sokszor hatékonyabb szer az isotretinoin, ami egy A-vitamin származék, a retinoidok gyógyszercsoportjába tartozik és kizárólag vényre kapható, szedése nagy körültekintést igényel. Előfordul, hogy nőknél a fogamzásgátló tabletták válnak be, aknék ellen leginkább a kombinált készítmények hatásosak, amelyek ösztrogént és progeszteront is tartalmaznak. Szóba jöhetnek még egyéb lokális készítmények és jó hatásúak lehetnek a kémiai peelingek, a mélyhámlasztás is. 

Az életmód is számít

Ahhoz, hogy a bőr jó állapota megmaradjon, fontos betartani néhány szabályt. Nem szabad például nyomkodni, kapargatni a pattanásokat. Naponta kétszer langyos vízzel és esetleg az egyeztetett lemosó termékkel le kell mosni az érintett bőrfelületet. Nőknek esténként alaposan el kell távolítani a sminket, kerülve a túl erős bőrápoló szereket. Gyakori tévhit, hogy zsírtalanítani kell a bőrt, de a túlzott szárítás éppen hogy fokozhatja a faggyúmirigyek működését. Azt is érdemes megfigyelni, hogy a stressz és az étkezés hogyan befolyásolja a bőr állapotát, a stresszoldó módszerek és bizonyos élelmiszerek elhagyása is segíthet a tiszta bőr állapotának fenntartásában.

Forrás: Dermatica (www.dermatica.hu)

Téma szakértői

Dr. Brezán Edina

Dr. Brezán Edina

Bőrgyógyász - kozmetológus
Dr. Vincze Ildikó

Dr. Vincze Ildikó

bőrgyógyász, kozmetológus
dr. Rózsa Annamária

dr. Rózsa Annamária

bőrgyógyász

Orvos válaszol

Üdv!
3 hete bőrgyógyásznál jártam, perioralis dermatitis-t diagnosztizált, (2-3 évente ki szokott újulni ez a betegség nálam, eddig mindig sikerült sikeresen gyógyítani), Cutivate krémet írt fel a bőrgyógyász, 3 nap alatt teljesen el is múltak a tünetek, azért még használtam 1 hétig, most abbahagytam és nem csak a szám körül, hanem az egész arcomon, főként a szemem között, homlokomon, sőt még a szemem sarkában is megjelentek az apró kis pattanásszerű hólyagok. Mi a teendő ilyenkor?

Kedves Adrienn!
Kérem, jöjjön el rendelésemre. Csak úgy tudok segíteni, ha látom a "pattanásokat", bőrét, ha at tudjuk beszélni a kórelőzményét.
Üdvözlettel
Dr. Garaczi Edina

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Használ-e a napsütés a pikkelysömörnek?

Használ-e a napsütés a pikkelysömörnek?

Sok pikkelysömörrel küzdő beteg tapasztalhatja, hogy nyáron enyhülnek a tünetei, aminek elsősorban az UVB sugárzás és az alkalmanként magasabb páratartalom lehet az oka. Dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus azonban a fokozott óvatosságra és az időről időre szükséges orvosi kezelésre figyelmeztetett.

További részletek
Még nyaralás előtt fontos megtisztíttatni a bőrt

Még nyaralás előtt fontos megtisztíttatni a bőrt

Mielőtt kitennénk az arcbőrünket a nyári napsütésnek, érdemes egy profi kozmetikai kezeléssel megtisztítani azt. Különösen ajánlott ez a felkészítés a problémás, pattanásos, esetleg rozáceás bőrnek. Peterman Krisztina, a Dermatica kozmetikus mestere, szépségterapeuta arról beszélt, mit tehetünk az egészséges, szép bőrért nyáron.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Vincze Ildikó
Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász, kozmetológus
Dr. Brezán Edina
Dr. Brezán Edina Bőrgyógyász - kozmetológus
Dr. Borbola Kinga
Dr. Borbola Kinga Bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
Dr. Schmidt Emese
Dr. Schmidt Emese bőrgyógyász, klinikai onkológus
Dr. Szántó Hajnalka
Dr. Szántó Hajnalka bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
dr. Rózsa Annamária
dr. Rózsa Annamária bőrgyógyász
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor sebész
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD sebész

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!