Az akné típusai

Az akné típusai

Szerző: Dermatica | Létrehozva: 2022.11.28 11:57 | Módosítva: 2022.11.28 15:57

Acne vulgaris

Az akné, orvosi nevén acne vulgaris a miteszerek, komedók, pustulák, papulák és ciszták összefoglaló neve. Leggyakrabban az arcon, mellkason, vállakon és a háton jellemző az előfordulása. Az enyhe akné javulhat vény nélkül kapható krémek használatával, de a súlyosabb formája bőrgyógyászati kezelést igényel.

 

Zárt komedó

Komedónak a faggyúmirigy és a szörtüsző nyilását eltömítő faggyúdugaszt nevezzük. Típusát tekintve zárt és nyitott komedókat különböztethetünk meg. Zárt komedónak nevezzük a fehérfejű komedókat, melyek kissé kidudorodnak a bőrfelszínből. A zárt komedó nem gennyesedik, de egyre nagyobbra dudorodik.

Nyílt komedó – azaz a mitesszerek

A nyílt komedók, azaz mitesszerek a bőr tágabb pórusaiban helyezkednek el. Felszínük nyitott, így könnyen el lehet távolítani a bennük lévő zsíranyagot. A mitesszer könnyen elszíneződhet oxidáció hatására, ezért feketefejű komedónak is nevezzük őket. A komedóban lévő zsiradék olaj és elhalt hámsejt keveréke.

Papula

A papula a komedó utáni állapot, amikor a pattanás begyullad, pirossá és duzzadttá válik. Ez a fajta pattanás érzékeny, érintése fájdalmas is lehet. Kezelése bőrgyógyász feladat, otthon semmiképp ne álljunk neki kinyomni, mert könnyen elfertőződhet, és a bőr hegesedéshez vezethet. Kialakulásáért a Propioni baktérium a felelős, amely a bőr pórusaiban él, és az ott található faggyúval táplálkozik.

Pustula

A pustulák a papulák mellett a gyulladt pattanások egy formája.  A pustula izolált szörtüszőgyulladás, felgömb alakú, gennyes hólyag, vöröses udvarral. A pustula a papula gennyes formája. Kezelését érdemes bőrgyógyászra bízni, mert házi módszerekkel nagyon sok kárt tudunk tenni a bőrünkkel. A nyomkodása hegeket és maradandó sötét foltokat eredményez a bőrön.

Nodula

A nodulák nagy kiterjedésű, gyulladt, érintésre kemény göbök a bőrben. Nem a bőrfelszínen, hanem mélyebben növekszenek és nagyon fájdalmasak. A noduláris akne méretre nagyobb, mint a papula és a pustula, mélyebben található és fájdalmasabb is. Színre pirosas, vagy bőrszínű. Kezelés nélkül hetekig, sőt hónapokig is képes a bőrben maradni.

Ciszta

Az akné legsúlyosabb típusa a cisztás akné. A cisztás akne nagyméretű, gennyel teli bőrelváltozás, amely a bőr alatti mélyebb rétegekben alakul ki. Kialakulása szorosan összefügg a hormonháztartással és a menstruációs ciklussal, valamint örökletes is lehet. 

Kapcsolódó cikkünk

Csak tiszta bőrrel menjünk nyaralni!

Ahhoz, hogy a nyaralásunk a bőrünk szempontjából is tökéletesen teljen, érdemes kozmetikai szempontból is felkészülnünk. Peterman Krisztina, a Dermatica kozmetikus mestere, gyógykozmetikus az arctisztítás előnyeiről és időzítéséről beszélt.

Szakszerűtlen eltávolítása heget és sötét foltokat eredményez a bőrön, valamint fennáll a fertőzés veszélye is.

A cisztás akné jellemzői:

  • a faggyú a bőr mélyebb rétegeibe szorul
  • nagyméretű, kemény felületű dudor
  • nagy fájdalommal jár
  • heget, foltokat hagy maga után
  • nincs gennyes közepe, így nehéz eltávolítani

 

Az akné súlyosságát tekintve 4 kategóriába sorolható:

Enyhe akné (acne comedonica)

Enyhén aknés bőrről akkor beszélünk, ha kevesebb, mint 20 komedó, vagy kevesebb mint 15 gyulladt pattanás található a bőrünkön. Az enyhe akné általában krémekkel jól kezelhető. Hatásos lehet a benzoyl peroxide, a szalicilsav vagy az azelainsav. A kezelés akár 8 hétig is eltarthat, így nem árt türelmesnek lenni.

Középsúlyos akné (acne papulopustulosa)

A komedók és mitesszerek mellett sok erősen gyulladt, fájdalmas pattanás is megjelenik. 20-100 db komedónál és 15-50 db gyulladt pattanásnál már középsúlyos aknéról beszélünk. A gyógyszertári krémek középsúlyos akné esetében nem biztos, hogy elegendőek. Amennyiben a bőrgyógyász úgy látja, antibiotikum szedését javasolhatja.

Súlyos akné (acne conglobata)

Súlyos akné esetén számos gyulladt csomó jelenik meg a bőr felszínén és a bőr mélyebb rétegeiben. A csomók fájdalmasak, gennyesek lehetnek, egybeolvadásuk során tályogok keletkezhetnek. A súlyos akné kezelése általában gyógyszerrel történik, a gyógyulás pedig hosszadalmas. A hegesedés veszélye nagy, ezért csak bőrgyógyász kezelheti.

Az akné orvosi kezelésében az alábbi gyógyszerek hozhatnak eredményt:

  • antibiotikumok
  • retinoidok
  • hormonok

 

Az akné kezelése súlyosságtól függetlenül bőrgyógyász feladata. Szakember segítsége nélkül, szakszerűtlen módszerekkel csak ronthatunk a bőrünk állapotán. 

 

Téma szakértői

Peterman Krisztina

Peterman Krisztina

kozmetikőr, kozmetikus mester, szépség terapeuta
Dr. Borbola Kinga

Dr. Borbola Kinga

Bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
Dr. Szántó Hajnalka

Dr. Szántó Hajnalka

bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus

Hírek

Még a gyakori nemi fertőzéseket is fontos kezelni

Még a gyakori nemi fertőzéseket is fontos kezelni

Az STD, vagyis a nemi úton terjedő betegségek jelenléte még mindig sokakban feszengést okoz, ami miatt szégyellnek orvoshoz fordulni. Holott a szakszerű kezeléssel nem csak a kellemetlen tünetektől lehet gyorsabban megszabadulni, de a kiújulás, a továbbfertőzés is megelőzhető lehet. Dr. Karászi Viktória, a Dermatica bőrgyógyásza, nemigyógyász szakorvos arra hívta fel a figyelmet, hogy a gyakori nemi betegségeket nem csak a kicsapongó életet élők kaphatják el, de bárki, aki él szexuális életet.

További részletek
3 gyakori bőrgyógyászati ok a hajhullás mögött

3 gyakori bőrgyógyászati ok a hajhullás mögött

A hajhullás olyan tünet, amit a legtöbb érintett nagyon nehezen visel – érthető módon a nőknek különösen nehéz ezt megélniük, éppen ezért ők azok, akik gyakrabban fordulnak emiatt orvoshoz. Dr. Karászi Viktória, a Dermatica bőrgyógyásza, nemigyógyász szakorvos a gyakori bőrgyógyászati okokra és a szakszerű kezelés jelentőségére hívta fel a figyelmet.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Brezán Edina
Dr. Brezán Edina Bőrgyógyász - kozmetológus
Dr. Karászi Viktória
Dr. Karászi Viktória bőrgyógyász, nemigyógyász szakorvos
Dr. Vincze Ildikó
Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász, kozmetológus
Dr. Borbola Kinga
Dr. Borbola Kinga Bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
Dr. Schmidt Emese
Dr. Schmidt Emese bőrgyógyász, klinikai onkológus
Dr. Szántó Hajnalka
Dr. Szántó Hajnalka bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor sebész
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD sebész

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok