Atópiás dermatitisz

Atópiás dermatitisz

Szerző: Dermatica Központ | Módosítva: 2023.11.09 15:43

Az atópiás dermatitisz a csecsemőknél, kisgyermekeknél az egyik leggyakrabban előforduló bőrgyógyászati megbetegedés. A jóléti államokban igen magas százalákban jelentkezik, hazánkban a felmérések szerint a 19 év alatti korosztály közel 20%-át érinti. Ha ez a kórkép felnőtt korban is megmarad, akkor valódi atópiás dermatitiszről beszélünk.

Atópiás dermatitisszel kapcsolatos szolgáltatásaink a Dermatica Központban
Mit jelent az atópiás dermatitisz?
Kik azok az atópiás alkatúak? Milyen más betegségek tartoznak ide?
Milyen tünetek gyakoriak atópiás dermatitisz esetén?
Milyen okok miatt alakulhat ki atópiás dermatitisz?
Hogyan történik az atópiás dermatitisz kivizsgálása?
Hogyan kezelhető az atópiás dermatitisz?
Hogyan előzhető meg az atópiás dermatitisz?
Hogyan hat az életminőségre az atópiás dermatitisz? Milyen együtt élni vele?

Atópiás dermatitisszel kapcsolatos szolgáltatásaink a Dermatica Központban

Mit jelent az atópiás dermatitisz?

Az atópiás dermatitisz egy krónikus bőrbetegség, amely az immunrendszer, a genetikai hajlam és a környezeti tényezők összetett kölcsönhatásai miatt alakul ki. Atópiás dermatitisz egy nem fertőző bőrgyulladás, más néven neurodermatitisznek vagy endogén ekcémának is nevezik. Az atópiás dermatitisz létrejöttéhez veleszületett haljam kell, valamint a szervezet védekező rendszerének károsodása. Ennek következtében a betegek különböző külső ingerekre viszkető bőrgyulladással reagálnak. Ha az immunrendszer kórosan működik, akkor allergiás hajlamról beszélünk, ha nem reagál elég gyorsan, hatékonyan, akkor másodlagos bőrfertőzések is jelentkezik, mely egy sokkal gyakoribb kórkép. Az atópiás dermatitisz gyakran az úgynevezett "atopia" komplex része, amely más erre a csoportra jellemző betegségeket is magában foglal. Az atópiás dermatitisz megjelenése általában csecsemő- vagy gyermekkorban kezdődik, de felnőtteket is érinthet.

Kik azok az atópiás alkatúak? Milyen más betegségek tartoznak ide?

Ahogy a bevezetésben is említettük, az atópiás dermatitisz az atópia komplex része lehet. Atópia komplexnek vagy atópiás alkatnak azt nevezzük, amikor valaki genetikailag hajlamos bizonyos, típusos betegségekre. Az atópiás alkat önmagában még nem betegség, de kialakulhatnak atópiás betegségek. Ezekben az emberekben fokozott kockázat áll fent a következő betegségek kialakulására: krónikus hörghurut, asztma, allergiás rhinitis, allergiás conjuctivtis és ételallergia, melyek akár egymással társulva is előfordulhatnak. A különböző betegségek általában típusos életkorokban jelentkeznek, de ez nem mindig van így. Az ételallergia kialakulása általában már csecsemőkorra tehető, az atópiás dermatitisz kisdedeknél jelentkezik gyakran először, az allergia óvódás, míg az asztma iskolás korban. Az atópiás alkat csak hajlamot jelent, nagyon különböznek az érintettek abban, hogy a fent felsorolt betegségek közül hányat és mióta mutatnak.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Milyen tünetek gyakoriak atópiás dermatitisz esetén?

Az atópiás dermatitisz tünetei az életkor és az egyéni körülmények függvényében változhatnak. Az atópiás dermatitisz esetén a tünetmentes időszakok váltakoznak a gyulladásos időszakkal. A bőrtünetek általában 1-2 hétig vannak jelen. A gyulladás fellángolása eltérő gyakorisággal van jelen, de az őszi-téli időszakban gyakoribb. A stressz, az allergének vagy az időjárási tényezők hatására súlyosbodhatnak az atópiás dermatitisz tünetei.

Az atópiás dermatitisz leggyakoribb tünetei a következők lehetnek:

Atópiás dermatitisz tünetei - Dermatica Bőrgyógyászat és Kozmetika

 • Vörös, viszkető bőrkiütések, amelyek általában az arcon, a könyökön és a térden jelennek meg.
 • Száraz, repedezett, sebes bőr, amely főleg a csuklókon és az állon jelentkezhet.
 • Intenzív viszketés, amely a betegeknél alvászavart és fokozott stresszt okozhat.
 • Nedvedző és gyulladt bőrfoltok, amelyek könnyen fertőzésre hajlamosak lehetnek.

A kiszáradt, sebes bőrfelület kitűnő táptalaj a baktériumoknak, kórokozóknak. Ha ezek megtelepednek, akkor a gyulladás krónikussá válik.

Milyen okok miatt alakulhat ki atópiás dermatitisz?

Az atópiás dermatitisz pontos oka nem teljesen ismert, valószínű hogy sok tényező együttesen alakítja ki. A betegég kialakulásában a genetikai hajlamon túl külső okok (ruházat, klíma, szappan, pollen), illetve az anyagcsere és immunológiai eltérések és a bőr védőgátjának zavara is nagy szerepet játszanak. Az örökletes hajlam a családban előforduló allergiás megbetegedésekkel, mint például ekcémával vagy asztmával összefüggésbe hozható. Az atópiás csecsemők szüleinél, nagyszüleinél gyakran allergiás megbetegedések is jelen vannak. Aki atópiás hajlammal születik, könnyebben kialakul nála az atópiás dermatitisz. Ez azt jelenti, hogy a külső tényezők, például bizonyos ételallergének, pollen, bizonyos fertőzések provokálhatják a betegség megjelenését az esetükben. A betegek nagy százalékában a bőrtünetek kialakulását valamilyen elfogyasztott étel, pl: tej okozza. Az atópiás dermatitisz fokozódását a lelki tényezők is elősegítik.

Kapcsolódó cikkünk

A hideg és bőrbetegség is okozhatja az arcbőr szárazságát

Az arc bőrének szárazsága különösen télen kellemetlen, de szerencsére sok esetben elég kezelésnek bizonyul a megfelelő hidratálás és bizonyos óvintézkedések megtétele. Azonban dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza arra hívta fel a figyelmet, hogy bőrbetegségek tünete is lehet a száraz bőr, amelyet már másképp kell kezelni.

Hogyan történik az atópiás dermatitisz kivizsgálása?

A bőrtünetnek és erős bőrviszketésnek köszönhetően az atópiás dermatitisz diagnózisának felállítása nem nehéz. Fontos azonban elkülöníteni más dermatitisztől, illetve a hasonló tünetekkel járó betegségektől. Az atópiás dermatitisz elkülönítésében segít a bőrgyógyász szakorvos által felvett családi anamnézis, és az esetleges vérvételi eredmények, ahol IgE szintet és az eozinofil sejtek mennyiségét nézik. Ezek a paraméterek allergiás betegségek esetében is magasabbak. Amennyiben fennállnak az atópiás komplex egyéb betegségei, azok is segítik a diagnózist, viszont azok kivizsgálására is szükség lehet.

Hogyan kezelhető az atópiás dermatitisz?

Az atópiás dermatitisz esetében csak tüneti kezelésre van lehetőség a betegség komplexitása és a számos kiváltó ok miatt. Az atópiás dermatitisz kezelésének célja tehát a tünetek enyhítése, a bőr hidratálása és a gyulladás csökkentése. A helyes kezeléssel, odafigyeléssel a beteg tünetmentessé válhat, életminősége javulhat. Az atópiás dermatitisz kezelése a következőeket tartalmazhatja:

 • Bőrápolás: Fontos lépés a bőr megfelelő hidratálása az atópiás dermatitisz esetében. Az illatmentes, párásítottított, krémek és kenőcsök használata ajánlott. Mivel a faggyútermelés a betegség hatására lecsökken, így a bőr extra szárazzá válik, mely következtében még sérülékenyebb lesz. Ennek megelőzésére, illetve a bőrszárazság kezelésére hidratáló krémek használata szintén a terápia része.
 • Kortikoszteroidok: Orvos által felírt kortikoszteroidok segíthetnek a gyulladás csökkentésében. A szteroidos krémek használata igen elterjedt kezelési lehetőség erős gyulladáscsökkentő hatása miatt. Ezekkel a krémekkel gyors javulás érhető el, viszont nem kívánt mellékhatásokat okozhat, melyek miatt óvatosan és csak nagyon indokolt esetekben javasolt a használata. Fontos az orvos utasításainak szigorú betartása, mivel a szteroidok hosszú távú súlyos mellékhatásainak elkerülése érdekében.
 • Antihisztaminok: Mivel az atópiás dermatitisz allergia talaján fejlődik ki, így annak kezelése fontos része az bőrgyulladás terápiájának. A szájon át adható antihisztaminok csökkentik az allergiás reakciót, így a bőrtünetek is javulnak.
 • Immunmodulátorok: Bizonyos esetekben az orvosok immunmodulátorokat is felírhatnak a bőr gyulladásának kezelésére.
 • Allergének elkerülése: Az ismert allergének, például pollen, poratka vagy élelmiszerek elkerülése is segíthet az atópiás dermatitisz tünetei csökkentésében.
 • Szteroidmentes alternatív kezelések: Számos szteroidmentes kezelési lehetőség is létezik, és folyamatos fejlesztés alatt állnak, például a biológiai terápiák. Azok számára, akik nem reagálnak jól a hagyományos kezelésekre, ezek a lehetőségek is szóba jönnek az atópiás dermatitisz esetében.
 • Fürdő-fény terápia: A különböző speciális fürdőkkel és fényterápiával a bőr egészét lehet kezelni. Ez is egy szteroidmentes terápiás lehetőség az atópiás dermatitisz esetében. A fototerápiával igen jó kezelési eredményességről lehet beszámolni, ráadásul mellékhatások nélkül kezelhető a betegség.

Hogyan előzhető meg az atópiás dermatitisz?

Az atópiás dermatitisz megelőzése érdekében igen fontos lépéseket tenni azoknak, akiknek fokozott hajlamuk van az atópiás dermatitisz kialakulására. Ilyen megelőző lépések az allergének kerülése, illetve a megfelelő bőrápolás, a bőr hidrálása és védése a fertőzésektől. Emellett a lelki jólétre való törekvés is igen fontos, az atópiás dermatitisz kialakulásában ugyanis szerepet játszik a stressz. Feszült időszakokban a tünetek is újra fellángolhatnak, vagy rosszabbodhatnak. A bőrgyógyász szakorvos-gyermek-szülő jó együttműködése is nagyon sokban segít a betegség fellángolásának megelőzésében. Az atópiás dermatitisz legtöbbször már kisgyermekkorban kialakul, így egy egész életen át tartó kezelésre lehet szükség. A jó szakember megtalálása és kiválasztása elengedhetetlen a terápia sikerességéhez.

Hogyan hat az életminőségre az atópiás dermatitisz? Milyen együtt élni vele?

Az atópiás dermatitisz nemcsak a fizikai, hanem az érzelmi és a pszichoszociális egészségre is hatással van. A viszketés és a bőrkiütések sok embernek okoznak álmatlanságot és stresszt. Fontos, hogy a betegek megfelelő támogatást kapjanak, és olyan életmódbeli változásokat hajtsanak végre, amelyek segítenek a tünetek enyhítésében és a betegség kezelésében.

Az atópiás dermatitisz krónikus betegség, de a megfelelő kezeléssel és gondos bőrápolással a tünetek jelentősen javíthatók, és az érintettek minőségi életet élhetnek. Az orvosok és a betegek közötti jó viszony, együttműködés kiemelten fontos az atópiás dermatitisz kezelésében.

Téma szakértői

Peterman Krisztina

Peterman Krisztina

kozmetikőr, kozmetikus mester, szépség terapeuta
Dr. Szántó Hajnalka

Dr. Szántó Hajnalka

bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Brezán Edina

Dr. Brezán Edina

Bőrgyógyász - kozmetológus

Hírek

A feje tetején kopaszodik? Ilyen okai lehetnek a férfias hajhullásnak nőknél

A feje tetején kopaszodik? Ilyen okai lehetnek a férfias hajhullásnak nőknél

Egyre ritkább a haja a feje tetején, és úgy kopaszodik, ahogyan jellemzően a férfiak szoktak? Ez az úgynevezett androgén (vagyis férfias típusú) hajhullás, amely nőknél különösen önbizalom romboló hatású lehet. Dr. Karászi Viktória, a Dermatica bőrgyógyásza, nemigyógyász szakorvos a jelenség okaira és a megoldás lehetőségeire világított rá.

További részletek
Lipóma vagy faggyúciszta? Melyiket és miért kell eltávolítani?

Lipóma vagy faggyúciszta? Melyiket és miért kell eltávolítani?

A lipóma egy körülírt, zsírszöveti, bőr alatti csomó, amely elsősorban esztétikai problémát okozhat, de mérettől függetlenül nyomhatja az alatta lévő idegeket. A faggyúciszta (atheroma) a bőrből indul ki, bár akár a bőr alá is terjedhet. Melyiket és miért kell, vagy lehet eltávolítani, és mi erre a legjobb megoldás? Dr. Medgyesy Gábor, a Dermatica sebésze adott választ a kérdésekre.

 

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Brezán Edina
Dr. Brezán Edina Bőrgyógyász - kozmetológus
Dr. Karászi Viktória
Dr. Karászi Viktória bőrgyógyász, nemigyógyász szakorvos
Dr. Vincze Ildikó
Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász, kozmetológus
Dr. Borbola Kinga
Dr. Borbola Kinga Bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
Dr. Szántó Hajnalka
Dr. Szántó Hajnalka bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor sebész
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD sebész

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK