Csalánkiütés

Csalánkiütés

Módosítva: 2024.04.19 15:02

Mindannyiunkkal előfordult már, hogy véletlenül hozzáértünk a csalánhoz és a bőrünkön apró, viszkető, pirosas hólyagok jelentek meg. A csalánkiütés egy ehhez nagyon hasonló tünetekkel járó bőrelváltozás, mely általában allergiás reakciók eredményeként alakul ki. A csalánkiütés tünetei órákon belül múlhatnak, de akár hetekig is fennállhatnak. Ismerje meg jobban a csalánkiütés tünetét az alábbi cikkünkből!

Csalánkiütéssel kapcsolatos szolgáltatásaink a Dermatica Központban
Mit jelent a csalánkiütés?
Hogyan néz ki a csalánkiütés?
Hogyan jön létre a csalánkiütés?
Milyen tünetekkel jellemezhető a csalánkiütés?
Mik lehetnek a csalánkiütés okai?
Hogyan vizsgálható ki a csalánkiütés?
Hogyan kezelhető a csalánkiütés?

Csalánkiütéssel kapcsolatos szolgáltatásaink a Dermatica Központban

Mit jelent a csalánkiütés?

A csalánkiütés a bőrön jelentkező viszkető elváltozás. A csalánkiütés helye pirosabbnak tűnhet, mint a környezete és apró hólyagok jelenhetnek meg rajta. A csalánkiütés hátterében leggyakrabban allergiás reakció áll. A csalánkiütés nevét a csalán növényről kapta, mely hasonló tüneteket okoz. A csalán által okozott tünetek percek alatt elmúlnak, míg a csalánkiütés által okozott bőrduzzanat sokkal tovább, órákig, napokig is fennállhat. A csalánkiütés csoportosítása a tünetek megjelenése alapján történik. A csalánkiütés lehet akut vagy krónikus, megjelenhet spontán vagy valamilyen inger hatására is kiváltódhat a csalánkiütés. Akut csalánkiütés esetén a tünetek kevesebb, mint 6 hete állnak fent, gyakran órákon vagy napokon belül elmúlnak. Krónikus csalánkiütés esetén ezzel szemben több, mint 6 hete tartanak a panaszok fellángolásokkal. A csalánkiütés allergiás reakció esetén társulhat angioödémával, amely a bőrön vagy a nyálkahártyán belüli mélyebb duzzanat. A csalánkiütés valójában a bőr felső rétegének, míg az angioödéma a bőr mélyebb rétegeinek duzzanatát jelenti. Az angioödéma sokkal súlyosabb, mint a csalánkiütés.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Hogyan néz ki a csalánkiütés?

A csalánkiütés néhány milliméter vagy több centiméter átmérőjű göb formájában jelentkezik a bőrön. A csalánkiütés során jelentkező hólyagok lehetnek kerekek vagy gyűrű formájúak, alkothatnak térképszerű mintázatot vagy óriási foltokat. Az egyes hólyagok néhány percig vagy néhány óráig tarthatnak, és változtathatják alakjukat. A krónikus indukálható csalánkiütés esetén az ingerület után körülbelül 5 perccel jelennek meg a hólyagok, és néhány percig vagy akár egy óráig is eltarthatnak.  A csalánkiütés lehet fehér vagy vörös színű, ami jól láthatóan elválik a bőr többi, a csalánkiütés által nem érintett részéről. A csalánkiütés a test bármely pontját érintheti, és hajlamos széles körben elterjedni a bőrön.

Hogyan jön létre a csalánkiütés?

A csalánkiütés valójában egy tünet, a szervezet reakciója egy háttérben zajló eseményre. A csalánkiütés a szöveti hízósejtekből és a keringő bazofil granulocytákból felszabaduló kémiai mediátorok, például a hisztamin, vérlemezke-aktiváló faktor és egyéb citokinek felszabadulása miatt alakul ki. A mediátorok aktiválják az érzőidegeket, és az erek tágulását, valamint folyadék szivárgását okozzák a környező szövetekbe. A folyadék megemeli a bőr felső szövetrétegét, ami a hólyagok kialakulásához vezet. A bőrpír a fokozott vérátáramlás miatt alakul ki. A reakció közben felszabaduló mediátorok az idegvégződések ingerlése révén viszketést okoznak. A bradikinin felszabadulása angioödémát okoz.

Milyen tünetekkel jellemezhető a csalánkiütés?

A csalánkiütés során jelentkező tünetek a következők lehetnek:Csalánkiütés - Dermatica Központ

 • Viszketés: A csalánkiütés legjellemzőbb tünete a heves viszketés, ami rendkívül kellemetlenné teheti az érintett területet.
 • Piros bőrkiütés: A bőrpirosodás mellett kisebb-nagyobb kiemelkedések, duzzanatok is kialakulhatnak.
 • Hólyagok: Néha a csalánkiütés hólyagok kialakulásával járhat, ami további kellemetlenséget okozhat.
 • Duzzanat: Az érintett terület duzzadt lehet, ami a bőr alatti gyulladás eredménye.

Mik lehetnek a csalánkiütés okai?

A csalánkiütés létrejöttében részt vevő mechanizmust ismerjük, arra viszont számos elmélet létezik, hogy mi aktiválja ezt az útvonalat. Az immunrendszer szerepe bizonyított, az arachidonsav- és a véralvadási rendszer is érintett a csalánkiütés létrejöttében és bizonyos genetikai mutációkat is vizsgálnak. A krónikus spontán csalánkiütés hátterében valószínűleg autoimmun folyamat állhat.

A csalánkiütés hátterében számos ok állhat, melyek közül összegyűjtöttük a gyakoribbakat:

 • Allergiás reakciók: A csalánkiütés leggyakrabban allergiás reakciók következményeként jelentkezik. Érintkezés allergénekkel, például gyógyszerekkel, élelmiszerekkel vagy növényekkel csalánkiütést okozhat. Az élelmiszerek közül általában a tej, tojás, földimogyoró vagy a kagylófélék okozhatják a csalánkiütés allergiás reakció létrejöttét. A méh- vagy darázscsípés is kiválthatja ezt a fajta allergiás reakciót.
 • Autoimmun betegségek: Bizonyos autoimmun betegségek, mint például a lupus, pajzsmirigybetegségek, cöliákia, vitiligo vagy a reumás ízületi gyulladás hajlamosíthatnak a csalánkiütés kialakulására.
 • Fizikai ingerek: A hideg vagy meleg időjárás, napfény vagy éppen a bőr súrlódása olyan fizikai ingert jelent, ami csalánkiütést válthat ki.
 • Fertőzés: Akut vírusfertőzések, mint például a felső légúti fertőzések, vírusos hepatitis vagy a fertőző mononukleózis esetén is jelentkezhet csalánkiütés. Akut bakteriális fertőzéshez is kapcsolódhat csalánkiütés.
 • Injekciók vagy gyógyszerek: Bizonyos gyógyszerek, például antibiotikumok vagy fájdalomcsillapítók csalánkiütést okozhatnak. Az injekciókat követően is kialakulhat ilyen típusú kiütés.
 • Vérátömlesztés: A vérátömlesztés miatti szérumbetegség és az egyes gyógyszerek okozta szérumbetegség-szerű reakciók heveny csalánkiütést, lázat, duzzadt nyirokmirigyeket és ízületi fájdalmat okozhatnak.

  Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Hogyan vizsgálható ki a csalánkiütés?

Amennyiben valakinél jelentkeznek a csalánkiütés jelei, érdemes kivizsgáltatni. Ahogyan az előző bekezdésben is írtuk, a csalánkiütés hátterében számos ok állhat. Ha valaki ismerten allergiás egy anyagra és érintkezik vele, valószínű, hogy az okozta a csalánkiütés kialakulását. Olyan esetekben azonban, ahol nem azonosított az allergia, mindenképp érdemes orvoshoz fordulni.

A csalánkiütés kivizsgálása során az allergia és egyéb specifikus tesztek elvégzése mellett ki kell kérdezni a gyógyszeres és a családi anamnézist, valamint lapos fizikális vizsgálatot kell végezni. Az allergia vizsgálatok között a legjobban ismert a bőrszúrásos, vagy Prick-teszt, mellyel azonosíthatóak a leggyakoribb allergének. Krónikus spontán csalánkiütés esetén érdemes vérkép elemzést és a C-reaktív fehérje szintjének meghatározását is elvégezni. Néha autológ szérum bőrpróbát végeznek ilyen esetben. Az indukálható csalánkiütés esetét gyakran a reakció kiváltásával igazolják, pl. a bőr megvakarásával dermográfia esetén vagy jégkocka felhelyezésével hideg csalánkiütés gyanúja esetén. Amennyiben a csalánkiütés lázzal, ízületi vagy csontfájdalommal és rossz közérzettel jár, szisztémás betegség vagy autoimmun betegség irányába érdemes vizsgálatokat folytatni.

Hogyan kezelhető a csalánkiütés?

A csalánkiütés kezelésében az antihisztaminok az elsődleges választandó gyógyszerek. Emellett egyéb módszerekkel is segíthetünk a csalánkiütés tüneteinek javulásában és az ismételt kialakulás megelőzésében. Az alábbiakban összegyűjtöttök a csalánkiütés lehetséges kezelési módjait:

 • Antihisztaminok: A csalánkiütés kezelésének fő módja felnőtteknél és gyermekeknél is a szájon át szedhető antihisztaminok. Ezek a gyógyszerek csökkentik a viszketést és enyhítik a csalánkiütés tüneteit. A csalánkiütés lecsillapodása után abbahagyható a kezelés. Terhesség és szoptatás ideje alatt kérje orvosa tanácsát, hogy melyik szer lehet a legmegfelelőbb.
 • Kenőcsök és krémek: Hidratáló és gyulladáscsökkentő kenőcsök segíthetnek a bőr állapotának javításában.
 • Hideg pakolások: A hideg pakolások segíthetnek csökkenteni a viszketést és a duzzanatot. Hűtse az érintett területet ventilátorral, hideg flanellel, jégpakolással vagy nyugtató hidratáló krémmel.
 • Kerülje az allergéneket: Ha ismert az allergia kiváltó oka, kerülje az érintkezést vele. Az 1. típusú (IgE közvetített) allergiás reakció esetén az allergén kerülése után 1-2 nappal elmúlnak a csalánkiütés tünetei.
 • Fertőzések kezelése: Amennyiben a csalánkiütés valamilyen fertőzés miatt jött létre, annak kezelésével szüntethető meg a csalánkiütés. Krónikus bakteriális fertőzések esetén antibiotikumot javasolhat az orvos.

A csalánkiütés súlyos eseteiben vagy ha a tünetek hosszú ideig fennállnak, fontos orvoshoz fordulni. Ha az antihisztaminok nem hatásosak vagy súlyos akut csalánkiütés esetén 4-5 napos orális prednizolon kúra indokolt lehet. Hosszú távú szisztémás kortikoszteroidok alkalmazása nem ajánlott, mivel nagy dózisok szükségesek a csalánkiütés tüneteinek csökkentéséhez, és ennek következtében elkerülhetetlenül kialakulnak mellékhatások. A hosszú szteroid kezelés mellékhatásai súlyosak lehetnek. Amennyiben a csalánkiütés mellett életveszélyes anafilaxia vagy torokduzzanat jelentkezik, az adrenalininjekció segíthet.

A krónikus csalánkiütés azon eseteit, akik nem reagáltak a négy héten át szedett maximális dózisú antihisztaminokra, további kivizsgálásokra kell küldeni. Szükség lehet a bőrgyógyászati kivizsgálás mellett részletesebb allergológiai kivizsgálásra és immunológiai konzíliumra is. A krónikus csalánkiütés okának megtalálása időigényes és sok vizsgálatra lehet szükség. A csalánkiütés visszatérésének megakadályozásához nem elég csak a tüneteket kezelni, meg kell szüntetni az őket kiváltó okot. A csalánkiütés rendkívül kellemetlen bőrelváltozás, ami jelentősen rontja az életminőséget. A betegek számára fontos a minél korábbi és hatékony kezelés.

Téma szakértője

 • Dr. Szántó Hajnalka

 • Szakterületek:
  • bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
 • Specialitások:
  • allergiás bőrgyógyászati ​​problémák
  • ekcéma
  • anyajegyszűrés
  • gyermekbőrgyógyászat

   

  A rendelés típusa:

  • Személyes, rendelői vizit

   

  Rendelési helyszín:

  • 1147 Budapest, Csömöri út 18. (a Bosnyák ténél)

   

  Bejelentkezés a doktornőhöz »

Hírek

Időskori szemölcs - fontos megkülönböztetni a melanómától

Időskori szemölcs - fontos megkülönböztetni a melanómától

Időskori szemölcsnek is nevezik a seborrhoeás keratózist, ami főként 50 év felett nagyon gyakori, jóindulatú, hámeredetű bőrelváltozás, de fiatalabbaknál is megjelenhet. Ez a lassan fejlődő, idővel leginkább szemölcsre hasonlító képlet önmagában nem igényel kezelést, de egyrészt fontos eldönteni, valóban erről van-e szó vagy bőrdaganatról, másrészt esztétikai okokból el is lehet távolítani. Dr. Brezán Edina, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa mondta el, hogyan.

További részletek
A feje tetején kopaszodik? Ilyen okai lehetnek a férfias hajhullásnak nőknél

A feje tetején kopaszodik? Ilyen okai lehetnek a férfias hajhullásnak nőknél

Egyre ritkább a haja a feje tetején, és úgy kopaszodik, ahogyan jellemzően a férfiak szoktak? Ez az úgynevezett androgén (vagyis férfias típusú) hajhullás, amely nőknél különösen önbizalom romboló hatású lehet. Dr. Karászi Viktória, a Dermatica bőrgyógyásza, nemigyógyász szakorvos a jelenség okaira és a megoldás lehetőségeire világított rá.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Brezán Edina
Dr. Brezán Edina Bőrgyógyász - kozmetológus
Dr. Karászi Viktória
Dr. Karászi Viktória bőrgyógyász, nemigyógyász szakorvos
Dr. Vincze Ildikó
Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász, kozmetológus
Dr. Borbola Kinga
Dr. Borbola Kinga Bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
Dr. Szántó Hajnalka
Dr. Szántó Hajnalka bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor sebész
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD sebész

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK