Vírus okozta kiütések? Ilyen okai lehetnek

Vírus okozta kiütések? Ilyen okai lehetnek

Dr. Szántó Hajnalka Létrehozva: 2022.02.10 Módosítva: 2022.12.09

A vírusfertőzések egy része kiütéseket okozhat. A COVID is okozhat a bőrön foltokat, kiütéseket, de ezek a bőrtünetek csak keveseknél mutatkoznak. Mit kell tenni, ha vírus okozta kiütéseink lesznek? Ezt a kérdést válaszolta meg dr. Szántó Hajnalka, a Dermatica bőrgyógyásza, allergológus, klinikai immunológus.

ONLINE BEJELENTKEZÉS BŐRGYÓGYÁSZATI VIZSGÁLATRA

A vírusok változatos kiütéseket okozhatnak

A vírus okozta kiütések kezelése orvos feladata.A vírus okozta kiütések többfélék lehetnek, legtöbb esetben vörös foltok formájában jelennek meg a bőrön. Kialakulásuk történhet gyorsan, de néhány nap alatt is fokozatosan. Előfordul, hogy csak egy meghatározott bőrfelületet érintek, de akár terjedhetnek is. Ilyen tipikusan a kanyaró okozta kiütés, ami az arcon kezdődik, majd átterjed a törzsre és a végtagokra. Ha valóban vírusfertőzés okozza a kiütéseket, igen gyakran kíséri láz, hidegrázás, fájdalom, fáradtság – ezek a fertőzések általános tünetei.

Milyen vírusok okozhatnak kiütéseket?

Kiütéseket két irányból is okozhatnak vírusok: egyrészt olyan immunválaszt váltanak ki, amelynek része a kiütések megjelenése, másrészt a bőrsejtek károsodása miatt is jelentkezhet ilyen tünet. A kanyarónál például az immunrendszer a véráramon keresztül érzékeli a vírust, és védekezésképpen olyan kémiai anyagokat kezd termelni, amelyek elpusztítják azt. Ezek az anyagok azonban bőrgyulladást is okoznak, ennek eredménye a kiütés. Ezzel szemben az övsömör a bárányhimlőt okozó, „megbújó” vírus reaktivációja miatt alakul ki, és amint a vírus az idegektől eljut a bőrig, kialakulnak az övsömörre jellemző kiütések. Olyan vírusfertőzések is okozhatnak kiütéseket, mint a rubeola, a mononukleózis, a száj- és körömfájás, a rózsahimlő, a lepkehimlő, a Zika vírus, a nyugat-nílusi láz és a dengue láz.
- Ezek a betegségek leginkább cseppfertőzéssel terjednek. Sajnos a kiütések megjelenése előtt jellemzően már képes fertőzni a beteg, a rubeola esetében például csak közel egy héttel a fertőződés után jelennek meg a kiütések – ismerteti dr. Szántó Hajnalka, a Dermatica bőrgyógyásza, allergológus, klinikai immunológus. 

Ritkán, de a COVID is okozhat kiütéseket

Elsősorban a súlyosabb, kórházban ápolt COVID-fertőzötteknél figyelték meg eddig bőrtünetek kialakulását, bár enyhébb lefolyású betegségnél is megjelenhetnek kiütések. Legnagyobb arányban kanyarószerű kiütéseket vehetnek észre a betegek, de előfordulhatnak családkiütések, fagydaganatra hasonlító bőrtünetek, hólyagos elváltozások és bevérzések is a koronavírus következményeként. Mivel COVID-dal kapcsolatos bőrtüneteket nem könnyű beazonosítani és a vizsgálatnál minden egyéb kiváltó okot is számításba kell venni, fontos, hogy a betegek ne magukat diagnosztizálják. Sok esetben ezek a panaszok maguktól is elmúlnak néhány hét alatt, azonban ha ez mégsem következik be, vagy fájdalommal, viszketéssel, kellemetlenséggel járnak, mindenképpen ajánlatos orvoshoz fordulni, már csak a pontos diagnózis miatt is. Ha valaki fertőző betegségre gyanakszik – akár COVID-ra, akár másra – először telefonon vegye fel a kapcsolatot az orvossal. 

Mit lehet kezdeni a vírus okozta kiütésekkel?

Vírus okozta kiütések kezelésében nem elsődleges az antibiotikum.- Gyakori félreértés a fertőzésekkel kapcsolatban, hogy mindenképpen antibiotikumos kezelést igényelnek, holott ez csak a baktérium okozta fertőzéseknél igaz, a vírusoknál nem, kivéve bakteriális felülfertőződés esetén. Vírusfertőzéseknél a pihenés, a sok folyadék fogyasztása, esetleg a lázcsillapítás a teendő, illetve például övsömörnél antivirális szerekre is szükség lehet – ismerteti Szántó doktornő. - A kiütésekre az orvos által rendelt hűsítő készítményeket javasolt tenni és amennyire lehet, tartózkodni kell a vakarásuktól. Ha mindezek mellett egy hét után sem múlnak el a kiütéseket, esetleg még csak nem is javulnak, vagy  ha nagyon gyorsan terjednek testszerte, a gyulladás jeleit mutatják és fájdalmassá válnak, orvosi segítséget kell kérni.

Forrás: Dermatica (www.dermatica.hu)

Téma szakértője

 • Dr. Szántó Hajnalka

 • Szakterületek:
  • bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
 • Specialitások:
  • allergiás bőrgyógyászati ​​problémák
  • ekcéma
  • anyajegyszűrés
  • gyermekbőrgyógyászat

   

  A rendelés típusa:

  • Személyes, rendelői vizit

   

  Rendelési helyszín:

  • 1147 Budapest, Csömöri út 18. (a Bosnyák ténél)

   

  Bejelentkezés a doktornőhöz »

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Még a gyakori nemi fertőzéseket is fontos kezelni

Még a gyakori nemi fertőzéseket is fontos kezelni

Az STD, vagyis a nemi úton terjedő betegségek jelenléte még mindig sokakban feszengést okoz, ami miatt szégyellnek orvoshoz fordulni. Holott a szakszerű kezeléssel nem csak a kellemetlen tünetektől lehet gyorsabban megszabadulni, de a kiújulás, a továbbfertőzés is megelőzhető lehet. Dr. Karászi Viktória, a Dermatica bőrgyógyásza, nemigyógyász szakorvos arra hívta fel a figyelmet, hogy a gyakori nemi betegségeket nem csak a kicsapongó életet élők kaphatják el, de bárki, aki él szexuális életet.

További részletek
3 gyakori bőrgyógyászati ok a hajhullás mögött

3 gyakori bőrgyógyászati ok a hajhullás mögött

A hajhullás olyan tünet, amit a legtöbb érintett nagyon nehezen visel – érthető módon a nőknek különösen nehéz ezt megélniük, éppen ezért ők azok, akik gyakrabban fordulnak emiatt orvoshoz. Dr. Karászi Viktória, a Dermatica bőrgyógyásza, nemigyógyász szakorvos a gyakori bőrgyógyászati okokra és a szakszerű kezelés jelentőségére hívta fel a figyelmet.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Brezán Edina
Dr. Brezán Edina Bőrgyógyász - kozmetológus
Dr. Karászi Viktória
Dr. Karászi Viktória bőrgyógyász, nemigyógyász szakorvos
Dr. Vincze Ildikó
Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász, kozmetológus
Dr. Borbola Kinga
Dr. Borbola Kinga Bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
Dr. Schmidt Emese
Dr. Schmidt Emese bőrgyógyász, klinikai onkológus
Dr. Szántó Hajnalka
Dr. Szántó Hajnalka bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor sebész
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD sebész

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok