Bőratkás bőr kozmetikai kezelése

Bőratkás bőr kozmetikai kezelése

Szerző: Dermatica Központ | Létrehozva: 2017.04.01 02:13 | Módosítva: 2019.12.06 12:26

A bőratka vagy Demodes atka természetes módon megtalálható az emberi testen. Általában nem okoz problémát, viszont ha nagy számban fordul elő, akkor különböző bőrelváltozásokat idézhet elő, mely problémák kezelésében szakember segítségét kell kérni.

A bőratka paraziták közül 70 típúst ismerünk de csak kettő van, mely megtalálható az ember bőrfelszínen, azon belül is a faggyúmirigyekben vagy a szőrtüszőkben, főleg a nyírkos, sötét helyeken. 

A bőratka fajtái

A bőratka a bőrfelszínen él.D. folliculorum őleg a szőrtüszőkben, vagy azok körül él, így főleg hajhullást és fejbőr viszketést okoznak.

A D. brevis főleg az arcbőr faggyúmirigyeiben él., ott irritációt okoz, mely hatására a faggyútermelődés fokozódik, és kiütések pattanások jelennek meg ar arcon. A demodex egyik baktériuma felülfertőzheti a börelváltozásokat, így gyulladás, rosacea alakul ki. Ha tartósan bőrprobléma áll fenn, akkor feltétlenül parazita irányában is vizsgálódni kell. A bőrön kívül a szempillák tövében és a szemhélyon találhatóak és ott okoznak elváltozást.

Bőratka előfordulása

Mivel a bőratka parazita hámsejtekkel és faggyúval táplálkozik, így serdülő korban, a hormonváltozás miatt a bőratka elszaporodik. A kor előrehaladtával számuk egyre nő, az idősebb korosztály kétharmadát érinti a probléma. Terjedésében nagy szerepet játszanak a használati tárgyak. Ezért érdemes az ágyneműt, törölközőt gyakran cserélni, és a közös háztartásban élők se használják egymás törölközőjét, fésűjét.

Bőratka tünetei

A bőratka tünetmentesen is jelen van a testünkön, de vannak olyanok, akik igen érzékenyek a bőratka jelenlétére. Náluk pattanások, gyulladt bőrelváltozások jelentkezhetnek. Az alábbi tünetek megléte a bőratka fertőzés gyanújára utalnak:

 • piros arcbőr
 • égő érzés a bőrön
 • kemény, csiszolópapír szerű arcbőr

Bőratka által okozott bőrproblémák

Több bőrbetegség oka is lehet bőratka, mint például göbök, kiütések, de akár pattanás és a rosacea hátterében is állhat. Az akne és a rosacea okának kivizsgálása a kezelések előtt igen fontosak, mert egyéb más betegségek is állhatnak a háttérben.

A bőratka vizsgálata

Ha bőratka fertőzés gyanúja merül fel, érdemes mielőbb demodex vizsgálatot kérni, melyet bőrgyógyász szakorvos végez. A vizsgálat bőrkaparékből vagy celluxszal vett hámmintából történik. A mintát metilkék festékkel színezik és mikroszkóp alatt nézik meg.

Bőratka kezelése

A kozmetikai kezelés elsődleges célja a bőrflóra helyreállítása, melyet minden esetben személyre szabottan kell a bőr aktuális állapotának megfelelően végezni. Nagyon fontos a kezelés során, hogy megtanulja az érintett a megfelelő bőrápolást otthonában is, megfelelő krémeket alkalmazzon, megismerje a bőrtípusának megfelelő legfontosabb kozmetikai irányelveket. Tudj meg többet a bőratkás bőr kozmetikai kezelésről bővebben ide kattintva.

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt:

A bőratás bőr szakszerű kozmetikai kezelése nagyon fontos.Bőratka kozmetikai kezelése:

A bőrgyógyász által felírt készítmények kiegészítéseként végzünk kozmetikai kezelést, hiszen ennek legfontosabb célja a bőr folyamatos megtisztítása, ápolása, ezzel is növelve az orvosi kezelés hatékonyságát.

Erre speciálisan képzett kozmetikust ajánlott felkeresni, aki képes a bőratkák számának minimalizálására különböző kozmetikai módszerekkel, valamint megfelelő tanácsokkal ellátni a hozzáforduló pácienst.

Kozmetika kezelés fontos feladata a bőr kitisztítása, amely segít a bőratkák életterének-  és a kiújulásuk esélyének csökkentésében. A bőratkás bőr kozmetikai kezelés az atkák életciklusához igazodva körülbelül 3 hónap. Ezt érdemes kivárni, mert ellenkező esetben könnyen kiújul és az egész folyamatot kezdhetjük újra.

A faggyúmirigyekben élő Demodex brevis atkák és azok baktériumai, az arcon megtelepedve akne megjelenését idézhetik elő.

Bőratkás bőr esetén kozmetikai tanácsadás

Fontos felkészülni az otthoni bőrápolásra is, hiszen ezzel is segíthetünk minél hamarabb megszabadulni a bőratkáktól.

Kozmetikus az alábbiakat tanácsolja:

 • smink eszközök folyamatos fertőtlenítése
 • eszközök összecserélésének esélyének minimalizálása
 • megfelelő higiéniás arcápolás
 • egyes kozmetikumok elhagyása a kezelés alatt

 

Peterman Krisztina, mesterkozmetikus kiemelkedő tudással rendelkezik a bőratkás bőr kezelésében.Bőratkaszűrés, kivizsgálás és kezelés elérhető a Dermatica bőrgyógyászati központban és gyógykozmetikában, a Demodex által fertőzött bőr tartós bőrgyógyászati kezelésével, kozmetikai ápolásával. Dermatica mesterkozmetikusa igen nagy szakmai tudással és tapasztalattal várja a bőratkás pácienseket.

Téma szakértője

 • Peterman Krisztina

 • Szakterületek:
  • kozmetikőr, kozmetikus mester, szépség terapeuta
 • Specialitások:
  • problémás / érzékeny bőr hatékony kezelése
  • bőratkás bőr kozmetikai kezelése
  • rozáceás bőr kozmetikai kezelése
  • pattanások hatékony és hosszútávú eltüntetése, régi hegek eltűntetése
  • ráncos-, száraz bőr kezelése
  • pikkelysömör kezelése (psoriasis)

  Vélemények munkatársunkról>>>

  Helyszín:  1015 Budapest, Ostrom utca 16. (10-es kapucsengő)

   

  Rendelés típusa:

  • Személyes konzultáció

 

Hírek

Súlyos pattanásosság - mit lehet tenni?

Súlyos pattanásosság - mit lehet tenni?

Bármennyire is kétségbe ejtő lehet egy fontos találka előtt felbukkanó nagy piros pattanás, vagy a mitesszeres arcbőr, a súlyosan aknés arcbőr minőségileg mást jelent. Dr. Brezán Edina, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa azokra a lehetőségekre hívta fel a figyelmet, amelyek segíthetnek ezen az önértékelést romboló problémán.

További részletek
A szemölcs típusától függ az eltávolítás módja

A szemölcs típusától függ az eltávolítás módja

A mindennapi gyakorlatban sokszor találkozunk a „szemölcs” fogalmával, mely alatt a páciensek szinte minden bőrön megjelenő növedéket értenek. Ezzel szemben a bőrgyógyászati gyakorlatban a szemölcsök számos fajtáját kell elkülöníteni és ezek típusától függően megválasztani a kezelést, ha indokolt. A vírusos szemölcsök sokszor nagyon „ragaszkodóak” és azon kívül, hogy esztétikailag zavaróak, bizonyos esetekben fájdalmasak is lehetnek. Dr. Schmidt Emese, a Dermatica bőrgyógyásza, klinikai onkológus arra hívta fel a figyelmet, hogy a szemölcs típusához igazított eltávolítási módszer hozhat valódi eredményt.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr Brezán Edina
Dr Brezán Edina Bőrgyógyász - kozmetológus
Dr. Schmidt Emese
Dr. Schmidt Emese bőrgyógyász, klinikai onkológus
Dr. Vincze Ildikó
Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász, kozmetológus
Dr. Borbola Kinga
Dr. Borbola Kinga Bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
Dr. Szántó Hajnalka
Dr. Szántó Hajnalka bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
dr. Rózsa Annamária
dr. Rózsa Annamária bőrgyógyász
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor sebész
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD sebész
Dr. Gyarmati Csaba
Dr. Gyarmati Csaba plasztikai sebész
Peterman Krisztina
Peterman Krisztina kozmetikőr, kozmetikus mester, szépség terapeuta

Prima Medica Egészséghálózat