Bőratkás bőr kozmetikai kezelése

Bőratkás bőr kozmetikai kezelése

Szerző: Dermatica Központ | Létrehozva: 2017.04.01 02:13 | Módosítva: 2019.12.06 12:26

A bőratka vagy Demodes atka természetes módon megtalálható az emberi testen. Általában nem okoz problémát, viszont ha nagy számban fordul elő, akkor különböző bőrelváltozásokat idézhet elő, mely problémák kezelésében szakember segítségét kell kérni.

A bőratka paraziták közül 70 típúst ismerünk de csak kettő van, mely megtalálható az ember bőrfelszínen, azon belül is a faggyúmirigyekben vagy a szőrtüszőkben, főleg a nyírkos, sötét helyeken. 

A bőratka fajtái

A bőratka a bőrfelszínen él.D. folliculorum őleg a szőrtüszőkben, vagy azok körül él, így főleg hajhullást és fejbőr viszketést okoznak.

A D. brevis főleg az arcbőr faggyúmirigyeiben él., ott irritációt okoz, mely hatására a faggyútermelődés fokozódik, és kiütések pattanások jelennek meg ar arcon. A demodex egyik baktériuma felülfertőzheti a börelváltozásokat, így gyulladás, rosacea alakul ki. Ha tartósan bőrprobléma áll fenn, akkor feltétlenül parazita irányában is vizsgálódni kell. A bőrön kívül a szempillák tövében és a szemhélyon találhatóak és ott okoznak elváltozást.

Bőratka előfordulása

Mivel a bőratka parazita hámsejtekkel és faggyúval táplálkozik, így serdülő korban, a hormonváltozás miatt a bőratka elszaporodik. A kor előrehaladtával számuk egyre nő, az idősebb korosztály kétharmadát érinti a probléma. Terjedésében nagy szerepet játszanak a használati tárgyak. Ezért érdemes az ágyneműt, törölközőt gyakran cserélni, és a közös háztartásban élők se használják egymás törölközőjét, fésűjét.

Bőratka tünetei

A bőratka tünetmentesen is jelen van a testünkön, de vannak olyanok, akik igen érzékenyek a bőratka jelenlétére. Náluk pattanások, gyulladt bőrelváltozások jelentkezhetnek. Az alábbi tünetek megléte a bőratka fertőzés gyanújára utalnak:

 • piros arcbőr
 • égő érzés a bőrön
 • kemény, csiszolópapír szerű arcbőr

Bőratka által okozott bőrproblémák

Több bőrbetegség oka is lehet bőratka, mint például göbök, kiütések, de akár pattanás és a rosacea hátterében is állhat. Az akne és a rosacea okának kivizsgálása a kezelések előtt igen fontosak, mert egyéb más betegségek is állhatnak a háttérben.

A bőratka vizsgálata

Ha bőratka fertőzés gyanúja merül fel, érdemes mielőbb demodex vizsgálatot kérni, melyet bőrgyógyász szakorvos végez. A vizsgálat bőrkaparékből vagy celluxszal vett hámmintából történik. A mintát metilkék festékkel színezik és mikroszkóp alatt nézik meg.

Bőratka kezelése

A kozmetikai kezelés elsődleges célja a bőrflóra helyreállítása, melyet minden esetben személyre szabottan kell a bőr aktuális állapotának megfelelően végezni. Nagyon fontos a kezelés során, hogy megtanulja az érintett a megfelelő bőrápolást otthonában is, megfelelő krémeket alkalmazzon, megismerje a bőrtípusának megfelelő legfontosabb kozmetikai irányelveket. Tudj meg többet a bőratkás bőr kozmetikai kezelésről bővebben ide kattintva.

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt:

A bőratás bőr szakszerű kozmetikai kezelése nagyon fontos.Bőratka kozmetikai kezelése:

A bőrgyógyász által felírt készítmények kiegészítéseként végzünk kozmetikai kezelést, hiszen ennek legfontosabb célja a bőr folyamatos megtisztítása, ápolása, ezzel is növelve az orvosi kezelés hatékonyságát.

Erre speciálisan képzett kozmetikust ajánlott felkeresni, aki képes a bőratkák számának minimalizálására különböző kozmetikai módszerekkel, valamint megfelelő tanácsokkal ellátni a hozzáforduló pácienst.

Kozmetika kezelés fontos feladata a bőr kitisztítása, amely segít a bőratkák életterének-  és a kiújulásuk esélyének csökkentésében. A bőratkás bőr kozmetikai kezelés az atkák életciklusához igazodva körülbelül 3 hónap. Ezt érdemes kivárni, mert ellenkező esetben könnyen kiújul és az egész folyamatot kezdhetjük újra.

A faggyúmirigyekben élő Demodex brevis atkák és azok baktériumai, az arcon megtelepedve akne megjelenését idézhetik elő.

Bőratkás bőr esetén kozmetikai tanácsadás

Fontos felkészülni az otthoni bőrápolásra is, hiszen ezzel is segíthetünk minél hamarabb megszabadulni a bőratkáktól.

Kozmetikus az alábbiakat tanácsolja:

 • smink eszközök folyamatos fertőtlenítése
 • eszközök összecserélésének esélyének minimalizálása
 • megfelelő higiéniás arcápolás
 • egyes kozmetikumok elhagyása a kezelés alatt

 

Peterman Krisztina, mesterkozmetikus kiemelkedő tudással rendelkezik a bőratkás bőr kezelésében.Bőratkaszűrés, kivizsgálás és kezelés elérhető a Dermatica bőrgyógyászati központban és gyógykozmetikában, a Demodex által fertőzött bőr tartós bőrgyógyászati kezelésével, kozmetikai ápolásával. Dermatica mesterkozmetikusa igen nagy szakmai tudással és tapasztalattal várja a bőratkás pácienseket.

Téma szakértője

 • Peterman Krisztina

 • Szakterületek:
  • kozmetikőr, kozmetikus mester, szépség terapeuta
 • Specialitások:
  • problémás / érzékeny bőr hatékony kezelése
  • bőratkás bőr kozmetikai kezelése
  • rozáceás bőr kozmetikai kezelése
  • pattanások hatékony és hosszútávú eltüntetése, régi hegek eltűntetése
  • ráncos-, száraz bőr kezelése
  • pikkelysömör kezelése (psoriasis)
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

  Vélemények munkatársunkról>>>

  Helyszín:  1015 Budapest, Ostrom utca 16. (10-es kapucsengő)

   

  Rendelés típusa:

  • Személyes konzultáció

 

Hírek

Ekcéma kicsiknél – szükséges ételallergiára és intoleranciára tesztelni?

Ekcéma kicsiknél – szükséges ételallergiára és intoleranciára tesztelni?

Az atópiás ekcéma, a pollenallergia és az asztma az atópiás kórképek közé tartoznak és az érintett gyermekeknél gyakrabban alakul ki valódi allergia az ételekre és pollenekre, mint az erre a betegségre nem hajlamos gyermekeknél. Dr. Schmidt Emese, a Dermatica bőrgyógyásza, klinikai onkológus szerint sok esetben a diéta hatására sem gyógyul meg az ekcéma, sőt az ételallergia ronthatja a bőrtüneteket, de ettől még nem kiváltó oka a bőrbetegség fellángolásának, amit alapvetően genetikai tényezők befolyásolnak.

További részletek
Allergia és toxikus reakciók a napfénytől

Allergia és toxikus reakciók a napfénytől

Napallergia, fényérzékenység? Sokkal több embert érint ez a probléma, mint talán gondolnánk, hiszen becslések szerint a népesség ötöde érintett lehet. Dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus szerint azért is érdemes felállítani a pontos diagnózist, mert más bőrallergiák és bőrproblémák is okozhatnak hasonló tüneteket.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Borbola Kinga Dr. Borbola Kinga
Dr. Borbola Kinga Bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
Dr Brezán Edina
Dr Brezán Edina Bőrgyógyász
Dr. Vincze Ildikó Dr. Vincze Ildikó
Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász, kozmetológus
Dr. Zubek Krisztina Dr. Zubek Krisztina
Dr. Zubek Krisztina bőrgyógyász, kozmetológus
dr. Medgyesy Gábor dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor sebész
dr. Csapó Zsolt PhD dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD sebész
Peterman Krisztina
Peterman Krisztina kozmetikőr, kozmetikus mester, szépség terapeuta
Dr. Pánczél Gitta Dr. Pánczél Gitta
Dr. Pánczél Gitta bőrgyógyász, kozmetológus
dr. Rózsa Annamária dr. Rózsa Annamária
dr. Rózsa Annamária bőrgyógyász
Dr. Szántó Hajnalka
Dr. Szántó Hajnalka bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Schmidt Emese
Dr. Schmidt Emese bőrgyógyász, klinikai onkológus
Dr. Gyarmati Csaba
Dr. Gyarmati Csaba plasztikai sebész