Bőratkás bőr kozmetikai kezelése

Bőratkás bőr kozmetikai kezelése

Szerző: Dermatica Központ | Létrehozva: 2017.04.01 02:13 | Módosítva: 2022.05.12 16:02

A bőratka vagy Demodes atka természetes módon megtalálható az emberi testen. ez nem okoz problémát, viszont ha nagy számban fordul elő, akkor a különböző bőrelváltozásokat idézheti elő, mely problémák kezelésében szakember segítségét kell kérni.

A bőratka paraziták közül 70 típúst ismerünk de csak kettő van, mely az ember bőrfelszínen található, azon belül is a faggyúmirigyekben vagy a szőrtüszőkben, leginkább a nyírkos, sötét helyen. 

A bőratka fajtái

A bőratka a bőrfelszínen él.D. folliculorum.  legjobb a szőrtüszőkben, vagy azok körül él, így nagy hajhullást és fejbőr viszketést okoz

A D. brevis fő az arcbőr faggyúmirigyeiben él, ott irritációt okoz, mely hatására a faggyútermelődés fokozódik, és kiütések pattanások jelennek meg arcon. A demodex egyik baktériuma felülfertőzheti a börelváltozásokat, így gyulladás, rosacea alakul ki. Ha tartósan bőrprobléma áll fenn, akkor a parazita irányában is vizsgálódni kell. A bőrön kívül a szempillák tövében és a személyen találhatóak és ott okoznak elváltozást.

Bőratka előfordulása

Mivel a bőratka parazita hamsejtekkel és faggyúval táplálkozik, így serdülő korban, a hormonváltozás miatt a bőratka elszaporodik. A kor előrehaladtával számuk egyre nő, az idősebb korosztály kétharmadát érinti a probléma. Terjedésében nagy szerepet játszanak a használati tárgyak. Ezért érdemes az ágyneműt, törölközőt gyakran cserélni, és a közös háztartásban élők se használják egymást törölközőjét, fésűjét.

Bőratka tünetei

A bőratka tünetmentesen is jelen van a testünkön, de érzékenyebb bőrűeknél pattanások, gyulladt bőrelváltozások jelentkezhetnek. Az alábbi tünetek megléte a bőrfertőzés gyanújára utalnak:

 • piros arcbőr
 • égő érzés a bőrön
 • kemény, csiszolópapír szerű arcbőr

Bőratka általi bőrproblémák

Több bőrbetegség oka is lehet bőratka, mint például göbök, kiütések, de akár pattanás és a rosacea hátterében is állhat, ezért a kezelés előtt nagyon fontos a kivizsgálás, a probléma okának feltárása. 

A bőratka vizsgálata

Ha bőratka fertőzés gyanúja merül fel, érdemes mielőbb demodex vizsgálatot kérni, melyet bőrgyógyász szakorvos végez. A vizsgálat bőrkaparékból vagy celluxszal vett hámmintából történik. A mintát metilkék festékkel színezik és mikroszkóp alatt nézik meg.

Bőratka kezelése

A kozmetikai kezelés célja elsősorban a bőrflóra helyreállítása, mely minden esetben személyre szabottan kell a bőr aktuális állapotának megfelelően végezni. Nagyon fontos a kezelés során, hogy megtanulja az érintett a helyes bőrápolást otthonában is, hogy megfelelő krémeket alkalmazzon, ismerje meg a bőrtípus megfelelő legfontosabb kozmetikai irányelveit. 

[kapcsolódó_tartalom_kód]

A bőratás bőr szakszerű kozmetikai kezelése nagyon fontos.Bőratka kozmetikai kezelése:

A bőrgyógyász által felírt készítmények kiegészítéseként végzünk kozmetikai kezelést, hiszen ennek a legfontosabb célja a bőr folyamatos megtisztítása, ápolása, ezzel is növelhető az orvosi kezelés hatékonysága.

Erretikus speciális képzett kozmetikus ajánlott felkeresni, aki képes a bőr számának minimalizálására különböző kozmetikai módszerekkel, valamint megfelelő tanácsokkal ellátni a hozzá forduló pácienseket.

A kozmetikai kezelés fontos feladata a bőr kitisztítása, amely segít a bőratkák életterének- és a kiújulásuk esélyének csökkentésében. A bőratkás bőr kozmetikai kezelése az atkák életciklusához igazodva körülbelül 3 hónap. 

A faggyúmirigyekben élő Demodex brevis atkák és azok baktériumai, az arcon megtelepedve akne megjelenését idézhetik elő.

Bőratkás bőr esetén kozmetikai tanácsadás

Fontos felkészülni az otthoni bőrápolásra is, hogy minél hamarabb megszabaduljon bőrünktől a bőratkáktól.

Peterman Krisztina, mesterkozmetikus kiemelkedő tudással rendelkezik a bőratkás bőr kezelésében.

Kozmetikus mesterünk tanácsai:

 • smink eszközeink folyamatos fertőtlenítése
 • eszközök cserélgetésének minimalizálása
 • megfelelő higiéniás arcápolás
 • egyes kozmetikumok elhagyása a kezelés alatt

 

Bőratkaszűrés, kivizsgálása és kezelése elérhető a Dermatica gyógyászati ​​​központban és gyógykozmetikában, a Demodex által fertőzött bőr tartós bőrgyógyászati kezelésével, kozmetikai kezelésével. Dermatica mesterkozmetikusa igen nagy szakmai tudással és tapasztalattal várja a bőratkás pácienseket.

Téma szakértője

 • Peterman Krisztina

 • Szakterületek:
  • kozmetikőr, kozmetikus mester, szépség terapeuta
 • Specialitások:
  • problémás / érzékeny bőr hatékony kezelése
  • pattanásos bőr hatékony kezelése
  • régi pattanásnyomok eltüntetése
  • bőratkás bőr kozmetikai kezelése
  • rozáceás bőr kozmetikai kezelése
  • ráncos-, száraz bőr kezelése

   

  Vélemények munkatársunkról »

   

  Helyszín:  

  1015 Budapest, Ostrom utca 16. (a Széll Kálmán térnél)

   

  Rendelés típusa:

  • Személyes konzultáció

   

  Bejelentkezés telefonon: +36 20 209 9939

 

Hírek

Melegkiütés vagy napallergia - mikor kell orvoshoz fordulni?

Melegkiütés vagy napallergia - mikor kell orvoshoz fordulni?

A meleg hatására kiütések, duzzadt, vöröses pattanások jelentek meg a bőrön? Esetleg nem gyulladt, folyadékkal teli hólyagok mutatkoznak? Viszketnek, vagy épp nem okoznak ilyen gondot? Dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza beszélt arról, hogy nem feltétlenül könnyű egy laikusnak különbséget tenni a melegkiütés és a napallergia közt, és bizonyos esetekben fontos az orvosi segítség. 

További részletek
Használ-e a napsütés a pikkelysömörnek?

Használ-e a napsütés a pikkelysömörnek?

Sok pikkelysömörrel küzdő beteg tapasztalhatja, hogy nyáron enyhülnek a tünetei, aminek elsősorban az UVB sugárzás és az alkalmanként magasabb páratartalom lehet az oka. Dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus azonban a fokozott óvatosságra és az időről időre szükséges orvosi kezelésre figyelmeztetett.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Vincze Ildikó
Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász, kozmetológus
Dr. Brezán Edina
Dr. Brezán Edina Bőrgyógyász - kozmetológus
Dr. Borbola Kinga
Dr. Borbola Kinga Bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
Dr. Schmidt Emese
Dr. Schmidt Emese bőrgyógyász, klinikai onkológus
Dr. Szántó Hajnalka
Dr. Szántó Hajnalka bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
dr. Rózsa Annamária
dr. Rózsa Annamária bőrgyógyász
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor sebész
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD sebész

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!