Bőratkás bőr kozmetikai kezelése

Bőratkás bőr kozmetikai kezelése

Szerző: Dermatica Központ | Módosítva: 2022.12.09 10:00

A bőratka vagy Demodex atka természetes módon megtalálható az emberi testen. ez nem okoz problémát, viszont ha nagy számban fordul elő, akkor a különböző bőrelváltozásokat idézheti elő, mely problémák kezelésében szakember segítségét kell kérni.

Dermatica szolgáltatásai a Rosacea gyógyítására:

ONLINE BEJELENTKEZÉS BŐRGYÓGYÁSZATI VIZSGÁLATRA

 

A bőratka paraziták közül 70 típúst ismerünk de csak kettő van, mely az ember bőrfelszínen található, azon belül is a faggyúmirigyekben vagy a szőrtüszőkben, leginkább a nyírkos, sötét helyen. 

A bőratka fajtái

A bőratka a bőrfelszínen él.D. folliculorum.  legjobb a szőrtüszőkben, vagy azok körül él, így nagy hajhullást és fejbőr viszketést okoz

A D. brevis fő az arcbőr faggyúmirigyeiben él, ott irritációt okoz, mely hatására a faggyútermelődés fokozódik, és kiütések pattanások jelennek meg arcon. A demodex egyik baktériuma felülfertőzheti a börelváltozásokat, így gyulladás, rosacea alakul ki. Ha tartósan bőrprobléma áll fenn, akkor a parazita irányában is vizsgálódni kell. A bőrön kívül a szempillák tövében és a személyen találhatóak és ott okoznak elváltozást.

Bőratka előfordulása

Mivel a bőratka parazita hamsejtekkel és faggyúval táplálkozik, így serdülő korban, a hormonváltozás miatt a bőratka elszaporodik. A kor előrehaladtával számuk egyre nő, az idősebb korosztály kétharmadát érinti a probléma. Terjedésében nagy szerepet játszanak a használati tárgyak. Ezért érdemes az ágyneműt, törölközőt gyakran cserélni, és a közös háztartásban élők se használják egymást törölközőjét, fésűjét.

Bőratka tünetei

A bőratka tünetmentesen is jelen van a testünkön, de érzékenyebb bőrűeknél pattanások, gyulladt bőrelváltozások jelentkezhetnek. Az alábbi tünetek megléte a bőrfertőzés gyanújára utalnak:

 • piros arcbőr
 • égő érzés a bőrön
 • kemény, csiszolópapír szerű arcbőr

Bőratka általi bőrproblémák

Több bőrbetegség oka is lehet bőratka, mint például göbök, kiütések, de akár pattanás és a rosacea hátterében is állhat, ezért a kezelés előtt nagyon fontos a kivizsgálás, a probléma okának feltárása. 

A bőratka vizsgálata

Ha bőratka fertőzés gyanúja merül fel, érdemes mielőbb demodex vizsgálatot kérni, melyet bőrgyógyász szakorvos végez. A vizsgálat bőrkaparékból vagy celluxszal vett hámmintából történik. A mintát metilkék festékkel színezik és mikroszkóp alatt nézik meg.

Bőratka kezelése

A kozmetikai kezelés célja elsősorban a bőrflóra helyreállítása, mely minden esetben személyre szabottan kell a bőr aktuális állapotának megfelelően végezni. Nagyon fontos a kezelés során, hogy megtanulja az érintett a helyes bőrápolást otthonában is, hogy megfelelő krémeket alkalmazzon, ismerje meg a bőrtípus megfelelő legfontosabb kozmetikai irányelveit. 

[kapcsolódó_tartalom_kód]

A bőratás bőr szakszerű kozmetikai kezelése nagyon fontos.Bőratka kozmetikai kezelése:

A bőrgyógyász által felírt készítmények kiegészítéseként végzünk kozmetikai kezelést, hiszen ennek a legfontosabb célja a bőr folyamatos megtisztítása, ápolása, ezzel is növelhető az orvosi kezelés hatékonysága.

Erretikus speciális képzett kozmetikus ajánlott felkeresni, aki képes a bőr számának minimalizálására különböző kozmetikai módszerekkel, valamint megfelelő tanácsokkal ellátni a hozzá forduló pácienseket.

A kozmetikai kezelés fontos feladata a bőr kitisztítása, amely segít a bőratkák életterének- és a kiújulásuk esélyének csökkentésében. A bőratkás bőr kozmetikai kezelése az atkák életciklusához igazodva körülbelül 3 hónap. 

A faggyúmirigyekben élő Demodex brevis atkák és azok baktériumai, az arcon megtelepedve akne megjelenését idézhetik elő.

Bőratkás bőr esetén kozmetikai tanácsadás

Fontos felkészülni az otthoni bőrápolásra is, hogy minél hamarabb megszabaduljon bőrünktől a bőratkáktól.

Peterman Krisztina, mesterkozmetikus kiemelkedő tudással rendelkezik a bőratkás bőr kezelésében.

Kozmetikus mesterünk tanácsai:

 • smink eszközeink folyamatos fertőtlenítése
 • eszközök cserélgetésének minimalizálása
 • megfelelő higiéniás arcápolás
 • egyes kozmetikumok elhagyása a kezelés alatt

 

Bőratkaszűrés, kivizsgálása és kezelése elérhető a Dermatica gyógyászati ​​​központban és gyógykozmetikában, a Demodex által fertőzött bőr tartós bőrgyógyászati kezelésével, kozmetikai kezelésével. Dermatica mesterkozmetikusa igen nagy szakmai tudással és tapasztalattal várja a bőratkás pácienseket.

Téma szakértője

 • Peterman Krisztina

 • Szakterületek:
  • kozmetikőr, kozmetikus mester, szépség terapeuta
 • Specialitások:
  • problémás / érzékeny bőr hatékony kezelése
  • pattanásos bőr hatékony kezelése
  • régi pattanásnyomok eltüntetése
  • bőratkás bőr kozmetikai kezelése
  • rozáceás bőr kozmetikai kezelése
  • ráncos-, száraz bőr kezelése

   

  Vélemények munkatársunkról »

   

  Helyszín:  

  1015 Budapest, Ostrom utca 16. (a Széll Kálmán térnél)

   

  Rendelés típusa:

  • Személyes konzultáció

   

  Bejelentkezés telefonon: +36 20 209 9939

 

Hírek

Időskori szemölcs - fontos megkülönböztetni a melanómától

Időskori szemölcs - fontos megkülönböztetni a melanómától

Időskori szemölcsnek is nevezik a seborrhoeás keratózist, ami főként 50 év felett nagyon gyakori, jóindulatú, hámeredetű bőrelváltozás, de fiatalabbaknál is megjelenhet. Ez a lassan fejlődő, idővel leginkább szemölcsre hasonlító képlet önmagában nem igényel kezelést, de egyrészt fontos eldönteni, valóban erről van-e szó vagy bőrdaganatról, másrészt esztétikai okokból el is lehet távolítani. Dr. Brezán Edina, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa mondta el, hogyan.

További részletek
A feje tetején kopaszodik? Ilyen okai lehetnek a férfias hajhullásnak nőknél

A feje tetején kopaszodik? Ilyen okai lehetnek a férfias hajhullásnak nőknél

Egyre ritkább a haja a feje tetején, és úgy kopaszodik, ahogyan jellemzően a férfiak szoktak? Ez az úgynevezett androgén (vagyis férfias típusú) hajhullás, amely nőknél különösen önbizalom romboló hatású lehet. Dr. Karászi Viktória, a Dermatica bőrgyógyásza, nemigyógyász szakorvos a jelenség okaira és a megoldás lehetőségeire világított rá.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Brezán Edina
Dr. Brezán Edina Bőrgyógyász - kozmetológus
Dr. Karászi Viktória
Dr. Karászi Viktória bőrgyógyász, nemigyógyász szakorvos
Dr. Vincze Ildikó
Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász, kozmetológus
Dr. Borbola Kinga
Dr. Borbola Kinga Bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
Dr. Szántó Hajnalka
Dr. Szántó Hajnalka bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor sebész
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD sebész

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK