Szemölcs

Szemölcs

Szerző: Dermatica Központ | Módosítva: 2024.07.18 11:46

A szemölcs apró bőrkinövést jelent, ami leggyakrabban a kezeken vagy a talpon fordul elő. A bőr vírusos fertőzése miatt alakul ki, így másokat is meg tud fertőzni a szemölcs bőrkontaktus vagy közös tárgyak, például közös törölköző használat révén. Habár a szemölcs tünetei fájdalmasak és zavaróak lehetnek, érdemes tudni, hogy a szemölcs egy jóindulatú bőrkinövés és a legtöbb esetben ártalmatlan.

Mit jelent a szemölcs?
Mik a szemölcs különböző típusai?
Hol fordul elő leggyakrabban a szemölcs?
Hogyan alakul ki a szemölcs?
Mit lehet tenni, hogy megelőzzük a szemölcs kialakulását?
Hogyan kezelhető a szemölcs?

Kapcsolódó szolgáltatásaink a Dermatica Központban

Mit jelent a szemölcs?

A szemölcs egy jóindulatú bőrkinövések, amit leggyakrabban a humán papillomavírus (HPV) okoz. A HPV-nek több mint 100 altípusa létezik, ezek közül csak néhány felelős a szemölcs kialakulásáért, míg más típusok más betegségeket (például méhnyakrákot vagy péniszkarcinómát) okozhatnak. A szemölcs kialakulásában főként a 2-es, 3-as és 4-es típusú HPV veszt részt. A szemölcs bárhol kialakulhat, ahol bőr borítja a testet, de akár nyálkahártyán (például a száj belsejében) is létrejöhet. A közönséges szemölcs apró, szemcsés bőrkinövésként írható le, amely leggyakrabban az ujjakon vagy a kézen fordul elő. Általában érdes tapintású a szemölcs és gyakran apró, fekete pöttyökkel tarkított, amik az alvadt vérereket jelölik. A szemölcs érintéssel vagy közös tárgyak használata révén terjedhet, kialakulása akár 2-6 hónapig is eltarthat. A leggyakoribb, hogy 16-20 éves korban alakul ki a szemölcs, ezt követően a szemölcsök előfordulása rohamosan csökken. A bőrsérülések elősegítik a vírus megtelepedését, így például körömrágás vagy sérülés nyomán a szemölcs halmozódhat. A fokozott izzadás, bokasüllyedés, a láb deformitásai a talpi szemölcs kialakulását segítik elő.

A szemölcs egy ártalmatlan bőrbetegség az esetek többségében, ami idővel magától is elmúlik. Sokan azonban úgy döntenek, hogy eltávolítják ezt a bőrkinövést. Elhelyezkedésétől függően ugyanis zavaró vagy kínos lehet a szemölcs, és néha fájdalmat is okozhat. Habár a szemölcs sokszor makacs, szerencsére számos kezelési lehetőség van, amik segíthetnek megszabadulni tőle.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Mik a szemölcs különböző típusai?

A szemölcs csoportosítható az alapján, hogy hol helyezkedik el, milyen a megjelenése és hogy melyik HPV-törzs okozza. Ezek alapján a szemölcs számos típusa különíthető el, az elkülönítés pedig segíti még pontosabban leírni a bőrbetegséget és még pontosabb kezelést javasolni. A szemölcs típusai a következők lehetnek:Szemölcs - Dermatica Központ

 • Közönséges szemölcs: A közönséges szemölcs (vagy latinul verrucca vulgaris) az egyik leggyakoribb típusú szemölcs, amit általában a HPV 2. és 4. típusa okoz. Megjelenésre hasonlít a korábban leírtakhoz: egy érdes dudor, amiben fekete pöttyök találhatóak. Méretét tekintve a gombostűfej nagyságútól a borsószem nagyságúig mindenféle szemölcs létezik. A közönséges szemölcs szerencsére általában fájdalmatlan, az esztétikai problémák mellett általában csak akkor okoz panaszt, ha megsérül.
 • Talpi szemölcs: A talpi szemölcs jellemzően a lábfejen, azon belül is a talpi felszínen alakul ki. Az 1, 2, 4, 27 és 57-es HPV-típusok állnak leggyakrabban a talpi szemölcs hátterében. Ebben a típusban is lehetnek fekete pöttyök, azonban a dudor kevésbé jellemző. Megjelenésre inkább lapos, megvastagodott a talpi szemölcs, vagy olyan, mint ami befelé nőne. A talpi szemölcs zavaró és fájdalmas lehet, ugyanis gyakran elég nagyra nő ahhoz, hogy fájdalmat okozzon állás vagy járás közben.
 • Nemi szervi szemölcs: Ez a szemölcs a nemi szerveken és a végbél környékén (anális szemölcs) jelenik meg. A nemi szemölcs egy szexuális úton terjedő fertőzésnek számít (STI), mert bőrről bőrre történő érintkezés útján terjed. A nemi szervi szemölcs apró, kemény, érdes felületű csomó, amit a HPV 6-os és 11-es típusa okoz az esetek mintegy 90%-ában. A méhnyakrák elleni védőoltás a nemi szemölcsöt okozó HPV típus ellen is véd.
 • Lapos szemölcs: A lapos szemölcs kisebb és simább, mint más típusú szemölcsök, és gyakran csoportokban, egyszerre 20-100 darab jelenik meg belőle. Könnyen összetéveszthető az anyajeggyel, ugyanis barnás színű. Hátterében a HPV 3, 10. és 28. típusa áll, és bárhol kialakulhat a testen lapos szemölcs.
 • Uszoda szemölcs: Az uszoda szemölcs is általában nem egyetlen bőrkinövésként jelentkezik, hanem egyszerre több is megjelenik belőle a bőrön. Elsősorban a karon, a lábon, a háton és a hason fordul elő uszoda szemölcs. Az uszoda szemölcs fényes felületű, félgömb alakú bőrkinövés, amelyet nem a HPV, hanem egy másik vírus, a poxcsaládba tartozó molluscum contagiosum vírus okoz. Nevét onnan kapta az uszoda szemölcs, hogy rendkívül könnyen bejut a víztől felázott bőrbe a vírus. 
 • Lógó szemölcs: Ez a szemölcs fonálszérű, vékony képződmény, ami főként az arcon, nyakon, állon és a szemhéjon jelenik meg. Hátterében nem vírusfertőzés áll, hanem az összefekvő területek irritációja miatt alakul ki.

  Kapcsolódó cikkünk

  Az atópiás dermatitisztől az ekcémáig

  Az allergiás bőrbetegség egy általános megnevezés, amelynek többféle megnyilvánulási formája ismert az atópiás dermatitisztől az ekcémáig. Közös bennük, hogy bőrtüneteket, heveny vagy visszatérő bőrgyulladást, kiütést, viszketést okoznak. De vajon mi okozza a tüneteket? Dr. Brezán Edina, a Dermatica bőrgyógyásza, kozmetológus a differenciál diagnózis jelentőségére és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

Hol fordul elő leggyakrabban a szemölcs?

A szemölcs kerek vagy félgömb alakú, halványsárga - vagy durva felülete miatt barnás színű - érdes felszínű göbcse. Általában nem viszket és gyulladást sem okoz a szemölcs, valamint csak akkor fáj, ha valami miatt megsérül vagy bereped. A köröm alatt kifejlődő szemölcs, valamint a talpi szemölcs azonban fájdalmas lehet.

A szemölcs főként a talpon, a kéz háti felszínén vagy ritkábban az arcon fordul elő. Gyermekeknél gyakori még a térd-táji szemölcs, de lényegében bármelyik testtájon megjelenhet. A szemölcs megjelenési formája az arcon és nyálkahártyákon eltérő. Az arcon (esetleg a nyakon), állon és szemhéjon fonálszerű, vékony, kocsányos szemölcsök képződhetnek; míg a külső szeméremtesten, a péniszen és a végbélnyílás környékén megjelenő (anogenitális) szemölcsök kis, karfiolszerű kinövések, amik általában fájdalmatlanok, de gyakran irritálhatják az érintettet.

Hogyan alakul ki a szemölcs?

A szemölcs kialakulásáért több, mint száz vírusfaj felelős, legtöbbjük a HPV-k csoportjába tartozik. A szemölcs vírusa nagyon könnyen fertőz, és az uszodák, strandok vizében könnyedén terjed. A szemölcs bőrön lévő, alig látható sérüléseken keresztül is terjedhet, amihez elég a közvetlen bőrkontaktus, például egy kézfogás. A bőrön keletkezett repedések, horzsolások és a körömrágás elősegíti a szemölcs vírusának a megtelepedését. Érdemes azonban tudni, hogy minden ember immunrendszere másképp reagál a HPV-re. Így nem feltétlenül alakul ki szemölcs a HPV-vel történő érintkezés során, viszont elősegíti a szemölcs kialakulását a gyengült immunrendszer, például a HIV/AIDS-ben szenvedők vagy szervátültetésen átesettek esetén.

Gyakori még, hogy közös tárgyak, például törölköző vagy borotva használata során terjed át a szemölcs vírusa az egyik félről a másikra. A HPV egyes törzsei szexuális érintkezés útján terjednek (nemi szervi szemölcs). Fontos, hogy szemölcsöt soha ne vakarjunk, mert így szétszórhatjuk a vírusok millióit más bőrfelületekre, és további szemölcs alakulhat ki egy újabb helyen.

Mit lehet tenni, hogy megelőzzük a szemölcs kialakulását?

A szemölcs kialakulásának megelőzéséhez érdemes erősíteni az immunrendszerünket egészséges életmóddal, elegendő alvással és testmozgással. Azonban az erős immunrendszer sem jelent 100%-os védelmet a szemölccsel szemben. Mindig figyeljünk oda uszodákban, strandokon és sportközpontokban, hogy más papucsát és törölközőjét ne használjuk! Ne érintsük meg és ne piszkáljuk más vagy a saját szemölcsünket, mert ezzel átvihetjük a vírust a test más pontjaira is. Kerüljük a szemölcs területének borotválását is. Segíthet továbbá a szemölcs megelőzésében, ha ápolt bőrfelületet, védőréteget hozunk létre, amin nehezebben telepszik meg a vírus. Ebben segít a körömrágás kerülése, és a hidratáló krémek használata, amik révén elkerülhető a száraz, repedezett bőr.

Hogyan kezelhető a szemölcs?

A szemölcsök kezelés nélkül néha évekig megmaradnak és gyakran tovább szaporodnak vagy megnőnek. Máskor spontán, hirtelen, nyom nélkül el is tűnhet egy szemölcs. Nem érdemes azonban erre várni, ha zavaróak a szemölcs tünetei. A szemölcs eltávolítás a szemölcs típusától és elhelyezkedésétől függ. Ha zavaró a szemölcs, és fájdalmat vagy esztétikai problémát okoz, érdemes bőrgyógyász szakorvossal konzultálni első lépésben. A bőrgyógyász többféle kezelési javaslatot is adhat, a szemölcs eltávolítása történhet:

 • Fagyasztással (folyékony nitrogénnel történő szemölcs eltávolítás)
 • Rádiófrekvenciás kauter készülékkel (ekkor elégetik a szemölcs vérereit, így idővel elhal és leválik a szemölcs)
 • Folkman kanállal (amivel kimetszésre kerül a szemölcs, a bőr szövete a bemetszés során minimális sérülést szenved és a hegképződés is minimális)
 • Gyógyszeres hámlasztással (ehhez főként szalicilsavat tartalamazó krémeket írnak fel

A szemölcs eltávolítás szinte fájdalommentes, de felületi érzéstelenítés is alkalmazható az eljárás során. A budapesti bőrgyógyászatunkon számos lehetőség van a szemölcsök kezelésére és eltávolítására. A Dermatica Bőrgyógyászat és Kozmetika magánrendelőben felnőttek és gyermekek estében egyaránt elérhetőek a következő szolgáltatások:

Hírek

Időskori szemölcs - fontos megkülönböztetni a melanómától

Időskori szemölcs - fontos megkülönböztetni a melanómától

Időskori szemölcsnek is nevezik a seborrhoeás keratózist, ami főként 50 év felett nagyon gyakori, jóindulatú, hámeredetű bőrelváltozás, de fiatalabbaknál is megjelenhet. Ez a lassan fejlődő, idővel leginkább szemölcsre hasonlító képlet önmagában nem igényel kezelést, de egyrészt fontos eldönteni, valóban erről van-e szó vagy bőrdaganatról, másrészt esztétikai okokból el is lehet távolítani. Dr. Brezán Edina, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa mondta el, hogyan.

További részletek
A feje tetején kopaszodik? Ilyen okai lehetnek a férfias hajhullásnak nőknél

A feje tetején kopaszodik? Ilyen okai lehetnek a férfias hajhullásnak nőknél

Egyre ritkább a haja a feje tetején, és úgy kopaszodik, ahogyan jellemzően a férfiak szoktak? Ez az úgynevezett androgén (vagyis férfias típusú) hajhullás, amely nőknél különösen önbizalom romboló hatású lehet. Dr. Karászi Viktória, a Dermatica bőrgyógyásza, nemigyógyász szakorvos a jelenség okaira és a megoldás lehetőségeire világított rá.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Brezán Edina
Dr. Brezán Edina Bőrgyógyász - kozmetológus
Dr. Karászi Viktória
Dr. Karászi Viktória bőrgyógyász, nemigyógyász szakorvos
Dr. Vincze Ildikó
Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász, kozmetológus
Dr. Borbola Kinga
Dr. Borbola Kinga Bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
Dr. Szántó Hajnalka
Dr. Szántó Hajnalka bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor sebész
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD sebész

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK