Hogyan lehet biztonságosan eltávolítani a pikkelysömörös plakkokat?

Hogyan lehet biztonságosan eltávolítani a pikkelysömörös plakkokat?

Dr. Brezán Edina Létrehozva: 2021.07.12 Módosítva: 2021.07.12

A pikkelysömör jellegzetes tünetei a bőrön kiemelkedő, pikkelyes foltok, valamint a fejbőrön jelentkező ezüstös, fehéres plakkok, időnként viszketéssel. A pikkelysömör okozhatja kemény, fehéres színű, lemezes hámlást is, amelyek eltávolítása speciális készítményeket igényel. Ehhez adott iránymutatást dr. Brezán Edina, a Dermatica bőrgyógyásza, kozmetológus.

Hogyan lehet megszabadulni az elhalt rétegtől?

A pikkelysömörös plakkok eltávolításában a bőrgyógyász ad segítséget.A pikkelysömör a szarutermelő sejtek túlburjánzásával, fokozott működésével, ezáltal a bőr fokozott elszarusodásával jár, és egyelőre véglegesen nem gyógyítható betegség. A kezelések éppen ezért a tünetek csökkentését célozzák, a cél tulajdonképpen a hosszú távú tünetmentesség. A legkellemetlenebb tünet az elszarusodás miatt megjelenő vastag, gyakran viszkető plakkok megjelenése. Az új bőrsejtek növekedése és a régiek lehámlása ráadásul sokkal gyorsabban megy végbe pszoriázis esetén, mint az e tekintetben egészségeseknél, ez is hozzájárul a plakkok kialakulásához, és a korpaszerű pikkelyek hullásához.
Nem meglepő tehát, hogy a pikkelysömörös betegek a megjelenésük és a komfortérzetük javítása érdekében hatékonyan szeretnék eltávolítani ezeket a plakkokat, ami a kezelés részét is képezi. Azonban ennek a folyamatnak mindenképpen biztonságosnak kell lennie, ezért például a lekaparás – többek közt a felülfertőződés veszélye miatt - egyáltalán nem ajánlott. Íme, a bőrgyógyász által is ajánlott módszerek:

  • Hidratálók

A rendszeres hidratálás nélkülözhetetlen a pikkelysömörös betegeknél, hiszen nem csak a rendkívül száraz bőr viszketését csökkenti, de javítja a plakkok megjelenését is. Bár kaphatók kifejezetten pszoriázisos bőrre kifejlesztett készítmények, a megfelelő termék kiválasztásában a bőrgyógyász tanácsát érdemes kérni.

  • Hámlasztó szerek

A pikkelysömör kezelésében a hámlasztók és a szteroidok is segíthetnek.Enyhébb esetekben beválhatnak a vény nélküli hámlasztó szerek, szükség esetén pedig a bőrgyógyász erősebb verziót is elrendelhet. A legelterjedtebb hámlasztók szalicilsavat tartalmaznak. Amennyiben a szalicil mellékhatásaként irritáció, égő érzés jelentkezik, egyéb hámlasztó anyagokkal is meg lehet próbálkozni, például tejsav, karbamid vagy kén tartalmú készítményekkel.

  • Kátrány tartalmú készítmények

A kátrány alapvetően gyulladáscsökkentő hatású, így a viszketést, a kipirosodást is képes redukálni, legyen szó vény nélküli kátrányos samponokról, krémekről vagy orvos által rendelt ilyen típusú készítményről. Érdemes azonban erről is bőrgyógyásszal konzultálni, ugyanis a kellemetlenebb szag mellett olyan mellékhatások is jelentkezhetnek, mint az irritáció, a bőr elszíneződése és az égő érzés.

  • Szteroidok

Ma már számos szteroid tartalmú kenőcs, krém, oldat elérhető – orvosi rendelvényre. Ezek a készítmények a gyulladás csökkentése mellett a sejtek növekedését is gátolják, és nagyon gyorsan képesek visszaszorítani a kínzó tüneteket. Mivel azonban az esetleges mellékhatások (például a bőr elvékonyodása, elszíneződése, szteroid acne, teleangiectasiák) miatt a tartós használat is okozhat problémákat, gondos felügyelet szükséges a használatukhoz.  

  • Sós fürdők

A langyos, enyhén meleg fürdők megpuhítják a bőrt és hozzájárulnak az elhalt bőrsejtek eltávolításához. Különösen hatékony lehet, ha tengeri sót, vagy valamilyen tartalmas fürdőolajat keverünk a vízbe, de az erős illatanyagoktól óvakodni kell. Az így felpuhított bőrt aztán hatékonyabban lehet a korábban egyeztetett módszerrel kezelni.   

- Az enyhébb pikkelysömörös esetekben hasznosak lehetnek még a D-vitamin származékok és a speciális UV-fényterápia is, és nagyon fontos a fellángolást kiváltó triggerek lehetőség szerinti kerülése – hangsúlyozza dr. Brezán Edina, a Dermatica bőrgyógyásza, kozmetológus. - Súlyos, kiterjedt pszoriázis esetén, illetve ha betegség jelentősen rontja a beteg életminőségét, szóba jön szisztémás belsőleges terápia is, amely akár éveken át tartó teljes tünetmentességet is eredményezhet.

Forrás: Dermatica (www.dermatica.hu)

Téma szakértője

  • Dr. Brezán Edina

  • Szakterületek:
    • Bőrgyógyász - kozmetológus
  • Specialitások:
    • allergiás bőrbetegségek
    • anyajegyek vizsgálata
    • kiütések, ekcéma, dermatitis
    • rosacea
    • pikkelysömör
    • akne
    • fényallergia
    • hajhullás, hajas fejbőr betegségei
    • ellátás 6 éves kortól

     

    Vélemények munkatársunkról »

     

    Rendelés típusa:

    • Személyes, rendelői vizit

     

    Rendelési helyszín:

    • 1015 Budapest Ostrom u. 16. (a Széll Kálmán térnél)

     

    Bejelentkezés a doktornőhöz »

Orvos válaszol

Kedves Szakértő!

Hosszú évek óta tartó psoriasisom van, melyre már szinte MINDEN lehetséges gyógymódot kipróbáltam. Ez alapján egy szteroid tartalmú kenőcs bizonyult a legjobbnak, mellyel szinte tökéletesen kordában tudom tartani, bár szteroid tartalma miatt tudom, hogy nem épp egészséges.

Most viszont kiderült, hogy várandós vagyok (jelenleg két hónapos), így abbahagytam a kenőcs használatát. Emiatt viszont mostanra szinte a teljes testemen szétterjedt a pikkelysömörös, ekcémás terület, fájó, száraz, égő és viszkető foltokkal, mely nemcsak borzasztóan kellemetlen, de a fizikai megjelenésemen is erősen ront.

Próbáltam többféle testápolót, sajnos hasztalanok voltak, sőt némelyik után még jobban fellángolt a bőröm. Ugyanez történt a drágább szereknél, pl. az Uriage termékeknél is. A körömvirágkrém volt eddig az egyetlen, mely 1-2 órán keresztül csillapította a viszketést, de ezután visszatért minden addigi baj, és a foltok nem gyógyulnak.

Kérem tanácsát, mit tudnék használni, ami nem bántja a magzatot, viszont a problémámon enyhíteni tudna? Valami olyan megoldásra lenne szükségem, ami gyorsan hatásos, mert egyre fájóbb minden mozdulat a bőröm állapota miatt...

Köszönöm válaszát előre is!

Tisztelt Bettina,

A terhesség alatt használható steroid készítmények a következők: mometazon-furoat és a methylprednisolone aceponate hatóanyagú készítmények. Javasolt az intermittáló alkalmazás: másnaponta vagy heti két alkalommal történő használat. A köztes napokon zsíros testápolók csökkentik a viszketést.

Üdözlettel:
Dr. Garaczi Edina
bőrgyógyász, allergológus

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Lipóma vagy faggyúciszta? Melyiket és miért kell eltávolítani?

Lipóma vagy faggyúciszta? Melyiket és miért kell eltávolítani?

A lipóma egy körülírt, zsírszöveti, bőr alatti csomó, amely elsősorban esztétikai problémát okozhat, de mérettől függetlenül nyomhatja az alatta lévő idegeket. A faggyúciszta (atheroma) a bőrből indul ki, bár akár a bőr alá is terjedhet. Melyiket és miért kell, vagy lehet eltávolítani, és mi erre a legjobb megoldás? Dr. Medgyesy Gábor, a Dermatica sebésze adott választ a kérdésekre.

 

További részletek
Pikkelysömör is lehet foltos hajhullás oka – így lehet megállítani

Pikkelysömör is lehet foltos hajhullás oka – így lehet megállítani

Több pikkelysömörös beteg tapasztalhatja, hogy foltokban hullik és nem nő ki a haja. Ez a rendkívül kellemetlen jelenség a plakkok nem megfelelő eltávolításával és a hegesedéssel függ össze, aminek kapcsán nem lehet eléggé hangsúlyozni a psoriasis gondos és kitartó kezelésének jelentőségét. A részletekbe dr. Brezán Edina, a Dermatica bőrgyógyásza, kozmetológus avatott be.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Brezán Edina
Dr. Brezán Edina Bőrgyógyász - kozmetológus
Dr. Karászi Viktória
Dr. Karászi Viktória bőrgyógyász, nemigyógyász szakorvos
Dr. Vincze Ildikó
Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász, kozmetológus
Dr. Borbola Kinga
Dr. Borbola Kinga Bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
Dr. Szántó Hajnalka
Dr. Szántó Hajnalka bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor sebész
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD sebész

Prima Medica Egészségközpontok