Piros foltok testszerte? Ezt kell tudni a guttált pikkelysömörről

Piros foltok testszerte? Ezt kell tudni a guttált pikkelysömörről

Dr. Brezán Edina Módosítva: 2021.02.25 08:39

A pikkelysömör a bőr kóros elszarusodásával járó, krónikus, kiújulásra hajlamos betegség. Előfordulása kb. 2%-ra tehető, sok esetben családi halmozódást mutat. Jelenleg véglegesen nem gyógyítható, de a megfelelő kezeléssel többnyire tünetmentessé tehető. Egyik formája a guttált psoriasis, amely csepp formájú, piros foltokkal jelentkezik testszerte. Dr. Brezán Edina, a Dermatica bőrgyógyásza, kozmetológus a betegség diagnózisáról, jellegzetességeiről és a kezelés lehetőségeiről beszélt.

Jellegzetes piros foltok

A pikkelysömör szakszerű kezeléssel és életmóddal tünetmentessé tehető.A guttált psoriasis a pikkelysömörös betegek 8-10 %-ánál fordul elő, és a plakkos típustól eltérően (amikor csak bizonyos testrészeken jelentkeznek a tünetek) a foltok testszerte jelen vannak.  A guttált kifejezés a latin guttate szóból származik és cseppet jelent. A betegség tünetei ugyanis a piros, kicsi, pikkelyes felszínű foltok, amelyek formájukban hasonlítanak egy könny- vagy egy esőcsepphez. (Ezzel szemben a plakkos pikkelysömör nagyobb, vastagabb, ezüstös foltokat okoz.) A kis foltok bárhol megjelenhetnek a testen, leggyakrabban azonban a törzsön és végtagokon.

Nem minden foltokkal járó betegség psoriasis

- A bőrgyógyászati kivizsgálás során természetesen nagyon fontos a bőrtünetek alapos vizsgálata, ami sokszor egyértelműen utal magára a betegségre. A guttált pikkelysömör diagnózisának felállításakor azonban fontos, hogy megkülönböztessük azt a hasonló tüneteket okozó seborrheás dermatitisztől, az ótvartól, a rózsahámlástól (pityriasis rosea) vagy akár a lichen planus nevű krónikus, gyulladásos betegségtől – hangsúlyozza dr. Brezán Edina, a Dermatica bőrgyógyásza, kozmetológus.
A diagnózist segítheti, ha tudjuk, hogy a guttált psoriasis nagyon gyorsan is kialakulhat, különösen bizonyos triggerek - kiváltó okok – hatására. Ilyen trigger lehet például egy felső légúti fertőzés (pl. streptococcus fertőzés), mandulagyulladás, hormonális-vagy endokrin betegségek, bizonyos gyógyszerek (például béta-blokkolók), alkoholfogyasztás, dohányzás és a stressz. Ha valamilyen fertőzés a pikkelysömör kiváltó oka, akkor tipikusan a betegség után 2-3 héttel jelentkeznek a bőrtünetek. Ugyanakkor nagy jelentősége van e tekintetben a genetikának is, a pikkelysömör jóval nagyobb arányban alakul ki azoknál, akiknek a családjában már előfordult.

A kezelés nem csak a tüneteket enyhíti

Bőrgyógyászati segítséggel a pikkelysömör kezelhető.Brezán doktornőtől tudható, hogy a guttált psoriasis tünetei kezelhetők, a fellángolások a gyógymódoknak és a szükséges életmódbeli változtatásoknak köszönhetően visszaszoríthatók. A betegek egy része kifejezett viszketésről, ritkábban fájdalomról panaszkodik. A bőrtünetek mellett az esetek akár felében észlelhető körömelváltozás (lehet egészen minimális, de akár a köröm súlyosan károsodhat, a kézkörmök gyakrabban érintettek, mint a lábkörmök). A betegek jelentős része panaszkodik enyhébb vagy súlyosabb ízületi tünetekről. Tehát nem csak rövid-, de hosszútávon is fontos a pikkelysömör ellátása még akkor is, ha a tünetek – legtöbbször csak átmenetileg – megszűnnek.

Forrás: Dermatica (www.dermatica.hu)

Téma szakértője

  • Dr. Brezán Edina

  • Szakterületek:
    • Bőrgyógyász - kozmetológus
  • Specialitások:
    • allergiás bőrbetegségek
    • anyajegyek vizsgálata
    • kiütések, ekcéma, dermatitis
    • rosacea
    • pikkelysömör
    • akne
    • fényallergia
    • hajhullás, hajas fejbőr betegségei
    • ellátás 6 éves kortól

     

    Vélemények munkatársunkról »

     

    Rendelés típusa:

    • Személyes, rendelői vizit

     

    Rendelési helyszín:

    • 1015 Budapest Ostrom u. 16. (a Széll Kálmán térnél)

     

    Bejelentkezés a doktornőhöz »

Orvos válaszol

Kedves Szakértő!

Hosszú évek óta tartó psoriasisom van, melyre már szinte MINDEN lehetséges gyógymódot kipróbáltam. Ez alapján egy szteroid tartalmú kenőcs bizonyult a legjobbnak, mellyel szinte tökéletesen kordában tudom tartani, bár szteroid tartalma miatt tudom, hogy nem épp egészséges.

Most viszont kiderült, hogy várandós vagyok (jelenleg két hónapos), így abbahagytam a kenőcs használatát. Emiatt viszont mostanra szinte a teljes testemen szétterjedt a pikkelysömörös, ekcémás terület, fájó, száraz, égő és viszkető foltokkal, mely nemcsak borzasztóan kellemetlen, de a fizikai megjelenésemen is erősen ront.

Próbáltam többféle testápolót, sajnos hasztalanok voltak, sőt némelyik után még jobban fellángolt a bőröm. Ugyanez történt a drágább szereknél, pl. az Uriage termékeknél is. A körömvirágkrém volt eddig az egyetlen, mely 1-2 órán keresztül csillapította a viszketést, de ezután visszatért minden addigi baj, és a foltok nem gyógyulnak.

Kérem tanácsát, mit tudnék használni, ami nem bántja a magzatot, viszont a problémámon enyhíteni tudna? Valami olyan megoldásra lenne szükségem, ami gyorsan hatásos, mert egyre fájóbb minden mozdulat a bőröm állapota miatt...

Köszönöm válaszát előre is!

Tisztelt Bettina,

A terhesség alatt használható steroid készítmények a következők: mometazon-furoat és a methylprednisolone aceponate hatóanyagú készítmények. Javasolt az intermittáló alkalmazás: másnaponta vagy heti két alkalommal történő használat. A köztes napokon zsíros testápolók csökkentik a viszketést.

Üdözlettel:
Dr. Garaczi Edina
bőrgyógyász, allergológus

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Hajhullás - egyes életszakaszokban más oka lehet

Hajhullás - egyes életszakaszokban más oka lehet

A hajhullás, a kopaszodás nem csak az idősek problémája lehet, akár már tinédzserek is szembesülhetnek ezzel az önbizalom-romboló helyzettel. Dr. Karászi Viktória, a Dermatica bőrgyógyásza, nemi gyógyász szakorvos az egyes életszakaszokra jellemző okokat és a megoldás lehetőségeit vette számba.

További részletek
Időskori szemölcs - fontos megkülönböztetni a melanómától

Időskori szemölcs - fontos megkülönböztetni a melanómától

Időskori szemölcsnek is nevezik a seborrhoeás keratózist, ami főként 50 év felett nagyon gyakori, jóindulatú, hámeredetű bőrelváltozás, de fiatalabbaknál is megjelenhet. Ez a lassan fejlődő, idővel leginkább szemölcsre hasonlító képlet önmagában nem igényel kezelést, de egyrészt fontos eldönteni, valóban erről van-e szó vagy bőrdaganatról, másrészt esztétikai okokból el is lehet távolítani. Dr. Brezán Edina, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa mondta el, hogyan.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Brezán Edina
Dr. Brezán Edina Bőrgyógyász - kozmetológus
Dr. Karászi Viktória
Dr. Karászi Viktória bőrgyógyász, nemigyógyász szakorvos
Dr. Vincze Ildikó
Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász, kozmetológus
Dr. Borbola Kinga
Dr. Borbola Kinga Bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
Dr. Szántó Hajnalka
Dr. Szántó Hajnalka bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor sebész
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD sebész

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK