Piros foltok testszerte? Ezt kell tudni a guttált pikkelysömörről

Piros foltok testszerte? Ezt kell tudni a guttált pikkelysömörről

Dr. Brezán Edina Módosítva: 2021.02.25 08:39

A pikkelysömör a bőr kóros elszarusodásával járó, krónikus, kiújulásra hajlamos betegség. Előfordulása kb. 2%-ra tehető, sok esetben családi halmozódást mutat. Jelenleg véglegesen nem gyógyítható, de a megfelelő kezeléssel többnyire tünetmentessé tehető. Egyik formája a guttált psoriasis, amely csepp formájú, piros foltokkal jelentkezik testszerte. Dr. Brezán Edina, a Dermatica bőrgyógyásza, kozmetológus a betegség diagnózisáról, jellegzetességeiről és a kezelés lehetőségeiről beszélt.

Jellegzetes piros foltok

A pikkelysömör szakszerű kezeléssel és életmóddal tünetmentessé tehető.A guttált psoriasis a pikkelysömörös betegek 8-10 %-ánál fordul elő, és a plakkos típustól eltérően (amikor csak bizonyos testrészeken jelentkeznek a tünetek) a foltok testszerte jelen vannak.  A guttált kifejezés a latin guttate szóból származik és cseppet jelent. A betegség tünetei ugyanis a piros, kicsi, pikkelyes felszínű foltok, amelyek formájukban hasonlítanak egy könny- vagy egy esőcsepphez. (Ezzel szemben a plakkos pikkelysömör nagyobb, vastagabb, ezüstös foltokat okoz.) A kis foltok bárhol megjelenhetnek a testen, leggyakrabban azonban a törzsön és végtagokon.

Nem minden foltokkal járó betegség psoriasis

- A bőrgyógyászati kivizsgálás során természetesen nagyon fontos a bőrtünetek alapos vizsgálata, ami sokszor egyértelműen utal magára a betegségre. A guttált pikkelysömör diagnózisának felállításakor azonban fontos, hogy megkülönböztessük azt a hasonló tüneteket okozó seborrheás dermatitisztől, az ótvartól, a rózsahámlástól (pityriasis rosea) vagy akár a lichen planus nevű krónikus, gyulladásos betegségtől – hangsúlyozza dr. Brezán Edina, a Dermatica bőrgyógyásza, kozmetológus.
A diagnózist segítheti, ha tudjuk, hogy a guttált psoriasis nagyon gyorsan is kialakulhat, különösen bizonyos triggerek - kiváltó okok – hatására. Ilyen trigger lehet például egy felső légúti fertőzés (pl. streptococcus fertőzés), mandulagyulladás, hormonális-vagy endokrin betegségek, bizonyos gyógyszerek (például béta-blokkolók), alkoholfogyasztás, dohányzás és a stressz. Ha valamilyen fertőzés a pikkelysömör kiváltó oka, akkor tipikusan a betegség után 2-3 héttel jelentkeznek a bőrtünetek. Ugyanakkor nagy jelentősége van e tekintetben a genetikának is, a pikkelysömör jóval nagyobb arányban alakul ki azoknál, akiknek a családjában már előfordult.

A kezelés nem csak a tüneteket enyhíti

Bőrgyógyászati segítséggel a pikkelysömör kezelhető.Brezán doktornőtől tudható, hogy a guttált psoriasis tünetei kezelhetők, a fellángolások a gyógymódoknak és a szükséges életmódbeli változtatásoknak köszönhetően visszaszoríthatók. A betegek egy része kifejezett viszketésről, ritkábban fájdalomról panaszkodik. A bőrtünetek mellett az esetek akár felében észlelhető körömelváltozás (lehet egészen minimális, de akár a köröm súlyosan károsodhat, a kézkörmök gyakrabban érintettek, mint a lábkörmök). A betegek jelentős része panaszkodik enyhébb vagy súlyosabb ízületi tünetekről. Tehát nem csak rövid-, de hosszútávon is fontos a pikkelysömör ellátása még akkor is, ha a tünetek – legtöbbször csak átmenetileg – megszűnnek.

Forrás: Dermatica (www.dermatica.hu)

Téma szakértője

  • Dr. Brezán Edina

  • Szakterületek:
    • Bőrgyógyász - kozmetológus
  • Specialitások:
    • allergiás bőrbetegségek
    • anyajegyek vizsgálata
    • kiütések, ekcéma, dermatitis
    • rosacea
    • pikkelysömör
    • akne
    • fényallergia
    • hajhullás, hajas fejbőr betegségei
    • ellátás 6 éves kortól

     

    Vélemények munkatársunkról »

     

    Rendelés típusa:

    • Személyes, rendelői vizit

     

    Rendelési helyszín:

    • 1015 Budapest Ostrom u. 16. (a Széll Kálmán térnél)

     

    Bejelentkezés a doktornőhöz »

Orvos válaszol

Jó napot.Jelentkeztem szociális gondozó tanfolyamra,és nem tudom,hogy egészségügyileg alkalmas vagyok e rá mert pikelysömöröm van a térdemen, a könyökömön,és a fejbőrömön.Köszönöm.

Tisztelt Balog Eva,
A pikkelysömör nem fertőző betegség. Nagyon gyakran fordul elő, tüneti kezeléssel szépen csökkenthetők a bőrtünetek. Emiatt nyugodtan jelentkezhet szociális gondozónak.
Üdvözlettel:
Dr. Garaczi Edina
bőrgyógyász, allergológus szakorvos

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Lipóma vagy faggyúciszta? Melyiket és miért kell eltávolítani?

Lipóma vagy faggyúciszta? Melyiket és miért kell eltávolítani?

A lipóma egy körülírt, zsírszöveti, bőr alatti csomó, amely elsősorban esztétikai problémát okozhat, de mérettől függetlenül nyomhatja az alatta lévő idegeket. A faggyúciszta (atheroma) a bőrből indul ki, bár akár a bőr alá is terjedhet. Melyiket és miért kell, vagy lehet eltávolítani, és mi erre a legjobb megoldás? Dr. Medgyesy Gábor, a Dermatica sebésze adott választ a kérdésekre.

 

További részletek
Pikkelysömör is lehet foltos hajhullás oka – így lehet megállítani

Pikkelysömör is lehet foltos hajhullás oka – így lehet megállítani

Több pikkelysömörös beteg tapasztalhatja, hogy foltokban hullik és nem nő ki a haja. Ez a rendkívül kellemetlen jelenség a plakkok nem megfelelő eltávolításával és a hegesedéssel függ össze, aminek kapcsán nem lehet eléggé hangsúlyozni a psoriasis gondos és kitartó kezelésének jelentőségét. A részletekbe dr. Brezán Edina, a Dermatica bőrgyógyásza, kozmetológus avatott be.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Brezán Edina
Dr. Brezán Edina Bőrgyógyász - kozmetológus
Dr. Karászi Viktória
Dr. Karászi Viktória bőrgyógyász, nemigyógyász szakorvos
Dr. Vincze Ildikó
Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász, kozmetológus
Dr. Borbola Kinga
Dr. Borbola Kinga Bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
Dr. Szántó Hajnalka
Dr. Szántó Hajnalka bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor sebész
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD sebész

Prima Medica Egészségközpontok