Ezt lehet tenni a bőr megvastagodása ellen

Ezt lehet tenni a bőr megvastagodása ellen

dr. Rózsa Annamária Módosítva: 2020.06.19 14:30

A bőr megvastagodása számos formában okozhat panaszt, az ekcéma és a szemölcs is egy típusa az úgynevezett hiperkeratosisnak. Dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza szerint a kezelés is a diagnózisnak megfelelően összetett.

Mi okozza a bőr megvastagodását?

Hiperkeratosis alatt az elszarusodó hám szarurétegének a megvastagodását értjük, vagyis, amikor a szokásosnál nagyobb mennyiségben termelődik szaru. A szarunak a keratin nevű összetevője az, ami ilyen esetben nagyobb tömegben jelenik meg a bőr felhámjában. A hiperkeratosisnak két fő formája különböztethető meg.

1. Nyomás okozta hiperkeratosis

A túlzott nyomás, állandó vagy ismételt mechanikai hatásnak, a gyulladás vagy a bőr irritációja következtében alakul ki. Ilyen esetekben a bőr extra réteg keratint kezd el termelni, hogy megvédje a károsodástól önmagát. Ilyen esetben jelenik meg a bőrkeményedés – köznapi nyelven tyúkszem, a bőrkérgesedés.

2. Nem nyomás okozta hiperkeratosis

A bőr megvastagodása okozhat szemölcsöt, ekcémát is,Ebben az esetben nincs külső irritáció, a szakértők ezt egyrészt a genetikának, másrészt a fertőzéseknek tudják be. Ennek eredménye öröklődő elszarusodási zavarokhoz tartozó betegségek, illetve fertőzéses eredetű a HPV okozta szemölcs, a verruca vulgaris.
A hiperkeratosis megjelenhet számos bőgyógyászati kórképben - az ekcémában, pikkelysömörben, a különböző szemölcsök formájában, valamint fénykárosodás egyes bőrtüneteire is jellemző lehet a szaruréteg megvastagodása (actinikus keratosis). Ezen kívül természetesen még számos bőrbetegség tünete lehet a hiperkeratosis, ezért is fontos bőrgyógyásszal ellenőriztetni.   

A diagnózistól függ a kezelés

A legfontosabb, hogy aki változást tapasztal a bőrén, vagy akár csak szeretne megszabadulni egy problémától, mindenképpen mutassa azt meg orvosnak – hangsúlyozza dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza. - A hiperkeratosis csak néhány formája járhat fájdalommal, például bizonyos bőrkeményedések, szemölcsök, de ennek hiányában is fontos a bőrgyógyászati vizsgálat. A kezelésről nyilván csak a diagnózis birtokában lehet dönteni, tudnunk kell, pontosan mi okozza a bőr megvastagodását. Ha a bőrképlet olyan helyen van, ami zavarja a pácienst, esetleg fáj, kipirosodik vagy csak esztétikailag zavaró, számos módszer közül választhatunk az eltávolításnál. Típustól függően szóba jöhet a fagyasztás, a sebészeti eltávolítás, az elektromos- vagy lézerkéssel való roncsolás, és szemölcsirtó szerek helyi alkalmazása egyaránt. A megfelelő eljárás kiválasztása mindig az egyedi probléma felmérése után történhet meg.  Azokban az esetekben, amikor felmerül a daganatos elváltozás gyanúja, szükséges lehet biopszia végzése, vagyis egy olyan mintavétel, amely során szövettani elemzés történik.

Így segíthetjük elő a megelőzést

  • A bőr megvastagodását bőrgyógyász ellenőrzi és kezeli.A bőr megvastagodását bőrgyógyász ellenőrzi és kezeli.Válasszunk kényelmes, jól kiképzett cipőt és akár talpbetétet a bőrkeményedések, tyúkszem kialakulásának megelőzése végett.
  • Érdemes lehet elmenni egy ortopédiai szakvizsgálatra, ahol javasolhatják a gyógycipő viselését.
  • Válasszunk természetes anyagú, nedvszívó zoknit és ruhadarabokat, amelyekben a lehető legjobban elkerülhető az izzadás.
  • Olyan helyeken, ahol gombás fertőzést szedhetünk össze (uszodák, strandok, tornatermek, zuhanyzók) viseljünk papucsot.
  • Ekcémára hajlamos bőr esetén ajánlott kerülni az erős kemikáliákat, az illatosított kozmetikai termékeket, az extrém hideg vagy meleg hőmérsékletet, a száraz levegőjű helyiségeket.
  • Mindennap akár többször is hidratáljuk a bőrt, lehetőleg bőrgyógyász által ajánlott mosakodókkal és testápolókkal.
  • Már enyhe napsütésben is használjunk fényvédő termékeket a fedetlen testrészeken.

 

Forrás: Dermatica (www.dermatica.hu)

 

Téma szakértői

Dr. Szántó Hajnalka

Dr. Szántó Hajnalka

bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Borbola Kinga

Dr. Borbola Kinga

Bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
Dr. Brezán Edina

Dr. Brezán Edina

Bőrgyógyász - kozmetológus

Orvos válaszol

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Pár éve a téli hónapokban a kezem nagyon kiszárad a hidegtől, sebes, érdes, eléggé fájdalmas is. Nagyon sok krémet kipróbáltam(Neutrogena- tol a gyógynövényes kremekig), de vagy nem használ, vagy csak ront a helyzeten. :(
Tudna esetleg olyan krémet ajánlani ami erre a hideg" allergiára" segítség lehet? Vagy ezek vényköteles termékek?
Előre köszönöm a segítségét!

Üdvözlettel,
Ábrahámné Acél Gabriella

Dr. Vincze Ildikó
Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász kozmetológus
Tisztelt Gabriella!

Amennyiben panaszai lipidpótló készítmények mellett nem javulnak, valószínüleg már ekcemas tünetek is jelentkeznek.
Javaslom szakorvos felkeresését ahol megoldást találnak problémájára.

Üdvözlettel:

Dr Vincze Ildikó
börgyógyász-kozmetológus szakorvos

Kapcsolódó oldalak

Kapcsolódó videók

Kapcsolodó tartalmak

C ukor
C ukor
Vér
Vér

Hírek

A feje tetején kopaszodik? Ilyen okai lehetnek a férfias hajhullásnak nőknél

A feje tetején kopaszodik? Ilyen okai lehetnek a férfias hajhullásnak nőknél

Egyre ritkább a haja a feje tetején, és úgy kopaszodik, ahogyan jellemzően a férfiak szoktak? Ez az úgynevezett androgén (vagyis férfias típusú) hajhullás, amely nőknél különösen önbizalom romboló hatású lehet. Dr. Karászi Viktória, a Dermatica bőrgyógyásza, nemigyógyász szakorvos a jelenség okaira és a megoldás lehetőségeire világított rá.

További részletek
Lipóma vagy faggyúciszta? Melyiket és miért kell eltávolítani?

Lipóma vagy faggyúciszta? Melyiket és miért kell eltávolítani?

A lipóma egy körülírt, zsírszöveti, bőr alatti csomó, amely elsősorban esztétikai problémát okozhat, de mérettől függetlenül nyomhatja az alatta lévő idegeket. A faggyúciszta (atheroma) a bőrből indul ki, bár akár a bőr alá is terjedhet. Melyiket és miért kell, vagy lehet eltávolítani, és mi erre a legjobb megoldás? Dr. Medgyesy Gábor, a Dermatica sebésze adott választ a kérdésekre.

 

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Brezán Edina
Dr. Brezán Edina Bőrgyógyász - kozmetológus
Dr. Karászi Viktória
Dr. Karászi Viktória bőrgyógyász, nemigyógyász szakorvos
Dr. Vincze Ildikó
Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász, kozmetológus
Dr. Borbola Kinga
Dr. Borbola Kinga Bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
Dr. Szántó Hajnalka
Dr. Szántó Hajnalka bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor sebész
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD sebész

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK