Pikkelysömör – ismerje meg az Önt érintő rizikófaktorokat!

Pikkelysömör – ismerje meg az Önt érintő rizikófaktorokat!

Dr. Brezán Edina Létrehozva: 2022.11.29 Módosítva: 2022.11.29

A pikkelysömörös páciensek tisztában vannak azzal, hogy ez a betegség időről időre belobbanhat – és ezeknek a belobbanásoknak lehetnek bizonyos kiváltó okai. Dr. Brezán Edina, a Dermatica bőrgyógyásza, kozmetológus szerint minél inkább tisztában van valaki a pikkelysömör őt érintő rizikófaktoraival, annál nagyobb eséllyel tudja megakadályozni a tünetek romlását.

A pikkelysömör rizikófaktorai személyenként változhatnak

A pikkelysömör kezelésében a rizikócsökkentés és az orvosi gondozás is fontos. A stressz és a száraz, hideg levegő ismert triggerei a pikkelysömör fellángolásának, de ennél jóval több körülmény kiválthatja a psoriasis tüneteinek súlyosbodását. Dr. Brezán Edina segítségével érdemes végig tekinteni a lehetséges rizikófaktorokon, és az orvosi ellenőrzések alkalmával megbeszélni, mit lehet tenni a minket érintő tényezők kiküszöböléséhez.

  • Gyógyszerek

Előfordulhat, hogy bizonyos gyógyszerek (például szívgyógyszerek, vérnyomáscsökkentők, ízületi gyulladást és pszichiátriai kórképeket kezelő szerek) is felerősítik a panaszokat – jellemzően nem az első szem beszedésekor, hanem néhány héttel később. Ha ez történik, nagyon fontos, hogy a felírt gyógyszereket sosem szabad saját döntés alapján, azonnal abbahagyni, mindenképpen egyeztetni kell erről a kezelőorvossal.

  • Fertőzések

Jellegzetes, hogy többek közt torokgyulladás, légzőrendszeri fertőzések bronchitis, mandulagyulladás, fülfertőzések után 2-6 héttel a pikkelysömör tünetei is fellángolnak, az immunrendszer érintettsége miatt. 

  • Sérülések

Horzsolások, vágások, rovarcsípések, napégés és a tetoválások, testékszerek is kiválthatják a psoriasis belobbanását, néhány nappal a sérülés, beavatkozás után. Minél gyorsabban, hatékonyabban történik a sérülés kezelése, annál kisebb a kockázata a pikkelysömör fellángolásának.

  • Dohányzás

A dohányzás többek közt a pikkelysömör állapotromlását és az ellene rendelt kezelés hatékonyságának csökkenését is okozhatja.

  • Alkoholfogyasztás

Az alkoholbetegség a pikkelysömör egyik rizikófaktorának számít, az alkoholfogyasztás pedig tilos a psoriasisra rendelt metotrexát kezelés alatt.

  • Túlsúly, elhízás

A pikkelysömör kezelésében fontos az életmód is.Kutatások szerint a jelentősebb túlsúly komoly rizikófaktornak számít, ilyen esetben a szakemberek ebből a szempontból is javasolják a testsúlycsökkentő életmódot.

  • Élelmiszerek

Minden pikkelysömörös betegnek fontos megfigyelnie, vannak-e olyan élelmiszerek, alapanyagok, amelyek esetleg fokozzák a tüneteiket. Sokszor ilyen lehet a glutén, a paradicsom, a padlizsán, az alkohol. Ugyanakkor a vegetáriánus és a mediterrán étrend sok esetben javíthatja a betegség állapotát.

  • Hormonális változások

Előfordul, hogy olyan kiemelt időszakokban, mint a pubertás, a menopauza vagy a szülés utáni időszak, súlyosbodnak a pikkelysömör tünetei.

A pikkelysömör rendszeres orvosi kezelést igényel

Bár a tudatosság és a megfigyelt rizikófaktorok kerülése sokat jelent a fellángolások elkerülésében, a pikkelysömör olyan krónikus betegség, amely rendszeres orvosi felügyeletet is igényel.
- A pikkelysömör kezelésében nagy szerepe van a kínzó tünetek gyors csökkentésének, de a cél tulajdonképpen a hosszú távú tünetmentesség – ismerteti dr. Brezán Edina, a Dermatica bőrgyógyásza, kozmetológus. - A helyi kezelésben beválnak a szalicilsavat, kortikoszteroidot, D-vitamin származékot tartalmazó készítmények, kiterjedt esetben jó hatású lehet a speciális szűk spektrumú UV-fototerápia is. Ha a betegség jelentősen rontja az életminőséget, szóba jön szisztémás belsőleges terápia, biológiai terápia, amely akár éveken át tartó teljes tünetmentességet is eredményezhet.

Forrás: Dermatica (www.dermatica.hu)

 

Téma szakértője

  • Dr. Brezán Edina

  • Szakterületek:
    • Bőrgyógyász - kozmetológus
  • Specialitások:
    • allergiás bőrbetegségek
    • anyajegyek vizsgálata
    • kiütések, ekcéma, dermatitis
    • rosacea
    • pikkelysömör
    • akne
    • fényallergia
    • hajhullás, hajas fejbőr betegségei
    • ellátás 6 éves kortól

     

    Vélemények munkatársunkról »

     

    Rendelés típusa:

    • Személyes, rendelői vizit

     

    Rendelési helyszín:

    • 1015 Budapest Ostrom u. 16. (a Széll Kálmán térnél)

     

    Bejelentkezés a doktornőhöz »

Orvos válaszol

Jó napot.Jelentkeztem szociális gondozó tanfolyamra,és nem tudom,hogy egészségügyileg alkalmas vagyok e rá mert pikelysömöröm van a térdemen, a könyökömön,és a fejbőrömön.Köszönöm.

Tisztelt Balog Eva,
A pikkelysömör nem fertőző betegség. Nagyon gyakran fordul elő, tüneti kezeléssel szépen csökkenthetők a bőrtünetek. Emiatt nyugodtan jelentkezhet szociális gondozónak.
Üdvözlettel:
Dr. Garaczi Edina
bőrgyógyász, allergológus szakorvos

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Lipóma vagy faggyúciszta? Melyiket és miért kell eltávolítani?

Lipóma vagy faggyúciszta? Melyiket és miért kell eltávolítani?

A lipóma egy körülírt, zsírszöveti, bőr alatti csomó, amely elsősorban esztétikai problémát okozhat, de mérettől függetlenül nyomhatja az alatta lévő idegeket. A faggyúciszta (atheroma) a bőrből indul ki, bár akár a bőr alá is terjedhet. Melyiket és miért kell, vagy lehet eltávolítani, és mi erre a legjobb megoldás? Dr. Medgyesy Gábor, a Dermatica sebésze adott választ a kérdésekre.

 

További részletek
Pikkelysömör is lehet foltos hajhullás oka – így lehet megállítani

Pikkelysömör is lehet foltos hajhullás oka – így lehet megállítani

Több pikkelysömörös beteg tapasztalhatja, hogy foltokban hullik és nem nő ki a haja. Ez a rendkívül kellemetlen jelenség a plakkok nem megfelelő eltávolításával és a hegesedéssel függ össze, aminek kapcsán nem lehet eléggé hangsúlyozni a psoriasis gondos és kitartó kezelésének jelentőségét. A részletekbe dr. Brezán Edina, a Dermatica bőrgyógyásza, kozmetológus avatott be.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Brezán Edina
Dr. Brezán Edina Bőrgyógyász - kozmetológus
Dr. Karászi Viktória
Dr. Karászi Viktória bőrgyógyász, nemigyógyász szakorvos
Dr. Vincze Ildikó
Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász, kozmetológus
Dr. Borbola Kinga
Dr. Borbola Kinga Bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
Dr. Szántó Hajnalka
Dr. Szántó Hajnalka bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor sebész
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD sebész

Prima Medica Egészségközpontok