Pikkelysömör – ismerje meg az Önt érintő rizikófaktorokat!

Pikkelysömör – ismerje meg az Önt érintő rizikófaktorokat!

Dr. Brezán Edina Létrehozva: 2022.11.29 Módosítva: 2022.11.29

A pikkelysömörös páciensek tisztában vannak azzal, hogy ez a betegség időről időre belobbanhat – és ezeknek a belobbanásoknak lehetnek bizonyos kiváltó okai. Dr. Brezán Edina, a Dermatica bőrgyógyásza, kozmetológus szerint minél inkább tisztában van valaki a pikkelysömör őt érintő rizikófaktoraival, annál nagyobb eséllyel tudja megakadályozni a tünetek romlását.

A pikkelysömör rizikófaktorai személyenként változhatnak

A pikkelysömör kezelésében a rizikócsökkentés és az orvosi gondozás is fontos. A stressz és a száraz, hideg levegő ismert triggerei a pikkelysömör fellángolásának, de ennél jóval több körülmény kiválthatja a psoriasis tüneteinek súlyosbodását. Dr. Brezán Edina segítségével érdemes végig tekinteni a lehetséges rizikófaktorokon, és az orvosi ellenőrzések alkalmával megbeszélni, mit lehet tenni a minket érintő tényezők kiküszöböléséhez.

  • Gyógyszerek

Előfordulhat, hogy bizonyos gyógyszerek (például szívgyógyszerek, vérnyomáscsökkentők, ízületi gyulladást és pszichiátriai kórképeket kezelő szerek) is felerősítik a panaszokat – jellemzően nem az első szem beszedésekor, hanem néhány héttel később. Ha ez történik, nagyon fontos, hogy a felírt gyógyszereket sosem szabad saját döntés alapján, azonnal abbahagyni, mindenképpen egyeztetni kell erről a kezelőorvossal.

  • Fertőzések

Jellegzetes, hogy többek közt torokgyulladás, légzőrendszeri fertőzések bronchitis, mandulagyulladás, fülfertőzések után 2-6 héttel a pikkelysömör tünetei is fellángolnak, az immunrendszer érintettsége miatt. 

  • Sérülések

Horzsolások, vágások, rovarcsípések, napégés és a tetoválások, testékszerek is kiválthatják a psoriasis belobbanását, néhány nappal a sérülés, beavatkozás után. Minél gyorsabban, hatékonyabban történik a sérülés kezelése, annál kisebb a kockázata a pikkelysömör fellángolásának.

  • Dohányzás

A dohányzás többek közt a pikkelysömör állapotromlását és az ellene rendelt kezelés hatékonyságának csökkenését is okozhatja.

  • Alkoholfogyasztás

Az alkoholbetegség a pikkelysömör egyik rizikófaktorának számít, az alkoholfogyasztás pedig tilos a psoriasisra rendelt metotrexát kezelés alatt.

  • Túlsúly, elhízás

A pikkelysömör kezelésében fontos az életmód is.Kutatások szerint a jelentősebb túlsúly komoly rizikófaktornak számít, ilyen esetben a szakemberek ebből a szempontból is javasolják a testsúlycsökkentő életmódot.

  • Élelmiszerek

Minden pikkelysömörös betegnek fontos megfigyelnie, vannak-e olyan élelmiszerek, alapanyagok, amelyek esetleg fokozzák a tüneteiket. Sokszor ilyen lehet a glutén, a paradicsom, a padlizsán, az alkohol. Ugyanakkor a vegetáriánus és a mediterrán étrend sok esetben javíthatja a betegség állapotát.

  • Hormonális változások

Előfordul, hogy olyan kiemelt időszakokban, mint a pubertás, a menopauza vagy a szülés utáni időszak, súlyosbodnak a pikkelysömör tünetei.

A pikkelysömör rendszeres orvosi kezelést igényel

Bár a tudatosság és a megfigyelt rizikófaktorok kerülése sokat jelent a fellángolások elkerülésében, a pikkelysömör olyan krónikus betegség, amely rendszeres orvosi felügyeletet is igényel.
- A pikkelysömör kezelésében nagy szerepe van a kínzó tünetek gyors csökkentésének, de a cél tulajdonképpen a hosszú távú tünetmentesség – ismerteti dr. Brezán Edina, a Dermatica bőrgyógyásza, kozmetológus. - A helyi kezelésben beválnak a szalicilsavat, kortikoszteroidot, D-vitamin származékot tartalmazó készítmények, kiterjedt esetben jó hatású lehet a speciális szűk spektrumú UV-fototerápia is. Ha a betegség jelentősen rontja az életminőséget, szóba jön szisztémás belsőleges terápia, biológiai terápia, amely akár éveken át tartó teljes tünetmentességet is eredményezhet.

Forrás: Dermatica (www.dermatica.hu)

 

Téma szakértői

Dr. Vincze Ildikó

Dr. Vincze Ildikó

bőrgyógyász, kozmetológus
Dr. Brezán Edina

Dr. Brezán Edina

Bőrgyógyász - kozmetológus
Dr. Szántó Hajnalka

Dr. Szántó Hajnalka

bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus

Orvos válaszol

Kedves Szakértő!

Hosszú évek óta tartó psoriasisom van, melyre már szinte MINDEN lehetséges gyógymódot kipróbáltam. Ez alapján egy szteroid tartalmú kenőcs bizonyult a legjobbnak, mellyel szinte tökéletesen kordában tudom tartani, bár szteroid tartalma miatt tudom, hogy nem épp egészséges.

Most viszont kiderült, hogy várandós vagyok (jelenleg két hónapos), így abbahagytam a kenőcs használatát. Emiatt viszont mostanra szinte a teljes testemen szétterjedt a pikkelysömörös, ekcémás terület, fájó, száraz, égő és viszkető foltokkal, mely nemcsak borzasztóan kellemetlen, de a fizikai megjelenésemen is erősen ront.

Próbáltam többféle testápolót, sajnos hasztalanok voltak, sőt némelyik után még jobban fellángolt a bőröm. Ugyanez történt a drágább szereknél, pl. az Uriage termékeknél is. A körömvirágkrém volt eddig az egyetlen, mely 1-2 órán keresztül csillapította a viszketést, de ezután visszatért minden addigi baj, és a foltok nem gyógyulnak.

Kérem tanácsát, mit tudnék használni, ami nem bántja a magzatot, viszont a problémámon enyhíteni tudna? Valami olyan megoldásra lenne szükségem, ami gyorsan hatásos, mert egyre fájóbb minden mozdulat a bőröm állapota miatt...

Köszönöm válaszát előre is!

Tisztelt Bettina,

A terhesség alatt használható steroid készítmények a következők: mometazon-furoat és a methylprednisolone aceponate hatóanyagú készítmények. Javasolt az intermittáló alkalmazás: másnaponta vagy heti két alkalommal történő használat. A köztes napokon zsíros testápolók csökkentik a viszketést.

Üdözlettel:
Dr. Garaczi Edina
bőrgyógyász, allergológus

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Sokat ront a stressz a tenyér-talpi ekcémán

Sokat ront a stressz a tenyér-talpi ekcémán

A tenyéren, ujjakon, talpon, lábfejen megjelenő ekcéma igen kellemetlen, sokszor önbizalom-romboló betegség, amelynek kezelése összetett. Dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyásza, klinikai onkológus arra hívta fel a figyelmet, hogy az alapos kivizsgálás után nem csak a rendszeres hidratálás fontos, de a tüneti és hosszútávú orvosi kezelésen kívül a stresszoldás is.

További részletek
Köröm- és bőrgomba - segítség a makacs betegségek ellen

Köröm- és bőrgomba - segítség a makacs betegségek ellen

A köröm- és a bőrgomba minden évszakban kellemetlenséget okozhat az érintetteknek, sokan szégyellik is a betegséget. Dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus szerint már csak azért is érdemes ezekkel a betegségekkel orvoshoz fordulni, mert a makacs gombás fertőzésektől nagyon nehéz lehet megszabadulni.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Vincze Ildikó
Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász, kozmetológus
Dr. Brezán Edina
Dr. Brezán Edina Bőrgyógyász - kozmetológus
Dr. Borbola Kinga
Dr. Borbola Kinga Bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
Dr. Schmidt Emese
Dr. Schmidt Emese bőrgyógyász, klinikai onkológus
Dr. Szántó Hajnalka
Dr. Szántó Hajnalka bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
dr. Rózsa Annamária
dr. Rózsa Annamária bőrgyógyász
Prof. Dr. Marschalkó Márta PHD
Prof. Dr. Marschalkó Márta PHD bőrgyógyász, nemigyógyász
Dr. Karászi Viktória
Dr. Karászi Viktória bőrgyógyász, nemigyógyász szakorvos
Dr. Szilágyi Melinda
Dr. Szilágyi Melinda bőrgyógyász, nemigyógyász szakorvos, kozmetológus, allergológus és klinikai immunológus
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor sebész
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD sebész

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!