Használ-e a napsütés a pikkelysömörnek?

Használ-e a napsütés a pikkelysömörnek?

Dr. Borbola Kinga Létrehozva: 2022.07.13 Módosítva: 2022.07.13

Sok pikkelysömörrel küzdő beteg tapasztalhatja, hogy nyáron enyhülnek a tünetei, aminek elsősorban az UVB sugárzás és az alkalmanként magasabb páratartalom lehet az oka. Dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus azonban a fokozott óvatosságra és az időről időre szükséges orvosi kezelésre figyelmeztetett.

Mindenképpen fontos diagnosztizálni a pikkelysömört

A pikkelysömör javulhat nyáron, de rendszeres orvosi kezelést igényel.- A pikkelysömör a szarutermelő sejtek túlburjánzásával, ezáltal a bőr fokozott elszarusodásával járó, egyelőre nem gyógyítható betegség. A kezelések tehát a tünetek csökkentését célozzák, tulajdonképpen a tartós tünetmentességet szeretnénk elérni. Éppen ezért kell meghatározni, pontosan milyen formájú pikkelysömörről van szó, hiszen a diagnózisnak megfelelően lehet elrendelni kortikoszteroid, szalicilsav, vagy D-vitamin származékot tartalmazó kenőcsöket a helyi kezelésre. Kiterjedtebb esetben segítséget jelenthet az UV fototerápia, súlyos panaszoknál pedig meg kell próbálkozni a szisztémás belsőleges terápiával, amely akár éveken át tartó teljes tünetmentességet is eredményezhet. Éppen a pikkelysömör krónikus, ki-kiújuló jellege az, ami miatt a betegeknek időről időre szükségük van az orvos által rendelt kezelésre, az állapot felülvizsgálatára és az esetleg nem megfelelő hatásfokú szerek cseréjére – hangsúlyozza dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus. – Ugyanakkor szerencsére nyáron sok betegnek enyhülnek a tünetei.

A tudatos napozás segíthet

A pikkelysömör állapota nyaranta sokaknál javulhat, sőt, átmenetileg akár el is tűnhetnek a pikkelyes, vörös foltok. Ennek az oka az UV sugárzás egyik összetevője: az UVB. Ez az a sugártípus ugyanis, ami lelassíthatja a bőrsejtek burjánzását és visszaszorítja a gyulladást. Ráadásul az UVB segít a D-vitamin termelésben is, ami szintén jót tesz a bőrnek és a csontoknak. (Ezt az UVB sugárzást használják az orvosi fototerápiában is.)
Ugyanakkor az UVB sugárzás az oka a leégésnek, amikor túl sokat tartózkodunk a napon. A leégés pedig éppen hogy belobbanthatja a pikkelysömört, ráadásul a bőrrák rizikóját is növeli, tehát mindenképpen a megelőzésére kell törekedni. (Az UVA negatív hatása elsősorban a ráncok elmélyülésében, a foltok kialakulásában és érbetegségek – például rozácea – súlyosbodásában érhető tetten.)  

Hogyan készülhetnek a pikkelysömörös betegek a napra?

A pikkelysömör fokozott fényvédelmet igényel.Nagyon fontos, hogy a pikkelysömörös betegeknek ugyanolyan fényvédelemre van szüksége, mint az ebből a szempontból egészséges személyeknek. Kerülniük kell a direkt napsütést 11-15 óra közt, érdemes lenge, szellős ruházatot, széles karimájú kalapot és napszemüveget viselniük.
A fényvédő termékek kiválasztásakor pedig ajánlatos még óvatosabbnak lenni: mellőzni az illatosított termékeket, és érzékeny bőrre, vagy kimondottan pikkelysömörös bőrre kifejlesztett terméket választani. Magasabb, legalább 40-50 faktoros készítményeket érdemes használni. A pszoriázisos foltokra pedig ugyanúgy fel lehet és fel kell vinni a fényvédőt, mint a többi bőrfelületre! Ezen kívül érdemes az orvossal egyeztetni a szedett gyógyszerekről, külsőleg alkalmazott szerekről, mert bizonyos anyagok fényérzékennyé tehetik a bőrt, nagyobb lehet az esélye a leégésnek. 
A nyarat érdemes arra is kihasználni, hogy némileg kezeljük a stresszt, ami önálló rizikófaktora a pikkelysömörnek, valamint akinek lehetősége van utazni, a sós tengervíz áldásos hatásait is élvezheti – ez ugyanis javít a pszoriázisos bőr megjelenésén. 

Forrás: Dermatica (www.dermatica.hu)

Téma szakértője

 • Dr. Borbola Kinga

 • Szakterületek:
  • Bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
 • Specialitások:
  • anyajegyszűrés
  • szépészeti bőrgyógyászat
  • bőrrák gyanú kivizsgálása
  • melanoma szűrés
  • hyperhidrosis
  • anyajegy, szemölcs eltávolítás
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

   

  Vélemények munkatársunkról>>>

   

  Rendelés típusa:

  • Személyes, rendelői vizit

   

  Rendelési helyszín:

  • 1015 Budapest Ostrom u. 16. (a Széll Kálmán térnél)

   

  Bejelentkezés a doktornőhöz »

Orvos válaszol

Kedves Szakértő!

Hosszú évek óta tartó psoriasisom van, melyre már szinte MINDEN lehetséges gyógymódot kipróbáltam. Ez alapján egy szteroid tartalmú kenőcs bizonyult a legjobbnak, mellyel szinte tökéletesen kordában tudom tartani, bár szteroid tartalma miatt tudom, hogy nem épp egészséges.

Most viszont kiderült, hogy várandós vagyok (jelenleg két hónapos), így abbahagytam a kenőcs használatát. Emiatt viszont mostanra szinte a teljes testemen szétterjedt a pikkelysömörös, ekcémás terület, fájó, száraz, égő és viszkető foltokkal, mely nemcsak borzasztóan kellemetlen, de a fizikai megjelenésemen is erősen ront.

Próbáltam többféle testápolót, sajnos hasztalanok voltak, sőt némelyik után még jobban fellángolt a bőröm. Ugyanez történt a drágább szereknél, pl. az Uriage termékeknél is. A körömvirágkrém volt eddig az egyetlen, mely 1-2 órán keresztül csillapította a viszketést, de ezután visszatért minden addigi baj, és a foltok nem gyógyulnak.

Kérem tanácsát, mit tudnék használni, ami nem bántja a magzatot, viszont a problémámon enyhíteni tudna? Valami olyan megoldásra lenne szükségem, ami gyorsan hatásos, mert egyre fájóbb minden mozdulat a bőröm állapota miatt...

Köszönöm válaszát előre is!

Tisztelt Bettina,

A terhesség alatt használható steroid készítmények a következők: mometazon-furoat és a methylprednisolone aceponate hatóanyagú készítmények. Javasolt az intermittáló alkalmazás: másnaponta vagy heti két alkalommal történő használat. A köztes napokon zsíros testápolók csökkentik a viszketést.

Üdözlettel:
Dr. Garaczi Edina
bőrgyógyász, allergológus

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kedves

Nagyon elégedett voltam a kiváló szakorvosi ellátással, empatikus, páciens-központú vizsgálattal és konzultációval. A Doktornőnek külön köszönom a kedvességét!

További vélemények

Hírek

Pikkelysömör – ismerje meg az Önt érintő rizikófaktorokat!

Pikkelysömör – ismerje meg az Önt érintő rizikófaktorokat!

A pikkelysömörös páciensek tisztában vannak azzal, hogy ez a betegség időről időre belobbanhat – és ezeknek a belobbanásoknak lehetnek bizonyos kiváltó okai. Dr. Brezán Edina, a Dermatica bőrgyógyásza, kozmetológus szerint minél inkább tisztában van valaki a pikkelysömör őt érintő rizikófaktoraival, annál nagyobb eséllyel tudja megakadályozni a tünetek romlását.

További részletek
Mit tehetünk, ha éjszaka viszket az ekcéma?

Mit tehetünk, ha éjszaka viszket az ekcéma?

Az ekcéma tünetei gyakran súlyosbodnak lefekvéskor és éjszaka, ami sokszor lehetetlenné teszi a nyugodt alvást. A megelőzés és a kezelés lehetőségeiről beszélt dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza.  

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Vincze Ildikó
Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász, kozmetológus
Dr. Brezán Edina
Dr. Brezán Edina Bőrgyógyász - kozmetológus
Dr. Borbola Kinga
Dr. Borbola Kinga Bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
Dr. Schmidt Emese
Dr. Schmidt Emese bőrgyógyász, klinikai onkológus
Dr. Szántó Hajnalka
Dr. Szántó Hajnalka bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
dr. Rózsa Annamária
dr. Rózsa Annamária bőrgyógyász
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor sebész
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD sebész

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!