Használ-e a napsütés a pikkelysömörnek?

Használ-e a napsütés a pikkelysömörnek?

Dr. Borbola Kinga Módosítva: 2022.07.13 08:48

Sok pikkelysömörrel küzdő beteg tapasztalhatja, hogy nyáron enyhülnek a tünetei, aminek elsősorban az UVB sugárzás és az alkalmanként magasabb páratartalom lehet az oka. Dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus azonban a fokozott óvatosságra és az időről időre szükséges orvosi kezelésre figyelmeztetett.

Mindenképpen fontos diagnosztizálni a pikkelysömört

A pikkelysömör javulhat nyáron, de rendszeres orvosi kezelést igényel.- A pikkelysömör a szarutermelő sejtek túlburjánzásával, ezáltal a bőr fokozott elszarusodásával járó, egyelőre nem gyógyítható betegség. A kezelések tehát a tünetek csökkentését célozzák, tulajdonképpen a tartós tünetmentességet szeretnénk elérni. Éppen ezért kell meghatározni, pontosan milyen formájú pikkelysömörről van szó, hiszen a diagnózisnak megfelelően lehet elrendelni kortikoszteroid, szalicilsav, vagy D-vitamin származékot tartalmazó kenőcsöket a helyi kezelésre. Kiterjedtebb esetben segítséget jelenthet az UV fototerápia, súlyos panaszoknál pedig meg kell próbálkozni a szisztémás belsőleges terápiával, amely akár éveken át tartó teljes tünetmentességet is eredményezhet. Éppen a pikkelysömör krónikus, ki-kiújuló jellege az, ami miatt a betegeknek időről időre szükségük van az orvos által rendelt kezelésre, az állapot felülvizsgálatára és az esetleg nem megfelelő hatásfokú szerek cseréjére – hangsúlyozza dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus. – Ugyanakkor szerencsére nyáron sok betegnek enyhülnek a tünetei.

A tudatos napozás segíthet

A pikkelysömör állapota nyaranta sokaknál javulhat, sőt, átmenetileg akár el is tűnhetnek a pikkelyes, vörös foltok. Ennek az oka az UV sugárzás egyik összetevője: az UVB. Ez az a sugártípus ugyanis, ami lelassíthatja a bőrsejtek burjánzását és visszaszorítja a gyulladást. Ráadásul az UVB segít a D-vitamin termelésben is, ami szintén jót tesz a bőrnek és a csontoknak. (Ezt az UVB sugárzást használják az orvosi fototerápiában is.)
Ugyanakkor az UVB sugárzás az oka a leégésnek, amikor túl sokat tartózkodunk a napon. A leégés pedig éppen hogy belobbanthatja a pikkelysömört, ráadásul a bőrrák rizikóját is növeli, tehát mindenképpen a megelőzésére kell törekedni. (Az UVA negatív hatása elsősorban a ráncok elmélyülésében, a foltok kialakulásában és érbetegségek – például rozácea – súlyosbodásában érhető tetten.)  

Hogyan készülhetnek a pikkelysömörös betegek a napra?

A pikkelysömör fokozott fényvédelmet igényel.Nagyon fontos, hogy a pikkelysömörös betegeknek ugyanolyan fényvédelemre van szüksége, mint az ebből a szempontból egészséges személyeknek. Kerülniük kell a direkt napsütést 11-15 óra közt, érdemes lenge, szellős ruházatot, széles karimájú kalapot és napszemüveget viselniük.
A fényvédő termékek kiválasztásakor pedig ajánlatos még óvatosabbnak lenni: mellőzni az illatosított termékeket, és érzékeny bőrre, vagy kimondottan pikkelysömörös bőrre kifejlesztett terméket választani. Magasabb, legalább 40-50 faktoros készítményeket érdemes használni. A pszoriázisos foltokra pedig ugyanúgy fel lehet és fel kell vinni a fényvédőt, mint a többi bőrfelületre! Ezen kívül érdemes az orvossal egyeztetni a szedett gyógyszerekről, külsőleg alkalmazott szerekről, mert bizonyos anyagok fényérzékennyé tehetik a bőrt, nagyobb lehet az esélye a leégésnek. 
A nyarat érdemes arra is kihasználni, hogy némileg kezeljük a stresszt, ami önálló rizikófaktora a pikkelysömörnek, valamint akinek lehetősége van utazni, a sós tengervíz áldásos hatásait is élvezheti – ez ugyanis javít a pszoriázisos bőr megjelenésén. 

Forrás: Dermatica (www.dermatica.hu)

Téma szakértője

 • Dr. Borbola Kinga

 • Szakterületek:
  • Bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
 • Specialitások:
  • anyajegyszűrés
  • szépészeti bőrgyógyászat
  • bőrrák gyanú kivizsgálása
  • melanoma szűrés
  • hyperhidrosis
  • gyermek és felnőtt ellátás (6éves kor felett)

   

  Vélemények munkatársunkról>>>

   

  Rendelés típusa:

  • Személyes, rendelői vizit

   

  Rendelési helyszín:

  • 1015 Budapest Ostrom u. 16. (a Széll Kálmán térnél)

   

  Bejelentkezés a doktornőhöz »

Orvos válaszol

Jó napot.Jelentkeztem szociális gondozó tanfolyamra,és nem tudom,hogy egészségügyileg alkalmas vagyok e rá mert pikelysömöröm van a térdemen, a könyökömön,és a fejbőrömön.Köszönöm.

Tisztelt Balog Eva,
A pikkelysömör nem fertőző betegség. Nagyon gyakran fordul elő, tüneti kezeléssel szépen csökkenthetők a bőrtünetek. Emiatt nyugodtan jelentkezhet szociális gondozónak.
Üdvözlettel:
Dr. Garaczi Edina
bőrgyógyász, allergológus szakorvos

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Példaértékű hozzáállás

Dr. Borbola Kinga szakmai munkája és emberi hozzáállása példaértékű.

További vélemények

Hírek

Lipóma vagy faggyúciszta? Melyiket és miért kell eltávolítani?

Lipóma vagy faggyúciszta? Melyiket és miért kell eltávolítani?

A lipóma egy körülírt, zsírszöveti, bőr alatti csomó, amely elsősorban esztétikai problémát okozhat, de mérettől függetlenül nyomhatja az alatta lévő idegeket. A faggyúciszta (atheroma) a bőrből indul ki, bár akár a bőr alá is terjedhet. Melyiket és miért kell, vagy lehet eltávolítani, és mi erre a legjobb megoldás? Dr. Medgyesy Gábor, a Dermatica sebésze adott választ a kérdésekre.

 

További részletek
Pikkelysömör is lehet foltos hajhullás oka – így lehet megállítani

Pikkelysömör is lehet foltos hajhullás oka – így lehet megállítani

Több pikkelysömörös beteg tapasztalhatja, hogy foltokban hullik és nem nő ki a haja. Ez a rendkívül kellemetlen jelenség a plakkok nem megfelelő eltávolításával és a hegesedéssel függ össze, aminek kapcsán nem lehet eléggé hangsúlyozni a psoriasis gondos és kitartó kezelésének jelentőségét. A részletekbe dr. Brezán Edina, a Dermatica bőrgyógyásza, kozmetológus avatott be.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Brezán Edina
Dr. Brezán Edina Bőrgyógyász - kozmetológus
Dr. Karászi Viktória
Dr. Karászi Viktória bőrgyógyász, nemigyógyász szakorvos
Dr. Vincze Ildikó
Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász, kozmetológus
Dr. Borbola Kinga
Dr. Borbola Kinga Bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
Dr. Szántó Hajnalka
Dr. Szántó Hajnalka bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor sebész
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD sebész

Prima Medica Egészségközpontok