Ilyen típusai vannak a gombás fertőzésnek

Ilyen típusai vannak a gombás fertőzésnek

dr. Rózsa Annamária Létrehozva: 2021.10.21 Módosítva: 2021.10.21

A gombák természetes módon élnek az emberi szervezetben, és más mikrobákhoz hasonlóan lehetnek hasznosak vagy károsak. A káros gombák elszaporodásuk során nagyon erősen kapcsolódhatnak a környezetükhöz, ezért nehéz kiirtani őket és megakadályozni az újabb fertőzést. A gombás fertőzések típusairól és a kezelés lehetőségeiről dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza beszélt. 

Lábgombától a candidáig

A gombák kóros elszaporodása miatt általában olyan jellegzetes tünetek alakulnak ki, mint a viszketés és a bőr bizonyos elváltozásai, például pirosság, hámlás, repedezés. A bőrgyógyászok leggyakrabban az alábbi gombás fertőzésekkel találkoznak:

Lábgomba

A makacs lábgomba kezelése bőrgyógyász feladata.A lábgomba kialakulásának igen kedvező a meleg, párás környezet, amit könnyen kialakul a cipőbe, zokniba bújtatott lábon, különösen, ha más tényezők is fokozzák az izzadást. A gombás lábra jellemző a kipirosodás, az érintett bőrfelület hámlása, repedezése, akár nagyobb bőrdarabok leválása. A viszketés mellett csípő, égő érzés is mutatkozhat.
Ugyanakkor tudni kell, hogy nem minden lábviszketést lábgomba okoz, ráadásul többféle gombafaj is okozhat hasonló tüneteket. Ennek megállapításához esetleg szükséges lehet mintavétel is az érintett területről. A diagnózistól függően sokszor elég a vény nélkül beszerezhető gombaellenes szerek használata, súlyosabb esetekben azonban szájon át szedhető gyógyszereket is be kell vetni. A láb gondos ápolása, a jól szellőző cipő, a pamut zokni, a szárazon tartás viszont minden esetben nagyon fontos.

Gombás hüvelyi fertőzés

Az ilyen típusú fertőzést általában a Candida gomba, különösen a Candida albicans felszaporodása okozza, amely megbontja a normál hüvelyflórát. Az egyensúly megbomlását olyan tényezők lehetik lehetővé, mint az antibiotikum szedés, a hormonális problémák, a nem kiegyensúlyozott étkezés, a stressz és számos más faktor.
Gombás hüvelyi fertőzésre lehet gyanakodni, ha viszketés jelentkezik a vaginában, a környékén pedig kipirosodás, fájdalom. Ugyancsak fájdalommal, égő érzéssel járhat a vizelés, valamint hüvelyi folyás is megjelenhet. Nőgyógyászati kezeléssel gyorsan rendezhető lehet a probléma, kezeletlenül azonban akár súlyosabb szövődményekhez is vezethet.

Tinea

Bőrgyógyász kezelésével meg lehet szabadulni a bőrgombától. A tinea egy fonalas gombás fertőzés, mely bárhol okozhat tüneteket a testen, bár leggyakrabban a lábfejeket, törzsön, végtagokon, fejbőrön jelentkezik. Ennek a betegségnek könnyen felismerhető tünetei vannak, elsősorban a hámló, pirosas, viszkető, kör alakú foltok a bőrön.  Ugyanakkor azt is tudni kell, hogy vannak, akiknél csupán némi kipirosodás, esetleg kiütések, hámló foltok utalnak a gombás fertőzésre – ezt a bőrgyógyász pontosan beazonosítja. A tinea (és más gombás fertőzések) a hajas fejbőrön hajhullással, kopasz foltokkal jelentkezhet, a körmökön pedig megvastagodást, sárgássá színeződést és pikkelyesedést okozhat.
Ezen fertőzés kezelésében is alapvetően gomba ellenes szerekre támaszkodnak a bőrgyógyászok, súlyosságtól függően vény nélküli és vényköteles gyógyszerekkel. A gombás fertőzés ellen nem csak a megfelelő higiénia, a nedves területek minél szárazabban tartása a fontos, de a jól szellőző, pamut, nem szűk ruhadarabok választása és például a kizárólagos törölköző, sportfelszerelés, stb. használat.

Mycrosporia

Mycrosporia a nyak, végtagok, törzs és hajas fejbőr gombás fertőzése. A testfelületen egy vagy több éles szélű, kör alakú vörös folt utalhat erre a betegségre. A foltok jellegzetessége, hogy gyűrű jellegűek, finoman hámlanak, a széli részeken pattanáshoz hasonló jelenségekből koszorú alakulhat ki. A foltok enyhén, vagy hevesen viszkethetnek, de gyakori a panaszmentesség is. Állatokkal (kutya, macska) való kontaktus által, és közösségen belül is terjedhet. A kezelés ebben az esetben is a betegség súlyosságától függ, elsősorban külsőleges szerekkel lehet gyógyítani, belsőleges gyógyszeres kezelés is szükségessé válhat.

- A gombás fertőzések általában nem súlyosak, és megfelelő szerekkel a legtöbb esetben gyorsan elmúlnak - hangsúlyozza dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza. – Ugyanakkor vannak makacs esetek, amikor hosszabban tartó kezelésre van szükség és érdemes feltárni és rendezni a hajlamosító tényezőket is, mint például az antibiotikum szedés, a cukorbetegség, az elhízás.

Forrás: Dermatica (www.dermatica.hu)

Téma szakértői

Dr. Schmidt Emese

Dr. Schmidt Emese

bőrgyógyász, klinikai onkológus
Dr. Karászi Viktória

Dr. Karászi Viktória

bőrgyógyász, nemigyógyász szakorvos
Peterman Krisztina

Peterman Krisztina

kozmetikőr, kozmetikus mester, szépség terapeuta

Kapcsolódó oldalak

Kapcsolódó videók

Kapcsolodó tartalmak

C ukor
C ukor
Vér
Vér

Hírek

Még a gyakori nemi fertőzéseket is fontos kezelni

Még a gyakori nemi fertőzéseket is fontos kezelni

Az STD, vagyis a nemi úton terjedő betegségek jelenléte még mindig sokakban feszengést okoz, ami miatt szégyellnek orvoshoz fordulni. Holott a szakszerű kezeléssel nem csak a kellemetlen tünetektől lehet gyorsabban megszabadulni, de a kiújulás, a továbbfertőzés is megelőzhető lehet. Dr. Karászi Viktória, a Dermatica bőrgyógyásza, nemigyógyász szakorvos arra hívta fel a figyelmet, hogy a gyakori nemi betegségeket nem csak a kicsapongó életet élők kaphatják el, de bárki, aki él szexuális életet.

További részletek
3 gyakori bőrgyógyászati ok a hajhullás mögött

3 gyakori bőrgyógyászati ok a hajhullás mögött

A hajhullás olyan tünet, amit a legtöbb érintett nagyon nehezen visel – érthető módon a nőknek különösen nehéz ezt megélniük, éppen ezért ők azok, akik gyakrabban fordulnak emiatt orvoshoz. Dr. Karászi Viktória, a Dermatica bőrgyógyásza, nemigyógyász szakorvos a gyakori bőrgyógyászati okokra és a szakszerű kezelés jelentőségére hívta fel a figyelmet.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Brezán Edina
Dr. Brezán Edina Bőrgyógyász - kozmetológus
Dr. Karászi Viktória
Dr. Karászi Viktória bőrgyógyász, nemigyógyász szakorvos
Dr. Vincze Ildikó
Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász, kozmetológus
Dr. Borbola Kinga
Dr. Borbola Kinga Bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
Dr. Schmidt Emese
Dr. Schmidt Emese bőrgyógyász, klinikai onkológus
Dr. Szántó Hajnalka
Dr. Szántó Hajnalka bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor sebész
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD sebész

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok